tisdag 30 april 2024
Just idag står jag för det jag känner
En amerikansk vän sa till mig att, "det svenska nationalkaraktärsdraget är passiv aggressivitet, svenskar blir aldrig arga, de blir på sin höjd lätt irriterade", Jag tror det är nödvändigt att uttrycka ilskan man känner till den person det gäller. Annars vänds den åt alla möjliga håll, eller inåt och skadar oss själva. Även Jesus blev arg, så arg att han gick bärsärkagång i templet i Jerusalem. Det står också i Bibeln, "bli arg men låt inte solen gå ned över Din vrede".
Vem eller vad får mig att tappa humöret?
Just idag lever jag och låter andra leva
Vi behöver göra upp med vår egen intolerans och ha en mycket större vidsynthet när det gäller andras personlighetsdrag, livsval, ideologier och religiösa uppfattningar. Vi måste inse att det inte är vår uppgift att tala om för andra vad som är rätt eller fel att tro eller hur man egentligen borde leva sitt liv.
Hur kan jag leva och låta andra leva idag?
Harpest
Harpest är en infektion som orsakas av en bakterie. Du kan få sjukdomen bland annat genom insektsbett, genom att röra vid ett smittat djur eller genom att dricka förorenat vatten. Infektionen ger olika symtom beroende på hur Du har smittats.
Du kan t ex få feber, svullna lymfkörtlar, hosta eller sår i munnen. Harpest kallas också för tularemi. Harpest finns i stora delar av Sverige, men är vanligast i Norrland. Sjukdomen är anmälningspliktig enligt smittskyddslagen.
Människor kan smittas på flera olika sätt. Men det sker ingen smitta mellan människor.
Här är några exempel på hur smittan kan överföras:
Du får ett stick eller bett av en mygga, en annan insekt eller en fästing
Du andas in bakterien när du tröskar vid skörd eller klipper gräs så att bakterierna virvlar upp i luften
Du rör vid ett smittat djur, levande eller dött
Du dricker vatten som innehåller bakterien
Vid harpest är det vanligt att Du får ett eller flera av dessa symtom:
Du får hög feber, ibland med frossa
Du känner Dig sjuk och trött
Du kan få ont i huvudet och kroppen
Du kan må illa
Du kan också få andra symtom samtidigt. Vilka symtom det är beror på hur Du har fått smittan.
Du kan t ex få något av detta:
Du kan få ett sår på huden som kan bli infekterat, svullet och ömt
En lymfkörtel kan svullna och göra ont
Du kan få hosta
Du kan få lunginflammation
Du kan få sår i munnen och svalget
Du kan få besvär från ögonen
Det är vanligt att få symtom två till fem dagar efter att Du har blivit smittad. Ibland kan symtomen komma efter två veckor.
Symtomen vid harpest liknar symtomen vid rosfeber.
Kontakta en vårdcentral om Du tror att Du har harpest. Du kan kontakta många mottagningar genom att logga in.
Kontakta en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om Du har frossa och feber och känner Dig mycket sjuk. Om det är stängt sök vård på en akutmottagning.
Ring telefonnummer 1177 om Du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan Du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var Du kan söka vård.
Du får berätta om Dina symtom. Sedan undersöker läkaren Dig. Oftast lyssnar läkaren då på lungorna. Läkaren känner om det finns svullna lymfkörtlar och tittar på huden om det finns utslag eller sår. Läkaren kan också undersöka munnen, svalget och ögonen.
Du får lämna ett blodprov om läkaren misstänker att Du har smittats av harpest. Det är för att se om det finns antikroppar mot bakterien i blodet. Sedan skickas provet till ett laboratorium för analys. Det kan ta upp till tio dagar att få svar.
Du får behandling med antibiotika om läkaren konstaterar att Du har harpest.
Det kan ibland bildas en böld i huden. En sjuksköterska eller läkare kan tömma ut varet om Du har mycket besvär. Då får Du lokalbedövning. Du kan också bli sövd.
Ibland kan lymfkörtlarna vara svullna några veckor efter att Du har fått behandling och Dina andra symtom har gått över.
Ta reda på om det finns harpest i det område där Du befinner Dig. Statens veterinärmedicinska anstalt har en karta som visar var harpest har registrerats. Kartan uppdateras varje dygn. De röda ringarna visar var harpest finns.
Om smittan finns i Ditt område kan Du följa de här råden för att undvika smitta:
Använd myggmedel och skyddande kläder när Du är i ute i naturen
Använd täckande kläder och handskar vid kontakt med gnagare eller harar i naturen. Det gäller också när Du hanterar kött från gnagare, harar eller andra djur
Drick inte vatten från källor som kan ha förorenats av smittade döda djur eller av avföring från smittade djur
Använd skyddande kläder, munskydd och skyddsglasögon när Du städar dammiga miljöer där det finns avföring från gnagare
Använd skyddande kläder, munskydd och skyddsglasögon när Du klipper gräs eller skördar
Var noga med handtvätt och rengör noggrant de verktyg som Du har hanterat döda djur med
Tvätta kläder i tvättmaskin i 60 grader
Harpest kan ibland ge sepsis. I sällsynta fall kan sjukdomen också ge hjärnhinneinflammation eller påverka olika organ i kroppen.
Harpest är en infektion som orsakas av en bakterie. Sjukdomen kallas harpest för att harar kan bli svårt sjuka av bakterien och dö. Harpest finns i stora delar av Sverige. Sjukdomen är vanligast i Norrland och finns inte alls i de allra sydligaste delarna av landet.
Myggbett är det vanligaste sättet att bli smittad. Även andra insekter och fästingar kan föra smittan vidare. I sällsynta fall kan även vissa fåglar smitta människor med harpest.
Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning Du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.
Du ska få vara delaktig i Din vård. För att kunna vara det behöver Du förstå informationen som Du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska t ex få information om behandlingsalternativ och hur länge Du kan behöva vänta på vård.
Även barn ska få vara delaktiga i sin vård. Ju äldre barnet är desto viktigare är det.
Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om Du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om Du har en hörselnedsättning.
söndag 28 april 2024
En gripen i stor guldbedrägerihärva
En person har gripits misstänkt för inblandning i det omfattande guldbedrägeriet i Sydsverige,
Personen greps i slutet av veckan. Vi jobbar ganska intensivt med det här, så jag varken vill eller kan säga mer om personen, säger Anton Molin, tillförordnad gruppchef på polisens bedrägerisektion i region Väst, till tidningen.
Molin säger att man nu bland annat utreder likheterna mellan anmälningarna.
Bedragarnas turné i Sydsverige var snabb och effektiv. På ort efter ort har människor lämnat ifrån sig smycken, bestick, mynt och pokaler mot löfte om betalning senare. “Vi köper Du säljer” har det stått i reklambladen som delats ut i brevlådor inför besöken på respektive ort.
Hittills har polisen fått in över 150 anmälningar.
Poliser läcker till gängen
Polisanställda värvas av gängkriminella för att förvarna om tillslag, läcka sekretessbelagda uppgifter och information om arbetsmetoder, rapporterar Dagens Nyheter.
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) kommer nu att kalla polisledningen till möte.
De kriminella har flera metoder för att få tillgång till hemliga uppgifter. Att inleda sexuella relationer med polisanställda är återkommande, visar Dagens Nyheters kartläggning av ärenden i polisens personalansvarsnämnd.
Sedan 2018 har 514 anmälningar om misstänkta läckor gjorts. De innefattar både fall som inte gått att belägga och ärenden som lett till fällande domar.
Minst 30 polisanställda har av olika anledningar pekats ut som säkerhetsrisker och tvingats sluta eller sagt upp sig själva. I 14 fall finns starka belägg, i flera fall även domar, som visar att polisanställda lämnat ut hemliga uppgifter till den organiserade brottsligheten.
Läckor sammanfaller i tid med minst fyra hämndattentat, där människor har skadats eller mördats.
Det är farligt för demokratin. Folk riskerar att tappa tron på samhället, säger Martin Valfridsson, avdelningschef för Särskilda utredningar på polisen, till Dagens Nyheter.
Enligt Gunnar Strömmer bedriver polisen ett intensifierat arbete för att förebygga, förhindra och avslöja korruption och infiltration.
I närtid kommer jag att ha ett möte med polisens ledning för att följa upp de nu aktuella uppgifterna, och i samband med det överväga behovet av ytterligare åtgärder, säger justitieministern till Dagens Nyheter.
Hudläkarens knep för att undvika solskador i vårsolen
Vårsolen är ett välkommet inslag efter lång och grå vinter, men även de tidiga solstrålarna kan vara skadliga och ge upphov till solskador, som i sin tur kan leda till bland annat hudcancer.
Att vistas i solen oskyddad kan skada huden och bidra till ögonsjukdomar som grå starr och hornhinneinflammation samt hudrelaterade besvär som brännskador, för tidigt åldrande av huden och elakartade hudförändringar. Det finns olika appar som mäter UV-index, det vill säga hur stark solen är, timme för timme. Ju högre siffra, desto starkare och skadligare UV-strålning.
Det är viktigt att skydda sig mot solen så fort UV-index ligger över 2 på skalan. UV-strålningen är hög redan nu under våren, även om temperaturen inte är det.
Tänk på att solen alltid är som starkast mellan klockan 11:00-15:00, och att UV-strålningen blir starkare vid vattenspegling och sand- eller snötäckt mark, alltså om du vistas vid hav, sjö, strand eller till exempel åker skidor.
Det är viktigt att skydda sig mot solen så fort du ska vara utomhus under en längre tid. Solkräm är ett sätt att skydda sig, men även täckande kläder, keps eller hatt och framför allt skugga ger bra solskydd.
Nu på våren rekommenderar jag solskyddsfaktor 50 i ansiktet, som ju utsätts mycket för solen under vårmånaderna. Men glöm inte bort handryggarna och öronen, de kan få mycket sol utan att man tänker på det och får ofta solskador med tiden.
Solkräm fungerar bäst i stor mängd. Ta antingen ett tjockt lager direkt, eller om du föredrar, lägg dubbla lager: applicera först ett lager, vänta i 20 minuter, och lägg sedan ett lager till. Om du exempelvis planerar en golfrunda, en segeltur, ska påta i trädgården eller en annan aktivitet där mängden skugga är begränsad räcker inte bara solkräm. Då behöver du även långärmade kläder, hatt eller keps och solglasögon med UV-skydd.
Det är extra viktigt att skydda barn från solen, eftersom barns hud inte har lika mycket pigment och är tunnare än vuxnas hud och därför bränns lättare.
Barn under ett år ska helst inte vistas i direkt sol och äldre barn bör inte vara i solen mitt på dagen, när den är som starkast. Före och efter det kan barnet skyddas med hjälp av keps eller solhatt, solglasögon, täckande kläder och solskyddskräm anpassad för barns hud.
Tänk på att smörja in Ditt barn redan nu under våren om barnet vistas mycket ute på förskolan.
I Sverige ligger UV-index mellan 0-8, och de högsta värdena förekommer i södra Sverige under juli månad. De högsta värdena på jorden återfinns i bergstrakter nära ekvatorn där de kan gå över 20 på skalan.
Vid lågt UV-index är det säkert att vistas ute i solen utan solskydd.
Medelhögt UV-index uppmäts ofta under vår och försommar i Sverige. Personer som är solkänsliga kan vara i solen under cirka 30 minuter innan de bör skydda sig.
Vid höga värden bör Du skydda Dig även om det är mulet ute.
Mätningar mellan 8-10 på skalan räknas som mycket höga värden.
Mätningar som överstiger 11 räknas som extremt höga värden.
Om Du har upptäckt en hudförändring som är oregelbunden i kanterna, ojämn i färgen eller på annat sätt avviker och som Du är oroad över kan Du få den undersökt hos Din läkare. Om läkaren bedömer att märket behöver följas upp eller tas bort får Du en kallelse till återbesök eller remiss till en hudspecialist.
Försvaret stärks med 53 miljarder till 2030
Försvarsberedningen föreslår att försvarets budget ökas med 52,8 miljarder kronor fram till 2030.
Pengarna går bland annat till fler värnpliktiga och starkare luftförsvar.
Försvarsberedningen konstaterar i sin rapport om det framtida svenska militära försvaret att Natomedlemskapet och det allvarliga säkerhetspolitiska läget kräver ambitionshöjningar.
Därför föreslås att försvarsbudgeten ska öka till 185 miljarder 2030. Jämfört med vad som tidigare beslutas innebär det ett tillskott på 52,8 miljarder kronor.
Årets försvarsbudget är på drygt 119 miljarder.
Alla partier står bakom storleken på tillskottet och i stort hur de pengarna ska användas.
Enigheten är en styrka. Det är ett viktigt budskap inte bara inåt utan även utåt, säger ordförande Hans Wallmark (M).Vill gå längre
Med tillskottet beräknas försvarsbudgeten nå 2,6% av BNP 2030, enligt Natos definition. Centern anser dock att budgeten behöver växa till 3%.
Allt försvarsberedningen ville göra har inte rymts inom de ekonomiska ramarna som finansdepartementet ställt upp. T ex en raketartilleribataljon från 2035. Med amerikanska HIMARS skulle man kunna slå ut robotbaser i Ryssland.
Inte heller nya satsningar på flygbaser för att kunna sprida ut Gripenplan i krigstid fick plats.
Wallmark förklarar hur man prioriterat.
Det gäller att fånga det som går att göra här och nu.
Försvarsberedningen skriver att upprustningen av det militära försvaret behöver “påskyndas”.
Av tillskottet på 52,8 miljarder fram till 2030 står 20 miljarder för nya förslag från försvarsberedningen. Resten av pengarna finansierar det som överbefälhavare föreslog i sin militära råd i höstas.
T ex vill försvarsberedningen skynda på utbyggnaden av armén till fyra färdiga brigader till 2030, varav tre med bland annat stridsvagnar. Den första är tänkt att vara fullt klar till 2025 och den andra till 2028.
Överbefälhavare har haft som önskemål att snabbt ha två brigader på plats för att kunna användas i Natos försvarsplaner.
Stärkt luftförsvar
Marinen föreslås få anställa några hundra fler sjömän.
Luftvärnet ska utökas för att möta hotet från obemannade flygande farkoster. Pengarna väntas dock inte räcka till inköp av fler Patriotenheter, men till mindre avancerade system.
Miljöpartiet anser att det behövs en större satsning på luftvärn för att skydda civil infrastruktur och pekar på hur hårt civilbefolkningen i Ukraina drabbats av luftangrepp.
På lite längre sikt vill försvarsberedningen gå från att utbilda 8 000 värnpliktiga i dag, till 10 000 per år 2030 och 12 000 per år 2032.
Försvarsberedningens rapport är ett viktigt underlag för den försvarsproposition regeringen ska lägga fram i höst.
Även små mängder lakrits höjer blodtrycket
Att stora mängder lakrits kan påverka blodtrycket har länge varit känt. Nu visar en svensk studie att även små mängder lakrits höjer blodtrycket. Försöket gjordes på unga friska personer. Lyxigare lakrits innehåller ofta högre mängd av ämnet som höjer blodtrycket. Personer som redan har risk för högt blodtryck bör vara extra försiktiga.
Lakrits innehåller ämnet glycyrrhizinsyra som kan vara skadligt vid högre doser. Det kan t ex rubba saltbalansen i kroppen, höja blodtrycket, ge viktökning, hjärtproblem och huvudvärk.
Lakritsgodis som innehåller mycket ren naturprodukt, så kallad rålakrits, har väsentligt högre nivåer av glycyrrhizinsyra.
Såväl Världshälsoorganisationen WHO som Livsmedelsverket har bedömt att det är säkert att få i sig 100 mg glycyrrhizinsyra per dag för de allra flesta. Troligen äter en del av den svenska befolkningen så mycket lakrits att de får i sig mer än så. Lakrits är inte populärt i alla delar av världen, men Norden och Nederländerna toppar försäljningslistorna.
En studie från Linköpings universitet visar att lakrits kan vara mer potent än forskare tidigare trott. Studien utfördes på 28 unga, friska frivilliga personer. Hälften fick äta 14-15 stycken ekologiska lakritspastiller om dagen i två veckor, vilket blev lite drygt 3 g lakrits och cirka 100 mg glycyrrhizinsyra varje dag. Andra hälften fick en motsvarande kontrollprodukt. Försökspersonerna mätte själva sitt blodtryck varje dag, och efter två veckor i studien fick de också lämna blodprov.
Efter två veckors ätande fick personerna en paus i två veckor. Sedan byttes grupperna så att de som förut ätit lakrits nu fick kontrollprodukten, och tvärtom. Det gjorde att forskarna kunde jämföra resultaten för en och samma person.
Att få i sig 100 mg glycyrrhizinsyra om dagen har ansetts ofarligt för friska personer. Den här studien gjordes just på friska, och ändå såg forskarna en klar påverkan av de här små mängderna av lakrits. Blodtrycket började öka redan efter fem dagars lakritsätande, och fortsatte att öka under de två veckor studien pågick. Blodtrycket gick tillbaka när de slutade med lakritsen. Forskarna har kommenterat att det kan vara dags att se över rekommendationen om hur mycket lakrits som anses ofarligt.
Det kan vara skadligt för kroppen att äta mycket lakrits, och att äta lakrits varje dag.
Här är några saker att tänka på:
Barn under fem år bör inte äta lakrits regelbundet. Någon enstaka bit ibland går bra
Gravida och personer med högt blodtryck, hjärtfel eller njursjukdomar kan vara extra känsliga för lakrits och bör vara försiktiga
När Du äter lakrits, kontrollera på förpackningen hur mycket glycyrrhizinsyra produkten innehåller. Se upp så Du inte regelbundet äter mer än den rekommenderade mängden, i nuläget 100 mg glycyrrhizinsyra per dag.
Salmiak är inte lakrits, utan ett vitt salt som används som tillsats för att göra saltlakrits. Utan salmiak blir det sötlakrits.
Enligt Livsmedelsverket motsvarar 50 gr lakritsgodis ungefär 100 mg glycyrrhizinsyra. Det blir ungefär 0,2%.
Många produkter, särskilt ”lyxlakrits” och rena naturprodukter, innehåller mycket högre koncentration än så. Det kan vara 2 procent eller ännu mer. Om halten är 2 procent får du i dig 100 mg glycyrrhizinsyra redan av 5 g lakrits.
Att ofta dricka te bryggt på lakritsrot kan också påverka blodtrycket.
Bostadsbolag i tvist om p-platser
Två bostadsbolag vid Norragatan strider om användningen av sju parkeringsplatser på gården och ärendet har nu förts till tingsrätten för avgörande.
Kungen höll ordinarie ordenskapitel
Den 26 april hölls ordinarie ordenskapitel under Kungens ordförandeskap på Kungliga Slottet.
Ordinarie ordenskapitel hålls en gång om året under ledning av Kungen, som är Serafimer-, Svärds-, Nordstjärne- och Vasaordnarnas stormästare.
Under sammanträdet föredrogs en ny utländsk ledamot som utnämnts inom Serafimerorden under året med matrikelnummer 888, Republiken Finlands president Alexander Stubb. Totalt har 70 utländska medborgare förlänats de Kungl. Riddarordnarna under 2023.
Kungliga vapenmålaren presenterade den nymålade serafimerskölden för ordenskapitlet, Republiken Estlands president Alar Karis, utnämnd 30 april 2023.
Under mötet redovisades även ordenskapitlets ekonomi för 2023 och ansvarsfrihet beviljades.
02 april 16:50, Rån, Stockholm
Fyra personer har gripits efter att två kvinnor hittats bundna i en bostad på Kungsholmen.
I bostaden har kvinnorna utsatts för hot, misshandel och rån varav en fördes till sjukhus för kontroll.
Polis kunde stoppa en bil och fyra män som färdades i bilen greps. En förundersökning gällande bland annat grovt rån och grovt olaga hot är inledd.
Männen som greps är anhållna efter beslut av åklagare.
08 april 21:06, Anträffad död, Stockholm
En kvinna är anträffad avliden i sin bostad på Kungsholmen. En utredning har inletts för att ta reda på orsaken till dödsfallet.
Anhörig har underrättats om vad det är som har inträffat.
Kriminaltekniker har genomfört en brottsplatsundersökning.
11 april 10:34, Kontroll person/fordon, Stockholm
Polisen har varit på plats vid en skola på Kungsholmen för att kontrollera uppgifter som inkommit. Poliserna har fått svar och ska lämna platsen.
Orsaken till uppgifterna hade en naturlig förklaring och ärendet är på väg att skrivas av.
14 april 23:08, Rån, Stockholm
En okänd man på Kungsholmen rånar en kvinna på hennes telefon.
Kvinnan har talat i telefon när hon blev tilltalad av gärningsmannen, därefter tar han hennes telefon och lämnar platsen.
Flera polispatruller söker efter den misstänkte gärningsmannen, bland annat med hjälp av polishund. Flera män blir kontrollerade men ingen person som stämmer överens på signalementet kan gripas. En förundersökning rubricerad rån upprättas.
16 april 05:58, Trafikolycka, smitning från, Stockholm
En förare av en personbil har blivit påkörd av en lastbilschaufför på Essingeleden. Lastbilen avvek därefter från platsen.
Personbilen fick omfattande skador och en anmälan om smitning med flera brott har upprättats.
19 april 16:58, Trafikolycka, personskada, Stockholm
En person påkörd av bil på Kungsholmen.
På Sankt Göransgatan har en person blivit påkörd av en bil och personen förs till sjukhus, i nuläget finns inga uppgifter om skadeläget. Polis omhändertar förarens körkort och en anmälan om vållande till kroppsskada kommer att skrivas.
24 april 19:33, Misshandel, Stockholm
Personal i matbutik på Kungsholmen trycker på överfallslarmet.
I en matbutik vid Fridhemsplan trycker personal på överfallslarmet med anledning av att en person är inne i butiken och dragit ner saker på golvet. När personal konfronterar personen utdelas ett slag och personen lämnar sedan platsen. En anmälan om misshandel och skadegörelse kommer att upprättas.
25 april 20:04, Våld/hot mot tjänsteman, Stockholm
Busschaufför vid Västerbroplan trycker på överfallslarmet med anledning av en passagerare.
En passagerare ska ha skrikigt och varit hotfullt mot en busschaufför. När polis kommer till platsen är passageraren inte kvar. Busschauffören har inte blivit fysiskt skadad. En anmälan om hot mot tjänsteman kommer att skrivas.
Se vårtecken och bidra till forskning
Våren har kommit långt i landets södra delar medan det längre norrut fortfarande är vinter och snö.
Nu ber Svenska Botaniska Föreningen och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) allmänheten om hjälp med att rapportera in vårtecken till Vårkollen under valborgshelgen.
Vårkollen, som är ett medborgarforskningsprojekt där frivilliga och professionella forskare samarbetar, genomfördes för första gången 2015.
Resultaten jämförs med observationer som gjordes för 150 år sedan av ett observatörsnätverk.
På det sättet har vi möjlighet att se vilken effekt dagens klimat har på växterna, säger Ola Langvall från SLU och samordnare för Svenska fenologinätverket i ett pressmeddelande.
Sedan Vårkollen startade för nio år sedan har man sett att många av de växter som observeras slår ut tidigare på många platser jämfört med för 100–150 år sedan.
Resultatet publiceras den 2 maj.
Vaccinera Dig mot TBE för att skydda Din hjärna
TBE är en hjärninflammation som sprids via fästingar och som kan drabba vem som helst. Det är en allvarlig sjukdom som saknar botemedel men som går att vaccinera sig mot. Fästingar finns i stora delar av landet och är aktiva från det att temperaturen är +5 grader.
De flesta som blir smittade får lindriga symtom. Men hos ungefär en tredjedel sprids viruset vidare till hjärna och hjärnhinnor.
Det kan i sin tur påverka det centrala nervsystemet och orsaka:
Gångsvårigheter
Uttalad trötthet
Talrubbningar
Koncentrationsstörningar
Minnesstörningar
Förlamningssymtom
Jag träffar inte min son
Det är många som säger sig inte kunna förstå hur jag kan undvara kontakten med min son, men det är ett val jag gjort och som jag tänkt över mycket noga.
Jag har alltid varit ensam med min son Björn och fram tills att han träffade Katarina hade vi ett okomplicerat förhållande. Men det ändrade Katarina på.
Björn var konflikträdd och stack huvudet i sanden, men Katarina sa vad hon tyckte. Det dröjde inte länge förrän hon visade vad hon ansåg om mig.
Hon avbröt mig, avfärdade mina åsikter och suckade över mitt sätt att förhålla mig till Björn.
Björn var imponerad av henne och anpassade sig och för hans skull försökte jag att låtsas som ingenting.
Givetvis respekterade jag hans önskan om att leva med Katarina. Han var en vuxen man och allt jag ville var att han skulle bli lycklig.
Men det blev omöjligt att träffa Björn på egen hand. Han kom aldrig hem till mig och jag blev aldrig hembjuden till dem.
Vårdepression, när ljuset har negativ påverkan
Dagsljuset är det många längtar efter när våren kommer, men det finns också de som påverkas negativt av solljuset. De blir nedstämda och drabbas av vårdepression.
Upp till 10% av befolkningen har så kallad årstidsbunden depression och drabbas då på hösten, vintern eller våren.
En årstidsbunden depression beror troligen på att den biologiska klockan hamnar i otakt, vilket påverkar balansen, vissa hormoner och humöret. Det är dock bara en hypotes, om än den mest sannolika. Symtomen vid depression är att man tappar intresse för sådant som man vanligtvis tycker om, får sömnsvårigheter och en känsla av hopplöshet.
En årstidsbunden depression och en vanlig depression är liknande, men en årstidsbunden depression brukar inträffa vid en speciell tidpunkt på året. En annan skillnad är aptiten, den brukar ofta minska vid en vanlig depression medan den ökar vid en årstidsbunden depression.
För att få diagnosen årstidsbunden depression ska man drabbas två år i rad och vid samma tid på året. Det kan dock vara svårt att själv kunna avgöra om det rör sig om en depression. Lisa Ekselius berättar att symtomen måste finnas i minst två veckor, och under den tiden göra att man inte kan fungera som vanligt, för att det ska kallas en depression.
Fungerar man bra trots sin nedstämdhet så räcker det i regel att ändra sitt livsstilstänk och se över sina levnadsvanor, menar Lisa Ekselius. Om det däremot är årstidsbunden depression så ska man i första hand söka hjälp hos sin husläkare, men går tankebanorna i att man inte längre önskar leva så ska man söka akut hjälp.
Symtom vid årtidsbunden depression:
Ökad oroskänsla och ångest
Koncentrationssvårigheter kan förekomma
Sömnproblem och känsla av trötthet
Förändrad aptit, antingen tappar man matlusten eller börja tröstäta
Minskad eller ingen sexlust
Likgiltighet
Man kan få obefogade eller mycket överdrivna skuldkänslor
Så hotas Sverige av påverkanskampanjer
“Cheap fakes”, falska röstinspelningar och skräddarsydda budskap i sociala medier. Främmande makt har förfinat sina metoder inför EU-valet.
Om något verkar väldigt triggande, dela inte, säger Andrea Liebman vid MPF.
Enligt Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) är hotet från informationspåverkan mer påtagligt nu än vid tidigare val.
Sverige befinner sig i ett allvarligt säkerhetsläge, samtidigt som AI i kombination med växande sociala medier gett dagens hotaktörer en helt ny arsenal att jobba med.
Det finns en ökad förmåga hos antagonistiska aktörer och det är mer och mer sofistikerat. Det påverkar hotbilden avsevärt, säger Andrea Liebman, senior analytiker på MPF.
Deep fakes, videoklipp som är skapade av AI men framställs som autentiska, har pekats ut som det större hotet, men MPF ser mer av “cheap fakes”.
Det är simpla AI-genererade bilder, memes och liknande, där det huvudsakliga är ett budskap som förstärker vissa narrativ och berättelser, säger Andrea Liebman.
Det spelar inte så stor roll om det är bra gjort, utan det är mer budskapet som är viktigt för att trigga nånting hos mottagaren.
Liebman framhåller Ryssland som det stora hotet mot Europa, med en avancerad apparat för påverkan. Syftet kan vara att påverka valresultat till sin egen fördel genom att t ex misskreditera valkandidater, undergräva förtroendet för valprocessen eller polarisera och skapa förvirring.
Ett exempel är kampanjen “Doppelgänger” som riktas mot bland annat Tyskland och Frankrike. Från ett stort antal falska konton på sociala medier sprids länkar från falska kopior av kända tidningar som The Guardian, Der Spiegel och Le Monde.
Påverkansoperationen har använts för att minska stödet till Ukraina, men har på senare tid delvis skiftat inriktning.
Nu fokuserar den på samhällsnyheter, bland annat relaterade till jordbruk i Europa. Vi har sett bönder som är ute och protesterar, det är starka känslor och viktiga frågor inför EU-valet, säger Liebman.
Ett annat exempel är en falsk röstinspelning som drabbade en av toppkandidaterna i det slovakiska valet i höstas. På inspelningen, som publicerades kort inpå valdagen, skröt han till synes om hur han riggat valet.
Det sårbara i det är att det tog alldeles för lång tid för faktagranskare och journalister att ta reda på om den var fejk, säger Liebman.
Om ett budskap väcker starka känslor och tankar man normalt inte har är det en varningssignal, säger hon.
Det är det innehållet man ska ifrågasätta. Om det triggar för mycket då kanske man är en målgrupp, nån försöker nå en.
Delar man vidare är man en del av desinformationen.
28 april
28 april är den 118e dagen på året i den gregorianska kalendern (119e under skottår). Det återstår 247 dagar av året.
Namnsdagar
Nuvarande, Ture och Tyra
Föregående i bokstavsordning
Teodora, Namnet fanns, till minne av en martyr i Alexandria på 300-talet, på dagens datum före 1774, då det utgick. 2001 återinfördes det på 9 november.
Tore, Namnet förekom på dagens datum på 1790-talet, men utgick sedan. 1901 infördes det på 19 oktober, där det har funnits sedan dess.
Ture, Namnet infördes på dagens datum 1774 och har funnits där sedan dess.
Turid, Namnet infördes på dagens datum 1986, men utgick 1993. 2001 återinfördes det på 10 september.
Tuve, Namnet infördes på dagens datum 1986, men utgick 1993.
Tyko, Namnet infördes 1766 på 29 april och fanns där fram till 1993. Då flyttades det till dagens datum, men flyttades 2001 tillbaka till 29 april.
Tyra, Namnet infördes 1901 på 12 september och fanns där fram till 2001, då det flyttades till dagens datum.
Föregående i kronologisk ordning
Före 1774, Teodora
1774–1900, Ture och (på 1790-talet) Tore
1901–1985, Ture
1986–1992, Ture, Turid och Tuve
1993–2000, Ture och Tyko
Från 2001, Ture och Tyra
I föregående i revideringar
1929, Ture
1950, Ture
1964, Ture
1973, Ture
1989, Ture
1995, Ture
2000, Ture
2005, Ture
2010, Ture
2015, Ture
2020, Ture
Händelser
1069, När den norske kungen Magnus Haraldsson dör blir hans bror Olav Kyrre (som har varit hans medregent sedan 1067) ensam kung av Norge.
1074, När den danske kungen Sven Estridsson dör inleds den period i Danmarks historia då fem av hans söner kommer att efterträda varandra på tronen. Det är möjligt att sonen Harald Hen väljs till kung av Danmark redan vid Svens död, men det är inte helt säkert förrän 1076.
1357, Den svenske kungen Magnus Eriksson sluter fred i Jönköping med sin son Erik, vilket tillfälligt avslutar dennes uppror mot fadern. Genom denna fred erkänns Erik som kung över Skånelandskapen (utom norra Halland), Östergötland, Finland och delar av Småland, medan Magnus förblir kung över resten av riket. Freden är dock bräcklig och i november samma år sluts en ny uppgörelse mellan far och son, genom vilken Erik tillskansar sig ytterligare landområden inom det svenska riket.
1503, En spansk styrka på 6 000 man besegrar en fransk-schweizisk på 10 000 i slaget vid Cerignola i mellersta Italien. Detta räknas som det första slaget i världshistorien, som avgörs genom användandet av eldhandvapen med krut, då fransmännen och schweizarna först blir nedskjutna av skyttar med hakebössor, innan spanjorerna sätter in den avgörande stöten mot dem med kavalleri. Hakebössor har använts i strid sedan mitten av 1400-talet (bland annat under slaget vid Brunkeberg vid Stockholm 1471) och vad hakeskyttarna gör i slaget hade kunnat göras av bågskyttar, men slaget leder till, att bössor får ökad användning i europeisk krigföring och under 1500-talet konkurrerar ut pilbågarna.
1778, Gustaf III inför och börjar själva använda den nationella dräkten.
1788, Maryland ratificerar den amerikanska konstitutionen och blir därmed den 7e delstaten som upptas i den amerikanska unionen
1789, Riksdagen 1789 avslutas i Stockholm, vilken leder till införandet av Förenings- och säkerhetsakten.
1789, 18 av de 42 besättningsmännen på det brittiska flottfartyget HMS Bounty, som är på väg från Tahiti till Antillerna, gör under Fletcher Christians ledning, myteri mot den hårdföre kapten William Bligh. Kaptenen och de 23 besättningsmän, som inte gör myteri, sätts ut i fartygets livbåt och tar sig tillbaka mot den sydostasiatiska övärlden. Myteristerna tar sig till ön Pitcairn, där de slår sig ner och grundar en ny koloni.
1908, Universala Esperanto-Asocio grundades.
1944, Nio tyska S-båtar anfaller en allierad landstigningsstyrka i Lyme Bay under Exercise Tiger. Två landstigningsfartyg sänks och 946 man dödas.
1945, Sedan den italienske fascistdiktatorn Benito Mussolini och hans älskarinna Clara Petacci har blivit tillfångatagna av italienska partisaner dagen före blir de båda, tillsammans med tre andra fascister, arkebuserade och kropparna hängs sedan i anklarna upp till allmänt beskådande på en bensinstation i Milano
1947, Den norske upptäcktsresanden Thor Heyerdahl och fem andra besättningsmedlemmar ger sig med balsaflotten Kon-Tiki av från Callao i Peru, för att segla över Stilla havet. Den 7 augusti strandar flotten i Polynesien, efter att ha seglat 7 000 mil under 101 dagar och Heyerdal vill med resan bevisa, att det var möjligt för forntidens människor att ha utvandrat från Sydamerika till Sydostasien.
1996, Den egyptiska islamistiska terroristgruppen Gama'a al-Islamiyya, som vill ersätta Egyptens regering med islamistiskt styre, dödar 18 grekiska turister på Europa Hotel i Kairo, då de av misstag antagit att de var judar.
Födda
32, Otho, romersk kejsare
1442, Edvard IV, kung av England och herre över Irland 1461-1470
1545, Yi Sun-shin, koreansk amiral
1662, Aurora Königsmarck, svensk-tysk grevinna, älskarinna till kung August den starke av Polen
1673, Claude Gillot, fransk målare och etsare
1715, Carl Fredrik Scheffer, svensk hovman, invald men ej tillträdd ledamot av Svenska Akademien
1758, James Monroe, amerikansk demokratisk-republikansk politiker, USAs utrikesminister och president
1838, Tobias Asser, nederländsk jurist, mottagare av Nobels fredspris 1911
1846, Johan Oskar Backlund, svensk astronom
1868, Hjalmar Procopé (poet), finlandssvensk journalist, poet och pjäsförfattare
1869, Clement Calhoun Young, amerikansk republikansk politiker, guvernör i Kalifornien
1870, Leonard Groth, svensk jurist, borgmästare i Sundsvall
1875, Alfons Takolander, finländsk skolman, kyrkohistoriker och psalmdiktare
1878, Lionel Barrymore, amerikansk skådespelare
1888, Vilhelm Bryde, svensk skådespelare, filmproducent och regissör
1889, António de Oliveira Salazar, portugisisk politiker, Portugals premiärminister och diktator samt tillförordnade president
1898, August Hirt, tysk SS-läkare och SS-Hauptsturmführer
1900, Heinrich Müller, tysk SS-Gruppenführer, chef för Gestapo
1906, Kurt Gödel, österrikisk logiker och matematiker
1908, Oskar Schindler, sudettysk industriman som räddade omkring 1 200 judiska arbetare undan Förintelsen
1912, Odette Hallowes, brittisk hemlig agent i Frankrike under andra världskriget
1916, Ferruccio Lamborghini, italiensk ingenjör, företagsledare, fordons- och helikopterkonstruktör, Rune Lindström, svensk manusförfattare och skådespelare
1920, Ann-Margret Bergendahl, svensk skådespelare
1922, Josef Halfen, svensk regissör och skådespelare, Yngve Nyquist, svensk personalintendent och socialdemokratisk riksdagsledamot
1928, Yves Klein, fransk målare, skulptör och performanceartist
1930, Carolyn Jones, amerikansk skådespelare, James Baker, amerikansk republikansk politiker, stabschef i Vita Huset, USAs finansminister och utrikesminister, Birger Skarp, svensk målare, tecknare och grafiker
1931, Eva Seeberg, norsk-svensk journalist, författare och manusförfattare
1932, Torbjörn Axelman, svensk skådespelare, regissör, manusförfattare och producent
1934, Jacob Palmstierna, svensk friherre och bankman
1935, Pehr G Gyllenhammar, svensk företagsledare, VD för Volvo och dess styrelseordförande
1937, Saddam Hussein, irakisk politiker, Iraks president och diktator
1938, Madge Sinclair, jamaicansk skådespelare, Jimmy Wray, brittisk labourpolitiker, parlamentsledamot
1941, Ann-Margret Olsson, svensk-amerikansk skådespelare och sångare med artistnamnet Ann-Margret, Karl Barry Sharpless, amerikansk kemist, mottagare av Nobelpriset i kemi 2001 och 2022
1948, Carl-Johan Sundberg, svensk sångare och artist med artistnamnet Åke Raask
1949, Tom Cole, amerikansk republikansk politiker, Christer Nilson, svensk producent, manusförfattare och inspelningsledare
1950, Jay Leno, amerikansk komiker och programledare
1953, Kim Gordon, amerikansk musiker, sångare, skådespelare och konstnär
1955, Eddie Jobson, brittisk musiker, medlem i gruppen Roxy Music
1959, Erhard Loretan, schweizisk bergsbestigare
1964, Malin Gjörup, svensk skådespelare och operasångare (mezzosopran), Ann-Marie Ljungberg, svensk författare
1969, Carl Rosenblad, svensk racerförare och TV-kommentator
1970, Nicklas Lidström, svensk ishockeyspelare
1974, Penélope Cruz, spansk skådespelare
1977, Patrick E Vigren, svensk läkare och politiker, ordförande för Kristdemokratiska studentförbundet
1979, Jorge Garcia, amerikansk skådespelare
1981, Jessica Alba, amerikansk skådespelare
1982, Nikki Grahame, brittisk modell och programledare
1983, Noeki Klein, nederländsk vattenpolospelare
1986, Ivett Gonda, kanadensisk taekwondoutövare
1989, Emil Salomonsson, svensk fotbollsspelare
1994, Joonas Korpisalo, finländsk ishockeyspelare
Avlidna
1069, Magnus Haraldsson, kung av Norge sedan 1066
1074, Sven Estridsson, kung av Danmark sedan 1047
1726, Thomas Pitt, brittisk köpman och politiker
1770, Marie Camargo, fransk dansös
1772, Johann Friedrich Struensee, dansk läkare och statsman, Enevold Brandt, dansk adelsman
1813, Michail Kutuzov, rysk militär
1853, Ludwig Tieck, tysk poet
1871, James M Mason, amerikansk demokratisk politiker, senator för Virginia
1873, Giovanni Maria Benzoni, italiensk skulptör
1876, Thomas Aird, brittisk författare
1895, Carl Thiersch, tysk kirurg
1896, Heinrich von Treitschke, tysk historiker och politiker
1909, Frederick Holbrook, amerikansk republikansk politiker, guvernör i Vermont
1918, Gavrilo Princip, bosnienserbisk student och attentatsman som utförde skotten i Sarajevo 1914
1919, Albert Estopinal, amerikansk demokratisk politiker och plantageägare, kongressledamot
1922, Paul Deschanel, fransk författare, publicist och politiker, Frankrikes president 1920
1923, Knute Nelson, norsk-amerikansk republikansk politiker, guvernör i Minnesota och senator för samma delstat
1936, Fuad I, kung av Egypten
1937, John Garland Pollard, amerikansk demokratisk politiker, guvernör i Virginia
1944, Frank Knox, amerikansk politiker och publicist, USAs marinminister
1945, Benito Mussolini, italiensk fascistisk politiker, Italiens premiärminister och diktator sedan 1922 (avrättad)
1954, Léon Jouhaux, fransk fackföreningsledare, mottagare av Nobels fredspris 1951
1960, Antonie Pannekoek, nederländsk astronom och tänkare
1962, Gianna Beretta Molla, italiensk barnläkare och helgon
1968, Mortimer R Proctor, amerikansk republikansk politiker, guvernör i Vermont
1970, Gunnar Levenius, svensk överste.
1972, Robert W Upton, amerikansk republikansk politiker, senator för New Hampshire
1973, Siri Derkert, svensk bildkonstnär, Jacques Maritain, fransk filosof
1976, Karin Högel, svensk skådespelare
1984, Glen H Taylor, amerikansk demokratisk politiker, senator för Idaho
1988, Andrew Cruickshank, brittisk skådespelare
1992, Francis Bacon, brittisk-irländsk målare
1994, Olav Nordrå, norsk författare
1996, Svea Holst, svensk skådespelare
1999, Alf Ramsey, brittisk fotbollsspelare och tränare, förbundskapten för Englands herrlandslag i fotboll, Arthur L Schawlow, amerikansk fysiker, mottagare av Nobelpriset i fysik 1981
2000, Jerzy Einhorn, svensk professor och kristdemokratisk politiker
2004, Stig Synnergren, svensk general, Sveriges överbefälhavare 1970-1978
2011, William Campbell, amerikansk skådespelare, Erhard Loretan, schweizisk bergsbestigare
2012, Matilde Camus, spansk poet och författare, Pierre Magnan, fransk deckarförfattare, Patricia Medina, brittisk skådespelare
2013, János Starker, ungersk-amerikansk cellist
2014, J Dwight Pentecost, amerikansk kristen teolog
2020, Jill Gascoine, brittisk skådespelare
2021, Michael Collins, amerikansk astronaut
lördag 27 april 2024
fredag 26 april 2024
Risk för varubrist på Systemet efter itattack
Flera av Systembolagets varor riskerar att sälja slut inför helgen till följd av distributionsproblem.
Enligt Dagens Industri har problemen sin grund i en cyberattack mot en underleverantör.
Ungefär en fjärdedel av vår försäljningsvolym kan påverkas, vilket innebär att det kan påverka tillgängligheten för vissa ölsorter, vissa vinsorter, vissa spritsorter, och så vidare, säger Teodor Almqvist, pressansvarig på Systembolaget, till Aftonbladet.
Alla dryckeskategorier, vid samtliga landets butiker, riskerar att påverkas av problemen. Däremot finns ingen risk för att alla varor kommer ta slut, enligt Almqvist.
I nuläget påverkas inte det totala utbudet i någon större utsträckning, men det beror på när distributionen kan komma igång igen. Det vet vi inte just nu, säger han.
Problemen grundar sig i en så kallad ransomwareattack som drabbat logistikbolaget Skanlog, som är en stor leverantör till Systembolaget. Vid en sådan attack krypteras offrets filer och datorsystem till dess att en lösensumma betalats.
Vi har blivit angripna centralt genom en cyberattack, som har gjort att hela vårt system ligger nere tills vi får det åtgärdat och kan komma upp igen, säger Skanlogs vd Mona Zuko till Dagens Industri.
I ett mail till Tidningarnas Telegrambyrå skriver Systembolaget att kunder kan hitta aktuellt saldo för sin butik på bolagets hemsida, samt att alternativ kommer att finnas.
Vi för en tät dialog med den aktuella distributören och arbetar även med andra aktörer. Vi kommer enligt rutin se till att det finns alternativa varor tillgängliga i butik.
Kronprinsessan Victoria blir officer
Kronprinsessan Victoria ska fördjupa sin militära utbildning. Under hösten ska hon påbörja särskild officersutbildning, skriver kungahuset i ett pressmeddelande.
För att ytterligare fördjupa sitt engagemang inom Försvarsmakten påbörjar H K H Kronprinsessan särskild officersutbildning (SOFU) under hösten 2024, skriver kungahuset.
Kronprinsessan har även tidigare inom ramen för sina förberedelser som blivande statschef genomfört flera olika former av militär utbildning.
Via särskild officersutbildning ska hon ges en djupare förståelse i taktik, krigsvetenskap samt militärstrategi.
Utbildningen ges vid Försvarshögskolan, och den riktar sig till personer som redan har en akademisk examen.
Tyfoidfeber
Tyfoidfeber är en bakteriesjukdom som kan orsaka sepsis, som förr kallades för blodförgiftning. Sjukdomen sprids med förorenat vatten eller med mat som inte är ordentligt kokt eller stekt. Så gott som alla som får sjukdomen har blivit smittade utomlands. Tyfoidfeber kan vara en livshotande sjukdom om du inte får behandling.
Det tar oftast 10 till 14 dagar från det att Du blir smittad tills Du blir sjuk.
Du kan få ett eller flera av följande symtom vid tyfoidfeber:
Hög feber under lång tid
Muskelvärk
Huvudvärk
Förstoppning som sedan övergår till diarré
Förvirring
Rodnande utslag
Kontakta en vårdcentral om Du inte är vaccinerad och tror Du har smittats av tyfoidfeber.
Sök genast vård om Du har hög feber och är i länder där det finns risk för smitta. Det gäller även när Du får hög feber efter en sådan resa.
Många mottagningar kan Du kontakta genom att logga in.
Ring telefonnummer 1177 om Du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då får Du hjälp att bedöma Dina symtom och hjälp med var Du kan söka vård.
Ring +46 771-11 77 00 om Du vill ha sjukvårdsrådgivning när Du är utomlands. Då kan Du få hjälp att bedöma symtom och få råd om vad Du kan göra själv och om Du bör söka vård.
Tyfoidfeber sprids bland annat med förorenat vatten eller genom att Du äter mat som inte är ordentligt kokt eller stekt. Ofta är det smitta med mat som har tillagats vid för låg temperatur så att bakterierna i maten inte har dött.
Det är bra att tvätta händerna ofta.
Du kan skydda Dig mot tyfoidfeber genom att vaccinera Dig. Tyfoidfeber förekommer mest i Afrika, Sydamerika och Sydostasien.
Kontakta en vårdcentral eller en vaccinationsmottagning om Du ska resa och behöver skydd mot tyfoidfeber.
Du som är smittad eller sjuk får behandling med antibiotika på sjukhus. Du blir nästan alltid frisk om Du får behandling. Men ibland kan inre organ bli skadade.
Tyfoid är en så kallad allmänfarlig sjukdom. Det betyder att den läkare som upptäcker att någon har sjukdomen måste rapportera det till regionens smittskyddsläkare och till Folkhälsomyndigheten. All vård i Sverige är avgiftsfri, både undersökning och behandling.
Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.
Du ska få vara delaktig i Din vård. För att kunna vara det behöver Du förstå informationen som Du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska t ex få information om behandlingsalternativ och hur länge Du kan behöva vänta på vård.
Även barn ska få vara delaktiga i sin vård. Ju äldre barnet är desto viktigare är det.
Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om Du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om Du t ex har en hörselnedsättning.
torsdag 25 april 2024
Just idag ser jag på livet med öppna ögon
Vi behöver inte resa bort för att finna vila, få nya intryck och krafter. Idag kan vi se på vår vardag med nyfikna ögon. Det finns träd och blommor att njuta av, promenadstråk, konstverk och caféer. Här bor människor som lever, leker och ler. Vi behöver inte fly för att återfinna det vi redan har, källan till sinnesro existerar i vår omedelbara närhet och ingen annanstans.
Vad behöver jag se på med nya ögon i mitt liv?
Just idag uttrycker jag min kärlek
Guds ord till oss människor är inte ett visst antal böcker slutgiltigt sanktionerade på ett kyrkomöte i Rom under 300-talet, utan "jag älskar Dig".
Hur kan jag visa kärlek idag?
Toxoplasmainfektion, toxoplasmos
Toxoplasmaparasiter finns i hela världen och förekommer i avföring från många däggdjur. Sjukdomen sprids framför allt med avföring från katter. Om en gravid kvinna blir smittad kan infektionen orsaka skador på fostret. Du som är gravid ska därför försöka minska risken för smitta bland annat genom att undvika kontakt med avföring framför allt från katter.
Människor smittas oftast genom avföring från en smittad katt. Du kan då bli smittad om Du t ex får parasiten på Dina händer, och sedan får i Dig parasiten genom munnen.
Förutom katter kan även andra däggdjur smittas av parasiten. Då kan Du bli smittad om Du äter rått eller otillräckligt uppvärmt kött från dessa djur. Det gäller framför allt kött från lamm eller gris, men ibland kan även kött från nötkreatur innehålla parasiten.
Smittan kan också spridas genom frukt, bär eller grönsaker som har kommit i kontakt med jord som är förorenad med parasiten, men det är mycket ovanligt.
Sjukdomen smittar inte mellan människor.
Du är immun för resten av livet om Du har haft en toxoplasmainfektion. Men om Du har nedsatt immunförsvar på grund av andra sjukdomar kan sjukdomen bli kronisk.
Oftast märker Du inte av att Du har en toxoplasmainfektion.
Vissa får ett eller flera av dessa symtom:
Du känner Dig sjuk och trött
Du får feber
Du får svullna lymfkörtlar i flera veckor
Det finns en risk för att parasiten överförs till fostret om Du är gravid och blir smittad för första gången.
Blir Du smittad tidigt under graviditeten kan det leda till missfall eller skador på fostrets hjärna, ögon eller öron. Barn som smittas efter födseln får inga skador.
Toxoplasma smittar inte genom amning.
Det finns flera saker som Du kan göra för att minska risken för smitta:
Skala eller skölj frukt, grönsaker och bär innan Du äter dem
Ät väl genomstekt eller kokt mat. Vill Du äta kött kan Du frysa det i minus 18 grader i minst tre dygn. Då dör toxoplasmaparasiten. Den dör också när Du hettar upp maten till över 65 grader
Tvätta händerna efter kontakt med jord och sand
Tvätta köksknivarna efter kontakt med kött
Var extra noggrann om Du är gravid
Du som är gravid bör dessutom vara uppmärksam på följande:
Undvik kontakt med avföring från andra djur. Låt om möjligt någon annan göra rent kattlådan om Du har katt. Annars bör Du använda handskar och tvätta händerna noga efteråt
Du bör också vara försiktig när det gäller andra ställen där katter kan ha bajsat, t ex sandlådor vid lekplatser
Undvik grönsaker och frukt som inte är sköljda om Du åker utomlands
Undvik kontakt med katter om Du åker utomlands. Parasiten är t ex mycket vanlig hos katter i centrala och södra Europa
Kontakta en vårdcentral om Du är gravid och får feber och svullna lymfkörtlar.
Kontakta en barnmorska om Du är gravid och är orolig för en toxoplasmainfektion.
Ring telefonnummer 1177 om Du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan Du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var Du kan söka vård.
Ring +46 771-11 77 00 för att få sjukvårdsrådgivning när Du är utomlands.
Då får Du hjälp att bedöma Dina symtom och kan få råd om vad Du kan göra själv och om Du bör söka vård.
Med hjälp av ett blodprov går det att se om Du har eller har haft en toxoplasmainfektion.
Oftast behövs ingen behandling, eftersom sjukdomen går över av sig själv. Om Du behöver behandling får Du antibiotika.
Du får behandling med antibiotika om Du är gravid. Eventuella skador som infektionen har orsakat hos barnet läker inte, men behandlingen kan förhindra ytterligare skador. När barnet har fötts får hen mer behandling om det behövs.
tisdag 23 april 2024
Toxic shock syndrome, TSS
Toxic shock syndrome, TSS, är en komplikation som kan uppstå vid vissa bakteriella infektioner. Bakterierna utsöndrar ett gift som gör att blodtrycket sjunker kraftigt och kroppens vävnader får inte tillräckligt med syre. TSS är mycket ovanligt men kan vara allvarligt och Du måste därför få behandling snabbt.
TSS kallas ibland för tampongsjuka eftersom personer som använder tampong kan bli sjuka. De flesta fall av TSS har beror dock inte på tamponganvändning.
Symtom på TSS är att Du snabbt får hög feber och samtidigt något eller några av följande symtom:
Kräkningar eller diarré
Hudrodnad eller röda ögon
Svullna handflator och fotsulor
Ont i musklerna
Ont i huvudet
Yrsel och kallsvettning
Illaluktande flytningar om Du använder tampong
Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om Du tror att du har TSS.
Om det är stängt på vårdcentralen eller den jouröppna mottagningen, sök vård på en akutmottagning.
Ring telefonnummer 1177 om Du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan Du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var Du kan söka vård.
Ring genast 112 om Du är för sjuk för att själv ta Dig till en mottagning.
TSS orsakas av ett gift som produceras av gula stafylokockbakterier. Bakterierna kan föröka sig om de kommer i kontakt med mensblod i en tampong, menskopp eller blod i ett sår under en längre tid.
De flesta får sjukdomen i samband med en hudinfektion, t ex en infektion i såret efter en operation.
Du kan förebygga TSS av tamponger:
Byt tampong eller menskopp minst var åttonde timme
Tvätta händerna noga innan Du byter tampong
Risken att få TSS av att använda tamponger eller menskopp är väldigt liten om Du följer de här råden.
För en säker diagnos görs bakterieodlingar från Ditt blod och från eventuella sår. Din behandling måste påbörjas innan Du har fått en helt säker diagnos.
Du behandlas på sjukhus, oftast med antibiotika direkt i blodet.
Giftet som de gula stafylokockerna producerar gör att kroppen hamnar i ett så kallat chocktillstånd. Det innebär att blodtrycket sjunker väldigt mycket och att kroppens vävnader inte får det syre de behöver.
Ett sådant chocktillstånd måste intensivbehandlas med vätska och antibiotika så fort som möjligt för att Du ska kunna bli frisk igen.
Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning Du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.
Du ska få vara delaktig i Din vård. För att kunna vara det behöver Du förstå informationen som Du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska t ex få information om behandlingsalternativ och hur länge Du kan behöva vänta på vård.
Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om Du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om Du t ex har en hörselnedsättning.
Just idag pratar jag med människor och inte om dem
Det är lätt att tala om den stora ondskan, men himlen skulle bli mycket synligare om vi bara lärde oss att tala med varandra och inte slarvade med våra ord och handlingar. En nedsättande kommentar eller ett påstående om någon kan verka så oskyldigt, men det skapar negativa bilder och hindrar oss från att verkligen lära känna varandra. Förtal kan få allvarliga konsekvenser och till och med ödelägga en människas liv. Det är skillnad mellan att ha hört något och att veta.
Vem pratar jag hellre om än med?
Just idag förvandlar jag problem till möjligheter
Jag öppnar mitt hjärta och ber, hjälp mig idag att ta en sak i taget och att ta itu med det viktigaste först. Ge mig kraft att göra det bästa av varje situation, förvandla problem till möjligheter och att fokusera på vart jag ska gå, inte var jag kommer ifrån.
Vad vill jag fokusera på idag?
Old Cuban
Old Cuban är en god drink som i det närmaste kan beskrivas som en mojito med en twist.
4 cl Mörk rom
2 cl Limejuice
3 cl Sockerlag
2 stänk Angostura Bitters
Mynta
Champagne
Häll ner mörk rom, limejuice och sockerlag i en shaker. Ta ett knippe mynta (cirka 12 stycken blad) i ena handen och klappa ihop med den andra handen för att frigöra aromerna, och lägga sedan ner myntan i shakern. Stöt myntan lätt med en muddlare tillsammans med de övriga ingredienserna i shakern. Tillsätt två stänk Angostura Bitters och fyll upp shakern med is. Skaka tills drinken blivit kall. Sila upp i ett glas, toppa med champagne och garnera med en liten kvist mynta. Sockerlagen görs med 3 delar socker och 2 delar vatten.
måndag 22 april 2024
Stelkramp
Stelkramp är en mycket ovanlig sjukdom i Sverige. Den orsakas av bakterier och gör att Du får ihållande kramper i musklerna. Stelkramp är livshotande, men om Du får tidig behandling blir Du oftast återställd.
De flesta i Sverige har ett bra skydd mot stelkramp. Du som är född i Sverige efter 1960 är oftast vaccinerad genom vaccinationsprogrammet för barn. Förnya Din vaccination om det är mer än 20 år sedan Du fick vaccin där stelkrampsskydd ingick.
Stelkramp är en mycket allvarlig sårinfektion. Den börjar oftast i ett sår som har kommit i kontakt med bakterier som finns i jord. Djurbett som inte är förorenade med jord innebär ingen ökad risk för stelkramp jämfört med andra sårskador. Stelkramp smittar inte mellan människor.
Det tar oftast mellan tre dygn och tre veckor från smittotillfället till att Du blir sjuk.
Stelkramp orsakas av bakterier. De bildar ett gift som kan göra att Du blir känsligare för ljud och ljus. Du kan också få ihållande kramper i musklerna och svårt att andas. Kramperna börjar i ansiktet och halsen och sprider sig till armar och ben.
Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om Du tror att Du har stelkramp. Om det är stängt, sök vård på en akutmottagning.
Kontakta en vårdcentral om ett eller fler påståenden som nämns nedan stämmer in på Dig:
Du är inte vaccinerad mot stelkramp
Du har inte fått så många vaccinationer som behövs
Du har fått ett djurbett eller annat sår och är osäker på om Du har ett tillräckligt vaccinationsskydd
Ring telefonnummer 1177 om Du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp med var Du kan söka vård
Ring +46 771-11 77 00 för att få sjukvårdsrådgivning när Du är utomlands.
Då får Du hjälp att bedöma Dina symtom och kan få råd om vad Du kan göra själv och om Du bör söka vård.
Vid behandling av stelkramp är det vanligt att få kramplösande läkemedel, antibiotika och immunglobulin som fungerar som ett motgift.
Du kan få kramper och svårt att andas om Du har fått stelkramp. Därför kan Du behöva vård i respirator och vara sövd tills giftet har försvunnit ur kroppen. Det kan ta flera veckor.
Vid alla typer av sår som kan ha kommit i kontakt med stelkrampsbakterier bör stelkrampsskyddet ses över. Du behöver inte ta en extra dos om Du följt barnvaccinationsprogrammet i Sverige och det inte har gått 20 år sedan senaste dosen.
Kontakta en vårdcentral om Du är osäker på om Du har stelkrampsskydd.
Du kan söka vård på vilken vårdcentral Du vill i hela landet.
För att Du ska kunna vara delaktig i Din vård och ta beslut är det viktigt att Du förstår informationen Du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om Du inte förstår.
Även barn ska få vara delaktiga i sin vård. Ju äldre barnet är desto viktigare är det.
Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om Du inte talar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om Du har en hörselnedsättning eller talsvårigheter.
Just idag antar jag en utmaning i mitt liv
Just idag ångrar jag ingenting
Jag öppnar mitt hjärta och ber, hjälp mig idag att se det tydliga mönster, det syfte och den mening som genomsyrar mitt liv. Från mitt första andetag och till mitt sista så bär Du mig. Hjälp mig att, utan ånger över det som har varit och fri från oro för det som ska ske, se att evighetens ögonblick är nu.
Vilka mönster och vilken plan ser jag i mitt liv?
Hade 11 ton sprängmedel, fick 5 års fängelse
Två män döms av Haparanda tingsrätt till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan rätt tillstånd.
En 70-årig man som varit åtalad för att ha förvarat elva ton civila sprängmedel i en industrilokal i Haparanda döms till fem års fängelse, meddelar Haparanda tingsrätt i sin dom.
Även en man i 40-årsåldern döms för synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, till fyra års fängelse.
Det var i november förra året som polisen genomförde en husrannsakan på en adress i Haparanda. I olika containrar och andra förvaringsutrymmen hittades sammanlagt 11 001 kilo sprängmedel. Enligt domen framgår att det rör sig om olika sorters sprängmedel och tändmedel, som förvarats blandat med varandra, däribland 6 849 kilo dynamit.
Sprängmedlen ska ha förvarats på ett sätt som dels strider mot lagen, men även utgjorde en hög stöldrisk.
Domen slår fast att en samtidig detonation av allt sprängmedel skulle fått “oöverblickbara konsekvenser” över minst ett kilometerstort område.
Så kan godis höja Ditt blodtryck
Den som tänker på sitt blodtryck och hjärta kan ha anledning att vara försiktig med visst godis.
Många svenskar är godisälskare. Men en viss sorts godis bör man kanske ta det lite försiktigt med om man tänker på blodtrycket och sitt hjärta. En ny studie visar att faran finns även vid små mängder. Det rapporterar Forskning.se.
Det är lakrits kan höja blodtrycket. Det beror framför allt på ämnet glycyrrhizinsyra som påverkar kroppens vätskebalans. Högt blodtryck ökar i sin tur risken för hjärt/kärlsjukdom, skriver Forskning.se.
Det är känt sedan tidigare att lakrits kan ha denna negativa effekt. Men nu har det även framkommit att det syns även om man äter små mängder av det svarta godiset. Det nya forskningsresultatet har förvånat forskare, rapporterar Sveriges Radio.
I studien såg vi att ett dagligt intag av lakrits som innehöll 100 milligram glycyrrhizinsyra höjde blodtrycket hos unga friska personer. Det har tidigare inte visats vid så små mängder lakrits, säger läkaren och forskaren Peder af Geijerstam vid Linköpings universitet.
Som det är idag bedömer EU och WHO att det sannolikt är säkert att få i sig 100 milligram glycyrrhizinsyra per dag för de flesta. Men i Sverige äter troligen fem procent av befolkningen mer lakrits än så.
Våra resultat ger anledning att iaktta en ökad försiktighet avseende rekommendationer och etikettering för livsmedel med lakrits, anser Fredrik Nyström, professor vid Linköpings universitet.
Varför är kvinnor lovligt byte i media
I veckan som gått har det blivit lättare för Dig och mig att byta kön. Ja, inte med varann, men med vår raka motsats. Det har riksdagen bestämt efter en tid av hela havet stormar.
Nä, tänkte väl det. Det är bara runt 60 personer årligen som opereras från att vara kvinna till att bli man eller tvärtom. Enligt uppskattningar går någon promille av Sveriges befolkning omkring och drömmer om att få byta kön.
Och jag fattar inte hur en så pytteliten fråga, ja, säkert stor för den enskilde men totalt irrelevant för 99% av befolkningen, kunde jaga upp medier, politiker och proffstyckare så till den milda grad som skedde inför riksdagsomröstningen. Det har ju blåst orkan nonstop.
Låt för tusan vem som helst göra vad den vill med sin snopp eller snippa.
Min råbarkade kamrat Artur ser bara ett problem med hur man ska förhålla sig till ett eventuellt könsbyte. Det blir lite krångligt med ångervecka.
söndag 21 april 2024
Hatar Du att träna, prova dans
När Du dansar engagerar Du hela kroppen, ett lätt sätt att träna med många fördelar. Forskning visar att dans ger starkare kropp, skarpare hjärna, bättre livskvalitet och hälsa. Här är tips för att komma igång.
Att röra sig till musik, rytmer och ljud är något som människor gjort i alla tider. För den som hatar tanken på att träna, men ändå behöver mer rörelse i livet kan dans vara en smart lösning.
Forskning visar att dans ger en starkare kropp, skarpare hjärna, bättre livskvalitet och ökad fysisk och psykisk hälsa. Det kan till och med vara mer effektivt än andra former av träning.
Först och främst, släpp tanken på att Du ska träna. Välj ett annat fokus, t ex dansen som ett sätt att uttrycka sig eller känna in sin kropp.
Här är några fler knep för att komma igång:
Se dans som en hobby. Fokusera på dansen som en ny fritidsaktivitet, och se Dig själv som en som dansar
Prova olika dansstilar. Det finns hur många dansstilar som helst, och alla ger både ökad rörlighet och kondition på köpet. Om Du är osäker på Din stil, prova olika. Dans finns på schemat på många gym och träningsanläggningar. Du kan också hitta kurser på dansskolor
Ta lektioner. Att ta danslektioner i grupp är ett effektivt sätt att komma igång. När det finns ett socialt sammanhang runt en aktivitet är det lättare att hålla fast vid den. Att Du redan har betalat kan vara en motivation i sig
Hitta en danspartner. Ett annat sätt att hålla fast vid motivationen är att dansa tillsammans med en partner. Att börja gå en kurs tillsammans kan vara en bra början
Kör danspauser. Varför inte engagera hela familjen eller kollegorna i korta danspauser under dagen. Släpp tanken på hur dans borde se ut, och låt musiken styra
Bakslag för våren, snö väntas igen
Området runt Vättern kan få upp till tio centimeter snö under natten till torsdag och temperaturerna blir svalare över hela landet.
Vårvädret låter vänta på sig, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.
SMHI har utfärdat en gul varning för snö för områden runt Vättern, från söder om Örebro, västra delarna av Östergötland och delar av Jönköpings län samt delar av Kalmar. Det kan bli kraftiga snöbyar med 5–10 centimeter snö, men stora lokala variationer.
På vissa vägsträckor kan det bli snömodd i morgon bitti när folk ska till jobbet, säger Fougman.
När många har bytt till sommardäck gäller det att tänka sig för innan man ger sig ut i trafiken.
Man kanske kan vänta en stund på morgonen innan man åker. Snön kommer att smälta undan ganska snabbt när solen går upp, säger Fougman.
Varningen gäller från midnatt till klockan 08:00 på torsdagen.
De närmaste dagarna väntas fortsatta generella bakslag för vårvädret. Både den här veckan och början av nästa ser ut att bli åt det kyligare hållet. Något omslag väntas inte i närtid.
Det kommer kallare luft som sträcker sig söderut. Vi får svårt att komma upp i tvåsiffrigt. Vårvädret låter vänta på sig, säger Fougman.
Åtta tips för att bli lyckligare
Känner Du Dig lycklig?
Tänker Du mer positivt än negativt?
Här får Du reda på hur Du kan nå en större tillfredsställelse i livet.
Filosofer har ägnat årtusenden åt att försöka förstå och definiera ”lycka”. Lycka kan beskrivas som en behaglig känsla, men den kan också vara en övergripande upplevelse av välbefinnande och tillfredsställelse. Många ser lycka som glädje eller tillfredsställelse, medan andra betraktar den som att uppnå personliga mål eller att uppnå harmoni med universum. För vissa är lycka frihet från lidande eller negativa känslor. Det är svårt att ge en enkel och entydig definition av lycka eftersom den är bred och komplex.
Att känna större meningsfullhet och därmed lycka
Här får Du åtta tips på hur Du kan känna Dig lyckligare:
Fler positiva känslor än negativa känslor:
Att uppleva positiva känslor är en central del av lycka. Det handlar om att hitta glädje i vardagliga situationer och små ögonblick. Det är viktigt att övervägande känna glädje och tillfredsställelse i sitt dagliga liv.
Engagemang:
Att vara engagerad i det man gör, att vara närvarande i nuet och förlora sig i aktiviteter kan öka vår lycka.
Följa sina drömmar och passioner:
Att följa sina passioner och intressen leder ofta till ett rikare och mer meningsfullt liv.
Relationer:
Starka och meningsfulla relationer med andra människor är en viktig källa till lycka. Socialt stöd och samhörighet spelar en stor roll.
Mening:
Att känna att det man gör har en djupare mening och bidrar till något större än sig själv är en nyckelkomponent i lycka.
Reflektera över livet:
Att regelbundet reflektera över sitt liv och sina mål kan hjälpa till att öka medvetenheten och självförståelsen.
Prestationer (Accomplishments):
Att sätta och uppnå mål, hur små de än må vara, ger en känsla av framgång och ökar lyckan.
Använda personliga styrkor:
Att identifiera och använda sina egna styrkor och förmågor är en nyckel till att uppnå framgång och välmående.
Finns inget EU-förbud mot att elda grenar
Det nya eldningsförbudet har skapat hetsig debatt om att EU styr och ställer om folks trädgårdar och fått vice statsministern att utlova ändringar. Men råder det ens något förbud? Och från vilket politiskt håll kommer reglerna?
Sluteldat i trädgården. Det har varit tolkningen från många håll i landet i dagarna. Bakgrunden är EUs avfallsdirektiv. Men det är den svenska lagstiftningen som från och med årsskiftet innehåller nya regler. Principen är nu materialåtervinning, även av det som kallas trädgårdsavfall, alltså inte eldning av löv och kvistar utan kompostering så långt det går.
Reaktionerna har på sina håll varit lika sura som en lövhög i april. Till och med vice statsminister, KD-ledaren Ebba Busch, har gett sig in i frågan i ett inlägg på X.
I dagarna har det rapporterats om ett förbud kopplat till EU-lagstiftning mot att bränna trädgårdsavfall, som pinnar och löv. Ett förbud som dessutom skulle stoppa majbrasor. Detta skulle vara höjden av politisk klåfingrighet, utan förankring i verkligheten, skriver hon tillsammans med en bild på sig själv framför en brasa, där hon håller i ett fönster och en plåtbit.
Ebba Busch utlovar vidare i sitt inlägg att “reglerna kommer förtydligas”. Så vad gäller?
Svensk lag gäller
Erika Nygren är enhetschef för avfalls- och kemikalieenheten på Naturvårdsverket:
Det finns inget förbud mot att elda i avfallsförordningen. Det är snarare en konsekvens av bestämmelserna.
Men är det inte EU som har kommit med nya pekpinnar?
EUs avfallsdirektiv är grunden och har genomförts i Sverige genom bland annat bestämmelser i avfallsförordningen. Men det är i den svenska avfallsförordningen som det är nya bestämmelser från den 1 januari.
Så EU har gett ett ramverk och Sverige har tolkat det på det här sättet?
Ja, det är den nationella lagstiftningen som gäller. Vi har också ett mål i Sverige om att nå 55% återvinning av kommunalt avfall 2025. De senaste siffrorna från 2022 visar att vi ligger på 40%. Kommuner bestämmer
Om det är svensk lag som gäller, hur kommer det sig att det här tolkas så olika?
Det är kommunerna som gör bedömningarna om undantag bör göras i lokala föreskrifter, många kommuner har redan föreskrifter om när och hur man får elda. Det blir också upp till dem då att tolka de här nya förordningarna, säger Erika Nygren.
Bruna bönor med fläsk
Bruna bönor med fläsk är riktigt ordentlig husmanskost. Bönorna smaksätts med sirap och ättika. Det salta krispiga fläsket är det självklara...
-
Piña Colada är en väldigt populär och relativt enkel drink med tropiska inslag. Rom, kokos och ananas är en trevlig smakkombination som dire...
-
Det brinner i en lägenhet på Östermalm i Stockholm. Det är en fullt utvecklad brand, det slår ut lågor genom fönstren, säger Fredrik Hilmers...