Helt plötsligt har vi vänner

Partisekreteraren Richard Jomshof (SD) under Sverigedemokraternas valvaka på Elite Hotel Marina Tower i Nacka.

För första gången har Sverigedemokraterna vänner bland de andra riksdagspartierna, säger Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof.

Han spår att samarbetet har lönat sig vid valurnorna, men ställer också krav på partiet.

Det är mingel och gott humör när Sverigedemokraterna inleder sin valvaka vid Saltsjökvarns kaj i Nacka. Utanför pågår förfest i en yacht med bubbelvin.

Partisekreterare Richard Jomshof tycker att det känns bra, om än nervöst.

Det är klart att jag var nervös 2010 när vi var osäkra på om vi skulle komma in i riksdagen. Men jag känner en helt annan nervositet i dag, måste jag erkänna. Det är så mycket annat som står på spel nu, säger han till Tidningarnas Telegrambyrå.

Sverigedemokraterna har för första gången vänner bland de andra riksdagspartierna, framhåller Jomshof.

Helt plötsligt har vi vänner, partier som kan tänka sig att samarbeta med oss på något annat sätt. Plötsligt betyder helheten någonting.

Sverigedemokraterna har för första gången en chans att sitta med och styra och påverka politiken på riktigt, säger Jomshof.

Det är klart att det smyger sig på en helt annan nervositet då.

Jomshof tror att Sverigedemokraterna har tjänat på samarbetet med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna under valrörelsen, och lockat nya väljare till partiet.

Det har funnits en tveksamhet kring varumärket, inte själva sakpolitiken. När man pratar med oss och diskuterar oss som ett framtida underlag så tror jag det gör att vissa väljare känner att man kan rösta på oss.

Det är en helt ny situation.

Vad är ett bra valresultat?

Det viktigaste är att vi får en helt ny regering.

Kanske kan vi komma upp i 20%, eller till och med passera det.

Vad skulle det innebära att bli större än Moderaterna?

Om vi är största oppositionsparti är det en helt ny verklighet för oss. Samtidigt sätter det press på oss i förhandlingar. Väljare, sympatisörer och medlemmar kommer förmodligen öka förväntningarna på oss som parti, säger Jomshof.

Sverigedemokraterna blev i valet 2018 tredje största parti i riksdagen, med 17,5%. I opinionsmätningarna inför söndagens val har de placerat sig som andra största parti, med över 20%.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning