Ögonlocksinflammation

Ögonlocksinflammation ger vanligtvis irritation i ögonlockskanterna med sveda och klåda, och rodnat och svullet ögonlock.

Rengöringsskum som motverkar torra ögon, populära rengöringsprodukter för glasögon och ögonvitaminer mot åldrande av ögat och förändringar i gula fläcken.

Ögonlocksinflammation kallas på fackspråk för blefarit, och är en inflammation i hårsäcks- eller talgkörtlar på ögonlockskanten. Det är ett förhållandevis vanligt tillstånd som uppstår på det ena ögat och ofta sprids till det andra.

Ögonlocksinflammation ger vanligtvis irritation i ögonlockskanterna med sveda och klåda, och rodnat och svullet ögonlock.

På ögonlocken finns både hårsäcks- och talgkörtlar. Bakterier, oftast normalt sett ofarliga stafylokocker som finns naturligt på huden, kan skapa inflammation i dessa körtlar och de täpps då igen.

Personer som besväras av extra torr och flagande hud, eller extra fet hud har något lättare att få ögonlocksbesvär. Det är vanligare med blefarit hos personer med atopiskt eksem, seborroiskt eksem (mjälleksem) eller rosacea.

Patienten har typiska symtom och ögonlocken har ett karakteristiskt utseende. Diagnosen är därför lätt att ställa. Det kan dock vara svårare att ta reda på vad som är orsaken till inflammationen. Om det rör sig om ständigt återkommande besvär måste läkaren överväga om det finns en underliggande orsak som behöver behandlas. Det kan då vara aktuellt med undersökning hos ögonläkare.

Man kan själv göra en flera saker som en del av behandlingen. I lindriga fall brukar egenvårdsbehandlingen räcka för att bli av med symtomen. Det är särskilt viktigt att hålla området runt ögat rent och att undvika att gnida sig ofta och häftigt i ögonen. Tillståndet smittar lätt också det andra ögat.

Grundlig rengöring av ögonlocken är viktigt. Börja gärna med att hetta upp vatten, blöta en ren tvättlapp/mjuk handduk eller kompress och vrid ur så att den bara är fuktig men fortfarande varm. Blunda och lägg trasan mot ögonen under fem till tio minuter för att lösa upp eventuella skorpor eller fjäll. Gör detta två till fyra gånger om dagen i akuta faser.

Tillsätt några droppar oparfymerat baby-schampo i en skål med vatten. Fukta en bomullspinne eller en kompress i lösningen och tvätta ögonlockskanterna noggrant med bomullspinnen eller kompressen. Badda därefter ögonen med vanligt vatten.

Håll ögonlockskanterna mjuka med t ex Simplex ögonsalva, eventuellt med försiktig massage med rena fingertoppar. Det brukar räcka med morgon och kväll. 

Om Du har torra ögon kan Du pröva tårersättningsmedel. Fråga på apotek.

I svårare fall kan behandling med ögonsalva med antibiotika, som dämpar eller tar bort bakterietillväxt bli aktuellt. Dessutom används ibland en salva eller ögondroppar med kortison, som har en dämpande effekt på själva inflammationen.

De antibiotikasalvor som oftast används är salvor med kloramfenikol och fusidinsyra. Hydrokortison finns som ögonsalva. 

Om de två komponenterna ska kombineras kan man använda en salva som innehåller både antibiotika och kortison. Man smörjer då denna salva på ögonlocket två till tre gånger dagligen. När man smörjer på kortisonhaltiga salvor är det viktigt att undvika att för mycket av salvan kommer in i själva ögat. Det är också viktigt att komma ihåg att rengöra ögonlocket ordentligt före varje ny påsmörjning av salva. Se ovan under Egenbehandling.

Ögonlocksinflammationer går oftast över av sig själv, men de kan vara ganska jobbiga och kosmetiskt besvärande.

Behandling med ögonsalva hjälper vanligtvis, men återfall och behov av nya omgångar med behandling är vanligt.

Ögonlocksinflammation ökar risken för andra ögonlocksbesvär som vagel i ögat, smärtfria svullnader på ögonlocken (chalazion), torra ögon och problem med att använda kontaktlinser.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning