söndag 31 juli 2022

Man dog i tunnelbanan, ordningsvakter anhållna

Två ordningsvakter har anhållits misstänkta för vållande till annans död sedan en man avlidit efter ett ingripande på Rådmansgatans tunnelbanestation i Stockholm, uppger polisen.

Mannen dog efter att ha skadats i samband med att han greps av två ordningsvakter under natten till söndag. Polisen fick in ärendet strax efter halv två på natten.

I samband med att man frihetsberövar en man som ska ha tacklat en kvinna så har den här mannen avlidit. Nu är en förundersökning upprättad gällande vållande till annans död, säger polisens presstalesperson Anders Bryngelsson till Tidningarnas Telegrambyrå.

Mannen förlorade medvetandet i samband med ordningsvakternas ingripande och fördes till sjukhus där han senare avled av sina skador.

Enligt flera vittnesmål till Expressen ska ordningsvakterna i samband med ingripandet ha tagit stryptag, i form av ett nacklås, på mannen.

De två ordningsvakterna arbetar för bevakningsföretaget Commuter Security Group.

Det är viktigt att låta polisen utreda det här, säger företagets vd Pelle Johansson till Expressen.

Andreas Strömberg som är presschef hos SL, som ansvarar för tunnelbanan i Stockholm, säger att det är en tragisk händelse.

Vi hoppas att man kommer fram i den här utredningen, i vad som har hänt. På den här platsen där det här skedde, vid Rådmansgatan, finns trygghetskameror som vi kan gå tillbaka och titta, både vi och polisen, kan få fram bra material, säger han till Tidningarnas Telegrambyrå.

Storstockholms Lokaltrafik har under ett trafikdygn under en helg ute över ett hundratal ordningsvakter dygnet runt. De arbetar i par.

Ett antal hundra personer arbetar som ordningsvakter i tunnelbanan, uppger bransch- och arbetsgivarorganisationen Säkerhetsföretagen.

Ordningsvakterna är anställda på flera olika företag, och tunnelbanan är bland de största objekten med ordningsvakter i Sverige.

Enligt en sammanställning från Polismyndigheten fanns det strax innan pandemin 8 300 ordningsvakter, enligt Säkerhetsföretagen. Där räknas inte väktare eller andra yrkeskategorier inom bevakningsföretag in.

Ordningsvakter

Ordningsvakter utbildas av polisen och det är även polisen som sköter tillsynen. Ordningsvakter ska enligt instruktionerna medverka till att upprätthålla allmän ordning och har lydnads- och rapporteringsplikt till polisen.

De har begränsade polisiära befogenheter men får omhänderta personer som är berusade eller uppträder störande. Ordningsvakter får också använda våld om uppgiften inte kan lösas på annat sätt. Det får inte vara fråga om mer våld än vad som är nödvändigt för att lösa uppgiften.

Under våren 2021 kom en utredning som föreslår ökade befogenheter för ordningsvakter. Bland annat ska de få rätt att kroppsvisitera personer för att fastställa identiteten. I samband med att förslaget införs under sommaren 2023 utökas också ordningsvakternas utbildning, från dagens 80 timmar till 160 timmar.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Grattis Tommy på Din 74 årsdag