Fakta om covid19

När andningsmasker för medicinskt bruk används på rätt sätt, medför de inte att Du andas in för lite syre eller för mycket koldioxid.

Masker för medicinskt bruk, så kallad kirurgiska munskydd, är släta eller veckade masker som fästs på huvudet med remmar eller öglor. De kan vara obekväma att bära under lång tid, men de leder dock inte till att man får för lite syre eller för mycket koldioxid.

Att dricka alkohol varken förebygger eller botar covid19

Att dricka alkohol skyddar Dig inte mot covid19. Om Du dricker för mycket alkohol kan det öka risken för andra hälsoproblem.

Förtäring av desinfektionsmedel eller klorbaserade rengöringsmedel är farligt och har ingen förebyggande effekt på covid19

Desinfektionsmedel och klorbaserade rengöringsmedel är giftiga ämnen. Du ska under inga omständigheter spreja in, dricka eller på något annat sätt införa dessa ämnen i kroppen. De ska endast användas till att desinficera ytor.

Hjälp till att stoppa spridningen av coronaviruset (covid19) genom att följa de här allmänna förebyggande råden. 

Att dricka metanol eller etanol är farligt, och det varken förebygger eller botar covid19

Metanol och etanol är giftiga ämnen. Covid19-viruset i kroppen dödas inte av att Du dricker dem. Det kan däremot orsaka funktionsnedsättningar eller död. Metanol och etanol ingår ibland i rengöringsprodukter som används för att desinficera ytor.

Du kan inte testa Dig själv för covid19 genom att hålla andan

Att kunna hålla andan i 10 sekunder eller längre utan att hosta eller känna obehag betyder inte att Du inte har covid19 eller någon annan lungsjukdom. Det bästa sättet att bekräfta om du har viruset covid19 är genom ett laboratorietest.

Att äta vitlök varken förebygger eller botar covid19

Vitlök är nyttigt och kan möjligen döda vissa bakterier, men det finns inga bevis för att det skyddar mot covid19. Bästa sättet att skydda Dig mot covid19 är att hålla säkert avstånd till andra och tvätta händerna ofta och grundligt.

Unga människor kan få covid19

Människor i alla åldrar kan smittas av viruset covid19. Alla, oavsett ålder, bör vidta förebyggande åtgärder som att regelbundet tvätta händerna och hålla säkert avstånd till andra.

Värme och luftfuktighet hindrar inte spridningen av covid19

Du kan smittas av covid19 även om det är soligt och varmt väder. Länder med varmt väder har rapporterat fall av covid19. Bästa sättet att skydda Dig mot covid19 är att hålla säkert avstånd till andra och tvätta händerna ofta och grundligt.

Att äta chilifrukter varken botar eller förebygger covid19

Chilifrukter är goda, men de kan varken förebygga eller bota covid19. Bästa sättet att skydda Dig mot covid19 är att hålla säkert avstånd till andra och tvätta händerna ofta och grundligt.

Inga läkemedel har bevisats kunna bota, behandla eller förebygga covid19

För närvarande finns det inga bevis för att något läkemedel kan bota eller förebygga covid19. Flera läkemedel håller dock på att testas. Bästa sättet att skydda Dig från covid19 är att hålla säkert avstånd till andra och att tvätta händerna ofta och grundligt.

Antibiotika kan inte förebygga eller användas för behandling av covid19

Antibiotika verkar endast mot bakterier, inte mot virus. Covid19 orsakas av ett virus. Patienter med covid19 kan få antibiotikabehandling mot bakterieinfektioner som uppkommer samtidigt.

Vitaminer och mineraltillskott botar inte covid19

Varken zink, D-vitamin, C-vitamin eller några andra tillskott botar covid19, trots att de är viktiga för att immunsystemet ska fungera väl och för allmänhälsan.

Varma bad förebygger inte covid19

Oavsett hur varmt Du badar eller duschar så förblir Din normala kroppstemperatur ungefär densamma. Att bada i extremt varm vatten kan orsaka brännskador. Bästa sättet att skydda Dig mot covid19 är att hålla säkert avstånd till andra och tvätta händerna ofta och grundligt.

Kyla och snö förebygger inte covid19

Kallt väder kan varken bota, behandla eller förebygga spridningen av covid19. Bästa sättet att skydda Dig mot covid19 är att hålla ett säkert avstånd till andra och tvätta händerna ofta och grundligt.

Vaccin mot lunginflammation förebygger inte covid19

Viruset covid19 är så nytt och annorlunda att det behöver ett eget vaccin. Befintliga vaccin rekommenderas dock starkt för att skydda hälsan mot lunginflammation.

Handtorkar förebygger inte covid19

Handtorkar kan inte döda covid19-viruset. För att skydda Dig mot covid19 ska du tvätta händerna ofta med alkoholbaserat handdesinfektionsmedel eller tvål och vatten.Torka dem ordentligt med pappershanddukar eller varmluftstork.

Regelbunden nässköljning med saltlösning förebygger inte covid19

Det finns inga bevis för att återkommande sköljningar med vanlig saltlösning skyddar mot covid19 eller andra luftvägsinfektioner. Det finns viss bevisning för att det kan bidra till en snabbare återhämtning efter en vanlig förkylning.

UV-lampor ska inte användas för att förebygga eller bota covid19

UV-lampor bör inte användas för att desinficera huden eller händerna. Detta kan irritera huden och skada ögonen. Att tvätta händerna med alkoholbaserat handdesinfektionsmedel eller tvål och vatten är det mest effektiva sättet att få bort viruset covid19.

Covid19 sprids inte genom myggbett

Det finns inga bevis för att covid19 sprids genom myggbett. Covid19 sprids främst genom droppar som bildas när en smittad person hostar, nyser eller pratar. Sjukdomen kan också spridas om du rör vid en infekterad yta och sedan rör ögonen, näsan eller munnen. För att skydda Dig ska Du tvätta händerna ofta och desinficera ytor som Du ofta rör vid hemma.

Husflugor sprider inte covid19

Det finns inga bevis för att covid19 kan spridas av husflugor. Covid19 sprids främst genom droppar som bildas när en smittad person hostar, nyser eller pratar. Sjukdomen kan också spridas om du rör vid en infekterad yta och sedan vid ögonen, näsan eller munnen. För att skydda Dig ska Du tvätta händerna ofta och desinficera ytor som Du ofta rör vid hemma.

Mobilnätverk med 5G sprider inte covid19

Virus, däribland det som orsakar covid19, kan inte förflytta sig via radiovågor eller mobilnätverk. Covid19 sprids i många länder som inte har mobilnätverk med 5G.

Det är högst osannolikt att covid19 sprids via skor

Sannolikheten för att covid19 skulle spridas via skor är mycket låg. Som extra säkerhetsåtgärd kan Du tänka på att lämna skorna vid ingången till hemmet, särskilt om spädbarn eller småbarn leker på golvet. Detta förhindrar kontakt med grus eller skräp från skosulorna.

Covid19 orsakas av ett virus, inte av bakterier

Viruset som orsakar covid19 hör till en virusfamilj som heter Coronaviridae. Antibiotika fungerar inte mot virus. Vissa som får covid19 utvecklar samtidigt en bakterieinfektion. Vid sådana fall kan antibiotika rekommenderas av en vårdgivare.

De flesta personer tillfrisknar från covid19

De flesta personer som smittas av covid19 får milda eller måttliga symtom och kan tillfriskna med hjälp av läkarvård. Om Du har symtom som hosta, feber eller andningssvårigheter ska Du söka läkarvård. Ring sjukvården innan Du åker till en vårdcentral eller ett sjukhus. Om Du har feber och bor i ett område där det förekommer malaria eller denguefeber ska Du omedelbart ringa till en läkare.

Med värmeskannrar upptäcks feber, inte covid19

Värmeskannrar kan upptäcka personer som har feber, vilket kan bero på covid19. Alla som får covid19 får dock inte feber. Värmeskannrar kan inte heller upptäcka personer som är smittade men ännu inte har fått feber. Det beror på att det tar 2 till 10 dagar innan personer som smittats med covid19 får feber.

Äldre personer är inte den enda riskgruppen för covid19

Människor i alla åldrar kan smittas av viruset covid19. Personer som är över 60 år och personer med sjukdomar som astma, diabetes och hjärtsjukdomar riskerar att bli allvarligt sjuka. Alla bör vidta förebyggande åtgärder som att tvätta händerna regelbundet och hålla ett säkert avstånd från varandra.

Det finns inga bevis för att hydroxiklorokin kan användas för att behandla eller bota covid19

Hydroxiklorokin och klorokin används för behandling av malaria och andra sjukdomar. Dessa medel har studerats som möjliga behandlingar för covid19 men befintlig data visar att de varken minskar dödligheten i covid19 eller hjälper människor med måttliga sjukdomssymtom. Hydroxiklorokin och klorokin kan behandla malaria och autoimmuna sjukdomar, men användningen av dessa medel mot andra sjukdomar eller utan medicinsk tillsyn kan medföra allvarliga biverkningar och bör undvikas.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning