söndag 24 juli 2022

Så blir Du kvitt Dina magproblem

Det finns flera orsaker till att Du får problem med magen så som stress och oro. Men det finns också relativt enkla sätt att förändra sina matvanor.

En av de största orsakerna till att många har mag- och tarmproblem beror på personers kosthållning. Den har ändrat sig väldigt mycket under kort tid medan vårt matsmältningssystem är oförändrat. Hos de befolkningsgrupper där man äter mer naturliga råvaror har man färre problem med magen. Vår mat är också relativt steril och vi behöver få i oss mer bakterier.

Ett brett spektrum av mikroorganismer är nödvändigt för bra matsmältning och magtarmfunktionen, det inte bara är matsmältningen som de här mikroorganismerna har en positiv inverkan på: De är också antiinflammatoriska och kan påverka vår psykiska hälsa, berättar Eirik Garnås, som har en magisterexamen i klinisk nutrition och arbetar som högskolelektor vid Institutet för hälsokunskap vid Oslo nya högskola, till tidningen Verdens gang.

Det är speciellt tre faktorer som spelar in för att vi ska må bättre i våra magar.  Det är framför allt kosten, stresshantering och fysisk aktivitet, i matbutiken bör man välja mer kostfibrer som är kolhydrater som inte bryts ner av enzymer i tarmen utan tar sig till tjocktarmen där de blir föda för bakterier. Det rekommenderade intaget av kostfibrer är 35 gram för kvinnor och 30 gram för män, minst fem frukter och grönsaker om dagen, minst två portioner baljväxter i veckan samt några grova spannmålsprodukter om dagen är bra enligt näringsfysiologen Tine Sundførs.

Tarmväggen består av muskler som vi inte medvetet kan kontrollera själva. Men vi ser att den här muskulaturen påverkas av fysisk aktivitet. Ju mer vi är i rörelse, ju bättre matsmältning får vi troligtvis.

Att försöka undvika stress är också en viktig del till bättre mående i magen.

Det kan slå åt båda hållen: Någon kan få diarré när de ska ta examen, andra kan bli förstoppade. Att lära sig stresshantering och metoder för att lindra orostankar kan vara en bra investering om man har problem med matsmältningen.

Näringsfysiologen rekommenderar även att äta på regelbundna tider, helst var fjärde timme. Alltså inga stora portioner.

Att äta på fasta tider ger ett jämnare avföringsmönster. Det ideala är måltider var fjärde timme. Då håller man i gång systemet. Få och stora måltider resulterar oftare i matsmältningsproblem.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar