söndag 31 juli 2022

Därför är jobbångest bra för Dig

Våndas Du inför att återgå till arbetet? 

Tänk då på att jobbångesten förutom att kunna vara bra för oss även har ett syfte, enligt psykologen Mattias Lundberg.

Semestern är slut och det är dags att återvända till verkligheten. Att känna olust i den situationen är högst mänskligt, eller till och med nödvändigt. Det hävdar psykologen och forskaren Mattias Lundberg vid Umeå universitet.

Efter att ha styrt våra liv som vi vill under semestern ska vi plötsligt växla liv och låta någon annan bestämma över oss. Det är fullt naturligt att känna obehag inför det, säger han.

Enligt Mattias Lundberg behöver jobbångesten inte nödvändigtvis betyda att vi vantrivs på jobbet. I stället anser han att den kan vara bra för oss.

Det visar att kroppens stressystem funkar som det ska. Vi ska varva upp inför jobbstarten, det är ett sätt att förbereda sig för den prestation ett arbete innebär, säger han.

Att ha jobbångest trots ett stimulerande jobb med hyfsade villkor kan också handla om gamla, negativa tankar som "sommaren är slut" eller "nu är det slut på det roliga". Och de går att förändra.

Visst, jobbet begränsar oss, men det begränsar oss faktiskt bara medan vi är där.

För sommaren är inte över och man kan fortsätta med roliga aktiviteter när man är ledig, även när man är tillbaka på kontoret.

Den tid Du inte jobbar kan Du fortfarande grilla, bada eller ha picknick, säger Mattias Lundberg.

Om ångesten fortsätter att gnaga är ett tips att gå tillbaka i tiden och fundera på hur det var när förra semestern tog slut. Hade Du ångest då också? 

Gick den över?

Ofta är det samma sak varje år men det brukar gå bra ändå, säger Mattias Lundberg.

För de allra flesta går det här obehaget snabbt över. Det tar några dagar sedan är man tillbaka i rullorna igen, fortsätter han.

Känns det ändå motigt kan man försöka starta upp hösten långsamt.

Inled jobbandet med en kortvecka, om du kan. Ta en dag ledigt eller flexa ut tidigt. Gör på samma sätt som när man skolar in ett barn på dagis, säger Mattias Lundberg.

Men självklart finns det grader av ångest.

Hur mycket jobbångest som är normalt går inte att säga. Det beror på helt omständigheterna. Det är en sak om man är mobbad, underbetald och har en dum chef och en helt annan om man har hyfsade villkor.

I det första fallet kan ångesten vara kroppens naturliga reaktion på en fara, i det här fallet ett jobb som hotar hälsan.

Symtom på ohälsa ska man alltid ta på allvar. Man bör försöka ta reda på vad det är som inte stämmer. Kan man aldrig avleda det jobbiga så att man kan ha roligt också, då är det dags att gå vidare, säger Mattias Lundberg.

Själv känner han inte av varken olust eller ångest för att återvända till jobbet. Det slipper han genom att tänka efter före.

Det jag gör innan jag tar semester är att ha fullständigt klart för mig vad jag ska göra när jag återgår till jobbet. Att veta vad man kommer tillbaka till är förebyggande. Jag har därför faktiskt ingen jobbångest, säger Mattias Lundberg.

Jobbångest

Ångest är en rädsla eller oro som känns i kroppen

Det är en naturlig reaktion på något man uppfattar som hotfullt

Ångest finns i olika svårighetsgrader, bland annat panikångest och förlamande social ångest. Ångest kan också vara känslan av en generell, gnagande oro och olust

Vid ångest aktiveras försvarsreaktioner och beredskapen i kroppen höjs

Lindrigare ångest kan, enligt vissa psykologer, användas som en drivkraft. Den får oss att vara på tårna och förbereder oss för att klara en uppgift

Den kan också ge energi och bidra till att driva fram konstruktiva handlingar




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Grattis Tommy på Din 74 årsdag