tisdag 30 januari 2024

Kladdkakemuffins med mintchoklad

Sagolika kladdkakemuffins med var sin ruta mintchoklad i mitten. Enkelt recept på sega och kladdiga chokladmuffins. Perfekta till fikat eller som efterrätt. Toppas med riven choklad. Kladdkakemuffins smakar ljuvligt med en kula glass till serveringen.

Sätt ugnen på 200°. Smörj en muffinsplåt med 12 formar och ströa med kokosflingor. Smält smöret i en kastrull och blanda med övriga ingredienser utom mintchokladen. Rör om till en slät smet. Häll smeten i formarna. Tryck ner en chokladruta i varje form. Grädda i mitten av ugnen cirka 12 minuter. Låt svalna. Riv chokladen. Ställ kladdkakemuffins på tallrikar och lägg en kula vaniljglass på varje. Ringla chokladsås över och toppa med riven choklad. Garnera eventuellt med citronmeliss.

Receptet gäller för 12 stycken

100 gr smör

2 ägg

3 msk kakao

3 dl strösocker

1 msk chokladdryckspulver eller Oboy 

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt

1½ dl vetemjöl

12 bitar mintchoklad cirka 100 gr

Kokosflingor

Till servering:

50 gr mintchoklad

Chokladsås

½ liter vaniljglass




måndag 29 januari 2024

Moussaka

Moussaka är en grekisk gratäng med auberginer och köttfärssås som varvas med härlig ostsås. En mustig maträtt som är lika god till lunchlådan som till middag. Det här enkla receptet gör du på ungefär en timme. Servera moussakan med en frisk grekisk sallad.

Sätt ugnen på 225°. Skär aubergine i centimetertjocka skivor och lägg på hushållspapper. Strö över salt. Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs mjuk i smör i en stekpanna. Lägg i köttfärsen och stek den under omrörning så att den smular sig. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, kanel, salt och peppar. Låt såsen koka cirka 5 minuter. Vispa ut mjölet i hälften av mjölken i en kastrull. Häll i resten av mjölken och låt det koka upp under vispning. Låt såsen koka cirka 3 minuter. Rör ner 1½ dl av osten, salt och uppvispat ägg. Torka av aubergineskivorna och stek dem i smör i en stekpanna cirka 1 minut per sida. Varva köttfärssås och aubergineskivor i en smord ugnssäker form. Häll över såsen och strö över resten av osten. Grädda moussakan i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter.

10 portioner

1 500 gr aubergine

2½ tsk salt

Köttfärssås:

5 gula lökar

5 vitlöksklyftor

Smör

1 000 gr köttfärs

1 000 gr krossade tomater

5 msk tomatpuré

5 krm mald malen kanel

1¼ tsk salt

2½ krm svartpeppar

Ostsås:

5 msk vetemjöl

7½ dl mjölk

5 dl riven gratängost

2½ krm salt

2½ ägg



Tredagarsfeber

Tredagarsfeber är en vanlig virussjukdom som de flesta barn får, oftast i åldern sex månader till två år. Febern varar i ungefär tre dygn och efter det får barnet ofta utslag på magen och ryggen. Sjukdomen går över av sig själv.

Ett barn kan bara få tredagarsfeber en gång och blir sedan immun. Det betyder att kroppen har ett försvar mot viruset.

Utslagen brukar börja på magen, ryggen och halsen. Ibland sprider de sig till ansiktet, armarna och benen.

Barnet får först feber. Febern kan stiga snabbt, ibland upp till 40 grader.

Febern varar i ungefär tre dygn. De flesta barn är i övrigt pigga och äter och leker som de brukar. Efter tre till fyra dygn brukar febern snabbt sjunka.

En del barn kan få lindrig hosta och snuva. Lymfkörtlarna i nacken kan också bli något svullna.

När febern har försvunnit får barnet ofta utslag på magen, ryggen och halsen. Ibland sprider de sig till armarna och benen. Barn med ljus hud kan få blekröda utslag. Utslagen kan vara svårare att se på mörk hud.

Utslagen kliar inte och de försvinner inom ett par dagar, ibland redan efter några timmar. En del barn får aldrig några utslag.

De allra flesta som har tredagarsfeber behöver inte söka vård. Besvären brukar gå över av sig själv.

Kontakta en vårdcentral eller jouröppen mottagning om något av följande gäller:

Barnet är yngre än tre månader och har en temperatur på 38,0 grader eller högre

Barnet är sex månader eller yngre och har en temperatur på 39,0 grader eller högre

Barnet är mellan sju månader och två år och har en temperatur på 39,0 grader eller högre utan att samtidigt ha några förkylningsbesvär

Barnet får utslag som inte försvinner efter några dagar

Barnet har fortfarande feber efter fyra dygn

Du behöver inte söka vård någon annanstans om det är stängt. Vänta tills den jouröppna mottagningen eller vårdcentralen öppnar.

Ring telefonnummer 1177 om Du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan Du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var Du kan söka vård. 

Har barnet symtom ska Du alltid ringa vårdmottagningen först, i stället för att åka dit direkt. Det finns rutiner för hur Ni ska tas emot, för att undvika att smitta andra.

Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om något av följande stämmer:

Barnet har feber över 41,0 grader

Barnet har feber och verkar väldigt sjuk

Barnet har feberkramp för första gången

Barnet har feber och verkar ha ont någonstans eller gråter otröstligt

Barnet vill inte äta eller dricka alls

Barnet är stel i nacken

Om det är stängt på vårdcentralen eller jourmottagningen, sök vård på en akutmottagning.

Det är olika hur länge barn kan behöva vara hemma. Barn kan gå tillbaka till förskolan, skolan eller andra aktiviteter när de är tillräckligt pigga för att orka med vardagen som vanligt.

Det är bra om barn som nyss har haft feber väntar ett dygn efter att febern har upphört. Det är för att se så att febern inte kommer tillbaka. Barnet kan vara pigg på morgonen, men orkar ändå inte med en hel dag i gruppverksamhet där tempot är ett annat.

Det vanligaste är att barn får tredagarsfeber när de är mellan sex månader och två år gamla. Nästan alla barn i den åldern blir smittade, men kan få olika svåra symtom.

Barn under tre månader och över tre år får sällan tredagarsfeber. Upp till tre månaders ålder har barn ett skydd mot sjukdomen genom antikroppar som har förts över från Dig som födde barnet.

Tredagarsfeber orsakas av ett mycket vanligt virus som sprids lätt. Viruset sprids via droppar i luften eller vid direktkontakt, t ex när barnet nyser eller håller ett annat barn i handen.

Det brukar ta mellan 5 och 15 dagar från att barnet har smittats tills febern kommer.

Barn som får tredagarsfeber behöver ingen behandling. Sjukdomen går över av sig själv efter några dagar.

Ett barn som har feber behöver få vila och återhämta sig. Barnet behöver inte vila i sängen, men ska inte anstränga sig fysiskt. Det bästa är att låta barnet själv avgöra hur mycket hen orkar vara uppe.

Ett barn som har feber behöver dricka mer än vanligt för att inte få vätskebrist och bli uttorkad. Erbjud vatten, saft eller juice.

Ibland vill barn med feber inte äta som vanligt. Det gör ingenting om barnet har lite minskad aptit under några dagar. Ge barnet sådant som hen tycker om att äta.

Det är vanligt att barn huttrar och fryser när febern stiger. De kan också svettas. Försök att anpassa kläder och sängkläder efter hur barnet känner sig. När barnet har hög feber kan det vara skönt om det är svalt i rummet. Det bör däremot inte vara kallt.

Du kan ta av filtar och täcken korta stunder, eller låta barnet sova med ett tunt lakan i stället för ett täcke. Det kan också vara skönt för barnet om Du baddar huden med ljummet vatten.

Feber är ett av kroppens sätt att försvara sig mot och bekämpa infektioner. Behandla därför inte feber hos ett barn som i övrigt mår bra.

Du kan ge receptfria febernedsättande läkemedel om barnet är mycket matt på grund av hög feber.

Ring 1177 eller Din vårdcentral innan du ger något läkemedel till barn som är yngre än sex månader.

Detta gäller för barn:

Barn från 3 månader kan få läkemedel som innehåller paracetamol

Barn från 6 månader kan få läkemedel som innehåller ibuprofen

Läkemedlen finns i flera olika former som passar för barn, t ex tabletter som smälter i munnen och i flytande form. Fråga på ett apotek vad som passar för Ditt barn.

Följ noga anvisningarna på förpackningen och kombinera inte olika läkemedel. 

Du kan läsa mer om ett läkemedel i den bipacksedel som följer med förpackningen. Du kan även söka upp läkemedlet på fass.se och läsa bipacksedeln där.

Barn och ungdomar under 18 år bör inte använda läkemedel med acetylsalicylsyra mot feber utan att först prata med en läkare. 

Det händer att barn får feberkramp när de har tredagarsfeber, men det är ovanligt.

Du kan söka vård på vilken öppen specialistmottagning Du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Du ska få vara delaktig i Din vård. För att kunna vara det behöver Du förstå informationen som Du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska t ex få information om behandlingsalternativ och hur länge Du kan behöva vänta på vård. 

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om Du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om Du t ex har en hörselnedsättning. 

Du som behöver hjälpmedel ska få information om vad som finns. Du ska också få veta hur Du ska göra för att få ett hjälpmedel.



söndag 28 januari 2024

Ölbål med jordgubbar

1/2 liter färska jordgubbar

2-3 msk socker

2 flaskor (á 75 cl) vitt vin

2 flaskor (á 33 cl) öl

Skölj och rensa jordgubbarna. Skär dem i halvor och lägg dem i en skål. Sockra och häll på en halv flaska vin. Ställ skålen kallt cirka 1 timme. Häll i resten av vinet och ölet.



En död i lägenhetsbrand

En person har omkommit i en lägenhetsbrand i Sundsvall.

En man har omkommit i en lägenhetsbrand i centrala Sundsvall, enligt Region Västernorrland. Ytterligare en man skadades svårt i branden.



Dagens bibelord

 Jag känner Dina gärningar. 

Se, 

jag har ställt en dörr öppen för Dig som ingen kan stänga. 

Din kraft är ringa, 

men Du har bevarat mitt ord och inte förnekat mitt namn. 

Upp 3:8

 


ATG utsatt för itattack

Prix d'Amerique var ett av travspelen som blev svårt att satsa pengar på.

ATG har utsatts för en DDos-attack under söndagseftermiddagen. Överbelastningsattacken innebar att det bland annat inte gick att logga in för att spela på söndagens stora travspel Prix d'Amerique.

Problemen var ännu inte lösta vid klockan 18:00-tiden.

Vi arbetar för fullt, men har ingen prognos för när det kan vara löst, säger ATGs kommunikationschef Patrik Brissman.


Xanté Mojito

4 cl Xanté

3 cl Limejuice

2 cl Sockerlag

4 cl Sodavatten

Mynta

Häll ner limejuice och sockerlag i ett glas. Lägg cirka 12 stycken myntablad i ena handen och klappa ihop med Din andra hand för att frigöra myntans aromer. Lägg därefter bladen i glaset. Stöt myntabladen försiktigt med en muddlare eller annat trubbigt föremål. De ska inte muddlas för hårt eller krossas så att de går sönder. Då kan drinken lätt bli besk. Häll ner Xanté och fyll lite mer än halva glaset med krossad is. Rör om med en sked så att allt blandar sig. Tillsätt sodavatten och fyll resten av glaset med krossad is. Stoppa i sugrör och garnera med en kvist mynta och eventuellt en limeklyfta. Placera gärna myntakvisten vid sugröret så att Du känner doften av myntan vid varje sipp. Sockerlagen görs med lika delar socker och vatten (1:1).



Undvik julstressen, tio tips på hur Du får julefrid även i magen

Julen är en tid för glädje och samvaro, men den kan också komma med stress, överätande och magproblem. Här är tio tips för att Du ska kunna njuta av julen utan att kompromissa med Din maghälsa.

Julstress är för många en bekant följeslagare. Enligt Magrapporten 2021 är stress den vanligaste orsaken till magproblem, och nästan hälften svarar att det påverkar dem. Försök att avsätta tid varje dag för avslappning och meditation för att hantera stressen.

Julförväntningarna kan ibland leda till mer stress än glädje. Ta en stund för självreflektion och fundera över vad Du verkligen behöver för att känna Dig nöjd och glad under julen. Ofta är det inte mängden julmat och julklappar som skapar lycka.

Julen är känd för sin rika och kaloririka mat. Fet och för mycket mat, alkohol, julmust och brist på kostfiber kan oroa magen av flera olika anledningar. Därför är det viktigt att under julledigheten variera Din kost och njuta av allt det goda med måtta. Undvik att överäta och ge Din mage tid att smälta maten.

Se till att Du är hungrig innan Du äter. Stressa inte i Dig mat och tilltugg på julfesten. Låt julluncher och middagar ta minst 20 minuter, gärna längre tid. Genom att äta långsamt och tugga ordentligt minskar Du risken för att överäta och ger Din mage en chans att hantera maten effektivt. Sluta att äta innan Du blir proppmätt.

Om Du har problem med gasig mage, se upp med ingredienser som bönor, kålrätter, ris à la malta, julmust och torkad frukt. Försök att undvika dessa eller äta dem i mindre mängder, om Du vet att de påverkar Din mage negativt.

Julhelgen kan ibland göra oss mer stillasittande än vanligt. Även när det är grått vintervädret är det viktigt att komma ut för promenader och ta in frisk luft. Rörelse är bra för magen och hjälper till att hålla matsmältningen i balans.

Att äta sent på kvällen kan vara påfrestande för magen. Ge din mage tid att smälta maten genom att undvika att äta minst två timmar innan Du går och lägger Dig. En god natts sömn bidrar också till en hälsosam mage.

För att underlätta matsmältningen och skona magen kan Du använda Dig av naturliga hjälpmedel som matsmältningsenzymer och probiotika. Dessa tillskott kan hjälpa Dig att bättre bryta ner maten och förbättra maghälsan.

Det är lätt att dricka mycket sockerrika juldrycker som glögg, julmust och läsk. Försök att begränsa konsumtionen av dessa och drick i stället tillräckligt med vatten. Du kan smaksätta vattnet med exempelvis myntakvistar, melonskivor, äppelklyftor, citrusfrukter eller frysta bär för att variera smaken.

December är en intensiv månad för många, och det är viktigt att ta hand om sig själv. Prioritera återhämtning genom att inte ta på Dig för många åtaganden. Städa lagom, pynta om Du vill och får energi av det, delegera julbordsrätter till gästerna, dra ner på julklappar, trappa ner på jobb och gör saker som ger Dig energi och glädje. Ta hand om Dig själv och se till att få tillräckligt med sömn för att hålla Din mage i balans.

Genom att följa dessa tio tips kan Du njuta av julen med julefrid även i Din mage. Kom ihåg att det viktigaste är att skapa minnen och trivas med Dina nära och kära under denna speciella tid på året. Låt julfriden och en frisk mage vara Ditt bidrag till en frisk och glad helg.


 


Ung man fritagen från Sishem

En ung man har fritagits med bil från ett Sishem öster om Uppsala. Polisen har inlett en större sökinsats efter bilen och har flera patruller på platsen.

Det är pågående, vi är där eller där omkring. Det är många bilar på plats, säger polisens presstalesperson Roland Komaromi.

Det var omkring klockan 13:00 på söndagen som larmet kom och sedan dess försöker polisen få klarhet i vad som har hänt.

Det är inget våld som jag förstått det och ingen är skadad. Vi i nystar nu i vad som hänt och pratar med personalen på plats, säger Komaromi.

Den fritagne mannen kopplas till ett kriminellt gäng, enligt uppgifter till Expressen.



White Lady

6 cl gin

3 cl cointreau

Saft av 1/2 pressad citron

Iskuber

Blanda i shaker, skaka, sila upp i ett cocktailglas



 


Ung man misstänks mördad

En man i 20-årsåldern har hittats död i Ullared och polisen misstänker att ett brott ligger bakom dödsfallet.

Mannen hittades under lördagen i ett skogsparti, enligt Aftonbladet. Polisen har undersökt plats och misstänker att brottet begåtts för en tid sedan.

Det är en pågående mordutredning och vi har inga teorier som vi kan dela med oss av i media nu, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson för polisen i Väst till tidningen.


Därför jobbar 65-plussare

Det finns andra värden, än ekonomiska, när 65-plussare väljer att fortsätta att arbeta.

En ny studie har undersökt varför seniorer väljer att jobba efter att de fyllt 65 år. Majoritetens svar är kanske inte vad man tror.

Enligt Pensionsmyndigheten arbetar 400 000 personer som är äldre än 65 år i Sverige idag och det är vanligt att de kombinerar lön och pension.

Marie Bjuhr, forskare inom vårdvetenskap vid Högskolan i Gävle ville undersöka vilka bevekelsegrunder som fanns till fortsätt arbete och genom intervjuer se om det fanns någon skillnad beroende på profession, utbildningsnivå eller kön.

Jag tyckte debatten för mycket kommit att handla de ekonomiska incitamenten där äldre medarbetare antingen lockats fortsätta, eller känts sig tvingade, av ekonomiska skäl, säger Marie Bjuhr i pressmeddelande.

Trots stor variation i utbildning och yrken fanns en tydlig gemensam röd tråd där den främsta drivkraften var den livsglädje som arbetet bidrog till, säger Marie Bjuhr.

Det som dominerade i svaren var att arbetet var något man verkligen tyckte om och att det fanns en så stor värme i berättelserna om det egna yrket.

Tidigare har jag kanske tänkt att detta rört för dem som jobbar med sina fritidsintressen. Men denna livsglädje som jobbet skapar gäller över gränserna och det är inte vanligt att detta synliggörs i forskningen.

Här är några av svaren:

Hårfrisörska, “Det är uppiggande och roligt att jobba, det är som ett skapande, faktiskt”

Busschaufför, “Jag har älskat att hålla i en ratt ända sedan jag var en liten grabb, Det händer alltid något nytt, det är en liten utmaning hela tiden”

Svetsare, “Jag tycker om fysiska jobb och att röra på mig, det är som att gå på ett pass på gym, man vet att man klarar av det och det känns bra”

Mellanstadielärare, “Det blir inte bara ett jobb utan en gemenskap, alla känner en och blir glad när man kommer”

Fordonsmekaniker, “Det är roligt att jobba med det som jag håller på med och också kundkontakterna, det sociala”

Receptarie, “När jag kommer hem från jobbet har jag mer energi också för hemarbete och för samtal med min partner”

Marie Bjuhr vill uppmärksamma vinsterna med ett hälsosamt åldrande i sitt yrke och att samhället förstår att det inte bara handlar om ekonomi och pension.

Jag tycker det är en viktig upptäckt, att motivet att fortsätta arbeta var livskvaliteten, säger Marie Bjuhr.



 


 


Spruckna hälar. Fem tips som hjälper

Vintertid är det extra vanligt att få självsprickor på händer och fötter. Kylan och den torra luften gör att besvären blir värre. Men det finns mycket Du kan göra själv för att behandla och förebygga.

När huden blir riktigt torr och tjock kan det yttersta hudlagret spricka av sig själv, något som ofta kallas för självsprickor. Problemen är vanligast på hälarna, fotsulan och fingertopparna. Sprickorna kan göra ont och svida. När sprickor väl uppstått kan det vara svårt att helt bli av med dem, men Du kan göra mycket själv för att lindra besvären och se till att de inte förvärras.

Regelbundna fotbad. Självsprickor på hälarna hänger ofta samman med förhårdnader. Genom att ta fotbad med fotsalt regelbundet, gärna en eller några gånger i veckan, kan du luckra upp den hårda huden och sen gnugga bort den med en tvättsvamp eller handduk. Du kan också fila bort hård hud, men var försiktig så Du inte förvärrar besvären. Smörj in fötterna efter badet.

Använd duscholja. Duscholja är ett bra alternativ vid mycket torr hud. Det är viktigt att göra allt för att motverka torrhet och försöka få huden på fötterna mjuk och smidig.

Smörj in fötterna ofta. Att återfukta huden är mycket viktigt. Använd en fet och mjukgörande kräm som du tycker känns skön. Det är viktigt att Du hittar en kräm Du trivs med, så att Du använder den minst en gång om dagen. Du kan t ex smörja in hälarna ordentligt varje kväll innan Du lägger Dig.

Specialplåster kan lindra. Det finns särskilda plåster Du kan köpa som avlastar tryck mot sprickorna, lindrar smärta och underlättar läkningen.

Bra och sköna skor. Använd strumpor och undvik skor som har öppen häl. Hela skor minskar risken för felaktigt tryck på hälen och gör att det bildas fukt som gör huden mjuk.

Genom att behandla självsprickor och försöka bli av med problemen minskar Du risken för djupare sprickor, som kan bli infekterade

Om Du har diabetes och självsprickor bör Du inte behandla dem själv utan först söka vård för rådgivning. Om Du har sprickor som blir värre trots att Du försökt behandla dem själv bör Du också söka vård, likaså om Du har sprickor som blir infekterade. 



 


Togs på bar gärning med tolv kilo knark i väska

En 25-årig man i Göteborg ertappades av polisen med tolv kilo amfetamin i en väska. Nu döms han till fem år och fyra månaders fängelse samt utvisning i tio år för grovt narkotikabrott, skriver Göteborgs-Posten.

Det var i augusti i fjol som polisens spanare noterade en mindre skåpbil i stadsdelen Lövgärdet. En synbart stressad förare klev ur och började greja med mobilen. Poliserna tog kontakt.

När vi bad om att få titta i hans väska gick liksom luften ur honom och han började dunka sitt huvud mot en husfasad, säger en av poliserna i förhör, enligt GP.

I den svarta väskan låg åtta bruna tejpade paket med knarket. Värdet uppskattas till runt 2,5 miljoner kronor.

Mannen förnekar brott och hävdar att han trodde att han bara forslade verktyg i väskan. Men tingsrätten slår i domen fast att utredningen "talar med styrka" för att mannen fullt medvetet agerat knarkkurir.



 


"Mona Lisa" vandaliserad i Paris

Leonardo da Vincis världsberömda konstverk "Mona Lisa" har vandaliserats.

Två kvinnliga klimataktivister har på söndagsförmiddagen kastat soppa på målningen, som hänger på Louvren i Paris. Konstverket skyddas dock av glas.

Även 2022 vandaliserades verket, då av en man som försökte krascha skyddsglaset för att sedan smeta ut en gräddig kaka över det berömda motivet, också det en klimataktion.




 

Sömnproblem, vanligaste orsakerna

Sättet vi ser på sömn har förändrats och så även våra sovvanor. Vi har mött en sömnforskare som berättar om vad sömn innebär, vad som är god sömn och hur Du kan sova bättre. 

Sömn är en slags medvetslöshet. Hjärnans delar kommunicerar inte med varandra och kroppen återhämtar sig. För att sömnen ska räknas bör Du ha sovit djupt i minst tjugo minuter utan avbrott. Det är även bevisat, att det inte räknas som att Du är vaken om Du inte har varit vaken i minst fem minuter. Man har sett att jourläkare, som ibland kan sova en stund under sina pass, inte kan ta till sig information direkt när han/hon vaknar. Det måste få gå minst fem minuter innan viktig information kan delas ut.

Natt- och morgonpass respektive tungt fysiskt arbete med mindre än elva timmars vila emellan kan också påverka sömnen negativt. När Du sover slappnar hjärnan av och tar hand om sig själv och kroppen. Därför är det viktigt att vi får rätt mängd sömn för att helt enkelt orka med. Sömnbrist påverkar oss och vi tappar kontrollen över vad hjärnan håller på med. Du kan t ex uppleva att Du är mer känslig emotionellt om Du inte har fått ordentligt med sömn. Det finns även studier som har visat att Du kan löpa ökad risk för att känna Dig ”krasslig” om Du drabbas av sömnbrist.

Sju sovråd 

Se till att det är mörkt, tyst och svalt i sovrummet. Idealtemperaturen är 14-18 grader

Skaffa en skön och bekväm säng

Undvik kaffe, te, läsk, energidrycker och alkohol minst sex timmar före sänggåendet

Ät ordentligt på kvällen. Att vara hungrig påverkar sömnen

Avsätt tid för nedvarvning innan Du går och lägger Dig

Gå inte till sängs utan att vara sömnig. Är Du inte sömnig, gå upp och gör något annat tills Du blir sömnig

Skaffa rutiner inför sänggåendet

Sömnbrist är något som de allra flesta har upplevt eller kommer att uppleva. Det finns olika nivåer av sömnbrist och många människor kan hantera sin brist på sömn utan större problem. Blir sömnbristen däremot permanent, kan den ge upphov till en rad biverkningar. Forskning och studier har visat att Du, förutom att riskera att bli sjuk, även kan drabbas av utmattning, depression och fetma om Du lider av allvarlig sömnbrist. Man räknar även olyckor som en biverkning, då sömnbrist kan göra dig ofokuserad och mer olycksbenägen.

En stor del av Sveriges befolkning upplever någon form av störning eller problem med sömnen minst hälften av veckans dagar. Orsaken till problemen kan vara allt ifrån att man i sängen kontrollerar Facebook i mobilen till att man ligger och oroar sig för ekonomiska eller sociala problem. Att man lider av någon sjukdom kan också orsaka störd nattsömn.

Omkring en tredjedel av Sveriges befolkning har besvär med sömnen av och till. Problemen är vanligare hos kvinnor än hos män och förekomsten av sömnbesvär ökar med åldern hos båda könen.

Sex vanligaste orsakerna till dålig sömn:

Stress

Arbete/Studier

Egna barn

Egen sjukdom

Sociala aktiviteter

TV/SMS/Telefon

Andra orsaker till sömnsvårigheter kan vara till följd av sjukdomssymtom (smärta, klåda, andningsbesvär, halsbränna, med mera), yttre störningar (ljus, buller, olämplig temperatur), rubbningar i dygnsrytmen (resor, skiftarbete), sociala problem (konflikter, bekymmer), psykiska besvär (ångest, depression), stimulerande substanser (kaffe, tobak, alkohol, narkotika) och läkemedelsbiverkningar.

Många upplever sömnproblem utan att det skapar större bekymmer i tillvaron. Om sömnbristen påverkar vardagen, då är den ett problem. Det finns olika metoder att använda sig av beroende på vad sömnbristen beror på. För vissa kan det handla om att behandla snarkning, för andra om att finna ro för att kunna somna gott.

Är det sjukdomsrelaterat eller om Du har lidit av sömnbrist en längre tid så behöver Du konsultera läkare.

Att behandla sömnproblem med läkemedel är omgärdat av fördomar och myter, men visst är det så att man ska iaktta viss försiktighet vid läkemedelsbehandling av sömnproblem. Först och främst ska man, innan det ens blir aktuellt med läkemedel, se vilka andra metoder det finns att tillgå alternativt gå direkt på eventuella bakomliggande orsaker som depression och ångest. I de fall när detta inte räcker till eller när identifierbara störande faktorer saknas måste behandlingen inriktas direkt mot sömnbesvären. Valet av läkemedel bör anpassas efter Dina individuella förutsättningar och baseras på läkemedlets egenskaper, Din situation och sömnstörningens karaktär. Det är bra om Du kan använda sömnmedel i så låg dos som möjligt och under så kort tid som möjligt, inte mer än fyra veckor i taget.

Om Du behöver behandling under en längre tid kan läkaren rekommendera att Du inte tar medicinen varje natt. Orsaken är att den sömngivande effekten av många läkemedel minskar om Du använder dem regelbundet under en längre tid samt att de kan utveckla ett beroende. Många sömnläkemedel påverkar även andra läkemedel och därför behöver Du och Din läkare noga gå igenom de eventuella läkemedel Du står på innan man sätter in sömnläkemedel.

Det finns även receptfria växtbaserade och traditionellt växtbaserade läkemedel mot sömnproblem. Det vanligaste är att de innehåller örten valeriana/vänderot eller passionsblomma som har ämnen som kan hjälpa den som har sömnproblem. Det är skillnad mellan växtbaserade läkemedel och traditionellt växtbaserade läkemedel vilket kan vara bra att vara medveten om då det idag finns många produkter mot sömnproblem inom båda kategorierna.

Från och med den 1 september 2012 har de ”gamla” växtbaserade naturläkemedlen omklassats till antingen godkända växtbaserade läkemedel med väletablerad medicinsk användning som godkänns ur effekt och säkerhetssynpunkt baserat på resultat av nya prekliniska och kliniska studier eller registrerats som traditionella växtbaserade läkemedel som godkänns baserat på bibliografiskt visad väletablerad medicinsk användning. De kvarvarande naturläkemedlen som inte innehåller växtmaterial (det vill säga som är baserade på djurmaterial, bakterier, mineraler eller salter) finns kvar i Sverige inom det gamla regelverket för naturläkemedel.

Som tidigare nämnt behöver man ofta börja med att bemöta problematiken. Det kan handla om att hålla en konsekvent dygnsrytm, minska aktivering på kvällen för att komma till ro eller förstärka kopplingen mellan säng och sömn. Det vill säga begränsa tiden i sängen till att bara omfatta den tid Du faktiskt sover och inte ha med dator, mobil eller kontrollera på TV.

En god idé är att föra sömndagbok som hjälper Dig tolka Ditt sömnmönster, vad som fungerar och inte. I de fall Dina sömnproblem är långvariga hjälper sömndagboken läkaren att tyda besvären och få en bild av Dina sömnproblem.

Ett tips är att skapa en lista där man skriver ner olika saker som behöver göras och tankar, så släpper man det inför natten och låter huvudet vara tomt när det är dags att sova. Ett begrepp som orsakar sömnproblem, är just ”ältande”. Ältande är en mer kronisk form av stress där man genom att ligga och fundera, varvar upp sig, vilket gör att sömnen störs. Om man inte tar tag i detta kan det bli en ond cirkel, som kan bli svår att ta sig ur på egen hand. Behöver man hjälp kan det bli aktuellt med KBT (kognitiv beteendeterapi) som kan hjälpa Dig att slappna av, skapa ett bra sömnbeteende och rutiner, som så att säga bäddar för en god natts sömn.

Sömn är vår kropps sätt att ladda om. Den behövs för att skapa förutsättningar för en ny dag full av energi och nya möjligheter. Sömnbrist kan påverka mycket i våra liv, allt ifrån vikt till mental ork.  Om Du har sömnproblem, förändra och gör något som Du inte brukar. Ta ett varmt bad innan Du går och lägger Dig, sänk temperaturen i rummet eller lägga undan mobiltelefonen i god tid innan det är dags att sova. Rensa tankarna och skapa de bästa förutsättningarna för en god nattsömn. Det är Du värd.

God natt och sov så gott. 

Sömn

8,5 timmar är vad personer i 20-årsåldern behöver för att det ska vara en god och återhämtande sömn.

6,5 timmar är vad personer i 50-årsåldern behöver för att det ska vara en god och återhämtande sömn.

Visste Du att Du kan bli fulare av att sova för lite? 

Det visar en publicerad studie där forskare har fotograferat personer när de har fått en god natts sömn. Sedan har de fotograferat samma personer efter att de hoppat över en natts sömn. En oberoende panel fick frågan på vilken av bilderna personerna såg sämst ut. Majoriteten av paneldeltagarna tyckte att personerna såg sämst ut på det fotot där de hade hoppat över en natts sömn. Så begreppet ”skönhetssömn” är inte helt fel.



28 januari

28 januari är den 28e dagen på året i den gregorianska kalendern. Det återstår 337 dagar av året (338 under skottår).

Flaggdagar

Sverige Sverige, Konungens namnsdag

Övrigt

Dataskyddsdagen firas årligen sedan 2007

Namnsdagar

Nuvarande, Karl och Karla

Föregående i bokstavsordning

Carolus Magnus, Namnet fanns, tillsammans med Karl, till minne av den frankiske kungen Karl den store, på dagens datum före 1901, då det utgick.

Kally, Namnet infördes på dagens datum 1986, men utgick 1993.

Karl, Namnet har, tillsammans med Carolus Magnus, funnits på dagens datum sedan gammalt och har inte flyttats.

Karla, Namnet infördes på dagens datum 1986 och har funnits där sedan dess.

Föregående i kronologisk ordning

Före 1901, Carolus Magnus och Karl

1901–1985, Karl

1986–1992, Karl, Karla och Kally

1993–2000, Karl och Karla

Från 2001, Karl och Karla

I föregående i revideringar

1929, Karl

1950, Karl, Kaj

1964, Karl, Kaj

1973, Karl, Carola

1989, Karl, Carola

1995, Karl, Carola

2000, Karl, Carola

2005, Karl, Carola

2010, Karl, Carola

2015, Karl, Kalle, Carola

2020, Karl, Carola, Kalle, Charlie, Carla

Händelser

1453, Ett stillestånd sluts mellan Sverige och Danmark i Vadstena. Det löper på två år, men när det går ut (25 maj 1455) återupptas striderna omedelbart.

1521, En tysk riksdag inleds i Worms och pågår under kejsar Karl V:s ledning till 25 maj. Riksdagen behandlar flera frågor, men blir mest känd för det så kallade fördraget i Worms, där kejsaren utfärdar förbud mot att på något sätt hjälpa reformatorn Martin Luther och stämplar honom som kättare. Dessutom ska han infångas så snart som möjligt. På grund av det folkliga stödet för Luther i Tyskland kommer fördraget dock aldrig att träda i kraft.

1547, Vid Henrik VIIIs död efterträds han som kung av England och Irland av sin son Edvard VI.

1668, Universitetet i Lund, som har grundats redan 19 december 1666, invigs. Planerna på universitetet har inletts direkt efter att Skånelandskapen genom freden i Roskilde tio år tidigare har blivit svenska och det har tillkommit som ett led i försvenskningen av Skåne, för att de tidigare danskarna i Skåne inte ska bege sig till Köpenhamns universitet för att studera.

1760, Under det pågående pommerska kriget blir preussarna besegrade av svenskarna i slaget vid Anklam, varvid svenskarna till och med tillfångatar den preussiske generalen Heinrich von Manteuffel. Trots detta lyckas svenskarna inte utnyttja situationen till att skaffa sig någon strategisk fördel.

1908, Konstnären Carl Larssons målning Gustav Vasas intåg i Stockholm 1523 placeras i Nationalmuseums trapphall. Detta har föregåtts av 25 års stridigheter om hur trapphallen ska vara dekorerad.

1918, En delegation från Åland framlämnar en petition till den svenske kungen Gustaf V om att ögruppen ska anslutas till Sverige. Så småningom hänskjuts dock frågan om dess tillhörighet till Nationernas förbund, som 1921 avgör frågan till Finlands fördel.

1919, Finlands Vita Ros’ orden instiftas.

1929, Den svenska Arbetsdomstolen, som har inrättats året före, håller sin första session i Stockholms rådhus. Dess syfte är att göra domstolsprövningar av tvister inom arbetslivet.

1958, Det danska företaget Lego A/S, som sedan grundandet 1932 har tillverkat och sålt träleksaker, får patent på byggklossar i plast, som snart blir en försäljningssuccé och är än i dag (2024) företagets grund.

1966, En svensk grupp yrkesutbildningssakkunniga föreslår att en enda skola med tre sektorer, gymnasieskolan, ska ersätta de nuvarande svenska skolformerna gymnasiet, fackskolan och yrkesskolan. Reformen genomförs från och med höstterminen 1971.

1967, Sveriges första journalisthögskolor invigs i Sverige. 1978 överförs de till Centrum för masskommunikationsforskning på Stockholms respektive Göteborgs universitet.

1982, En italiensk antiterrorstyrka stormar en lägenhet i Padua och befriar den amerikanske Natogeneralen James Lee Dozier, som hålls fången där av terroristgruppen Röda brigaderna.

1986, Den amerikanska rymdfärjan Challenger exploderar strax efter uppskjutning och hela besättningen på sju personer omkommer.

1991, Det svenska förpackningsföretaget Tetra Pak köper separatortillverkaren Alfa Laval för 16 miljarder kronor, vilket är den dittills största affären på den svenska börsen.

2003, Det svenska Folkhälsoinstitutet går ut med nyheten att de vill se rökförbud infört på alla restauranger, barer och kaféer i hela landet.

2006, Under en organiserad långfärdsskridskotur på Mälaren går 14 av 15 deltagare genom isen i Sveriges första olycka relaterad till långfärdsskridskoåkning någonsin. Räddningsarbetet kompliceras av svag is och två av deltagarna avlider, medan en skadas allvarligt på grund av nedkylningen i vaken.

2015, Terroristgruppen ISIS (Islamiska staten) förstör stora delar av Ninevemuren i Mosul (Nineve) i Irak. Arkeologer uppskattar att Ninevemuren byggdes cirka år 700 före kristus. Nineve (dagens Mosul) var det forna assyriska rikets huvudstad.

2018, Den svenska travhästen Readly Express med kusken Björn Goop segrar i årets upplaga världens största travlopp Prix d'Amérique på Vincennesbanan i Paris.

2018, Finland håller presidentval. Den sittande presidenten Sauli Niinistö blir omvald med en majoritet av rösterna, så inget andra val behöver hållas.

2024, Finland håller presidentval.

Födda

1457, Henrik VII, kung av England och herre över Irland från 1485

1540, Ludolph van Ceulen, nederländsk matematiker

1568, Gustav Eriksson Vasa, svensk kronprins 1568, son till Erik XIV och Karin Månsdotter

1600, Clemens IX, född Giulio Rospigliosi, påve från 1667

1706, John Baskerville, brittisk typograf, skapare av typsnittet Baskerville

1755, Samuel Thomas von Sömmerring, tysk anatom och fysiolog

1768, Fredrik VI, kung av Danmark 1808-1839 och av Norge 1808–1814

1773, Axel von Rosen, svensk greve och ämbetsman

1784, George Hamilton-Gordon, 4e earl av Aberdeen, brittisk politiker, premiärminister 1852-1855

1815, Andrew Jackson Hamilton, amerikansk politiker och jurist

1818, George S Boutwell, amerikansk politiker, guvernör i Massachusetts 1851–1853 och senator för samma delstat 1873–1877, USAs finansminister 1869–1873

1833, Charles George Gordon, brittisk general, filantrop och nationalhjälte

1837, Addison G Foster, amerikansk republikansk politiker och affärsman, senator för Washington 1899–1905

1841, Henry Morton Stanley, amerikansk upptäcktsresande och journalist, mest känd för att ha hittat den skotske missionären David Livingstone vid Tanganyikasjön 1871

1847, William V Allen, amerikansk politiker

1853, José Martí, kubansk politiker, journalist, filosof och poet

1864, Herbert Akroyd, brittisk uppfinnare

1865, Kaarlo Juho Ståhlberg, finländsk politiker, Finlands president 1919–1925

1873, Sidonie Gabrielle Colette, fransk författare, dansös och varietéartist

1884, Auguste Piccard, schweizisk fysiker, uppfinnare och upptäckare

1885, Julia Cæsar, svensk skådespelare

1887, Arthur Rubinstein, polskfödd amerikansk pianist

1892, Augusto Genina, italiensk regissör

1899, Märta Ekström, svensk skådespelare och sångare

1901, Margareta Bergman, svensk skådespelare, Sven Ahlbom, svensk statsarkitekt i Västerås.

1908, Sven Silén, svensk biskop i Västerås stift

1910, Adina Mandlová, tjeckisk skådespelare

1911, Lee Metcalf, amerikansk demokratisk politiker och jurist, senator för Montana 1961-1978

1912, Jackson Pollock, amerikansk målare

1918, Rolf Larsson, svensk jazzpianist, kompositör och musikarrangör

1921, Lars Ulvenstam, svensk litteraturvetare, journalist, författare och tv-producent

1922, Carl-Einar Gregmar, svensk skådespelare, Robert W Holley, amerikansk biokemist, mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin 1968

1924, Marcel Broodthaers, belgisk konstnär

1927, Per Oscarsson, svensk skådespelare

1929, Ali Mirzai, iransk tyngdlyftare

1936, Alan Alda, amerikansk skådespelare, mest känd i rollen som Hawkeye i tv-serien M*A*S*H, Ismail Kadare, albansk-fransk författare

1938, Tomas Lindahl, svensk biokemist, mottagare av Nobelpriset i kemi 2015, Leonid Zjabotinskij, sovjet-ukrainsk tyngdlyftare, OS-guld 1964 och 1968

1941, King Tubby, jamaicansk musiker

1942, Sjoukje Dijkstra, nederländsk konståkare, OS-guld 1964

1943, John Beck, amerikansk skådespelare

1944, James Cran, brittisk parlamentsledamot för de konservativa 1987–2005

1945, Karen Lynn Gorney, amerikansk skådespelare, dansare och sångare

1947, Pia Green, svensk skådespelare, Jeanne Shaheen, amerikansk demokratisk politiker, senator

1948, Charles Taylor, liberisk militär, Liberias president 1997–2003, Bennie Thompson, amerikansk demokratisk politiker, kongressledamot 1993–

1949, Janet Dean, brittisk parlamentsledamot för Labourpartiet 1997–2010, Carl Göran Ljunggren, svensk sångare, gitarrist och låtskrivare med artistnamnet Kal P Dal

1950, Per Waldvik, svensk skådespelare, producent och utbildningsledare

1951, Brian Bilbray, amerikansk republikansk politiker

1955, Nicolas Sarkozy, fransk politiker, Frankrikes president 2007–2012

1956, Aila Paloniemi, finländsk politiker

1957, Nick Price, zimbabwisk golfspelare

1959, Frank Darabont, fransk regissör, producent och manusförfattare

1961, Arnaldur Indriðason, isländsk författare

1969, Linda Sánchez, amerikansk demokratisk politiker, kongressledamot 2003–

1976, Peter Sundberg, svensk radioprogramledare, Anders Burström, svensk ishockeyspelare

1977, Takuma Sato, japansk racerförare

1978, Gianluigi Buffon, italiensk fotbollsspelare

1980, Nick Carter, amerikansk sångare

1981, Elijah Wood, amerikansk skådespelare

1985, Tom Hopper, brittisk skådespelare

Avlidna

814, Karl den store, 71, frankisk kung av Neustrien, Akvitanien och norra Austrasien 768–771 och av Frankerriket sedan 771 samt romersk kejsare sedan 800

1547, Henrik VIII, 55, kung av England sedan 1509, herre över Irland 1509–1542 och kung av Irland sedan 1542

1596, Francis Drake, 55, engelsk sjömilitär och pirat

1621, Paulus V, 68, född Camillo Borghese, påve sedan 1605

1672, Pierre Séguier, 83, fransk politiker, Frankrikes kansler sedan 1632

1725, Peter den store, 52, tsar av Ryssland sedan 1682

1849, David L Morril, 76, amerikansk politiker, senator för New Hampshire 1817–1823 och guvernör i samma delstat 1824–1827

1852, Fredrik Ludvig Ridderstolpe, 68, svensk greve, överste och landshövding i Västmanlands län

1859, Carl Adolph Agardh, 74, svensk teolog, biskop, matematiker och naturforskare, ledamot av Svenska Akademien sedan 1831, Frederick John Robinson, 1e viscount Goderich, 76, brittisk politiker, premiärminister 1827-1828

1891, Nicolaus Otto, 58, tysk uppfinnare, upphovsman till ottomotorn

1894, Elise Hwasser, 62, svensk skådespelare

1899, James H Slater, 72, amerikansk demokratisk politiker, senator för Oregon 1879–1885

1911, Wilhelmina Fundin, 91, svensk operasångare

1918, John McCrae, 45, kanadensisk poet

1928, Douglas Haig, 66, brittisk fältmarskalk, Storbritanniens högste befälhavare på västfronten under första världskriget

1935, Michail Ippolitov-Ivanov, 75, rysk kompositör

1936, Richard Loeb, 30, amerikansk brottsling

1938, Bernd Rosemeyer, 28, tysk racerförare

1939, William Butler Yeats, 73, irländsk dramatiker och poet, mottagare av Nobelpriset i litteratur 1923

1947, Reynaldo Hahn, 72, venezuelansk-fransk tonsättare

1948, Hans Aumeier, 41, tysk SS-officer och krigsförbrytare

1949, Fritz Knochlein, 37, tysk SS-officer och krigsförbrytare

1951, Robert E Lee Allen, 85, amerikansk demokratisk politiker, kongressledamot 1923–1925

1965, Maxime Weygand, 98, fransk general

1976, Marcel Broodthaers, 52, belgisk konstnär

1983, Bengt Nordenskiöld, 91, svensk general

1986, Gregory Jarvis, Christa McAuliffe, Ronald McNair, Ellison Onizuka, Judith Resnik, Dick Scobee, Michael J Smith

1988, Klaus Fuchs, 76, tysk fysiker och spion

1996, Joseph Brodsky, 55, rysk författare, mottagare av Nobelpriset i litteratur 1987

1999, Torgny T:son Segerstedt, 90, svensk filosof, sociolog, professor och rektor för Uppsala universitet, ledamot av Svenska Akademien sedan 1975

2000, Kenneth Waller, 72, brittisk skådespelare

2002, Astrid Lindgren, 94, svensk författare

2005, Jacques Villeret, 53, fransk skådespelare

2007, Emma Tillman, 114, amerikansk kvinna, världens äldsta kvinna sedan 18 januari och äldsta person sedan 24 januari samma år, Jelena Romanova, 43, rysk friidrottare

2008, Christodoulos, 69, ärkebiskop och primas över grekisk-ortodoxa kyrkan sedan 1998, Marie Takvam, 81, norsk författare och skådespelare

2009, Glenn Ashby Davis, 74, amerikansk häcklöpare, OS-guld 1956 och 1960, Billy Powell, 56, amerikansk keyboardspelare i gruppen Lynyrd Skynyrd

2013, Benedict Zilliacus, 92, finlandssvensk journalist och författare

2014, Georg Suttner, 91, svensk konstnär

2015, Yves Chauvin, 84, fransk kemist, mottagare av Nobelpriset i kemi 2005, Jaswant Singh Rajput, indisk landhockeyspelare

2016, Signe Anderson, 74, amerikansk musiker, sångare i Jefferson Airplane 1965–1966

2017, Lennart Nilsson, 94, svensk fotograf

2021, Paul J Crutzen, 87, nederländsk ingenjör, meteorolog och kemist, mottagare av Nobelpriset i kemi 1995

2023, Krister Kristensson, 80, fotbollsspelare, kopia av Svenska Dagbladets guldmedalj 1979, Tom Verlaine, 73, amerikansk sångare, gitarrist och låtskrivare i Television


lördag 27 januari 2024

Just idag litar jag på att universum är kärleksfullt sinnat

Det gudomligas närvaro omsluter Dig och mig som fisken omsluts av havet. Det bär allt levande och skänker liv åt allt som lever. Denna närvaro eller kraft är inte ett dugg religiös eller kristen. Den har ingenting med en särskild kultur eller tradition att göra och är inte mer närvarande i ett tempel eller i en troende människas liv än i någon annans. Kärleken finns överallt, som luften vi andas.

Hur kan jag öppna mig för kärleken idag?


Just idag ska jag släppa in det ljusa i mitt liv

Leonard Cohen sjunger "There is a crack in everything, that's how the light gets in". Det kommer alltid att finnas det som är trasigt i våra liv och som aldrig kan bli helt igen, men det är först när verkligheten spricker och vi är brustna som det gudomliga blir synligt. Kanske är det därför som livet måste gå sönder gång på gång.

Vilka erfarenheter har gjort att jag värdesätter mitt liv idag?

Just idag vill jag våga tro på kärleken

Att drabbas av kärleken från en annan människa kan ibland kännas lika obegripligt som att det finns en högre kraft. En ung man sa apropå detta, "Det säga att det gudomligas existens är omöjligt att bevisa men det är det visst inte. I alla fall inte om det är kärlek, för kärleken finns ju".

På vilket sätt finns det kärlek i mitt liv idag?


Just idag är jag fokuserad

Det som Du och jag djupast lever för, oavsett om det är en religiös värdering, att tjäna pengar, att ha en perfekt kropp eller något annat som vi tror gör oss värda att älskas, kommer att kräva total underkastelse av oss. Om mitt djupaste livsmål är yttre perfektion och prestation kommer känslan av otillfredsställelse som ett paket på posten.

Vad är min mening med livet idag?

fredag 26 januari 2024

Bakad potatis för hela familjen

Bakad potatis med olika fyllningar som kan passa alla. Fyll skålar med tillbehör ni gillar och blanda med cottage cheese, gräddfil eller crème fraiche. 

Sätt ugnen på 225°. Tvätta potatisarna och stick i dem på ett par ställen med en gaffel. Lägg dem på ugnsgallret. Baka i mitten av ugnen 50-60 minuter. Skär ett kryss och tryck så att potatisen ”öppnar” sig. Lägg i cottage cheese eller crème fraiche och servera med tillbehören.

4 stycken

4 bakpotatisar

2 dl cremé fraiche



Svinkoppor, impetigo

Svinkoppor är en infektion i huden som orsakas av bakterier. Den är vanligast hos barn, men även vuxna kan få infektionen. Svinkoppor är mycket smittsamma. Oftast går det att behandla svinkopporna själv.

Svinkoppor kallas också impetigo.

En honungsfärgad skorpa kan bildas på blåsorna eller så blir det bara rött och glansigt.

Svinkoppor brukar börja med att det syns ett eller flera små utslag på huden. Utslagen blir sedan till en blåsa med vätska. Utslagen kan klia och svida.

Ibland blir huden i ett visst område endast röd och glansig. Det kan också bildas både röda fläckar och blåsor. Det röda syns mindre på mörk hud.

Ofta bildas nya blåsor eller röda fläckar alldeles intill de första blåsorna eller fläckarna. När ett utslag torkar bildas en skorpa på blåsan.

Det är vanligast att få svinkoppor i ansiktet, t ex runt munnen eller näsan. 

Svinkoppor kan också finnas på andra ställen på kroppen, t ex:

Bakom ett öra

På fingrarna

På överkroppen

Det är viktigt att tvätta utslagen noggrant. Då hindrar Du att bakterierna blir fler i huden. Utslagen brukar då torka ut och försvinna.

Behandla svinkopporna så här:

Tvätta utslagen noggrant med flytande tvål och vatten både morgon och kväll. Klappa torrt med mjukt papper. Fortsätt tills såren torkar ut och skorporna försvinner

Tvätta eventuellt med klorhexidinlösning. Den finns att köpa på apotek

Ta bort de gula skorporna som bildas på blåsorna när Du tvättar dem. Du kan lägga en blöt kompress eller blött papper på såren en stund innan. Då blir de lättare att ta bort

De flesta som får svinkoppor behöver inte söka vård. Svinkoppor brukar gå över av sig själv om Du behandlar dem själv.

Kontakta en vårdcentral om något av följande stämmer:

Såren har inte läkt efter en vecka

Utslagen blir fler och fortsätter att sprida sig över kroppen

Utslagen sitter på ett stort hudområde

Den som har svinkoppor har samtidigt feber

Många mottagningar kan Du kontakta genom att logga in.

Ring telefonnummer 1177 om Du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan Du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var Du kan söka vård.

Svinkoppor kan behöva behandlas med antibiotika om det inte hjälper att tvätta dem.

Barnet smittar så länge såren är fuktiga. Barn som går i förskolan eller i familjedaghem bör vara hemma tills såren ser helt torra ut.

Skolbarn kan vara i skolan innan såren har torkat, om barnet är extra noga med att tvätta händerna. Barnet bör undvika idrott, bad eller matlagning.

De vanligaste bakterierna vid en infektion är streptokocker och stafylokocker. Ofta kommer svinkoppor i samband med en förkylning. Bakterierna får lättare fäste i hud som är irriterad eller fuktig. Därför är det vanligt med svinkoppor runt näsa och mun när Du är förkyld.

Det är högre risk att få svinkoppor om man har eksem, eftersom huden är känslig och skör.

Svinkoppor kan komma i alla åldrar, men är vanligast hos barn mellan ett och sex år. På förskolor kan svinkoppor spridas snabbt eftersom barnen leker nära varandra och använder samma leksaker.

Tiden från det att man har smittats tills man blir sjuk är två till tre dagar.

Gör så här för att minska risken för att sprida smittan vidare:

Tvätta Dina egna och barnets händer ofta med tvål och vatten

Undvik att röra vid utslagen så mycket det går. Tvätta händerna noga om Du har rört vid utslagen, t ex när Du har behandlat dem

Använd engångshanddukar

Byt kläder varje dag. Byt örngott varje dag om utslagen finns i ansiktet. Tvätta kläder och sängkläder i minst 60 grader

Försök att få barnet att undvika att klia eller ta på såren

Håll barnets naglar korta så att de blir lättare att hålla rena. Barnet får då också svårare att riva i såren

Torka av dörrhandtag och allt annat som barnet tar i med händerna

Tvätta leksaker och gosedjur om det är möjligt

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning Du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Du ska få vara delaktig i Din vård. För att kunna vara det behöver Du förstå informationen som Du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska t ex få information om behandlingsalternativ och hur länge Du kan behöva vänta på vård. 

Även barn ska få vara delaktiga i sin vård. Ju äldre barnet är desto viktigare är det.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om Du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om Du t ex har en hörselnedsättning. 

Du som behöver hjälpmedel ska få information om vad som finns. Du ska också få veta hur Du ska göra för att få ett hjälpmedel.



Röda hund

Röda hund är en smittsam virussjukdom. Sjukdomen är oftast lindrig, men om Du får röda hund när Du är gravid riskerar fostret att få allvarliga skador. I Sverige är sjukdomen ovanlig eftersom alla barn erbjuds vaccin.

Röda hund är däremot vanligare i många andra länder i världen. Du bör därför se över Ditt och Dina närståendes vaccinationsskydd om Du ska resa utomlands.

Det här är vanliga symtom om Du har röda hund:

Snuva

Svullna lymfkörtlar, särskilt i nacken

Feber

Ledvärk

Efter några dagar brukar rödaktiga utslag sprida sig på huden, först i ansiktet och sedan ner över armarna och benen.

Utslagen kan se olika ut på olika hudtyper. De syns ofta mer på ljusare hud än på mörkare hud.

Kontakta en vårdcentral om Du tror att Du har röda hund.

Kontakta en barnmorskemottagning om Du är gravid och tror att Du har röda hund.

Många mottagningar kan Du kontakta genom att logga in.

Ring telefonnummer 1177 om Du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan Du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var Du kan söka vård.

Ring till mottagningen först innan Du åker in. Det gäller även för barn. För att undvika att smitta andra kan Du bli visad direkt till ett undersökningsrum för att träffa en läkare.

Du kan bli smittad när någon som är sjuk hostar eller nyser så att droppar sprids i utandningsluften.

Ofta går det två till tre veckor från att Du har smittats tills sjukdomen bryter ut.

Du som har varit sjuk i röda hund en gång kan inte få sjukdomen igen.

Vaccin mot röda hund ingår i vaccinationsprogrammet för barn. Därför vaccineras de allra flesta barn mot röda hund vid 18 månaders ålder.

Röda hund är idag mycket ovanligt i Sverige, men sjukdomen skulle snabbt kunna sprida sig igen om vi slutade med vaccinationerna.

Om Du är gravid och får röda hund finns det en stor risk för att fostret får allvarliga skador. Risken är som störst under graviditetens 16 första veckor. På barnmorskemottagningen får Du lämna ett blodprov för att undersöka om Du saknar skydd mot röda hund.

Du kan inte vaccinera Dig när Du är gravid eftersom vaccinet kan skada fostret. Du får i stället vaccinera Dig efter förlossningen om det skulle behövas.

Det finns ingen behandling mot röda hund, men sjukdomen går över av sig själv efter några dagar.



torsdag 25 januari 2024

Pastagratäng med skinka

Denna pastagratäng är riktigt lättlagad och god. Med hjälp av färdiga såser är det egentligen bara pastan som ska kokas och skinkan som ska skäras. Sen är det bara att blanda ihop och lägga i en form. På med riven ost och gratinera i ugnen. Rykande het pastagratäng serveras gärna med en grön sallad.

Sätt ugnen på 250°. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Skär skinkan i strimlor. Låt pastan rinna av och blanda ner tomatsås, ostsås och skinka. Lägg det i en stor smord form, eller i smorda portionsformar. Strö över osten. Gratinera i övre delen av ugnen cirka 10 minuter.

10 portioner

750 gr pasta penne

375 gr rökt skinka eller kalkon

7½ dl tomatsås arabiata

6¼ dl Kelda pastasås mild ost

2½ dl riven ost

Till servering:

Blandad grönsallad



tisdag 23 januari 2024

Rosfeber

Rosfeber är en infektion i huden som orsakas av bakterier. Huden blir röd och svullen och Du kan samtidigt ha feber. Rosfeber behandlas med antibiotika.

Det är allra vanligast att få rosfeber på benen. 

Det här är vanliga symtom:

Du får en rodnad som breder ut sig i ett område inom några timmar. Den kan bli flera decimeter stor. Rodnaden är kraftig och har en tydlig kant

Det gör ont och blir svullet i det infekterade området

Du kan få feber

Du kan också må illa och kräkas

Kontakta en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om Du tror att Du har rosfeber.

Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om Du tror att Du har rosfeber och samtidigt har feber. Om det är stängt, sök vård på en akutmottagning.

Ring telefonnummer 1177 om Du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan Du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var Du kan söka vård.

Rosfeber behandlas med antibiotika. Du som inte har så stora besvär får antibiotika i tablettform.

Du som är mycket sjuk med hög feber kan behöva vårdas på sjukhus. Då får Du antibiotika direkt i blodet med dropp.

Det kan lindra att lägga kompresser indränkta i alsollösning på infektionen.

Det kan också kännas skönt att vila ett infekterat ben när Du sitter, t ex på en fotpall.

Rosfeber beror på att det kommer in bakterier i huden genom sår och sprickor. Bakterierna växer sedan i antal och orsakar en infektion.

Ofta är det bakterier som naturligt finns på huden som orsakar rosfeber. När bakterierna endast finns på huden orsakar de ingen skada. Däremot kan bakterierna orsaka en allvarlig infektion om de kommer in i huden och blir fler i antal.

Du kan få rosfeber mer än en gång.

Rosfeber smittar inte vid vanliga sociala kontakter, som att hälsa på någon eller sitta bredvid någon.

Du som har sår eller sprickor i huden kan bli smittad vid nära hudkontakt. Det är däremot ovanligt.

Du har ökad risk att få rosfeber om Du har bensår eller är svullen i ett ben eller i en arm. Du kan vara svullen efter t ex en operation.

Det är viktigt att sköta huden noga om Du har lätt för att få rosfeber, t ex om Du har haft bensår under en längre tid. 

Här är några tips på vad Du kan göra:

Smörj huden med en mjukgörande kräm. Krämen gör huden mjuk och smidig, och då minskar risken för sprickor

Tvätta små sår noga. Tvätta med tvål och vatten och skydda såren med plåster eller förband

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning Du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Du ska få vara delaktig i Din vård. För att kunna vara det behöver Du förstå informationen som Du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska t ex få information om behandlingsalternativ och hur länge Du kan behöva vänta på vård. 

Även barn ska få vara delaktiga i sin vård. Ju äldre barnet är desto viktigare är det.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om Du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om Du t ex har en hörselnedsättning. 

Du som behöver hjälpmedel ska få information om vad som finns. Du ska också få veta hur Du ska göra för att få ett hjälpmedel.



måndag 22 januari 2024

Just idag är jag stolt över mitt eget uttryck

Frälsning handlar om att våga se att jag är någonting helt annat än vad min omgivning intalar mig att jag är eller måste vara. Frigörelse är att förstå att mitt eget livsval och uttryck är vackert och kan räcka hur långt som helst. Befrielse är att våga använda det.

Vad vill jag frigöra mig ifrån idag?


Just idag vill jag leva som om den här dagen vore den enda

Livets mening finns inte i det förflutna, i någon religion eller helig skrift. Gud finns inte i det vi saknar och har förlorat, inte i en gammal oförrätt eller i det vi klamrar oss fast vid, inte heller i morgondagen, i vår framtid. Just idag, just nu, finns den mening med livet som vi alltid längtat efter. I detta nuvarande ögonblick formas Guds mening med våra liv.

Vilken mening vill jag ha med mitt liv?


Cornflakeskakor

Cornflakeskakor mättar sötsuget när det sätter in. Krispiga, söta och oemotståndliga. Dessutom är de riktigt enkla att få till. Mörk choklad, smör och cornflakes smält samman för att sedan toppas med len mjölkchoklad, krispiga pistagenötter och rostad kokos.

Smält smör i en kastrull. Tillsätt socker, sirap, vaniljsocker och kakao. Låt koka upp under omrörning, ta från värmen. Hacka chokladen grovt och lägg ner i kastrullen. Rör till en slät smet. Krossa cornflakesen lite och vänd ner försiktigt i smeten med saltet. Klicka ut smeten på bakplåtspapper. Smält mjölkchokladen försiktigt i mikron eller över vattenbad. Hacka pistagenötterna. Ringla chokladen över cornflakeskakorna. Strö över pistagenötter och kokos. Låt cornflakeskakorna stelna i rumstemperatur, minst 1 timme.

14 stycken

100 gr smör

1 dl strösocker

½ dl ljus sirap

1 tsk vaniljsocker

2 msk kakao

50 gr mörk choklad

7 dl cornflakes eller rice kripies

1 krm salt

Topping:

100 gr mjölkchoklad

½ dl rostade pistagenötter

2 msk rostade kokosflingor



Navelinfektion hos nyfödda

När ett barns navelsträng klipps av blir det en liten stump kvar. Den ramlar av efter några veckor. Ibland kan det bli en infektion i naveln. Då behöver barnet få behandling.

Det är vanligt att det syns en liten mängd klar vätska i naveln. Det behöver inte betyda att barnet har en infektion, om barnet inte har andra symtom.

Det här är vanliga symtom på en navelinfektion:

Huden i och runt naveln är röd och svullen.

Det kommer en gul och illaluktande vätska från naveln.

Det finns en liten risk att infektionen sprider sig i kroppen. 

Då kan barnet bli mer sjuk och få ett eller flera av följande symtom:

Barnet är slö och irriterad

Barnet vill inte äta

Barnet kan få feber

Barnet kan få gråblek hud

Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om Du tror att barnet har en navelinfektion. Om det är stängt på vårdcentralen eller den jouröppna mottagningen, sök vård på en akutmottagning.

Ibland kan det räcka att Du ringer, chattar eller videosamtalar med en sjuksköterska på en barnavårdscentral, BVC för att få hjälp.

Ring telefonnummer 1177 om Du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan Du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var Du kan söka vård.

När ett nyfött barns navelsträng klipps av blir det kvar en liten stump i naveln. Den torkar och ramlar bort efter ett par veckor.

Det är viktigt att barnets navel hålls ren. Tvätta försiktigt med vanligt vatten på en bomullspinne och torka sedan med en torr bomullspinne. Det är också viktigt att alla som tar i barnet har rena händer.

Tvätta naveln med tvål och vatten om den ser kladdig ut. Torka sedan torrt och lufta ordentligt.

Kontakta BVC om Du har frågor om hur Du ska sköta barnets navel. Under barnets första levnadsvecka kan Du kontakta BB.

Du kan först få rådet att tvätta barnets navel med klorhexidinsprit. Det finns att köpa på apotek. Om det inte hjälper kan barnet behöva få antibiotika.

Barnet kan behöva vårdas på sjukhus om infektionen sprider sig i blodet. Då får barnet antibiotika direkt i blodet.

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning Du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Du ska få vara delaktig i Din vård. För att kunna vara det behöver Du förstå informationen som Du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska t ex få information om behandlingsalternativ och hur länge Du kan behöva vänta på vård. 

Även barn ska få vara delaktiga i sin vård. Ju äldre barnet är desto viktigare är det.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om Du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om Du t ex har en hörselnedsättning. 

Du som behöver hjälpmedel ska få information om vad som finns. Du ska också få veta hur Du ska göra för att få ett hjälpmedel.



Grattis Tommy på Din 73 årsdag

 


söndag 21 januari 2024

Just idag lyssnar jag till min innersta röst

Vårt medvetande är bara toppen av ett isberg. Det har människor i alla tider och kulturer anat och känt till. Detta djupskikt, våra innersta subjekt eller vår innersta röst, har i olika tider kallats för olika saker, som t ex daimon, genius, den heliga anden och vårt omedvetna. Det gudomliga är inget avlägset objekt utan ett oanat ljus i vår själs botten. 

Vad säger kärlekens röst till mig idag?


Just idag låter jag hjärtat visa vägen

Hjärtat är en gammal bild av eller metafor för den djupaste delen av vår varelse. Den dimension som finns under våra känslor, tankar viljor och begär. Hjärtat visar på något djupare än vårt medvetna jag. Det är jagets och livets andliga centrum, trons plats, det heligas säte och livets källa. Hjärtats puls genomströmmar hela våra liv.

Vart vill jag att hjärtat ska leda mig idag?


21 januari

21 januari är den 21a dagen på året i den gregorianska kalendern. Det återstår 344 dagar av året (345 under skottår).

Flaggdagar

Norge, Prinsessan Ingrid Alexandras födelsedag

Namnsdagar

Nuvarande, Agnes och Agneta

Föregående i bokstavsordning

Agnar, Namnet infördes på dagens datum 1986, men flyttades 1993 till 13 februari och utgick 2001.

Agnes, Namnet har, vid sidan av Agneta och Agnetis, sedan gammalt funnits på dagens datum och har inte flyttats.

Agneta, Namnet fanns, vid sidan av Agnes och Agnetis, till minne av ett helgon, på dagens datum före 1901, då det utgick, eftersom det då inte ansågs tidsenligt. 1986 återinfördes det dock på dagens datum och har funnits där sedan dess.

Agnetis, Namnet fanns, vid sidan av Agnes och Agneta, på dagens datum till minne av helgonet Agneta, men utgick 1901.

Föregående i kronologisk ordning

Före 1901, Agnes, Agneta och Agnetis

1901–1985, Agnes

1986–1992, Agnes, Agneta och Agnar

1993–2000, Agnes och Agneta

Från 2001, Agnes och Agneta

I föregående i revideringar

1929, Agnes

1950, Agnes, Agneta

1964, Agnes, Agneta

1973, Agnes, Agneta

1989, Agnes, Agneta

1995, Agnes, Agneta

2000, Agnes, Agneta

2005, Agnes, Agneta

2010, Agnes, Agneta

2015, Agnes, Agneta

2020, Agneta, Agnes

Händelser

1276, Sedan Gregorius X har avlidit den 10 januari väljs Petrus a Tarentasia till påve och tar namnet Innocentius V. Han avlider dock själv efter endast fem månader på posten.

1504, Sedan den svenske riksföreståndaren Sten Sture den äldre har avlidit i Jönköping den 14 december året före väljs Svante Nilsson till hans efterträdare på riksföreståndarposten. Nilsson har tidigare varit Sten Stures motståndare och stödde avsättningen av honom 1497. Sedan hans återkomst 1501 har Nilsson dock motvilligt stött honom och väljs nu av de svenska stormännen, för att förhindra att den danske kungen Hans återkommer som kung av Sverige.

1556, Under det pågående kriget mellan Sverige och Ryssland inleder ryssarna ett fyra dagar långt anfall mot Viborgs slott. Den 25 januari slår svenskarna tillbaka anfallet.

1598, Den svenska änkedrottningen Gunilla Bielke, som är änka efter Johan III, begravs i Uppsala domkyrka, ett halvår efter sin död (19 juli 1597)

1720, Sverige och Preussen sluter fred i Stockholm. Genom denna förlorar Sverige Szczecin med Vorpommern söder om floden Peene, öarna Usedom och Wollin samt städerna Damm och Gollnow, men får två miljoner riksdaler i ersättning för dessa områden.

1793, Den franske kungen Ludvig XVI, som har blivit avsatt den 21 september året före, blir giljotinerad, sedan han fem dagar tidigare har dömts till döden av nationalkonventet med en rösts övervikt.

1821, En rysk forskningsexpedition under ledning av Fabian von Bellingshausen upptäcker en ö utanför den antarktiska kontinenten, som han kallar för Peter Is ö efter den ryske tsaren Peter den store. Expeditionen stoppas 25 kilometer från ön av packis, men eftersom det blir det första land man hittar söder om södra polcirkeln är det den dittills sydligaste landmassan människan känner till. 1910 bekräftas öns existens av den fransk forskningsexpedition, som dock stoppas av packis 5 kilometer från ön. Första gången någon landstiger på ön är 1929, då en norsk expedition kommer dit och 1931 annekteras ön av Norge.

1879, Sabbatsbergs sjukhus, i Vasastan i Stockholm, öppnas efter en byggtid på sex år.

1904, Den tjeckiske tonsättaren Leoš Janáčeks opera Jenůfa har urpremiär på Nationalteatern i Brno.

1954, USS Nautilus, som är världens första kärnkraftsdrivna ubåt, sjösätts i Groton i den amerikanska delstaten Connecticut. En knapp vecka senare går den till sjöss på sin jungfruresa. Ett lotteri anordnas för insamling av medel till ombyggnad av den svenska nationalteatern Dramaten. Då den totala vinstsumman är tio miljoner kronor är det det största lotteriet dittills i Sverige.

1966, Den svenska fredsforskningsutredningen avger sitt betänkande och föreslår att ett internationellt fredsforskningsinstitut ska upprättas i Stockholm. Den 6 maj samma år beslutar riksdagen därför att inrätta Stockholms internationella fredsforskningsinstitut.

1969 – Efter omfattande protester mot den svenska universitetsreformen UKAS presenterar utbildningsminister Olof Palme i stället alternativet PUKAS.

1970, Stockholms hembiträdesförening, som har funnits sedan 1904, läggs ner efter att detta har föreslagits på ett av föreningens möten

1976, Flygplanstypen Concorde genomför sin första kommersiella flygning, men det blir inledningsvis ingen succé, varför endast 20 plan byggs till att börja med.

1985, Stockholms kommunfullmäktige beslutar, att Stockholm åter ska kallas stad och inte kommun (formellt är alla svenska städer avskaffade och ersatta med kommuner sedan 1971).

1987, Bjarne Semb blir av sjukhusledningen avskedad som chef för thoraxkliniken vid Karolinska universitetssjukhuset, eftersom man kritiserar honom för bristande etik i samband med hans hjärttransplantationer och operationer med konstgjorda hjärtan. Han stämmer dock landstinget, som i november samma år ogiltigförklarar hans avsked och erlägger skadestånd till honom. I januari 1988 införs hjärndödsbegreppet i svensk lag, som en följd av dessa händelser.

1999, Det amerikanska bilföretaget Ford Motor Company köper det svenska Volvo Personvagnar för 50 miljarder kronor. Företaget förblir i Fords ägo till 2010, då det säljs till det kinesiska bilföretaget Geely.

2002, Den svensk-kurdiska 26-åriga kvinnan Fadime Şahindal blir mördad av sin far, på grund av sitt ”västerländska levnadssätt” och att hon har en svensk pojkvän. Mordet utlöser en debatt om så kallade hedersmord i Sverige och fadern döms sedermera till livstids fängelse.

2003, Den förre svenske hemvårdaren Joy Rahman tilldöms 8,2 miljoner kronor i skadestånd, vilket blir det högsta någonsin i Sverige, efter att han oskyldig har suttit åtta år i fängelse för mord.

2012, De svenska Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt avgår efter knappt tio månader på posten, sedan han har förlorat mycket förtroende, både inom partiet och bland väljarna, bland annat på grund av Juholtaffären i oktober 2011. Han blir därmed Socialdemokraternas kortvarigaste partiledare någonsin och den 27 januari efterträds han av Metallordföranden Stefan Löfven.

2017, Women's March on Washington för kvinnors rättigheter äger rum.

Födda

63, Claudia Augusta, dotter till Romarrikets kejsare Nero (död samma år och då förklarad gudomlig av senaten)

1338, Karl V, kung av Frankrike från 1364

1782, Jacob Cederström, svensk militär, politiker och ämbetsman

1784, Andrew Stevenson, amerikansk politiker och diplomat, USAs minister i Storbritannien 1836–1841

1804, Moritz von Schwind, tysk-österrikisk målare och grafiker

1813, John C Frémont, amerikansk general, upptäcktsresande och politiker

1824, Stonewall Jackson, amerikansk sydstatsgeneral

1827, John Ireland, amerikansk demokratisk politiker, guvernör i Texas 1883–1886

1829, Oscar II, kung av Sverige från 1872 och av Norge 1872–1905

1845, Harriet Backer, norsk målare

1860, Karl Staaff, svensk liberal politiker och advokat, partiledare för Liberala samlingspartiet 1907–1915, Sveriges statsminister 1905–1906 och 1911–1914

1867, Maxime Weygand, fransk general

1869, Grigorij Rasputin, rysk mystiker, predikant och helbrägdagörare

1881, John Gerald Milton, amerikansk demokratisk politiker och advokat, senator för New Jersey 1938

1882, Pavel Florenskij, rysk teolog, filosof och matematiker och vetenskapsman

1885, Umberto Nobile, italiensk upptäcktsresande

1889, Hjalmar Lundholm, svensk skådespelare, Gustaf Skagerberg, svensk fabriksarbetare och socialdemokratisk riksdagsman

1893, Gunnar Mascoll Silfverstolpe, svensk poet, översättare, litteratur- och konstkritiker samt ledamot av Svenska Akademien 1941-1942

1900, Elof Ahrle, svensk skådespelare

1905, Christian Dior, fransk modeskapare

1912, Konrad Bloch, 88, tysk-amerikansk biokemist, mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin 1964

1922, Paul Scofield, brittisk skådespelare, Telly Savalas, amerikansk skådespelare, mest känd i rollen som Kojak

1925, Benny Hill, brittisk skådespelare och komiker

1938, Leif Hallberg, svensk skådespelare

1940, Jack Nicklaus, amerikansk golfspelare

1941, Plácido Domingo, spansk operasångare (tenor)

1942, Han Pil-Hwa nordkoreansk skridskoåkare, Edwin Starr, amerikansk soulsångare

1947, Micha Gabay, svensk skådespelare

1950, Gary Locke, amerikansk demokratisk politiker, guvernör i Washington 1997–2005, USAs handelsminister 2009–2011, Ole Ränge, svensk skådespelare

1951, Eric Holder, amerikansk demokratisk politiker, USAs justitieminister 2009–2015

1953, Paul Allen, amerikansk entreprenör, en av grundarna av företaget Microsoft

1956, Maria Leissner, svensk folkpartistisk politiker, Liberala ungdomsförbundets ordförande 1983–1985, Folkpartiets partiledare 1995–1997, Geena Davis, amerikansk skådespelare

1958, Eva Dahlman, svensk skådespelare och regissör

1965, Robert del Naja, brittisk musiker och författare

1972, Yasunori Mitsuda, japansk tonsättare och musiker, främst känd för sin tv-spelsmusik, Rick Falkvinge, svensk politiker,partiledare för Piratpartiet 2006–2011

1974, Linda Rosing, svensk sångare, fotomodell och dokusåpadeltagare

1976, Emma Bunton, brittisk popsångare och programledare med artistnamnet Baby Spice, medlem i gruppen Spice Girls

1979, Camilla Göransson, svensk lärare, föreläsare och Youtuber med artistnamnet LärarinnanGöransson.

1981, Dany Heatley, kanadensisk ishockeyspelare

1983, Marieke van den Ham, nederländsk vattenpolospelare

1985, Artur Beterbijev, tjetjensk amatörboxare

1986, Chuckie Akenz, vietnamesisk-kanadensisk rappare, Jonathan Quick, amerikansk professionell ishockeymålvakt

1987, Jenna Santoromito, australisk vattenpolospelare

1995, Marny Kennedy, australisk skådespelare, Booboo Stewart, amerikansk skådespelare

2004, Ingrid Alexandra, norsk arvprinsessa och den första kvinnan någonsin som har fötts med arvsrätt till den norska tronen

Avlidna

1118, Paschalis II, omkring 68, född Ranierius, påve sedan 1099 (född omkring 1050)

1609, Joseph Justus Scaliger, 68, fransk filolog

1683, Anthony Ashley Cooper, 1e earl av Shaftesbury, 61, engelsk statsman

1793, Ludvig XVI, 38, kung av Frankrike 1774–1792 (avrättad)

1811, Jean-François-Thérèse Chalgrin, 72, fransk arkitekt

1870, Aleksandr Herzen, 57, rysk författare

1872, Thomas Bragg, 61, amerikansk politiker, guvernör i North Carolina 1855–1859

1888, George Robert Waterhouse, 77, brittisk zoolog

1890, Lars Forssman, 47, svensk ämbetsman och riksdagsman

1918, Emil Jellinek, 64, tysk-österrikisk företagare, grundare av bilföretaget Mercedes-Benz

1924, Vladimir Lenin, 53, sovjetisk politiker, Sovjetunionens ledare sedan 1917

1926, Camillo Golgi, 82, italiensk läkare och cytolog, mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin 1906

1934, John Liander, 70, svensk skådespelare, sångare och teaterdirektör

1938, David Rjazanov, 67, rysk filolog och marxist

1950, Eric Blair, 46, brittisk författare med pseudonymen George Orwell

1962, Andrew Frank Schoeppel, 67, amerikansk republikansk politiker, senator för Kansas sedan 1949

1965, Dixie Bibb Graves, 82, amerikansk demokratisk politiker, senator för Alabama 1937–1938

1967, Ann Sheridan, 51, amerikansk skådespelare

1971, Richard Russell, 73, amerikansk politiker, senator för Georgia sedan 1933

1985, Joel Berglund, 81, svensk operachef och hovsångare (basbaryton)

1989, Mahmoud Namdjou, 70, iransk tyngdlyftare

1991, Ileana, 82, rumänsk prinsessa

1994, Ingrid Björnberg, 80, barnflicka på Stockholms slott sedan 1938

1998, Jack Lord, 77, amerikansk skådespelare och regissör

1999, Susan Strasberg, 60, amerikansk skådespelare

2000, Dagmar Edqvist, 96, svensk författare

2002, Peggy Lee, 81, amerikansk sångare, John Arthur Love, 85, amerikansk republikansk politiker, guvernör i Colorado 1963–1973

2003, Khin Hnin Yu, 77, burmesisk författare

2006, Ibrahim Rugova, 61, kosovansk politiker, Kosovos president sedan 2002

2010, Jacques Martin, 88, fransk serietecknare med pseudonymen Marleb

2011, Dennis Oppenheim, 72, amerikansk konstnär

2012, Vincenzo Consolo, 78, italiensk författare

2013, Michael Winner, 77, brittisk regissör och producent

2014, Else Marie Brandt, 90, svensk skådespelare, George C Wortley, 87, amerikansk republikansk politiker

2015, Marcus Borg, 72, amerikansk teolog, bibelvetare och författare, Leon Brittan, 75, brittisk konservativ politiker, tidigare EU-kommissionär och vice ordförande för Europeiska kommissionen, Kemal Monteno, 66, bosnisk sångare och låtskrivare

2017, Veljo Tormis, 86, estnisk tonsättare

2018, France Gall, 70, fransk sångerska

2019, Harris Wofford, 92, amerikansk demokratisk politiker, senator för Pennsylvania 1991–1995

2020, Terry Jones, 77, brittisk komiker, skådespelare, regissör och författare, medlem i humorgruppen Monty Python


Vodka Martini

Vodka Martini är en klassisk och elegant cocktail. Den anses av många vara en lite tråkigare variant av Dry Martini, men så behöver inte var...