Detta kan vara symptom på prostatacancer

Prostatacancer är en lurig diagnos som sällan ger symtom förrän det är för sent. Men nu flaggar läkare att den går att bota, om man söker hjälp i tid.

All form av cancer är ett förödande slag, både mot den drabbade men även för släkt och vänner och många cancerformer ger inga eller vaga tecken. Prostatacancer är en sådan cancerform som inte ger sig till tals förrän den är en bit gången och då kan vara svår att bota. 

Framför allt män har en tendens att dra sig för att kontakta läkare i tid och nu vill Ola Bratt, professor och överläkaren i urologi, uppmana att ta hjälp, enligt Aftonbladet.

Vi uppmanar alla män som har problem med att kissa, eller som uppmärksammat att urinstrålen försämrats, att ta kontakt med en läkare. Det en man också kan göra är att ta ställning till om han vill ta ett PSA-test, trots att han inte har några symtom. 

Problemet är att ett PSA-test även fångar personer som aldrig kommer hinna utveckla en elakartad tumör. Samtidigt kommer många män för sent. När prostatacancer upptäcks i tid går den oftast att bota. Om den har hunnit sprida sig till andra organ, dör de flesta inom några år.

Och det finns några tecken man ska vara extra vaksam på gällande prostata och besvär, problem att kissa, blod i urinen bör alltid kollas upp, smärta i rygg, bäcken och höfter, blodbrist och trötthet, viktminskning och smärta i ändtarmen. 

Prostatacancer ger som regel inga symtom i början av sjukdomsförloppet. Hos de flesta män utvecklas prostatacancer långsamt. Det kan ta flera årtionden innan tumören ger symtom eller eventuellt sprider sig och därför är det viktigt att söka hjälp så fort man misstänker förändring i sin hälsa. 



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning