Elpriset faller, nästan billigast på ett år

Lägre elpriser. Januarinotan kan bli billigare.

Elpriserna rasar ordentligt på söndagen.

Och halvvägs in i januari ligger snittet lägre än samma månad i fjol och klart mindre dyrt än hela 2022 sammantaget, i alla fall i södra Sverige.

På söndag kostar elektriciteten i hela landet 20 öre per kWh, enligt elbörsen Nord Pool. Det kan närmast jämföras med lördagens priser på 62 öre, också det i samtliga fyra elprisområden.

Blåsigt väder och det faktum att det är helg med lägre förbrukning är de omedelbara förklaringarna.

Hittills i januari, när alltså halva månaden har gått, ligger snittpriset för månaden på förhållandevis låga 88 öre/kWh i södra halvan av landet (elområde 3 och 4). I norra halvan handlar det om 78 öre.

För den stora merparten av elkonsumenter, drygt hälften av hushållen har rörligt elprisavtal enligt SCBs siffror från i höstas, ännu fler i södra Sverige, så är det snittpriset som är det riktigt intressanta. Det är nämligen genomsnittet för månaden som ligger till grund för elräkningen.

Med undantag för oktober, får man backa tillbaka till februari i fjol för att hitta lägre snittpriser en månad i södra halvan av landet, förutsatt att innevarande månad fortsätter på den inslagna vägen. Som vanligt spelar väderprognosen stor roll.

I december låg snittpriset på 206 (i norra halvan) och 270 öre/kWh (i södra halvan av landet), vilket då var rekordhögt i alla elprisområden utom längst i syd.

I januari i fjol låg motsvarande pris på mellan 29 och 109 öre. Och för helåret 2022 sammantaget handlade det om i snitt 63 öre längst i norr till 162 öre i Sydsverige.

Ovanpå ovanstående börspriser på Nord Pool tillkommer för hushållen elbolagens påslag, elskatt, moms och elnätsavgift i storleksordningen 1:50 kronor per kilowattimme (kWh).


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning