Här är hemligheterna vi tar med oss i graven

Många av oss bär på hemligheter som vi helst inte vill avslöja. Inte ens då vi ligger på vårt yttersta. Det skriver MåBra.

Omrking 250 000 svenskar bär på en hemlighet de inte vill avslöja och som de vill ska uppdagas först efter att de har dött. Det visar en ny undersökning som Novus gjort på uppdrag av begravningsbyrån Fonus, skriver MåBra.

De flesta vill dock lätta på sitt hjärta och det kan vara en stor blandning av hemligheter som kommer fram på dödsbädden.

Utifrån min erfarenhet så rör det sig faktiskt om både jobbiga lite mörka hemligheter, samt fina hemligheter som gärna får se dagens ljus. Detta är såklart väldigt individuellt och gör det svårt att säga att en specifik typ är vanligare än någon annan men jag tycker nog ändå att de fina hemligheterna överväger, såsom var de hemliga svampställena finns eller något gammalt familjerecept som förts vidare från tidigare generationer, säger begravningsentreprenören Conny Sohlberg på Fonus till Måbra.

Det finns dock vissa saker som man hellre tar med sig ner i graven än avslöjar.

Eventuella barn som inte familjen vetat om, gamla kärlekar eller äktenskap man aldrig berättat om, även om dessa hemligheter ändå faktiskt inte är speciellt vanliga, säger Conny Sohlberg och fortsätter, till viss del kan vi här även räkna in vårt digitala liv då det visar sig att färre vill att digitala chattar och spår ska delas med familjen efter ens bortgång, jämfört med fysiska spår såsom handskrivna brev och liknande som kan delas vidare genom generationer och sparas som släktklenoder.

Men att gå genom livet och bära på hemligheter, som att vara otrogen, ha en hemlig fantasi eller ha ett brott på sitt samvete, kan vara tärande och tungt och påverka oss mycket, säger psykologen David Waskuri till MåBra.

I många fall kan det vara bättre att berätta långt tidigare än att bära med sig hemligheten in i döden. Mår man väldigt dåligt av att hålla hemligheten är det bra att få ut den på ett bra sätt.

Det finns ofta en lättnad i att få ut sin hemlighet men det kan göras på många sätt. Du kan skriva om den eller välja att berätta om den till någon som Du verkligen litar på, som Du känner Dig trygg med och som inte dömer Dig, tipsar psykologen.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning