Allt om pollenallergi hösnuva, orsak, symtom, behandling och vaccination

Under våren och sommaren har många allergiker årets jobbigaste period, med allergisymtom som rinnsnuva, nästäppa, nysningar och kliande och rinnande ögon. Det gäller att komma ihåg att påbörja behandlingen tidigt för att minska symtomen. Idag finns även möjlighet till vaccination.

Allergi är en av våra stora folksjukdomar. Det allt mildare vädret bidrar till att naturen vaknar upp tidigare på året, vilket i sin tur leder till att allergisäsongen blir längre. Omkring tre miljoner svenskar lider av någon form av pollenallergi (eller allergisk rinit). Av dessa har fler än var fjärde person så svåra besvär att deras livskvalitet och förmåga att arbeta och studera påverkas. Astma och allergi är sjukdomar som oftast debuterar tidigt i livet och förblir livslånga handikapp. Det pågår därför mycket forskning på området och det finns idag  såväl receptfri som receptbelagd behandling, och även vaccination i injektions- eller tablettform.

Vi känner inte till alla faktorer kring varför man drabbas av pollenallergi. Det finns  en viss ärftlighet, men även miljö- och livsstilsfaktorer, som exempelvis rökning, luftföroreningar och hygien, kan påverka. Allergi innebär en överreaktion i immunförsvaret som uppfattar ett  harmlöst ämne, exempelvis pollen, som skadligt. Orsaken till detta är att den första gången immunförsvaret träffade på ämnet bildades så kallade  IgE-antikroppar som skydd. Allergiantikropparna placerar sig på speciella celler i bland annat näsans, luftrörens och ögonens slemhinnor och därmed har man blivit sensibiliserad, det vill säga överkänslig för pollen. Det betyder att IgE-antikropparna finns kvar i Din kropp, och nästa gång Du kommer i kontakt med det allergiframkallande ämnet (allergen) kan en allergisk reaktion uppstå. När Du då kommer i kontakt med pollen som flyger runt i luften känns detta igen, och kroppen svarar genom att släppa ut ämnet histamin. Det är histamin som utlöser symtom som snuva, kliande och rinnande ögon.

Med hjälp av blodtest kan man mäta koncentrationen av IgE i blodet. Ig står för immunglobulin, vilket är proteiner som används av kroppens immunförsvar för att upptäcka och identifiera främmande ämnen, exempelvis virus, bakterier eller parasiter.

Symtomen varierar beroende på vilken typ av allergi Du har, hur känslig Du är och hur mycket Du exponeras för det retande ämnet, allergenet. Symtomen kommer ofta snabbt, inom 10 till 20 minuter efter den första kontakten med frömjölet.

Några vanliga symtom vid pollenallergi är:

Klåda i halsen

Rinnande snuva

Våldsamma nysningar

Nästäppa

Röda, kliande  och rinnande ögon

Som pollenallergiker är det också vanligt att Du känner trötthet, får huvudvärk och upplever koncentrationssvårigheter när pollenbesvären är som värst. Även sömnen kan påverkas mycket av allergibesvären, vilket i sin tur har negativ påverkan på det vardagliga livet. Det är viktigt att känna till att med rätt behandling, oavsett svårighetsgrad på allergin, ska man inte behöva känna sig begränsad i skolan eller på arbetet.

Om Du som är pollenallergiker även drabbas av hosta och retningar i luftrören är det extra viktigt att behandla dessa symtom för att undvika att Du utvecklar astmasymtom. Astmasymtom kan bli långvariga och Du löper även en risk att bli mer känslig i luftrören och näsan, så att man reagerar starkt även på dofter, rök, avgaser och kyla.

Det vanligaste är allergi mot björk, hassel, al, gråbo och gräs. För många som lider av pollenallergi kan våren och sommaren vara en tuff tid med konstant kliande ögon, rinnsnuva och astmatiska besvär och därför gäller det att söka hjälp, för att kunna förbättra livskvalitén.

Många allergiker besväras av både träd- (vanligtvis björk, hassel och al) och gräspollen vilket innebär att allergin kan sträcka sig över en väldigt lång period. Symtomen och besvären vid pollenallergi kan variera kraftigt från person till person. Vissa kommer undan med lite lättare snuva medan andra knappt kan vistas ute. Det kan ta någon vecka innan man får full effekt av behandlingen och därför är det oerhört viktigt att börja behandla i god tid inför pollensäsongen.

Om Du har pollenallergi kan Du tänka på följande:

Påbörja Din medicinering tidigt på säsongen, så fort Du känner första symtomen

Använda Dig av läkemedel som tabletter, nässpray och/eller ögondroppar

Undvika andra allergener som starka parfymer och tvättmedel, pälsdjur och ta inte in björkris under allergiperioden

De absolut vanligaste läkemedlen vid allergi är så kallade antihistaminer. Det finns många receptfria varianter av antihistaminer på apoteken, och dessa ger effektiv hjälp för de flesta med pollenallergi. Moderna antihistamintabletterna ger inte samma dåsighet som de äldre preparaten gjorde.

De flesta med pollenallergi upplever att kliande ögon är det symptom som är allra besvärligast. På apoteken finns numera receptfria ögondroppar som har dubbelverkande effekt, det vill säga att de hindrar den allergiska reaktionen på två sätt. Ögondropparna ger både snabb lindring (inom 15 minuter) och långvarig effekt på röda, kliande, rinnande och svullna ögon. Fråga på Ditt apotek.

För de med nästäppa finns också  receptfri nässpray som lindrar svullnad, rinnsnuva och täppa. De kan innehålla antihistamin eller kortison. Kombinationsbehandling  med en kombination av antihistamin och kortison finns numera också receptfritt. Med detta läkemedel motarbetar man uppkomsten av de symtom som orsakas av histaminet och behandlar även symtomen som orsakas av den inflammatoriska reaktionen. En första lindring uppnås redan inom 15 minuter.

I de fall Du redan har provat receptfria allergimediciner utan att få bukt med besvären kan det vara bra att boka in en läkartid. Berätta då om Dina symtom och vilka receptfria mediciner Du redan har provat, så kan läkaren göra en bedömning om Du är i behov av mer effektiva, receptbelagda preparat. Vid riktigt svåra symtom kan läkaren skriva ut kortisontabletter, men på grund av risken för biverkningar brukar de bara ges i korta kurer. Kortisontabletter påverkar hela kroppen och därför är en lokal behandling att föredra i första hand.

Vid svåra allergier eller när man trots symtomlindrande läkemedel fortfarande besväras av jobbiga symtom, kan man vaccinera mot allergi. Detta kallas immunterapi (tidigare kallat hyposensibilisering), där man ”lär” kroppen att tolerera ett visst allergen genom att ge det i först små och sedan ökande mängder. Oftast påbörjas vaccinationen några månader före pollensäsongen och fortgår under tre år. Effekten består vanligtvis många år efter avslutad behandling.

Kan jag vaccinera mig mot pollenallergi?

Jag har besvär trots pågående behandling med symtomatiska läkemedel.

Jag börjar få besvär med lungorna med hosta och täthet i bröstet.

Jag upplever allergisymtomen som besvärande trots att jag tar mina ordinerade läkemedel.

Jag upplever att jag under en längre period blivit beroende av mina symtomlindrande läkemedel.

Jag får biverkningar av mina symtomlindrande läkemedel.

Jag har hösnuva och börjar få besvär från lungorna, såsom hosta och täthet i bröstet.

Har Du svarat ja på ett eller flera påståenden ovan skulle Du kunna genomföra en allergivaccination, rådgör med Din läkare. Behandlingen finns antingen i tablettform som tas dagligen under tre år eller injektioner (omkring fyrtio), även det under tre års tid. Vid båda typerna av allergivaccination är den verksamma substansen framställd av naturens eget ämne, t ex björkpollen, och verkar genom att påverka immunförsvaret. Förändringen som sker i immunförsvaret minskar kroppens reaktioner mot det ämne du är allergisk mot. Behandling med allergivaccin kan även minska eller förhindra att det uppstår symtom i exempelvis ögon, näsa eller lungor. Efter allergivaccination blir vissa helt symtomfria och andra upplever minskade symtom och ett minskat behov av läkemedel.

Det är inte helt lätt att skilja på allergi och vanlig förkylning med snuva och nysningar. En huvudregel är dock att en vanlig förkylning går över inom en vecka, ger tjockare slem och inkluderar ofta ont i halsen. En allergi däremot pågår ofta under en längre tid, ögonen kanske kliar, näsan rinner men med tunnare slem.

Lider du av allergi finns det möjlighet att göra allergitest, dels genom blodprov eller med ett så kallat pricktest där man droppar olika allergiframkallande ämnen (vanligen björk, timotej, häst, hund, katt, kvalster och tre olika mögelsorter) på armen för att se vilka huden reagerar på. Ibland gör man även lungfunktionstest för att se om det finns ett inslag av astma. Kontakta din läkare för vidare konsultation.

Till skillnad från allergener som exempelvis pälsdjur är det svårt att undvika pollen då det under pollensäsongen finns på de flesta platser i luften, inomhus som utomhus. Man har sett att en del pollenallergiker blir bättre i tonåren och att vissa slipper besvär som vuxen. Ibland kan allergiker känna mindre besvär och uppfatta det som att allergin har minskat, men då kan det ibland bero på att den aktuella pollensäsongen är mildare och därför ger mildare symtom. I vissa fall kan allergi ligga latent under barndomen och i tonåren för att bryta ut i vuxen ålder. Varför den bryter ut vet man inte helt säkert, men man misstänker att det kan bero på många olika miljöfaktorer (exempelvis stress eller annan sjukdom) som till slut utlöser den allergiska reaktionen i kroppen.

Även om Du är pollenallergiker ska Du inte ge upp hoppet, det finns effektiv behandling som gör att Du kan leva precis som vanligt. Blir Du inte helt besvärsfri av Din medicin är det ett tecken på att Din allergi inte är välbehandlad och då behöver Du prova något annat. Rådgör med Din läkare vad som skulle kunna vara nästa steg i Din behandling. Se också till att påbörja medicinering tidigt på säsongen, så snart Du känner minsta symtom.

Genom olika mätstationer kan Du hålla kontroll på hur höga halter pollen det är i luften vid en viss tidpunkt. Du kan få mer information om pollenhalten via exempelvis SMHI.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kronisk prostatit

Grattis alla Nils

Risotto