söndag 22 mars 2020

Sjukvården klarar trycket, men läget kan svänga fort

Svenska sjukvården klarar fortfarande att ta hand de coronapatienter som behöver intensivvård, men flera regioner varnar för att läget kommer att bli ansträngt. Folk utan akuta sjukdomar måste vara beredda att vänta.

1 746 personer i Sverige har konstaterats vara smittade av coronaviruset, enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror, som publicerades på lördagen. Det verkliga antalet är med all säkerhet högre, eftersom alla smittade inte testas.

Av de bekräftade fallen finns 661 i Region Stockholm, följt av Västra Götaland med 242 fall och Skåne med 223. På lördagen vårdades 43 personer med konstaterad covid-19 på en intensivvårdsavdelning i Sverige.

Medelåldern på de smittade är 50 år, medan snittåldern de patienter som får intensivvård är 63 år.

På lördagen ökade antalet dödsfall i covid-19 från 16 till 20.

I Region Stockholm talar hälso- och sjukvårdsdirektören Björn Eriksson om ett läge som är ansträngt men fortfarande väl under kontroll.

När jag tittade nyss såg jag att vi har flera lediga vårdplatser, även på våra intensivvårdsavdelningar, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Björn Eriksson till oss på lördagseftermiddagen.

Han säger att regionen planerar för en ytterligare anstormning under söndagen och i början av nästa vecka. Läget förändras timme för timme och kan förvärras snabbt.

Hur mycket belastningen på vården kommer att öka är väldigt svårt att säga.

Det finns i dag drygt 500 intensivvårdsplatser i Sverige. De kommer inte att räcka, enligt den ansvariga myndigheten, Socialstyrelsen.

Det är därför alla regioner nu arbetar för att öka kapaciteten i intensivvården, sa generaldirektör Olivia Wigzell i Ekots lördagsintervju.

Enligt Björn Eriksson förbereder sig Region Stockholm för att fördubbla antalet intensivvårdsplatser från 90 till 180. Om inte det räcker har man möjlighet att öka kapaciteten ytterligare.

Vi ska se till att vården fungerar med bibehållen kvalitet. Just nu ställer vi in bland annat icke nödvändiga operationer, men vi kommer att klara akut vård som hjärtinfarkter och olycksfall.

På lördagen inleddes också transporten av det fältsjukhus som ska upprättas i Uppsala. Det är första gången försvaret upprättar ett fältsjukhus i skarpt läge på svensk mark och tanken är att rymma 30 intensivvårdsplatser.

Även Västra Götalandsregionen bedömde under lördagen att patienttrycket varit hanterbart.

Jag är helt övertygad om att om vi hjälps åt så kommer vi att klara av det här, även om det kommer att vara en tuff period, sa Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götaland på en presskonferens i fredags.

På lördagen fick regionen klartecken från militären på sin begäran om ett fältsjukhus. Det ska ge ytterligare 20 intensivvårdsplatser under nästa vecka.

Jag tror inte att vi kommer att ha möjlighet att vårda alla på sjukhusen.

Men Ann Söderström är tydlig med att alla inte kommer att kunna vårdas på sjukhus. T ex arbetar man just nu med kommunerna för att så många som möjligt på äldreboenden ska kunna få specialistvård där de bor i stället för att flyttas till sjukhus.

Jag tror inte att vi kommer att ha möjlighet att vårda alla på sjukhusen, utan det bästa är att vi flyttar ut vården till äldreboenden. Sedan finns det naturligtvis en del patienter som ska in till sjukhus, sa Ann Söderström.

Från läkarna kommer kritik om bristande och otydlig information till personalen om vad som gäller.

Alla vill ju ställa upp för att vi ska klara den här extrema situationen vi går in i. Men vi saknar en synlig samordning av våra resurser. Det är säkert så att ledningen har en bra plan, men vi ser den inte, säger Yvonne Dellmark, ordförande för Karolinska universitetssjukhusets läkarförening, till oss.

Yvonne Dellmark säger att de flesta inom vården kan ställa om för att utföra andra arbetsuppgifter. Men det förutsätter att de får tid att förbereda sig. Och det är extra viktigt på de stora sjukhusen där läkarna ofta är högt specialiserade.

På de mindre sjukhusen är man ofta van att utföra olika typer av arbetsuppgifter, så omställningen blir faktiskt svårare ju större och mer specialiserat sjukhuset är.

Björn Eriksson säger att han förstår den frustration som finns bland personalen.

Att informera våra medarbetare är högt på agendan men det är jättesvårt. Nu sker ju förändringarna väldigt fort. Det har gjort att personalen fått föränderlig information.

Såväl regionerna som enskilda läkare återkommer till ett budskap. Målet nu är att fördröja smittspridningen så länge som möjligt, så att vården hinner förbereda sig på den ökade belastningen.

Kommer vården att klara den här situationen?

Det beror helt på hur smittspridningen i samhället ser ut. Det som sägs om att man ska ha social distans, tvätta händerna och inte gå till jobbet om man känner sig sjuk är otroligt viktigt, säger Yvonne Dellmark.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar