Så förebygger Du fotsvamp

Att lida av fotsvamp kan vara smärtsamt. Men enligt en expert finns det flera sätt att lindra symtomen och bota uppkomsten.

Vi ska vara rädda om våra fötter då de bär upp hela vår kroppsvikt och bör därför skötas om noga. Tyvärr är det den kroppsdel som vi oftast glömmer bort och att inte vårda sina fötter kan få förödande konsekvenser.

Vi använder våra fötter mest men vi tänker på dem minst. Folk sätter värde på annat, delar av oss som syns mer. Vi fixar håret, gör ögonfransförlängningar, använder botox och fillers. Jag tror inte det handlar om snålhet utan om att folk inte bryr sig. Vi bor i ett kallt land där vi inte visar våra fötter så mycket. Vi går ju runt i strumpor och skor större delen av året, säger Amina Ståhl, medicinsk fotterapeut, till Expressen Hälsa.

Fotsvamp är lätt att få då vi stänger in fötterna i varma skor och strumpor. Huden blir fuktig, vit och börjar till slut flagna och den grogrunden är som ett femstjärnigt hotell för fötterna enligt Ståhl.

Det vanliga är att svampen börjar mellan fjärde och femte tån. Då den är väldigt smittsam bör man behandla fotsvampen direkt. Risken finns annars att den sprider sig och bildar nagelsvamp.

Det är extra viktigt att torka ordentligt mellan tårna efter ett bad eller dusch, det är det många som missar. Se även till att byta skor ofta så att skorna får en möjlighet att torka mellan gångerna. Om du använda samma skor hela tiden så hinner de inte göra det. Efter att ha haft ett par skor en dag, ställ gärna ut dem på balkongen eller terrassen och ta ett par andra skor nästa dag.

Ett knep att ta till är att pudra fötterna med barnpuder för att minska friktionen. Det finns även deodoranter att köpa för dem som svettas mycket.

Det kan även vara bra att ha ett par extra strumpor i väskan. Det finns dem som undviker att hälsa på vänner och bekanta direkt efter jobbet eller skolan på grund av att de skäms så mycket över sina svettiga fötter att de inte vågar ta av sig skorna.

Det allra viktigaste är att inte vänta för länge med att söka hjälp.

Jag har haft kunder som fått sjukskriva sig för att de inte kan stå på fötterna längre. De har handlat om blödande hälsprickor och liktornar som varit extremt smärtsamma. Så ska det inte vara. Man ska inte vänta med att söka hjälp tills man får ont, då har det gått för långt.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning