Djungelboken

Djungelboken är en amerikansk animerad film från 1967, producerad av Walt Disney Productions. Filmen bygger fritt på några av novellerna i Rudyard Kiplings novellsamling Djungelboken.

Filmen hade premiär i USA 18 oktober 1967. Svensk premiär var 9 december 1968 på biografen Rigoletto i Stockholm, med konung Gustaf VI Adolf som hedersgäst.

Historien följer Mowgli, en pojke som hittas övergiven i Indiens djungel av pantern Bagheera. Han tar med Mowgli till en varglya där en flock med vargar tar hand om honom som om han var en av dem.

Men några år senare beslutar vargarnas råd att Mowgli måste till människobyn för att Shere Khan, en lömsk och hänsynslös tiger har återvänt till deras del av Djungeln och han vill inget hellre än att döda Mowgli. Bagheera tar med Mowgli till Människobyn, men han gillar inte alls den planen så Mowgli rymmer iväg. Han får träffa Kaa, en hungrig pytonorm som vill äta honom. Han träffar Baloo, en björn som lever livet som om varje dag skulle bli hans sista. Mowgli måste bestämma sig fort var han ska bo innan Shere Khan sätter klorna i honom.

Halvvägs in i arbetet med inspelningen av dialogen för filmen råkade man ut för ett oväntat, men högst naturligt, problem. Personen som gjorde Mowglis röst hamnade i målbrottet och var tvungen att bytas ut. I hans ställe fick då Bruce Reitherman, son till filmens regissör Wolfgang Reitherman, låna ut sin röst till Mowgli.

Innan man började med animeringen av Djungelboken så skrev manusförfattaren Bill Peet en story till filmen som hade den mörka tonen som Kipling hade i sina böcker. Men Walt Disney godkände den inte eftersom han hellre ville ha en rolig och familjevänlig film. Peet vägrade att ändra storyn vilket ledde till att han sa upp sig efter 27 års arbete med Disney. Men mycket av karaktärernas personlighet och filmens handling blev inspiration till filmens nya manusförfattare Larry Clemmons. Disney tog också bort sångerna skrivna av Terry Gilkyson förutom låtenVar nöjd med allt som livet ger. Resten av sångerna skrevs av Bröderna Sherman.

En annan karaktär som skulle vara med i filmen var Rocky the Rhino (Noshörningen Rocky). Han skulle vara god vän med gamarna och hans röst skulle göras av Frank Fontaine, men i inspelningsrepetitionen började Walt Disney tycka att hans röst inte lät så rolig längre efter att ha hört den ett antal gånger, så det slutade med att Rocky fick klippas bort helt och hållet. Han gjorde däremot några cameos i TV-serien Lilla Djungelboken.

Djungelboken blev den sista animerade långfilm som producerades av Walt Disney personligen, eftersom han avled innan filmen hade hunnit färdigställas.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning