Coronaviruset sprids på äldreboende

Kaliforniens guvernör Gavin Newsom utlyser nödläge i den amerikanska delstaten till följd av coronavirusets framfart, och ett kryssningsfartyg på väg till San Francisco har stoppats.

I Australien har en anställd vid ett äldreboende smittat minst två boende, varav en avlidit.

Aimee Sisson vid en presskonferens om amerikanska delstaten Kaliforniens första dödsfall av coronavirus.

Kalifornien har 53 bekräftade fall av personer som insjuknat till följd av viruset. En har avlidit.

Även om vi har förväntat oss fler fall, så är det här dödsfallet en olycklig milstolpe i våra ansträngningar att bekämpa den här sjukdomen, och en vi aldrig ville se, säger Aimee Sisson vid delstatens folkhälsomyndighet till LA Times.

Nödläget innebär att skydd mot plötsliga prisökningar, mer stöd till lokala myndigheter och att man kan ta in vårdpersonal utifrån vid behov.

Det här nödläget kommer att hjälpa delstaten ytterligare att förbereda våra samhällen och våra vårdsystem om det blir en större spridning, säger guvernören i ett uttalande.

Kryssningsfartyget Grand Princess skulle anlända till San Francisco på onsdagskvällen, men får vänta sedan elva passagerare och tio i besättningen uppvisat symtom. Fartyget har nyligen varit i Mexiko och Hawaii och har 2 500 passagerare ombord, rapporterar CNN.

I Australien har en 95-årig kvinna avlidit i sviterna av sjukdomen som viruset orsakar, covid-19. Kvinnan bodde på ett äldreboende i norra Sydney, som nu delvis stängts ned, rapporterar ABC.

Kvinnan hade varit i kontakt med en anställd, som bekräftats vara smittad av viruset. Den anställde har varit i kontakt med minst 13 personer på boendet, vilket oroar då äldre personer drabbas hårdare av viruset. En annan av de 13 boende har testat positivt för viruset, och vårdas på sjukhus.

Sedan dödsfallet har anställda på boendet valt att inte komma till jobbet.

I Kina, där utbrottet startade i staden Wuhan i slutet av förra året, har antalet döda i covid-19 passerat 3 000, i och med de 31 dödsfallen som inträffade på onsdagen.

Antalet nya smittade, 131, är fortsatt relativt lågt i förhållande till när sjukdomen spreds som mest i landet.

I näst värst drabbade landet Sydkorea har ytterligare 438 personer smittats, och ytterligare tre avlidit. Totalt är antalet smittade i landet därmed 5 766, och 35 har avlidit.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning