onsdag 6 maj 2020

USA-soldater gripna för mordplan mot Maduro

De tillfångatagna amerikanerna, Luke Denman och Airan Berry, visas upp när president Nicolás Maduro håller tal i venezuelansk tv.

Donald Trump förnekar kännedom om operationen mot Venezuelas president Nicolás Maduro.

Amerikanerna Luke Denman och Airan Berry, tidigare verksamma inom USAs specialstyrkor, anklagas för att ha lett en operation med syfte att mörda Venezuelas president Nicolás Maduro. 

Tillsammans med ett colombianskt team överraskades de av venezuelanska styrkor som sköt ihjäl sex av dem.  

Det här har ingenting att göra med vår regering, säger USAs president Donald Trump till nyhetsbyrån AP. 

Ett Hollywoodmanus, inspirerat av ”vit maktidéer” från de amerikanska organisatörerna. 

Så beskriver Venezuelas kommunikationsminister Jorge Rodriguez den misslyckade militäroperationen, kallad ”Operation Gideon”, som avvärjdes av det sydamerikanska landets styrkor under måndagen. 

De två amerikanerna, Luke Denman och Airan Berry, som under måndagen greps som misstänkta för att ha försökt utföra ett mordattentat mot Venezuelas kontroversielle president Nicolás Maduro, är tidigare elitsoldater inom USAs specialstyrkor. 

De tillfångatagna amerikanerna, Luke Denman och Airan Berry, visas upp när president Nicolás Maduro håller tal i venezuelansk tv.

Venezuela kallar dem för ”legoknektar” och pekar ut USA och grannlandet Colombia som operationens arkitekter.

Vad det här än handlar om så kommer vi att låta er få reda på det. Det här har ingenting att göra med vår regering, säger Donald Trump om anklagelserna, rapporterar AP. 

De två amerikanerna kopplas till det privata, amerikanska militärbolaget Silvercorp som är baserat i Florida, rapporterar AP. 

Bolagets grundare, Jordan Goudreau, tidigare medlem i Gröna baskrarna, har tagit på sig operationen men han menar att den syftade till att fånga in Maduro, inte mörda honom. 

De två amerikanerna kunde gripas ett dussintal kilometer från deras tänkta landstigningsplats, fiskebyn Chuao. Venezuelanska myndigheter säger att utrustning beslagtogs från männen. 

Sex personer som ingick i operationen ska ha blivit ihjälskjutna av venezuelanska styrkor, men 13 av personerna greps. 

Kommunikationsminister Jorge Rodriguez spelade upp ett videoförhör med en av de tillfångatagna männen, en colombiansk kapten som heter Victor Pimenta. 

Enligt hans vittnesmål organiserades operationen från en bas i Colombia. Knappt 60 personer ingick i teamet som gav sig i väg i två båtar med sikte på La Guaira, utmed kusten nära Venezuelas huvudstad Caracas. 

Amerikanerna och operationens befälhavare, kapten Antonio Sequea, ska ha färdats i en av båtarna men de fick dock motorproblem och blev tvungna att bryta. Därefter kunde de gripas. 

I den andra båten häll man i stället på att få slut på bränsle och släppte därför av ett antal krigare längs kusten för att lätta på lasten, dessa blev dödade och infångade av venezuelanska styrkor. 

Silvercorpgrundaren Goudreau nekar han till att det var USAs regering som var uppdragsgivare, och pekar i stället ut Venezuelas oppositionsledare, Juan Guaidó. 

Guaidó har nekat till allt samröre med Silvercorp, rapporterar AP. 

Goudreau hävdar att oppositionsledaren inte betalade honom och att operationen därför fick utföras med ”skosnörebudget”. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar