Åtta nya dödsfall i corona senaste dygnet

Det senaste dygnet har ytterligare åtta personer dött i covid-19. Det visar Folkhälsomyndighetens senaste siffror.

Åtta nya dödsfall har registrerats i den senaste statistiken från Folkhälsomyndigheten. Dessutom har 250 nya fall av coronasmitta konstaterats.

Antalet dödsfall i Sverige i corona är 110, enligt söndagens uppdatering av Folkhälsomyndighetens statistik. Drygt 60% av de avlidna är män, 67 stycken, och 43 är kvinnor.

Det totala antalet konstaterade fall är nu uppe i 3 700, jämfört med 3 447 på lördagen. Antal personer som har fått intensivvård har ökat med 16 till 255.

Dagens uppdatering visar fortsatt samma situation som igår, med ganska konstant antal nya fall de senaste dagarna varav ungefär hälften av dem från Stockholm, säger statsepidemiologen Anders Tegnell i en skriftlig kommentar till söndagens statistik.

Det samma gäller antalet IVA vårdade. Antalet fall bland de äldre som ökade förra veckan har de senaste dagarna stabiliserats, och dödsfallen utvecklas på samma sätt.

Sammanfattningsvis en fortsatt allvarlig situation men utvecklingen sker fortsatt relativt långsamt, säger Tegnell.

Statistiken visar fortfarande att ingen person under 50 års ålder har avlidit i corona. Det finns enligt Folkhälsoinstitutet en viss eftersläpning i rapporteringen av dödsfall, vilket förklarar varför de uppgifter om dödsfall för yngre personen som rapporterats ännu inte syns i myndighetens statistik.

Antalet konstaterade sjukdomsfall är ganska jämnt fördelade mellan män och kvinnor, 52 respektive 48% men hela 73% av de 255 personer som intensivvårdats är män.

Stockholm är den klart värst drabbade regionen. Här finns cirka 1 700 konstaterade fall, vilket är 46% av de totalt 3 700 fallen. Västra Götaland har näst flest med 351 fall. Gotland har fortfarande noll fall, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

Enligt Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening, fortsätter antalet sjuka som skrivs in öka. Helgen har varit tung och vården är pressad, men sjukhuset har ännu inte nått taket för kapaciteten.

Vågen fortsätter men har inte eskalerat riktigt. Vi har inte nått upp i taket än, men om vågen fortsätter kommer vi nå det i närtid, säger han.

Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening.

Bristen på skyddsmaterial är fortfarande ett orosmoment och Johan Styrud är kritisk till att de får använda munskydd och skyddsförkläden som inte är lika täckande som Folkhälsomyndigheten rekommenderar. Danderyds sjukhus har ställt in i princip all vård utom den mest akuta för att kunna hantera fler coronasmittade.

Vi ska börja skicka cancerpatienter till Ersta sjukhus. Det gör flera sjukhus i Stockholm, säger han.

Det finns en risk, enligt Styrud, för att coronaviruset har spridit sig bland patienter. Framför allt i ett tidigt skede, då sjukhuset inte hade två parallella inflöden. De testar numera alla patienter som läggs in för covid-19. 

Men det går inte att komma hit för att bli testad. Om du är ung, pigg och frisk och hostar så kommer du skickas hem igen.

Han säger att det inte går att veta om personalen har blivit smittade, eftersom de inte testas. I stället så får anställda med symtom stanna hemma från jobbet, vilket innebär att vissa avdelningar har en sjukfrånvaro på omkring 25%.

Jag hade önskat att vi hade haft masstester av personalen, så att de som är lite förkylda kunde veta om de är smittade. Många som har småbarn är ju ofta lite förkylda. Hade du vetat att du inte har covid-19 så hade du kunnat arbeta ändå.

Har någon i personalen blivit allvarligt sjuk i covid-19?

Det vill jag inte svara på.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning