lördag 31 augusti 2024

 


Han var originalet till Karl-Alfred

Den plirande och starke tecknade sjömannen Karl-Alfred hade sin förebild i en fullt levande människa. Hans namn var Frank “Rocky” Fiegel.

Bakom varje stor man står det en kvinna, heter det ju. Och bakom varje tecknad figur finns det också ofta en verklig individ som mer eller mindre fått stå modell.

Och tro det eller ej, detta gäller även den smått märklige och halvknasiga tecknade sjömannen Karl-Alfred.

Förlagan hette Frank “Rocky” Fiegel. Han föddes 1868 i Polen och emigrerade redan som ung till USA tillsammans med sina föräldrar och hamnade så småningom i en liten stad i staten Illinois.

Men landbacken blev snart för tråkig för den ivrige unge mannen. Sjön, havet och äventyret lockade och snart hade han tagit sig till kusten och mönstrat på ett fartyg ut på de sju haven.

Det kom att bli hela 20 år på olika fartyg på en ständig resa runt jorden innan Fiegel slutligen klev iland och bosatte sig i staden Chester, tillbaka i Illinois.

Han fick snart jobb på den lokala puben, Weibusch Tavern, där han stod bakom bardisken och hanterade stadens mer eller mindre stökiga invånare, samtliga som han hanterade på sitt eget lilla sätt.

Frank “Rocky” Fiegel var nämligen aldrig rädd för att ta till nävarna när det, enligt honom, behövde skipas rättvisa. Åren på sjön hade gett honom både styrka och teknik i ämnet, vilket gjorde att han oftast avgick med segern i de fighter han gav sig in i.

Men det gav honom även en och annan smäll, vilket bland annat gjorde att hans ena öga blev deformerat till ett “pop-eye”.

Men har var också en otrolig historieberättare. Alltid med pipan fastklämd i ena mungipan, berättade han med seglarknarrig röst om sina äventyr på de sju haven.

Några säkerligen sanna, men många säkerligen påhittade. Men vad gör det? 

En bra historia framförd av en bra berättare är nog så kul att lyssna på.

Historien om Frank “Rocky” Fiegel hade nog fallit i glömska om inte Elzie Crisler Segal också vuxit upp i samma stad.

Han hade som ung suttit och lyssnat i timmar på Fiegels historier vid bardisken och fångats av både hans berättelser, men också om honom som person.

När så Elzie Crisler Segal började teckna i vuxen ålder mindes han sin barndoms berättare vid bardisken och började skissa på den personlighet som sedan skulle växa fram till Popeye.

Men först tillfrågades Fiegel om det var OK för honom att “bli” seriefigur. Och som den uppmärksamhetstörstande individ han var gav han sitt godkännande.

Så blev det som det blev. Poeye blev världskändis. Elzie Crisler Segal blev både berömd och förmögen på sin figur, men glömde aldrig bort inspirationskällan Fiegel som löpande, under resten av sin levnad, fick en viss procent på Popeyes intäkter.

Och, just det, Olivia i serien är också hon hämtad från samma lilla stad i Illinois. Tänk vad mycket ett samhälle kan innehålla, bara Du öppnar ögonen.

Det är nu Du ska investera i serier. 


Då kan vardagsrummet bidra till stress

Vardagsrum med ljusa möbler

Det är viktigt att planera rumsfunktioner först och belysningen därefter. Att installera rätt vägglampor, dimmers eller taklampor kan bidra till ett mer rogivande rum, konstaterar Wiese.

För många är vardagsrummet en fredad zon för avkoppling framför tvn och rätt inredd kan rummet bli en oas för stresshantering. Omvänt kan det öka stressen.

I Business Insider har terapeuterna Cecille Ahrens, Mark Loewen, Weena Wise och Ariel Sank Wallins delat med sig av sina idéer och tankar om trender och föremål i vardagsrum som ökar stress.

Det kan vara så enkelt som att städa, eller kanske anlita inredningshjälp.

Ljusa, väldesignade möbler ser inbjudande ut i ett rum, samtidigt som en oklanderlig showroomkänsla kan få gäster att inte känna sig helt avslappnade; de får ju inte fläcka ned på något sätt.

För äldre personer är det extra viktigt med trivsel, eftersom hemmet ofta representerar deras trygghet.

Det är allmänt känt att direkt dagsljusinsläpp har stor betydelse för välmående. I de flesta länder finns regler för hur mycket dagsljusinsläpp olika rum ska ha.

Enligt Weena Wise är det svårt att arbeta i rum med brist på ljus samtidigt som en stark, icke dimbar belysning hindrar sömn och ökar stress.

Det är viktigt att planera rumsfunktioner först och belysningen därefter. Att installera rätt vägglampor, dimmers eller taklampor kan bidra till ett mer rogivande rum, konstaterar Weena Wise.

Cecille Ahrens betonar både dagsljus och neutrala färgtoner.

Enligt Cecille Ahrens är buller en vanlig stressfaktor, vilket bland annat omfattar tv-apparater och konversationer.

Om tvn får Dig att känna Dig stressad rekommenderar Loewen att lyssna på vacker musik i stället.

Ostädade rum och kaos är en annan stressfaktor, enligt både Ahrens och Wise.

Ett rörigt utrymme signalerar kaos vilket i sin tur skapar stress och spänningar, konstaterar Cecille Ahrens.

Mark Loewen tror att ostädade rum kan orsaka visuell överrumpling för hjärnan, vilket bidrar till olust och stress. Rum under renovering är ett bra exempel på när miljöer upplevs ogästvänliga.

Genom att frigöra utrymme ger du även ditt sinne en paus, säger han till Business Insider.

Under pandemin var det svårt för alla som jobbade hemifrån att separera arbete från ledig tid, vilket bidrog till att en del kände sig stressade.

Genom att skapa en separat del för arbete och en annan för ledig tid och har du upprättat en både fysisk och mental barriär, förklarar Cecille Ahrens som poängterar betydelsen av att skilja på arbete och fritid.

Ariel Sank Wallins tillägger att det kan vara svårt att separera arbete och ledig tid på ett litet utrymme. Det kan då räcka med att byta bord eller stol samtidigt som du måste ha ett flexiblare tänk. Det blir som att trolla.

Compact living har blivit lite av en trend i större städer där boendepriserna skjutit i höjden. Att stuva in ett hems funktioner på en liten yta är svårt och ställer krav på snillrikhet och uppfinningsförmåga. Det ska ju också bli trivsamt.

På en så liten yta flätas arbete och fritid ofta ihop, men genom smarta lösningar och strategier kan det fungera mycket väl. De flesta studentboenden är trots allt compact living som fungerar ganska bra trots svårigheten att skilja arbete från ledig tid ytmässigt sett.

Skippa städningen och minska vardagsstressen 


Täppas Fogelberg pratar med Edgar

Anneli Martini

När Volvo skulle bli elektriskt, första gången

Hade Volvo hållit i sin elbilssatsning på 1970-talet kunde det lagt grunden till ett företag som i dag haft ett ointagligt försprång.

Det krävs ofta någon form av kris för att människan ska reagera. Och det krävs dessutom att krisen håller i sig för att reaktionen ska bli lite mer bestående än bara ett ryck i linan.

När 1970-talets glada dagar totalkraschade mot oljekrisens skoningslösa vägg fick det många att tänka om.

Det som nyss var den enda sanningen blev med ens totalt fel.

Bilbranschen var en av de branscher som drabbades hårt. Stora bilar med stora motorer blev plötsligt iskalla. Konsumenterna skrek plötsligt efter billiga bilar med små motorer.

Volvo var en av bolagen som djärvt klev in i den fullständigt omogna elbilsvärlden. Inte sedan 1910-talets glada experiment-dagar hade bilindustrin visat något större intresse för bilar som inte gick på fossila bränslen.

Eftersom det var bråda tider dröjde det inte länge förrän det stod en liten prototyp-bil på gården på Hisingen.


Modellnamnet var enkelt – EC – eller Electric Car som det logiskt stod för.

Bilen var en liten pluttbil på bara 2,68 meters längd men kunde med två personer ombord ändå komma upp i klart godkända 70 km/h.

Bakom sätena rymdes vettigt med packning så att bilen väl skulle kunna ha fungerat som en modern shopping- och stadsbil, om den hade kommit i produktion.

Till skillnad från pionjärerna på 1910-talet fick aldrig Volvoingenjörerna ordning på laddningen. Den lilla bilen fick tillbringa hela tio timmar vid laddstolpen för att kunna köras i två timmar.

Projekt EC blev bara en prototyp och oljekrisen gick snart över. Volvo laddade om bössan och utvecklade vidare sina familjebilar i stället.

Men tanken svindlar. Tänk om de fått ordning på ladd-tekniken redan då. Hur hade Volvo som företag då sett ut idag?



Därför ser olympiska ringarna ut som de gör

De olympiska ringarna är ett av sportvärldens absolut starkaste varumärken. Men varför fem? 

Och varför har ringarna de här färgerna?

Citius, Altius, Fortius. Det är det ursprungliga olympiska mottot och betyder snabbare, högre, starkare, rakt översatt från latinet.

Mottot sattes av baron Pierre de Coubertin, den moderna olympiadens fader för att enklast och tydligast beskriva vad som skulle driva den olympiska rörelsen framåt mot nya rekord och prestationer.

Men en organisation som den olympiska måste ju också ha en symbol. Något som symboliserar olympiaderna lika mycket som de tre ledorden.

Det var baron Coubertin som även satte igång arbetet med den olympiska symbolen. Den skulle vara lätt igenkännbar samt symbolisera att den olympiska rörelsen inkluderade alla människor, på alla kontinenter och i hela världen.

Då världen är indelad i fem befolkade kontinenter fick antalet fem en central plats. Symbolen som Pierre de Coubartin valde blev ringen, som symboliserar både samhörighet, kontinuitet och människan i sig.

Ringarna blev sedan fem och vävdes samman till en lätt utdragen kedja och fick var och en sin egna färg där blå symboliserade Europa, gult Asien, svart Afrika, grönt Oceanien och slutligen rött för Amerika.

Färgerna valdes med stor omsorg för att även de skulle symbolisera samhörighet. Tillsammans täcker de olympiska fem färgerna in samtliga nationens flaggor. Det finns inte en enda flagga som inte har någon av de olympiska färgerna i sig.

Sedan dess har de Coubertins symbol används under spelen. En lättare revision 1986 och ytterligare en 2010. Men symboliken kvarstår och aldrig kommer nog kommittén att våga sig på några större förändringar.


Trettio frågor om sex som kan stärka Din relation

Semestern kan vara ett efterlängtat tillfälle till mer sex, eller en ömsesidig förståelse för att orken knappt finns. Båda sätten kan faktiskt leda till ett tillfredsställande sexliv. Tricket är att våga prata om det. 

Hjärnan är kroppens viktigaste sexuella organ. Där föds lusten, där skapas drömmar och fantasier likväl som rädslor, blockeringar och frustration. Det går inte att gissa vad ens partner innerst inne tänker och vill, utan Ni måste prata om det. Det kan leda till att lusten väcks och stärks. Det kan också innebära en ömsesidig förståelse för att sexet just nu får vara på sparlåga. 

Studier visar att personer som är mycket nöjda med sitt sexliv har flera viktiga delar gemensamt:

De känner sig trygga med varandra

De pratar öppet om närhet och sex

De skapar tid för intimitet

De värdesätter närhet och sex

Att kunna kommunicera om sex, sina behov och önskemål är en viktig del av ett bra sexliv.

Det kan kännas svårt att börja prata om sex. Här är trettio frågor som kan hjälpa Er igång. Ge gärna frågorna lite tid. Det kan leda till ny kunskap både om Dig själv och Din partner. Dela gärna upp frågorna för att prata vid flera olika tillfällen.

Generellt sett, hur känns Din lust just nu på en skala från 1 till 10?

(där 1 är nästan obefintlig, och 10 är på topp)

Skulle Du önska att Du hade mer eller mindre lust än Du har?

På vilket sätt väcks Din lust? 

Gradera dessa förslag med 1-10, när Din partner rör Dig, när Du ser Din partner naken, romantiska upplevelser, innerliga samtal, tanken på en dejtnight, när Du läser om sex, ser på sexiga bilder. Fler förslag?

När det gäller beröring, var på kroppen gillar Du att bli smekt och berörd?

Vilken typ av beröring gillar Du när Du har sex?

Hur vill Du att Din partner rör Dig och visar närhet i vardagen?

Hur visar Du att Du gärna vill ha sex? 

Brukar Din partner märka det?

När på dygnet tycker Du bäst om att ha sex? 

Hur funkar det med livet just nu?

Vissa vill känna närhet till sin partner innan sex, och andra vill ha sex för att känna sig nära. Hur är det för Dig?

Vad tycker Du är en bra sexuell relation?

Har det hänt att Du känt Dig sexuellt avvisad av Din partner?

På vilket sätt vill Du skapa närhet och intimitet med Din partner även när Ni inte har sex? 

Smekningar? 

Kyssar? 

Kramar?

Vad blir Du sexuellt attraherad av hos Din partner?

Vad får Dig att känna Dig sensuell?

Hur ser Du på att använda sexleksaker? 

Har Du provat något, vill Du prova något?

Om Du är öppen för att prova sexleksaker, hur vill Du att det ska gå till? 

Vill Du välja själv, vill Du välja tillsammans med Din partner eller vill Du bli överraskad?

Var tycker Du om att ha sex, någon särskild plats?

Vad är det mest sexuellt spännande Du varit med om?

På vilket sätt skulle Du vilja utforska sex tillsammans med Din partner?

Hur känns det för Dig när Du får orgasm? 

När är det lättast för Dig att få orgasm?

Är det viktigt för Dig att båda får orgasm?

Har Du någon gång haft problem med sex, t ex att det är svårt att få stånd, för snabb utlösning, att underlivet känns för torrt eller att det är svårt att få orgasm?

Vad tycker Du om att använda glidmedel?

Hur ser den optimala sexiga dejten ut?

Vilken sorts sex gillar Du bäst, snabbt, långsamt, mjukt, hårt?

Har Du någon favoritposition?

Har Du en fantasi Du vill dela?

Tycker Du någon i relationen är mer dominerande, och hur ser Du på det?

Hur ser Du på kinky sex, finns det något särskilt Du skulle vilja göra med Din partner?

Hur har det känts för Dig att prata om sex? 

Är det några svar som förvånat Dig?



Kennedy, USAs egen "kungafamilj"

Det finns ingen enskild familj som påverkat den amerikanska politiken så mycket som familjen Kennedy. 

Inför Ellis Island var de alla lika. Hit kom alla som emigrerat från sina hemländer för att hitta lyckan i den förlovade landet USA.

De hamnade alla i kön till kontroller, utfrågningar och bedömningar. Här var de alla bara ytterligare en individ som skulle igenom det nålsöga som immigrantionsmyndighetens anställda var. Här spelade efternamn och bakgrund ingen större betydelse. Det var en helt jämlik plats.

Det som klarade sig igenom och släpptes in på New Yorks gator, var framtiden ett oskrivet blad som de nu, individ för individ själva fick se till att fylla med sin livs historia.

Två av de som släpptes igenom och in på amerikansk mark, var paret Patrick Kennedy  och  Bridget Murphy. De kom från en framstående irländsk familj och ville nu pröva sin lycka i USA.

Paret hamnade i Boston där Patrick startade sin verksamhet och snart började familjen växa då parets barn kom till världen.

Det var speciellt den yngste sonen, Patrick Joseph “P J” Kennedy, som visade sig ha en mycket god känsla för affärer och lade grunden till familjens goda rykte i trakten.

Familjens stora klivin i de stora affärerna och den stora politikens sfär, kom emellertid med Joseph Patrick “Joe” Kennedy Sr och hans giftemål med Rose Fitzgerald.

Paret kombinerade ekonomi och politik på ett mycket framgångsrikt sätt, och när deras barnaskara växte till totalt nio, växte också förväntningarna och trycket på vad dessa barn skulle kunna göra för att ytterligare stärka familjens position.

När Joe och Rose barn växte upp, var de interna förväntningarna, och kanske också kraven, skyhöga. Arvet från familjens framgångsrika förfäder skulle förvaltas och helst också utvecklas.

Men olyckan började också följa familjen i spåren. Familjens äldste son förolyckades under WW2, en dotter omkom i en flygolycka, och när sonen John F Kennedy, mördades i Dallas under sin presidentperiod, var det som att familjens framgångar nu ständigt följdes av hemska motgångar.

Trots familjens motgångar, fanns det fortfarande sprängkraft i namnet Kennedy.

När så sorgen lagt sig efter John F Kennedy död, klev lillebror Robert F fram i rampljuset och kandiderade 1968 för Demokraterna för att bli USAs nästa president.

Med goda opinionssiffror i bagaget såg framtiden ljus ut för Robert F, men även denna gång kom en kula från en politisk motståndare att ända hans livs bana.

Så när nu Robert F Kennedys son och namne, Robert F Jr, just har avslutat sin presidentkampanj och oväntat och , enligt familjen ovärdigt, lämnat sitt stöd till Donald Trump, kanske det är den slutgiltiga spiken i kistan för familjen som under 100 år har färgat USAs politik som ingen annan.



 


Stressigt och osynlig på jobbet, då tar hjärtat stryk

Det är viktigt att kroppen får återhämta sig

Arbetsrelaterad stress ökar risken att utveckla förmaksflimmer, ett vanligt hjärtproblem, enligt en nyligen publicerad studie i Journal of the American Heart Association.

Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M), till höger, tar emot betänkandet från utredningen Ett stärkt stöd till anhöriga från utredaren Gunilla Malmborg

Studien, som lyfts fram av Hjärt/Lungfonden, visar att personer som upplever hög arbetsbelastning och en obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet löper nästan dubbelt så hög risk att utveckla förmaksflimmer, enligt ett pressmeddelande.

Forskare analyserade data från 5 926 vuxna kontorsanställda i Kanada under en period av 18 år. Vid studiens början var deltagarna i genomsnitt 45 år gamla, och i slutet av uppföljningen hade de nått en genomsnittlig ålder av 65 år.

Arbetsrelaterad stress bedömdes genom självrapporterade enkäter, och resultaten visade att de som haft en hög arbetsbelastning och låg belöning, såsom lön eller brist på erkännande, löpte 97% högre risk för att utveckla förmaksflimmer jämfört med de som arbetat under bättre förutsättningar.

Att identifiera och hantera psykosocial stress är viktigt för att kunna skapa bra arbetsmiljöer 

Hjärt/Lungfondens generalsekreterare Kristina Sparre Ljung betonar att arbetsmiljön har en tydlig koppling till hjärt/kärlsjukdomar, såsom förmaksflimmer, och att studien tillför viktiga insikter för att förebygga och hantera riskfaktorer på arbetsplatsen.

Enligt John Pernow, ordförande för Hjärt/Lungfondens forskningsråd, kan arbetsrelaterad stress vara en viktig faktor att inkludera i förebyggande hälsoåtgärder. Att identifiera och hantera psykosocial stress är viktigt för att kunna skapa bra arbetsmiljöer och minska risken för hälsoproblem.

Minst 400 000 personer i Sverige lever med förmaksflimmer, vilket gör det till den vanligaste formen av hjärtarytmi hos vuxna. Förmaksflimmer kan leda till allvarliga komplikationer som stroke och hjärtsvikt.

Det är ett tillstånd där hjärtats elektriska signaler blir oregelbundna, vilket kan orsaka allt från hjärtklappning till mer allvarliga hälsoproblem.

Långvarig negativ stress skapar obalans i kroppen som gör oss mer mottagliga för sjukdomar.

När en person är överbelastad ökar hjärtfrekvensen, musklerna spänns och stresshormoner frigörs i blodet, vilket kan leda till olika fysiska och psykiska symtom, inklusive hjärtklappning och ångest.

Psykologen Sofia Viotti understryker betydelsen av att få återhämta sig, vilket kan vara svårt i hektiska arbetsmiljöer. Hon förklarar att alltför hög arbetsbelastning är dålig när vi ska prestera eftersom de delar i hjärnan som hjälper oss att lösa avancerade uppgifter blir blockerade för att istället hantera det som hjärnan uppfattar som en fara, stressen.

Det är viktigt att lyssna på kroppens varningssignaler, såsom sömnproblem, trötthet, irritabilitet och koncentrationssvårigheter. Att få bort negativ påverkan och i stället skapa en sund livsstil med tillräcklig sömn, motion och avkoppling är bra byggstenar mot stress.

Professionell hjälp som samtalsterapi är ett bra sätt att återställa balansen i livet.

Den här forskningen understryker vikten av att hantera stress och skapa en balanserad och hälsosam arbetsmiljö för att minska risken för framtida hälsoproblem såsom förmaksflimmer.



fredag 30 augusti 2024

Anna Kinberg Batra om tiden efter att hon avgick som partiledare: ”Jag h...

Mark Levengoods reflektion över gamla kärlekar - Malou Efter tio (TV4)

Explosion vid bostadshus i Sollentuna

Ett föremål har kastats mot ett bostadshus i Sollentuna och exploderat, uppger polisen.

Flera personer ringde in och larmade om att de hört smällar i området vid klockan 21:40-tiden på onsdagen.

En port har skadats i samband med händelsen men ingen person är skadad.

Det är ingen brand eller rökutveckling på platsen, säger Thomas Skans vid räddningstjänsten.

En förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse har inletts. Ett antal personer ska ha fått följa med på förhör, men ingen är i nuläget misstänkt för brott enligt polisen.

Polisen arbetar vidare med att samla in information genom bland annat dörrknackning, kontroll av personer samt inventering av övervakningsfilm i området.






Testikelinflammation

Testikelinflammation kan göra att Du får ont i pungen, får feber och känner Dig sjuk. Sök vård på en vårdcentral eller akutmottagning om Du plötsligt får ont i pungen. Det är viktigt att Du blir undersökt för att få reda på vad smärtan beror på.

Det är ovanligt, men att det gör ont i pungen kan bero på att testikeln har vridit sig. Testikelvridning händer oftare hos yngre personer än hos vuxna.

Det är vanligt att ha ett eller flera av följande symtom om Du har testikelinflammation:

Pungen har svullnat och gör ont

Du känner Dig ordentligt sjuk

Du får feber

Ibland kan inflammationen bero på en urinvägsinfektion. Då kan Du även ha besvär när Du kissar.

Du kan minska risken genom att skydda Dig mot de sjukdomar som kan leda till testikelinflammation:

Skydda Dig mot bitestikelinflammation genom att använda kondom vid samlag

Skydda Dig mot påssjuka genom att vaccinera Dig

Kontakta en vårdcentral om Du får en svullnad eller ömhet i pungen som kommer gradvis, eller har andra symtom på testikelinflammation. Många mottagningar kan Du kontakta genom att logga in.

Sök vård direkt på en värdcentral eller jouröppen mottagning om Du plötsligt får ont i pungen och det inte går över inom några minuter. Det kan i så fall vara symtom på testikelvridning.

Ring telefonnummer 1177 om Du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp med var Du kan söka vård.

Läkaren undersöker om ömheten och svullnaden sitter i testiklarna eller bitestiklarna. Det gör han/hon genom att känna på pungen.

Du får oftast lämna prov som ger svar på om Du har gonorré, klamydia eller urinvägsinfektion. Det är sjukdomar som kan leda till testikelinflammation.

En del prov ger svar direkt, medan andra prover kan behöva skickas till ett laboratorium. Du brukar få svar inom en vecka.

Du kan också få lämna ett blodprov för att mäta CRP-värdet. Det provet kallas även snabbsänka. Provet visar om Du har en inflammation. Provsvaret brukar ta några minuter.

Du kan behöva bli undersökt med ultraljud, t ex om läkaren har svårt att avgöra om värken beror på en inflammation i testikeln, eller på något annat.

Du får då en remiss.

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning Du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Du ska få vara delaktig i Din vård. För att kunna vara det behöver Du förstå informationen som Du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska t ex få information om behandlingsalternativ och hur länge Du kan behöva vänta på vård. 

Även barn ska få vara delaktiga i sin vård. Ju äldre barnet är desto viktigare är det.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om Du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om Du t ex har en hörselnedsättning. 

Det finns ingen behandling om inflammationen beror på ett virus. Inflammationen får då läka av sig själv. Det finns sådant som lindrar under tiden. Du kan t ex pröva att använda suspensoar, det kan hjälpa om pungen värker och tynger. Du kan också lindra värken med receptfria tabletter som innehåller paracetamol.

Du behandlas med antibiotika om testikelinflammation orsakas av bakterier. Du kan också få smärtstillande läkemedel.

Oftast får du ta antibiotika i två till tre veckor. De flesta brukar må bättre efter tre dygn. Men det är viktigt att inte sluta ta antibiotika, även om symtomen försvinner.

Det kan hända att Du blir väldigt sjuk om inflammationen har börjat med en urinvägsinfektion. Då kan Du till en början behöva sjukhusvård under några dagar och få antibiotika direkt i blodet.

Du får komma på återbesök efter ett par veckor. Då undersöker läkaren att inflammationen har läkt som den ska. Ofta är pungen då mindre svullen och då behöver Du inte komma tillbaka för fler undersökningar.

Ibland kan bitestikeln eller testikeln vara lite svullen, fast och öm en lång tid efter inflammationen. Då kan Du behöva undersökas igen, men det är sällsynt.

Testiklarna är två körtlar i pungen. De producerar spermier och könshormoner. En inflammation i testiklarna beror nästan alltid på att en inflammation i bitestiklarna har spridit sig.

Inflammation i bitestiklarna beror oftast på att bakterier, t ex klamydia har spridits från urinröret via sädesledaren till testikel eller bitestikel.

Testikelinflammation kan också bero på påssjuka, som orsakas av ett virus. Du är skyddad mot den typen av testikelinflammation om Du är vaccinerad mot påssjuka.

Det finns en liten risk för testikelinflammation om Du opererats för ljumskbråck.

Testikelinflammation som beror på bakterier leder sällan till några komplikationer. Testikelinflammation som beror på virus kan ibland leda till sterilitet.



Sweden's Princess Christina | Mrs Magnuson

onsdag 28 augusti 2024

Amarula Spice

Amarula Spice är en god, gräddig, fruktig och lite kryddig drink.

6 cl Amarula

9 cl Mangojuice

1,5-2 tsk Röd Chili

Finhacka den färska chilifrukten. Ta bort kärnorna. Häll Amarula, mangojuice och chili i en shaker. Fyll upp shakern med is och skaka ordentligt. Sila upp i ett glas och garnera med chilifrukt.


Midnight Mint

Midnight Mint är en gräddig och frisk drink som t ex passar perfekt efter maten.

4 cl Vodka

4 cl Baileys

2 cl Grön Mintlikör (Crème de Menthe)

Häll alla ingredienser i en shaker. Fyll shakern med is och skaka så att drinken blir riktigt kall. Sila upp i ett cocktailglas. Garnera med en kvist mynta.


Mango Daiquiri

Mango Daiquiri är en fruktig och god variant av den klassiska drinken.

4 cl Ljus rom

2 cl Mangolikör

2 cl Limejuice

1 cl Sockerlag

Häll alla ingredienser i en shaker. Fyll shakern med is. Skaka tills drinken är kall. Sila upp i ett cocktailglas. Garnera med ett limehjul.


Jayne Mansfield

Jayne Mansfield är en festlig och god jordgubb- & champagnedrink.

2,5 cl Ljus rom

2,5 cl Jordgubbslikör

0,5 cl Sockerlag

1 cl Citronjuice

10 cl Champagne

4 st Jordgubbar

Muddla jordgubbarna i en shaker. Tillsätt ljus rom, jordgubbslikör, citronjuice och sockerlag. Fyll upp shakern med is och skaka. Sila upp i ett glas och toppa med champagne. Rör om lite försiktigt och garnera. Sockerlagen görs med lika delar socker och vatten (1:1).



Kir Impérial

Kir Imperial är en enkel och god champagnedrink som fungerar utmärkt som välkomstdrink eller fördrink.

2 cl Hallonlikör

Champagne

Häll hallonlikör i ett glas. Fyll upp med champagne och rör om försiktigt. Garnera med ett hallon.


Kir Royal

Kir Royal är en klassisk och enkel champagnedrink. Passar bra som välkomstdrink eller fördrink.

2 cl Svartvinbärslikör (Crème de Cassis)

Champagne

Häll upp svartvinbärslikör i ett champagneglas. Fyll upp glaset med champagne. Rör om försiktigt och garnera på valfritt sätt.


French Martini

French Martini är en god och härligt röd cocktail med hallon- och ananassmak.

5 cl Vodka

2 cl Hallonlikör

2 cl Ananasjuice

Häll alla ingredienser i en shaker. Fyll shakern med is och skaka tills den blir kall. Sila upp drinken i ett cocktailglas och garnera med hallon.


Gazpacho

Klassisk gazpacho som serveras iskall med krispiga krutonger och krämig örtyoghurt. Gazpacho passar att bjuda på under minglet på festen och är läskande gott varma sommardagar.

Skala och grovhacka lök, vitlök och gurka. Skär paprika i bitar. Kantskär brödet och skär det i bitar. Lägg allt i en rymlig bunke. Rör ner tomater, vatten, olivolja, vinäger, salt och chili flakes. Mixa slätt med stavmixer. Smaka av med salt. Ställ gazpachon kallt.

Örtyoghurt:

Mixa ihop örter och yoghurt. Smaka av med salt och nymalen peppar. Toppa väl kyld gazpacho med örtyoghurt, krutonger och färska örter.

4 portioner

1 schalottenlök

½ vitlöksklyfta

1 röd paprika

1 gurka

4 skivor formbröd

2 burkar konserverade hela tomater á 400 gr

2 dl vatten

3 msk olivolja

4 msk sherryvinäger

2 dl vatten

2 tsk salt

1 tsk chili flakes

Örtyoghurt:

½ dl grovhackad bladpersilja

½ kruka färsk basilika

2 dl turkisk yoghurt

Salt och svartpeppar

Till servering:

Krutonger

Färska örter

Rödbetssallad med pepparrot

Här får klassisk rödbetssallad extra sting med smak av pepparrot. Tillsammans med purjolök och kvarg blir det en riktigt frisk och fräsch rödbetssallad. Gott på en vegetarisk buffé eller som tillbehör till skinka eller köttbullar.

Tärna rödbetor och äpple. Finstrimla purjolöken. Blanda äpple, rödbetor, purjolök, kvarg, pepparrot, salt och rödbetslag.

4 portioner

250 gr inlagda rödbetor

2 äpplen

75 gr purjolök

250 gr kvarg

2 msk färskriven pepparrot

1 krm salt

1 msk rödbetslag

Kycklinggryta med rostade rotfrukter

Krämig kycklinggryta med champinjoner, kryddad med timjan och serverad tillsammans med rostade rotfrukter. Toppa med vackra, goda lingon.

Rostade rotfrukter:

Börja med rotfrukterna. Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft. Skala rotfrukter och lök, skär dem i bitar och lägg i en ugnsform. Salta, peppra och ringla över lite smör- och rapsolja. Rosta dem i mitten av ugnen cirka 30 minuter. Blanda med timjan strax innan servering.

Kycklinggryta:

Dela champinjonerna. Skär kycklingfiléerna i bitar på längden. Salta, peppra och stek dem och svampen i smör- och rapsolja i en stekpanna. Tillsätt syrad grädde, vatten, fond och timjan. Låt koka på svag värme cirka 5 minuter. Strö över lingon och servera med de rostade rotfrukterna.

4 portioner

Kycklinggryta:

500 gr kycklingbröstfilé

200 gr skogschampinjoner

½ tsk salt

1 krm svartpeppar

3 dl syrad grädde

½ dl vatten

1 msk kycklingfond

1 msk hackad färsk timjan

Rostade rotfrukter:

400 gr morot

400 gr palsternacka

200 gr rotselleri

2 rödlökar

2 hackade vitlöksklyftor

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

¾ dl hackad färsk timjan

Smör- och rapsolja

1 dl frysta lingon


Kräftpasta

Bjud på god och enkel pasta med ljuvliga kräftstjärtar i krämig sås med smak av tomat och dill. Den som vill byter kräftstjärtarna mot räkor.

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Låt tomaterna rinna av. Hacka dillen. Blanda tomater, crème fraiche, dillfrö och hälften av dillen i en kastrull. Låt koka några minuter. Låt kräftstjärtarna rinna av. Rör ner dem i såsen och låt koka ytterligare ½ minut. Strö över resten av dillen. Servera med kokt pasta.

10 portioner

500 gr kräftstjärtar

750 gr tagliatelle

2½ burk konserverade hela tomater

2½ knippe färsk dill

5 dl crème fraiche

1¼ tsk dillfrön

Belugabolognese

En mustig belugabolognese med smak av selleri, vitt vin, paprika och lite chili. Krämig och mustig, precis så som vi vill ha den. Låt gärna belugabolognese puttra länge så den blir riktigt smakrik, maffig och mustig. Ta lite av pastavattnet och vänd ner i såsen innan Du blandar den med pastan, stärkelsen från pastavattnet gör att såsen blandar sig bra med pastan. Toppa sedan med finriven lagrad ost och servera direkt.

Skala och finhacka lök och vitlök. Tärna paprika och selleri smått. Hetta upp smör- och rapsolja i en rymlig stekpanna. Stek lök, vitlök, paprika och selleri 3-4 minuter. Tillsätt tomatpuré och stek ytterligare 2-3 minuter. Rör ner vin, krossade tomater och belugalinser. Sjud 20-25 minuter, tills linserna är klara. Koka pastan al dente. Rör ner crème fraiche i såsen och smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Blanda väl avrunnen pasta med belugabolognesen. Toppa med riven ost och servera direkt.

10 portioner

2½ gul lök

5 vitlöksklyftor

2½ röd paprika

2½ stjälkar blekselleri

5 msk smör- och rapsolja

7½ msk tomatpuré

5 dl vitt vin

2½ burk krossade tomater

5 dl belugalinser

5 dl crème fraiche paprika & chili

750 gr spaghetti till servering

375 gr dackeost

Falukorvsgratäng

Den här falukorvsgratängen är både enkel att göra och oerhört smakrik. Skivad falukorv varvas med zucchini och tomater. Detta täcks av en sås med bostongurka, grädde och dijonsenap. På med god ost och in i ugnen! Under tiden som gratängen tillagas kan du passa på att koka potatis som tillbehör. En uppskattad vardagsrätt för stora liksom små.

Sätt ugnen på 225° eller 210° varmluft. Vispa ihop ingredienserna till såsen. Skiva korv, zucchini och tomater. Varva detta i en smord ugnsform cirka 20x30 cm. Häll på såsen och strö över osten. Gratinera mitt i ugnen cirka 25 minuter. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Servera falukorvsgratängen med potatis, gärna pressad.

10 portioner

Sås:

12½ dl matlagningsgrädde

2½ dl bostongurka

2½ msk torkad oregano

7½ msk tomatpuré

2½ msk dijonsenap

5 tsk sambal oelek

5 tsk salt

1 250 gr falukorv

2½ zucchini

10 tomater

375 gr riven ost

Till servering:

2 250 gr potatis

Aloo gobi

Aloo gobi är en klassisk och populär indisk vegetarisk rätt som består av potatis (aloo) och blomkål (gobi). Den är kryddad med spiskummin, chilipulver, garam masala och rikligt med färsk ingefära. Denna rätt är känd för sin fylliga smak och milda hetta. Välj om Du vill servera aloo gobi med basmatiris eller naanbröd.

Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära. Dela blomkålen i buketter. Skala och tärna potatisen. Tärna tomaterna. Hetta upp smör- och rapsolja i en stekgryta eller kastrull. Fräs lök, vitlök, ingefära och potatis 4-5 minuter på medelvärme. Tillsätt tomat och samtliga kryddor. Fräs ytterligare 2-3 minuter. Rör ner blomkål, kokosmjölk, vatten, crème fraiche, honung och salt. Låt sjuda 10-15 minuter, tills potatisen är mjuk. Häll av och skölj kikärterna. Rör ner i grytan tillsammans med lime. Smaka av med salt. Toppa aloo gobi med flagad mandel, koriander och strimlad chili. Servera med naanbröd eller basmatisris.

4 portioner

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

50 gr färsk ingefära

1 blomkålshuvud

500 gr fast potatis

2 tomater

3 msk smör- och rapsolja

1 msk chilipulver

1 msk malen spiskummin

1 msk garam masala

1 tsk malen gurkmeja

4 dl kokosmjölk

2 dl vatten

2 dl crème fraiche

1 msk honung

Cirka 4 dl kokta kikärter

1 lime, finrivet skal och saft

3 tsk salt

Till servering:

1 dl mandelspån

1 kruka färsk koriander eller mynta

1 färsk röd chili, strimlad

Naanbröd eller basmatiris

Testikel som inte kommit ner i pungen


Hos en del barn har en eller båda testiklarna inte kommit ner i pungen när barnet föds. Ibland kommer testikeln ner i pungen av sig självt under det första halvåret. Hos för tidigt födda är det rätt vanligt att testiklarna inte finns i pungen redan vid födseln. Ibland behöver testikeln flyttas med en operation.

Det är bra att berätta på barnavårdscentralen, BVC om Du misstänker att testiklarna inte är på plats i pungen.

Du kan själv känna om testiklarna finns i pungen. Det gör Du när barnet är lugnt och avslappnat, t ex när barnet tar ett bad. 

Kontakta barnavårdcentralen, BVC, om Du inte kan känna att testiklarna finns i pungen.

Ring telefonnummer 1177 om Du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp med var Du kan söka vård.

Barnets testiklar undersöks på BB och på BVC. Där brukar det upptäckas om barnet har en testikel som inte har kommit ner i pungen. 

Mot slutet av fostertiden ska testiklarna komma ner i pungen, men ibland har de inte kommit ner när barnet föds.

När en testikel eller båda testiklarna inte har kommit ner i pungen behöver barnet opereras. Det förekommer att testikeln kommer ner av sig själv efter sex månader, men väldigt sällan efter tolv månader. Operationen bör göras innan barnet är 18 månader.

Operationen görs medan barnet är sövt. Det är vanligast att barn sövs genom att få smärtstillande läkemedel eller sömnmedel direkt i blodet, genom en tunn plastslang. Det kallas för en venkateter.   

Operationen brukar ta en halvtimme. Ofta används stygn som löser upp sig av sig självt.

Efter operationen kan barnet må illa och kräkas. Att få vätska genom venkatetern kan vara bra om barnet kräks mycket. De flesta kan åka hem samma dag som operationen har skett.

Ibland måste läkaren göra en titthålsoperation för att se om testikeln ligger i magen eller saknas helt.

Det finns receptfri smärtlindrande medicin som hjälper om barnet har ont efter operationen. Efter ungefär en vecka brukar barnet kunna röra sig och leka som vanligt.

Det är viktigt att operera testikeln, så att den ligger i pungen. Möjligheten att få biologiska barn minskar om testikeln inte ligger i pungen. Det finns också en ökad risk för testikelcancer om testikeln inte ligger i pungen.

Under fosterlivet bildas testiklarna i magen. Mot slutet av fostertiden ska testiklarna komma ner i pungen, men ibland har de inte kommit ner när barnet föds. Ju tidigare barnet föds desto vanligare är det att testiklarna inte har kommit ner i pungen.

Hos en del barn kommer testiklarna ner i pungen av sig själva under det första levnadsåret, men ibland stannar ena testikeln för högt upp. Testikeln brukar inte komma ner av sig själv om den inte har kommit ner när barnet är sex månader. Det är oftast bara en av testiklarna som inte kommit ner, men det kan vara båda två.

För att du ska kunna vara delaktig i vård och behandling är det viktigt att Du förstår informationen Du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om Du inte förstår. Du ska t ex få information om behandlingsalternativ och hur lång väntetid det kan vara innan du får behandlingen.

Även barn ska vara delaktiga i sin vård. Ju äldre barnet är desto viktigare är det.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om Du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om Du har en hörselnedsättning.


tisdag 27 augusti 2024

Grattis Tobias på Din 50 årsdag

 


Grattis Mats på Din 42 årsdag

 


Just idag gör jag skillnad

Andlig utveckling handlar om att börja förstå att den här världen inte kan helas utan mig. Kan jag se att mitt liv är en pusselbit som hjälper mig att inse varför världen ser ut som den gör?

Att vara människa är att ha ett val, och mitt liv gör skillnad.

På vilket sätt vill jag göra skillnad?


Just idag låter jag mitt hjärta vara mjukt

Om det finns ett helvete någonstans så är det här på jorden. Jag tänker att när vi en gång ska stå inför det som kallas domen, och se vår egen hårdhet, ofullkomligt och brist på medkänsla, kommer det att vara outhärdligt att konfronteras med Guds gränslösa kärlek.

Vad behöver jag för att kunna visa andra medkänsla?

Just idag ber jag för mina fiender

Om det är någonting som gör oss till levande döda så är det bitterhet och vår oförmåga att förlåta en medmänniska. Bön är en hjälp i konsten att försonas, Idag kan jag försöka be om att det ska gå väl för någon som jag upplever vara min fiende. Då tar jag ett allra första steg till försoning utan att gå över min egen gräns.

Vilken gammal oförrätt plågar mig idag?


Just idag har jag oanade krafter

Idag vill jag låta min innersta identitet, bortom alla rädslor och försvar, börja manifesteras i mitt liv. Jag vill våga lita på att Gud har en väg även genom det som är olöst och det som känns oöverkomligt i mitt liv. Som en god vän sa till mig under en tid då jag kände mig hårt prövad, "If God puts You to it, he will bring You through it".

Vad behöver jag övervinna idag?

Just idag har jag allt jag behöver

Idag försöker jag förstå att bara för att jag vill ha någonting just nu så är det inte nödvändigtvis Guds vilja. Gud ger mig inte alltid det jag vill ha, men alltid det jag behöver.

Vilka impulser har lett mig vilse?

Just idag är jag buren

En fråga vi aldrig kommer ifrån är, om det finns en högre kraft, hur kan det då ske så mycket ont i den här världen?

Men när en människa drabbas av katastrofer eller går igenom en svår kris, är det ändå då hon brukar öppna sig för att det måste finnas något som bär henne. Paradoxen är att det onda som händer kan väcka en förnimmelse om att det trots allt måste finnas något vi inte kan ta på, något mer, något större. 

När har jag känt mig buren av en kärleksfull kraft?

Just idag väntar någonting vackert

Vi har så oändligt mycket att vinna på att försöka vara mentalt närvarande där vi fysiskt befinner oss. Oron för framtiden är en energitjuv som förlamar oss. Idag behöver vi inte vänta oss någon katastrof, istället kan vi förbereda oss för att någonting vackert och oväntat ska ske.

Vad är det vackraste jag skulle kunna få uppleva idag?

söndag 25 augusti 2024

Trevlig kväll med Lynn

 


Karin Mannerstål om "Äntligen hemma": "Det är jättejobbigt"

Smör Reklamfilm med Paul Glaser och Katarina Ewerlöf

Pensionsmyndigheten får ny styrelse

I går fick Pensionsmyndigheten en ny styrelse, i styrelsen finns nu bland annat kunskap om kapitalförvaltning och forskning inom åldrande.

Pensionsmyndigheten fick på torsdagen en ny styrelse vars uppdrag sträcker sig från den 1 september 2024 till och med den 31 augusti 2027.

Pensionsmyndigheten får en ny styrelse vars samlade erfarenheter och djupa kunskaper inom bland annat statsförvaltning, it, kapitalförvaltning, säkerhetsfrågor och forskning inom åldrande behövs för myndighetens uppdrag och verksamhet, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje i ett pressmeddelande.

Den nya styrelsen består av:

Justitierådet Anders Perklev, ordförande

Kontorschefen Carl-Magnus Fahlcrantz, ledamot

Före detta verkställande direktören Eva Gottfridsdotter-Nilsson, ledamot

Avdelningschefen Elisabeth Hopkins, ledamot

Före detta generaldirektören Therese Mattsson, ledamot

Professorn Ingmar Skoog, ledamot

I Pensionsmyndighetens styrelse ska även myndighetens generaldirektör ingå så Anna Pettersson Westerberg är styrelsens sjunde medlem.

Pensionsmyndigheten har många viktiga uppdrag, bland annat att ge pensionssparare och pensionärer större möjligheter att förstå och planera pensionen utifrån sin situation och önskemål, säger Anna Tenje i pressmeddelandet.

Hon säger vidare att regeringen även har gett Pensionsmyndigheten i uppdrag att stärka arbetet med kontroller och ökat möjligheten att utbyta information med berörda myndigheter i syfte att förhindra och upptäcka bidragsbrott.

En av de nya ledamöterna är läkaren och professorn i psykiatrisk epidemiolog Ingemar Skoog. Han är även ordförande för Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet.

Han är bland annat känd för att ha myntat begreppet “70 är det nya 50”.

Det vore bra om styrelsen kan bidra till att påskynda arbetet med att Minpension.se ska kunna fungera också efter pensionsuttag och oavsett ålder, säger SPF Seniorernas pensionsexpert Anna Eriksson.

Hon påtalar att SPF Seniorerna har många medlemmar som använder Minpension.se för att få en översikt över sina pensioner även efter att de gått i pension, trots att tjänsten är menad för planering innan pensionsuttag.

Olika tekniska hinder och dess fokus på planeringen inför pensionsuttag medför dels att tjänsten inte är optimal för den som har gått i pension och efter 80 års ålder tillåts man inte använda den.

Hon tillägger att SPF Seniorerna anser att Minpension.se bör utvecklas så att tjänsten även kan användas efter pensionering och utan några åldersbegränsningar.

Anna Pettersson Westerberg, som är ny generaldirektör för Pensionsmyndigheten, varnar för att drivkraften till arbete har urholkats då fler än 60% av alla pensionärer idag får någon slags grundstöd. Det framgår av en intervju i Tidningen Näringslivet.



Snart dags för båtmässan Allt på Sjön

När inomhusmässan Allt för Sjön brottas med vikande publiksiffror är det i stället stor båtfest när den flytande båtmässan öppnar.

Den så klassiska inomhusbåtmässan Allt för Sjön, som 2022 fyllde 100 år, har under de senaste åren kämpat med svikande besöksunderlag och allt färre utställare. Om den kommer överleva när mässhallarna i Älvsjö rivs om några år återstår att se.

Något som dock rullar på som tåget är det ständigt växande utbudet av flytande mässor. Konceptet i sjön är självklart enklare än på land. Några bryggor på en bra plats, lite marknadsföring och sedan är båtmässan igång.

Stockholm har haft flytande båtmässor som kommit och gått i decennier. Men det var först när Allt på Sjön slog ned sina bopålar i Gustavsberg utanför Stockholm som mässan fick fast mark under fötterna, om nu det uttrycket går att använda i sammanhanget.

Här har den flytande båtmässan hittat sitt årligen återkommande koncept och mässdagarna har blivit ett populärt utflyktsmål för både båtspekulanter, båtentusiaster och glassätare.

Båtutbudet har också varit brett. Mässbesökarna har kunnat välja på allt från mindre styrpulpetare till mångmiljonbåtar.

Årets mässa öppnar fredagen den 30 augusti och håller på till 1 september.



Storbritannien godkänner alzheimerläkemedel

Trots ett nej i juli från den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, får nu läkemedlet Leqembi godkänt för behandling av alzheimerpatienter i Storbritannien.

Alzheimersjuka och anhöriga hade stora förhoppningar om att bromsläkemedlet Leqembi skulle godkännas i EU för behandling av tidig Alzheimers sjukdom. Men som en kalldusch mitt i sommaren sade EMA nej.

Nu får läkemedlet tillstånd i Storbritannien, för vissa patientgrupper, skriver företaget Bioarctic i ett pressmeddelande. Till exempel kommer det inte gälla för patienter med dubbel uppsättning av alzheimerriskgenen ApoE4, vilket är omkring 10–15% av patienterna.

Det verkar också mycket oklart om läkemedlet kommer att subventioneras av det brittiska hälso- och sjukvårdssystemet NHS.

Enligt EMAs beslut i juli så påverkar visserligen Leqembi de underliggande orsakerna till alzheimer, men effekten var liten på patienternas symptom och sjukdomsutveckling. Hälsovinsten är inte tillräcklig i förhållande till eventuella nackdelar och biverkningar, som svullnad och risk för blödningar i hjärnan, enligt EMA.

Med ungefär samma resonemang bedömer den brittiska myndigheten Nice att läkemedlet inte kommer subventioneras.

Läkemedlet har tidigare godkänts i bland annat USA, Japan och Kina. Det svenska företaget Bioarctic, som ligger bakom upptäckten som ligger till grund för läkemedlet, har begärt en omprövning av EMAs beslut.



Inkassokraven ökar, nu på rekordnivå

Allt fler svenskar har svårare att betala sina räkningar i tid. Antalet nya inkassokrav ökar och ligger nu på rekordnivåer.

Det kan bli över tio miljoner ärenden i år, säger Fredrik Engström från Svensk inkasso.

Från januari till juli i år har antalet inkassokrav uppgått till drygt 5,6 miljoner ärenden. Det visar nya siffror från branschföreningen Svensk inkasso. Det är en ökning med 7%, jämfört med samma period ifjol.

Det här är en stor ökning i förhållande till hur det brukar se ut, säger Fredrik Engström, advokat och ordförande för Svensk inkasso.

Under hela förra året inkom det totalt drygt nio miljoner nya inkassoärenden. Och det här året tror branschföreningen att det kan bli rekordmånga.

Det finns en del som tyder på det. Om den här utvecklingen skulle stå sig, kan det bli över tio miljoner ärenden i år för första gången.

Den som är betalningsskyldig får oftast två chanser på sig att betala en räkning innan inkassobolaget skickar ut ett inkassokrav, efter det kan ärendet hamna hos Kronofogden.

Orsaken till att fler har svårare att betala sina räkningar i tid tror Fredrik Engström är det ekonomiska läget.

Många hushåll är väldigt pressade av de allmänna prisökningarna i kombination med höga räntor och ganska markant höjda hyror.

Däremot har storleken på skulderna inte ökat. Enligt Fredrik Engström beror det på att det är fler inkassokrav som gäller mindre belopp. Hela 86% av de nya inkassoärendena är på ett belopp under 5 000 kronor.

Det tar inte heller längre tid innan skulderna är fullbetala. Av de nya ärendena betalas 76% av skulderna inom tre månader.

I de allra flesta fall handlar det om vanlig konsumtion, enligt Svensk inkasso. Exempelvis telefonabonnemang eller fakturaköp av kläder eller andra varor på internet.

Även Finansinspektionen pekar på att fakturaköpen kan vara en del av problemet, även om de inte har egen statistik som bekräftar det.

Det är ganska enkelt och snabbt att genomföra. Och man tittar inte på om det finns en återbetalningsförmåga hos konsumenten vid fakturaköp, på samma sätt som när det gäller lån till exempel, säger Anna Hult, senior jurist på Finansinspektionen.

Enligt Finansinspektionen kommer det att bli förändringar på det här området i och med nya EU-regler från och med 2026.

Hur lagstiftningen kommer att se ut i Sverige vet vi inte än, men mycket pekar på att det kommer att bli skärpta regler. Både avseende kreditprövning och även för “buy now pay later” som man kallar de här fakturakrediterna.



25 augusti

25 augusti är den 237e dagen på året i den gregorianska kalendern (238e under skottår). Det återstår 128 dagar av året.

Nationaldagar

Uruguays nationaldag.

Namnsdagar

Nuvarande, Lovisa och Louise

Föregående i bokstavsordning

Louis, Namnet infördes på dagens datum 1986, men flyttades 1993 till 2 oktober och utgick 2001.

Louise, Namnet infördes på dagens datum 1986 och har funnits där sedan dess.

Lovisa, Namnet infördes, som en hedersbetygelse åt den svenska kronprinsessan Lovisa Ulrika av Preussen, som var gift med kronprins Adolf Fredrik, på dagens datum 1750 och har funnits där sedan dess.

Ludowicus, Namnet fanns, till minne av den franske kungen och helgonet Ludvig den helige på dagens datum före 1750, då det utgick till förmån för Lovisa. Redan 1776 återinfördes det på 2 oktober, i formen Ludvig, och har funnits där sedan dess.

Föregående i kronologisk ordning

Före 1750, Ludowicus

1750–1900, Lovisa

1901–1985, Lovisa

1986–1992, Lovisa, Louis och Louise

1993–2000, Lovisa och Louise

Från 2001, Lovisa och Louise

I föregående i revideringar

1929, Lovisa

1950, Lovisa, Louise

1964, Lovisa, Louise

1973, Lovisa, Louise

1989, Lovisa, Louise

1995, Lovisa, Louise

2000, Lovisa, Louise

2005, Lovisa, Louise

2010, Lovisa, Louise

2015, Lovisa, Louise

2020, Louise, Lovisa, Lova

Händelser

1580, Slaget vid Alcântara (1580)

1699, Vid Kristian Vs död i en jaktolycka efterträds han som kung av Danmark och Norge av sin son Fredrik IV.

1762, Den äldre Drottningholmsteatern brinner ner. Den nya står klar 1766.

1825, Cisplatinska provinsen skils från Brasilien och införlivas i Río de la Platas förenade provinser, under namnet Río de la Platas östprovins

1875, Kapten Matthew Webb blir den förste att simma över Engelska kanalen; det tar honom 22 timmar att simma bröstsim från Dover till Calais.

1903, GIF Sundsvall grundas.

1933, Jordbävning i centrala Kina med magnitud 7,3 och ger extremt stor skada och 9 000 människor omkomna.

1939, Storbritannien och Polen undertecknar en vänskaps- och biståndspakt för att avskräcka Tyskland från att anfalla Polen. Den tyska invasionen av Polen, som är planerad till den 26 augusti, skjuts dock bara upp en knapp vecka, till 1 september.

1942, Sovjetiska bombflygplan utför en omfattande bombning av Helsingfors för andra gången på några dagar.

1956, Anders Franzén hittar regalskeppet Vasa med sitt lod.

1960, Olympiska sommarspelen 1960 invigs i Rom av president Giovanni Gronchi.

1975, Bruce Springsteen ger ut albumet Born to Run.

1981, Voyager 2 gör sin närmaste position vid Saturnus.

1989, Voyager 2 gör sin närmaste position vid Neptunus.

1990, FNs säkerhetsråd tillåter våld för att upprätthålla blockaden mot Irak.

1973, Svenska damlandslaget spelar sin första landskamp i fotboll

1993, En rökgranatolycka inträffar i Uppsala.

2003, Christian Olsson tar VM-guld i tresteg och Stefan Holm tar VM-silver i höjdhopp i friidrotts-VM.

2005, Orkanen Katrina når Floridas kust och klassas som en kategori 1-orkan enligt Saffir–Simpsons orkanskala.

Födda

1530, Ivan IV av Ryssland, Ivan den förskräcklige, rysk tsar

1691, Alessandro Galilei, italiensk arkitekt

1744, Johann Gottfried Herder, tysk filosof, författare, historiker och pedagog

1767, Louis Antoine Léon de Saint-Just, fransk revolutionspolitiker

1795, Fredrik Otto Silfverstolpe, svensk officer, ämbetsman, politiker och landshövding i Västmanlands län.

1802, Thomas Stevenson Drew, amerikansk politiker

1841, Theodor Kocher, schweizisk kirurg, mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin 1909

1850, James Edgar Martine, amerikansk demokratisk politiker, senator (New Jersey)

1862, Louis Barthou, fransk politiker

1871, Nils Edén, svensk liberal politiker och professor, Sveriges statsminister, landshövding i Stockholms län

1876, Eglantyne Jebb, brittisk filantrop och grundare av Rädda Barnen

1877, Svea Textorius, svensk skådespelare och sångare

1880, Robert Stolz, österrikisk tonsättare

1882, Seán T O'Kelly, Irlands president

1886, Östen Undén, svensk politiker, universitetsrektor, universitetskansler, utrikesminister

1900, Hans Krebs (biokemist), tysk-brittisk biokemist, mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin 1953

1905, Faustina Kowalska, polsk nunna, helgon

1907, Ruben Josefson, svensk ärkebiskop

1909, Ruby Keeler, amerikansk skådespelare, dansare och sångare

1911, Vivi-Anne Hultén, svensk konståkare

1912, Erich Honecker, östtysk politiker, statschef, Marta Lindberg, svensk socialdemokratisk politiker

1916, Van Johnson, amerikansk skådespelare, Frederick C Robbins, amerikansk pediatriker, mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin 1954

1917, Mel Ferrer, amerikansk skådespelare

1918, Leonard Bernstein, amerikansk kompositör och dirigent

1919, Jarl Hamilton, svensk skådespelare, George Wallace, amerikansk politiker

1924, Allan Edwall, svensk skådespelare, författare, musiker

1925, Inga Borg, svensk barnboksförfattare, Plupp

1928, Herbert Kroemer, tysk fysiker, mottagare av Nobelpriset i fysik 2000

1930, Sean Connery, skotsk skådespelare

1931, Peter Gilmore, brittisk skådespelare (Onedinlinjen)

1933, Rune Gustafsson, svensk kompositör och gitarrist, Tom Skerritt, amerikansk skådespelare

1934, Ali Akbar Hashemi Rafsanjani, iransk politiker, president

1938, Frederick Forsyth, brittisk författare

1942, Nathan Deal, amerikansk politiker

1946, Larry LaRocco, amerikansk demokratisk politiker, kongressledamot

1949, Gene Simmons, amerikansk musiker (basist i KISS)

1951, Rob Halford, brittisk sångare och låtskrivare (Judas Priest)

1952, Charles M Rice, amerikansk virolog och forskare, mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin 2020

1954, Elvis Costello, brittisk sångare, låtskrivare och gitarrist

1957, Christer Björkman, svensk TV-man

1958, Tim Burton, amerikansk filmregissör

1960, Jonas Gahr Støre, norsk politiker, utrikes- och statsminister

1961, Billy Ray Cyrus, amerikansk sångare och skådespelare, Alf Woxnerud, svensk serietecknare

1967, Tom Hollander, brittisk skådespelare

1970, Claudia Schiffer, tysk fotomodell

1976, Alexander Skarsgård, svensk skådespelare

1980, Adryan Linden, svensk aktivist för handikappades rättigheter, Pär Hulkoff, sångare i det svenska bandet Raubtier

1981, Rachel Bilson, amerikansk skådespelare

1992, Sara Benz, schweizisk ishockeyspelare

Avlidna

968, Edgiva av Kent, drottning av Wessex

1270, Ludvig IX, känd som Ludvig den helige, kung av Frankrike

1482, Margareta av Anjou, drottning av England

1648, Josef av Calasanz, spansk romersk-katolsk präst, bekännare och ordensgrundare, helgon

1688, Henry Morgan, buckanjär och guvernör

1699, Kristian V, kung av Danmark och Norge

1759, Fredrik Gyllenborg, svensk greve och politiker

1770, Fredrik von Friesendorff, svensk friherre och riksråd samt tillförordnad kanslipresident, landshövding i Västmanlands län

1776, David Hume, skotsk filosof (empiriker), historiker och nationalekonom

1797, Thomas Chittenden, amerikansk politiker

1807, Christian Jakob Kraus, tysk språkforskare och professor i praktisk filosofi

1819, James Watt, engelsk fysiker

1846, Giuseppe Acerbi, italiensk upptäcktsresande och reseskildrare

1860, Johan Ludvig Heiberg, dansk dramatiker och kritiker, chef för Det Kongelige Teater

1867, Michael Faraday, brittisk fysiker och kemist

1876, Adolph Tidemand, norsk målare

1884, Odo Russell, 1:e baron Ampthill, brittisk diplomat

1892, Christian Friedrich von Leins, tysk arkitekt

1900, Friedrich Nietzsche, tysk lingvist och filosof

1908, Henri Becquerel, fransk fysiker, mottagare av Nobelpriset i fysik 1903

1919, Viktor Knorre, rysk astronom

1967, Paul Muni, amerikansk skådespelare

1976, Eyvind Johnson, svensk författare, ledamot av Svenska Akademien, mottagare av Nobelpriset i litteratur 1974

1978, Gösta Terserus, svensk teaterskolledare och skådespelare

1984, Anders Uddberg, svensk musiker, Truman Capote, amerikansk författare

1985, Samantha Smith, amerikansk elev, känd brevskrivare

1998, Floyd K Haskell, amerikansk demokratisk politiker, senator

2000, Carl Barks, amerikansk serietecknare

2001, Aaliyah, amerikansk sångare, död i flygolycka

2004, Anna Kristina Kallin, svensk skådespelare och sångare

2009, Ted Kennedy, amerikansk politiker och senator

2011, Lazar Mojsov, makedonsk politiker, president i Jugoslavien 1987–1988., Eugene A Nida, amerikansk lingvist och översättare.

2012, Neil Armstrong, amerikansk astronaut och den första människan på månen., Bertil Kumlien, svensk skribent, tecknare och bokdesigner. Pontus Schultz, svensk journalist och chefredaktör för Veckans Affärer.

2013, Gilmar, brasiliansk fotbollsmålvakt.

2014, Maj-Briht Bergström-Walan, svensk sexolog, sexualundervisare och sexualforskare., Lars Mortimer, svensk tecknare och serieskapare (Hälge). Victor J Stenger, amerikansk partikelfysiker.

2016, James Cronin, amerikansk fysiker, mottagare av Nobelpriset i fysik 1980.

2018, John McCain, senator (Arizona), republikansk presidentkandidat 2008.



lördag 24 augusti 2024

Grattis i helgen blir det tokrea på el

Rejält blåsväder på ingång gör att elpriserna åker i botten. Under lördagsdygnet är elpriset på minus nästan varje timme i hela landet, enligt prissättningen på elbörsen Nord Pool.

Även under fredagen var det rea på el, med ett snittpris på sex öre och med många enskilda timmar med teoretiska minuspriser, också det i samtliga fyra elprisområden.

När elförbrukningen som vanligt åker ner under helgen blir det extra billigt på lördag och förmodligen också på söndag.

Men så har det absolut inte sett ut tidigare under månaden, åtminstone inte i Sydsverige (elområde 4). Prisskillnaderna har varit ovanligt stora. Medan elen i resten av Sverige i flera dagar kostat runt tio öre har skåningar samma dag fått betala över en krona per kilowattimme (kWh).

En stor bidragande orsak är att överföringskapaciteten mellan elområde 3 och 4 är nedsatt till följd av underhållsarbete. En kärnkraftsreaktor vid Ringhals avstängd till följd av underhåll påverkar också möjligheten till elöverföring till Sydsverige negativt, enligt Svenska kraftnät.

Några minuspriser blir det dock aldrig fråga om för slutkonsumenten. Ovanpå börspriset tillkommer elskatt, moms och nätavgift på över en krona/kWh.

Enligt bland annat elhandlaren Tibber har det aldrig tidigare varit så många timmar med minuspriser som under den gångna sommaren. Allt mer vind- och solenergi gör priserna mer och mer svängiga.




Arbetslösheten ökar, tufft att få jobb i höst

Inflationen har sjunkit och fler räntesänkningar är att vänta.

Men arbetslösheten fortsätter vara hög.

Det är svårare att få jobb och mycket talar för att det kommer fortsätta att vara tufft under hösten, säger Susanne Spector, chefsanalytiker på Nordea.

Nya siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB) visar att arbetslösheten steg och sysselsättningen sjönk i juli jämfört med samma månad året innan.

Enligt Susanne Spector talar mycket för att arbetslösheten kommer att fortsätta ligga kvar på en hög nivå de kommande månaderna.

Svensk arbetsmarknad har försvagats under en tid och efterfrågan på arbetskraft är dämpad. Det innebär att arbetslösheten stiger. Det är svårare att få jobb och mycket talar för att det kommer att fortsätta vara tufft under hösten, säger hon. 

Även Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken, räknar med att arbetslösheten kommer att vara svag under hösten, men att den “går i sidled”.

Vi ser inga tecken på vare sig någon tydlig återhämtning eller någon kraftig försämring, säger hon.

Hon vill däremot poängtera att sysselsättningsgraden, det vill säga andelen sysselsatta i åldern 15–74 år, trots allt ligger på en historiskt hög nivå.

Arbetslösheten är förhöjd och det står still i termer av att det inte skapas nya jobb just nu. För de som är arbetslösa är det så klart jättebesvärligt, men man får inte glömma att det också är fler som är sysselsatta, säger hon.

De senaste siffrorna från SCB förstärker en trend som pågått ett tag, enligt Susanne Spector.

Månad för månad är statistiken hoppig, men ser man igenom bruset så försvagas arbetsmarknaden fortfarande, säger hon. 

Statistiken från SCB visar också att antalet tidsbegränsat anställda blir färre. Enligt Susanne Spector är det ofta ett tidigt tecken på en svagare arbetsmarknad.

Först säger företagen upp sin tillfälliga personal och slutar att nyanställa. Det har vi sett nu under en längre period. Nu när varselnivåerna kommit upp börjar man också fundera på att säga upp fast personal, säger hon.

När det väl vänder på arbetsmarknaden kan en första signal vara att antalet tidsbegränsade anställningar ökar igen.

Om det ska bli bättre nästa år så vill man gärna se att antalet tillfälligt anställda går åt rätt håll under hösten, säger Susanne Spector.


fredag 23 augusti 2024

Smet från nikotinskatt, nu väcks unikt åtal

Två män från Malmö som driver ett grossistföretag med e-cigaretter misstänks ha undgått att betala 4,4 miljoner kronor i nikotinskatt, rapporterar Sveriges Television Nyheter Skåne.

De har bara redovisat några procent av den totala skatten, säger Sara Bjerefeldt, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Malmö till Sveriges Television.

Männen har under flera år köpt in e-cigaretter från olika EU-länder och sålt vidare via hemsidor. Förra året fattades en misstanke om att importen inte stämde överens med den verkliga införseln av e-vätska, den nikotinvätska som används i e-cigaretter.

Nu åtalas de för grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll.

Enligt Sveriges Television är det första gången som någon åtalas för att inte ha betalat den punktskatt på e-cigaretter som infördes för sex år sedan.

Männen nekar till brott.


Snopet för äldrebedragare, poliser låg i bakhåll

Fyra poliser kunde haffa äldrebedragaren “med händerna i kakburken”, som en polisman uttrycker det, skriver Dagens Nyheter.

Bedragaren knackade på dörren och kunde aldrig ana att kvinnan i 90-årsåldern hade gillrat en polisfälla.

Hon hade blivit uppringd av en person som utgav sig för att jobba för ett postbolags räkning och som tjatade om att kvinnan skulle lämna ut sin kod till kontokortet.

Men kvinnan misstänkte att det inte stod rätt till och ringde larmnumret 112.

Motvilligt hade hon dess för innan avslöjat sitt kontokortsnummer för uppringaren.

Det berättar Dagens Nyheter.

Efter samtalet skulle kvinnan få besök av en man som skulle byta ut hennes betalkort.

Polisen ryckte ut och patrullen inledde förhör med kvinnan om det pågående bedrägeriet.

Då ringde det igen, när poliserna var på plats, och beskedet var då att en “kollega” till bedragaren snart skulle dyka upp hos kvinnan.

Han knackar på och då är vi fyra poliser, varav två aspiranter, som står där. Han blev nog lite förvånad kan jag tänka mig, säger en polisman i Huddinge, som inte vill figurera med namn, till Dagens Nyheter.

Bedragaren insåg att det var kört.

Han var ganska uppgiven. Han ertappades ju med händerna i kakburken. Sedan kördes han till polisstationen i Flemingsberg. Han är nu misstänkt för försök till grovt bedrägeri.

Brottet, som kan vara en del i en större bedrägerihärva, rubriceras som grovt eftersom kvinnan var 90 plus.

Polisen säger att det är ovanligt att bedragare tas på bar gärning och att det var tur. Men man tackar också brottsoffret som ringde 112 i stället för 114 14, vilket gjorde att polisen kunde agera snabbt.


Svullen pung

Här tar vi upp några olika besvär som gör att pungen blir svullen. Oftast behövs ingen behandling, men ibland kan Du behöva opereras. Kontakta en vårdcentral om pungen svullnar, för att bli undersökt och få reda på vad orsaken är.

Svullen pung kallas ibland för pungbråck.

Här är de vanligaste orsakerna till att pungen svullnar:

Du har fått vattenbråck. Det innebär att vätska samlas runt testikeln

Ett ljumskbråck som har trängt ner i pungen

Du har fått åderbråck i pungen. Det innebär att blodkärlen runt testikeln vidgas

Du har fått en bitestikelcysta. Det som är en cysta som sitter mellan testikel och bitestikel. En sådan cysta kallas även för spermatocele

Du kan ha fått bitestikelinflammation eller testikelinflammation

Testikelcancer är en ovanlig orsak till svullen pung men det är viktigt att upptäcka den i tid. Du kan behöva bli undersökt med ultraljud om läkaren misstänker att Du har testikelcancer.

Alla pungar ser olika ut. Ofta är den vänstra punghalvan lite större än den högra. Förutom att pungen blir svullen kan Du också få en tyngdkänsla och känna obehag från pungen. Vänster sida av pungen är oftast mer svullen om Du har åderbråck. 

Kontakta en vårdcentral om pungen blir större.

Sök vård direkt på en vårdcentral eller jouröppen mottagning om Du plötsligt får ont eller blir svullen i pungen och det inte går över inom några minuter, eller om smärtan kommer och går. 

Om det inte går eller är stängt, sök vård på en akutmottagning.

Ring telefonnummer 1177 om Du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan Du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var Du kan söka vård.

Vilken behandling Du behöver beror på vad som orsakar svullnaden.

En suspensoar kan lindra besvären.

Vattenbråck är ofarligt och ger oftast inte några besvär. Det behöver oftast inte behandlas. Hos barn växer det ibland bort av sig självt. Vattenbråck kan behöva opereras om det ger besvär.

En bitestikelcysta är ofarligt och ger oftast inte några besvär. Det behöver oftast inte behandlas.

Ljumskbråck försvinner inte av sig självt utan måste opereras. I vänta på operation kan Du lindra besvären med receptfria smärtstillande läkemedel. Du kan också lindra besvären med ett bråckband. Ett bråckband är ett förband som håller tillbaka bråcket i bukväggen.

Åderbråck i pungen innebär att blodkärlen runt testikeln vidgas. Det ger oftast inga besvär och behöver då inte opereras. Hos unga personer kan pungåderbråck göra att testiklarna inte växer som de ska och då brukar det opereras.

Ibland kan åderbråck i pungen försämra spermiekvaliteten och göra att det svårt att få till en graviditet, och då brukar det opereras. Du brukar kunna lämna sjukhuset samma dag. För en del blir spermakvaliteten bättre efter operationen.

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning Du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Du ska få vara delaktig i Din vård. För att kunna vara det behöver Du förstå informationen som Du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska t ex få information om behandlingsalternativ och hur länge Du kan behöva vänta på vård. 

Även barn ska få vara delaktiga i sin vård. Ju äldre barnet är desto viktigare är det.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om Du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om Du t ex har en hörselnedsättning. 



torsdag 22 augusti 2024

Beck 2002 Enslingen (The Recluse) S2E4 Hardcoded Swedish, EN CC, TV4AB T...

Smällhett men "bara" näst varmaste månaden

Tycker Du att det varit svettigt i juli. Du har rätt, men historiskt är det “bara” den näst varmaste julimånaden som uppmätts.

Det här konstaterar EUs klimattjänst Copernicus.

Och det är första gången på över ett år som värmerekordet uteblir.

Juli 2024 skriver in sig i historieböckerna som den näst varmaste julimånaden på Jorden någonsin.

Sedan juli 2023 har Copernicus registrerat 13 rekordmånader i rad, men trenden bröts alltså i juli då den globala medeltemperaturen låg på 16,91 grader, vilket är 0,04 grader svalare än juli förra året, och 0,68 grader varmare än genomsnittet för juli 1991–2020.

Årets julitemperatur var 1,48 grader varmare än genomsnittet under förindustriell tid (1850–1900).

Även om juli 2024 i genomsnitt inte var riktigt lika varm som juli 2023, upplevde jorden sina två varmaste dagar i ERA5-dataregistret. Den dagliga globala medeltemperaturen nådde 17,16°C och 17,15°C i ERA5 den 22 och 23 juli. Med tanke på den oerhört lilla skillnaden, liknande osäkerheten i ERA5-data, kan vi inte med fullständig säkerhet säga vilken av de två dagarna som var hetast, skriver Copernicus i ett pressmeddelande.

Sviten med rekordmånader har tagit slut, men det var på håret. Globalt sett var juli 2024 nästan lika varm som juli 2023, den varmaste månaden någonsin. Juli 2024 hade de två hetaste dagarna någonsin. Sammanhanget har inte förändrats, vårt klimat fortsätter att värmas upp.

Nederbörden var rikligare än vanligt i juli, framgår det vidare, särskilt i stora delar av Norden men även i Nederländerna, Frankrike och England.

I Baltikum orsakade regnet översvämningar, liksom i Kina.

En dödlig orkan drog fram under månaden, orkanen Beryl, och lämnade efter sig stor förödelse i Karibien, Mexiko och USA.

I flera andra delar av världen, bland annat i västra Ryssland och på Balkan samt i Italien, var juli ovanligt torr.

Varningar för torka är också utfärdat i östra i södra Europa.