Därför ska Du sova naken

Många av oss kanske känner oss obekväma om vi sover nakna. Men nu är det annat ljud i skällan. Forskning visar det motsatta.

Att sömnen påverkar oss mycket vet de flesta och det kan vara stor skillnad på måendet om man har sovit bra eller inte. Vi får allt svårare att hantera stress och vårt arbetsminne försämras avsevärt av för lite sömn.

Det finns många tips på att ha ett svalt och mörkt sovrum eller att varva ner ordentligt innan läggdags men få har reflekterat över hur man är klädd. Nu visar forskning att det dock har stor betydelse enligt en studie gjord av The Dozy Owl. Med 2 680 volontärer, både kvinnor och män, över hela världen genomfördes en månadslång studie där personerna som deltog fick välja mellan flera olika alternativ att sova.

De fick då bara använda en typ av nattkläder och tid och temperatur var samma som innan. Och resultatet var förbluffande. De som sov nakna registrerade mer REM-sömn som ska stå för 20-25% av vår totala sömn och att sova naken gav ett snitt på 26,5% registrerad REM-sömn medan de som sov i byxor och T-shirt resulterade i minst sömn, endast 17,5%.

Ett tips är dock att behålla strumporna på. De som gjorde det registrerade 27% av REM-sömnen medan de som sov strumplösa motsvarande 26%.

REM sömn är en av de fyra sömnfaser som Du går igenom varje natt när Du sover. REM är en förkortning för ”rapid eye movement”, som översatt till svenska är ”snabb ögonrörelse”. När man är i REM sömnen, rör man nämligen ögonen väldigt mycket för att det är i denna sömnfas som vi drömmer. Därför kallas också denna sömnfas för drömsömnen. 

Tillsammans med den djupa, drömlösa sömnen spelar REM sömnen en viktig roll när kroppen ska förnya sin energi.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning