söndag 31 juli 2022
Fem bilar i krock på E4, 20 personer inblandade
Fem personbilar har krockat på E4 vid Pershagen utanför Södertälje.
Det är ungefär 20 personer inblandade, varav några barn, säger Daniel Kaissidis, vaktande befäl vid räddningstjänsten.
Flera personer är skadade, varav en person har avförts till sjukhus med ambulanshelikopter.
Fem–sex ambulanser är på plats och har prioriterat skadade.
Det är oklart hur illa skadade personerna är.
Larmet om olyckan kom in klockan 16:16 på söndagen. E4 har stängts av i norrgående riktning, men ett körfält släpps på så fort ambulanserna har lämnat platsen.
Olyckan har mycket stor påverkan på trafiken, enligt Trafikverket.
Det är söndagstrafik hemåt mot stan, med mycket trafik på vägarna, säger Kaissidis.
Nashville Stories
Jill Johnson Proudly Presents Organic Rosé, 2021
Italien
Lättare glasflaska 750 ml
12 %
Produktnummer: 55270
89 kronor
Fruktig smak med inslag av persika, vattenmelon, jordgubbar och blodgrapefrukt. Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck eller till rätter av fisk och kyckling, gärna sallader.
10 000 försenade flyg från Arlanda i sommar
10 000 avgångar från Arlanda har varit försenade under sommaren, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Totalt sett är det en svag siffra, säger den norska flygexperten Hans Jørgen Elnäs till radion.
Arlanda, som drivs av det statliga bolaget Swedavia, har haft en tuff sommar med långa köer, personalbrist och inte minst SAS-strejken som bröt ut den 29 juni och påverkade flygtrafiken med inställda avgångar i över två veckor.
Nu visar ny statistik från Eurocontrol, den europeiska organisationen som styr luftrummet i Europa, att fyra av tio flyg från Arlanda i juni och juli antingen blev försenade eller inställda. Sammanlagt rör det sig om över 10 000 resor.
Det är inte en bra siffra, men så bör Arlanda få lite stöd i form av att flygplatsen blivit drabbad av att även andra flygbolag haft förseningar i Europa. Men totalt sett är det en svag siffra från Arlanda, säger den norska flygexperten Hans Jørgen Elnäs till Ekot.
Siffrorna visar också att 35% av flygen var minst 15 minuter försenade i juni och att 6% ställdes in. I juli var siffrorna ännu högre.
Enligt Hans Jørgen Elnäs är 90% punktlighet och 10% försenade flyg en bra siffra.
Utmaningarna med förseningar finns i hela Europa och leder till följdförseningar på Arlanda, poängterar Swedavias presschef Robert Pletzin.
I år har vi en extra påverkan och ökning i förseningar från att många flygplatser har utmaningar med personalbrist och andra störningar. Den vanligaste orsaken till förseningar på Arlanda är just följdförseningar från sena inkommande flyg som i sin tur leder till förseningar för avgående flyg, skriver han i en skriftlig kommentar till Tidningarnas Telegrambyrå.
Statistiken, som i Sverige bara berör Arlanda, visar ungefär samma siffror för de två stora flygplatserna i Norge och Danmark.
I resten av Europa var snittförseningarna i juni drygt 24 minuter, enligt Eurocontrol. EUs sanktioner mot Ryssland och Belarus med stängda luftrum påverkade negativt, liksom flygledarstrejk i Frankrike och väderrelaterade problem som kraftiga åskväder i Tyskland, enligt organisationen.
Katter får samma status som hundar
Har man en hund så är man skyldig att ID-märka och registrera den. För katter har detta dock varit frivilligt, fram till nu. I dag röstade riksdagen igenom att även katter ska omfattas av obligatorisk märkning och registrering.
Djurskyddet Sverige har drivit frågan i femton år, bland annat genom kampanjen Stoppa Kattastrofen. De skriver i ett pressmeddelande att de är glada över dagens beslut.
Så sparar Du på elen, och ändrar Dina vanor
Fram med ylletröjan. Vänj Dig vid lite kallare inomhus och snåla på varmvattnet, för att undvika elchocker i höst behöver vi ändra lite på våra vanor.
Enkla åtgärder och nya vanor för att spara antal kilowattimmar av elförbrukning per år.
Uppvärmning är det som drar mest el i en eluppvärmd villa, förklarar Lars Ejeklint, energirådgivare på statliga Vattenfall.
Det står för 50 till 60% av den totala elkostnaden. Varmvatten och hushållsel står för ungefär hälften var av resterande del.
För att spara på elen behöver vi ändra lite på våra vanor, förklarar han. Det handlar framför allt om värmen och varmvattnet.
Men mer ingripande åtgärder när det gäller värmen kan spara mycket, förklarar han. Isolering, förstås, men också värmesystemet. Lars Ejeklint berättar att det enligt Statistiska centralbyrån finns runt 600 000 småhus som är direktelvärmda eller som har en elpanna. Många har kompletterat sina hus med någon form av värmepump för att minska elanvändningen, men en hel del har ännu bara elen som värmekälla.
För den som har direktverkande el är byte till exempelvis luftvärmepump det som snabbast gör susen, enligt Lars Ejeklint.
Men även att sänka innetemperaturen ger stor effekt. En grads sänkning kan göra mycket för den som bor i ett hus med eluppvärmning, konstaterar han.
Man kan sänka temperaturen i rum som man inte är i så mycket, säger han.
Om man inte håller till i exempelvis sovrummet under dagen är det effektivt att dra ned värmen där och stänga dörren. Likaså att hålla det svalare i biutrymmen, som garage och källare.
En annan rätt enkel åtgärd är att byta tätningslister. Att isolera tak och byta fönster är stora och dyra saker, men just tätningslisterna är lätt att fixa före vintern. Lars Ejeklint räknar med att det kan spara upp mot 800 kWh på ett år, inte illa om hela förbrukningen för en eluppvärmd normalvilla ligger på 20 000 kWh.
Varmvattnet kostar villaägaren i den eluppvärmda villan ungefär en fjärdedel av elräkningen, berättar Lars Ejeklint. Det innebär att man kan spara en hel del genom att förbruka mindre.
Hur länge duschar man egentligen?
I en familj på fyra kan man spara mycket på att korta ned duschen med en minut var, säger han och uppskattar besparingen till ett par tusen kronor på ett år.
Men hur mycket varmvatten duschen släpper i från sig har också betydelse, förklarar han.
Ta en tiolitershink och sätt på vattnet. Om det tar mindre än en minut att fylla hinken så bör man byta duschmunstycke.
En annan vana som kan ändras för att spara är tandborstningen. Hur gör vi egentligen, låter vi varmvattnet strila medan vi putsar våra diamanter?
Vi kanske inte ens tänker på att kronorna rinner ut i handfatet.
Genom att stänga av så spar vi el, berättar Lars Ejeklint, och förklarar att varmvatten under två minuters tandborstning två gånger om dagen, och en familj på fyra, det blir en hel del pengar.
Kanske kan vi spara tusenlappar även på tandborstningen.
Golvvärmen i badrummet är också en kanske oväntat stor eltjuv. Tio kvadratmeter förbrukar ungefär 1 000 kWh per år, runt en femtedel av hushållselen för en vanlig genomsnittsvilla.
Om golvvärmen står på 23 grader, och resten av huset håller 20 grader och dörren står öppen, då försöker golvvärmen hela tiden komma upp i 23 grader. Stäng dörren till toan, eller stäng av golvvärmen helt under sommarhalvåret.
Andra saker som kan spara en rejäl hacka är torkning av tvätten. Torktumlaren drar en hel del, i alla fall de som inte är alldeles nya.
Det går att torka tvätten ute, särskilt nu på sommaren.
Han tipsar också om att se till att hålla kyl och frys avfrostade och dammfria på baksidan.
Dammsug baksidan, där det brukar samlas damm. Om det ligger mycket där blir det som en filt när värmen ska dunsta av, säger Lars Ejeklint.
Eltjuvarna hemma
Uppvärmning tar mest energi. För en genomsnittsvilla med elvärme står uppvärmningen för ungefär hälften av elkostnaden. Hushållsel och varmvatten står för hälften var av resterande del.
Det går att spara en hel del på temperatur, tätningslister, värmegolv, torkning av tvätt och tiden man duschar.
Därför ska Du sova naken
Många av oss kanske känner oss obekväma om vi sover nakna. Men nu är det annat ljud i skällan. Forskning visar det motsatta.
Att sömnen påverkar oss mycket vet de flesta och det kan vara stor skillnad på måendet om man har sovit bra eller inte. Vi får allt svårare att hantera stress och vårt arbetsminne försämras avsevärt av för lite sömn.
Det finns många tips på att ha ett svalt och mörkt sovrum eller att varva ner ordentligt innan läggdags men få har reflekterat över hur man är klädd. Nu visar forskning att det dock har stor betydelse enligt en studie gjord av The Dozy Owl. Med 2 680 volontärer, både kvinnor och män, över hela världen genomfördes en månadslång studie där personerna som deltog fick välja mellan flera olika alternativ att sova.
De fick då bara använda en typ av nattkläder och tid och temperatur var samma som innan. Och resultatet var förbluffande. De som sov nakna registrerade mer REM-sömn som ska stå för 20-25% av vår totala sömn och att sova naken gav ett snitt på 26,5% registrerad REM-sömn medan de som sov i byxor och T-shirt resulterade i minst sömn, endast 17,5%.
Ett tips är dock att behålla strumporna på. De som gjorde det registrerade 27% av REM-sömnen medan de som sov strumplösa motsvarande 26%.
REM sömn är en av de fyra sömnfaser som Du går igenom varje natt när Du sover. REM är en förkortning för ”rapid eye movement”, som översatt till svenska är ”snabb ögonrörelse”. När man är i REM sömnen, rör man nämligen ögonen väldigt mycket för att det är i denna sömnfas som vi drömmer. Därför kallas också denna sömnfas för drömsömnen.
Tillsammans med den djupa, drömlösa sömnen spelar REM sömnen en viktig roll när kroppen ska förnya sin energi.
Man dog i tunnelbanan, ordningsvakter anhållna
Två ordningsvakter har anhållits misstänkta för vållande till annans död sedan en man avlidit efter ett ingripande på Rådmansgatans tunnelbanestation i Stockholm, uppger polisen.
Mannen dog efter att ha skadats i samband med att han greps av två ordningsvakter under natten till söndag. Polisen fick in ärendet strax efter halv två på natten.
I samband med att man frihetsberövar en man som ska ha tacklat en kvinna så har den här mannen avlidit. Nu är en förundersökning upprättad gällande vållande till annans död, säger polisens presstalesperson Anders Bryngelsson till Tidningarnas Telegrambyrå.
Mannen förlorade medvetandet i samband med ordningsvakternas ingripande och fördes till sjukhus där han senare avled av sina skador.
Enligt flera vittnesmål till Expressen ska ordningsvakterna i samband med ingripandet ha tagit stryptag, i form av ett nacklås, på mannen.
De två ordningsvakterna arbetar för bevakningsföretaget Commuter Security Group.
Det är viktigt att låta polisen utreda det här, säger företagets vd Pelle Johansson till Expressen.
Andreas Strömberg som är presschef hos SL, som ansvarar för tunnelbanan i Stockholm, säger att det är en tragisk händelse.
Vi hoppas att man kommer fram i den här utredningen, i vad som har hänt. På den här platsen där det här skedde, vid Rådmansgatan, finns trygghetskameror som vi kan gå tillbaka och titta, både vi och polisen, kan få fram bra material, säger han till Tidningarnas Telegrambyrå.
Storstockholms Lokaltrafik har under ett trafikdygn under en helg ute över ett hundratal ordningsvakter dygnet runt. De arbetar i par.
Ett antal hundra personer arbetar som ordningsvakter i tunnelbanan, uppger bransch- och arbetsgivarorganisationen Säkerhetsföretagen.
Ordningsvakterna är anställda på flera olika företag, och tunnelbanan är bland de största objekten med ordningsvakter i Sverige.
Enligt en sammanställning från Polismyndigheten fanns det strax innan pandemin 8 300 ordningsvakter, enligt Säkerhetsföretagen. Där räknas inte väktare eller andra yrkeskategorier inom bevakningsföretag in.
Ordningsvakter
Ordningsvakter utbildas av polisen och det är även polisen som sköter tillsynen. Ordningsvakter ska enligt instruktionerna medverka till att upprätthålla allmän ordning och har lydnads- och rapporteringsplikt till polisen.
De har begränsade polisiära befogenheter men får omhänderta personer som är berusade eller uppträder störande. Ordningsvakter får också använda våld om uppgiften inte kan lösas på annat sätt. Det får inte vara fråga om mer våld än vad som är nödvändigt för att lösa uppgiften.
Under våren 2021 kom en utredning som föreslår ökade befogenheter för ordningsvakter. Bland annat ska de få rätt att kroppsvisitera personer för att fastställa identiteten. I samband med att förslaget införs under sommaren 2023 utökas också ordningsvakternas utbildning, från dagens 80 timmar till 160 timmar.
Därför är jobbångest bra för Dig
Våndas Du inför att återgå till arbetet?
Tänk då på att jobbångesten förutom att kunna vara bra för oss även har ett syfte, enligt psykologen Mattias Lundberg.
Semestern är slut och det är dags att återvända till verkligheten. Att känna olust i den situationen är högst mänskligt, eller till och med nödvändigt. Det hävdar psykologen och forskaren Mattias Lundberg vid Umeå universitet.
Efter att ha styrt våra liv som vi vill under semestern ska vi plötsligt växla liv och låta någon annan bestämma över oss. Det är fullt naturligt att känna obehag inför det, säger han.
Enligt Mattias Lundberg behöver jobbångesten inte nödvändigtvis betyda att vi vantrivs på jobbet. I stället anser han att den kan vara bra för oss.
Det visar att kroppens stressystem funkar som det ska. Vi ska varva upp inför jobbstarten, det är ett sätt att förbereda sig för den prestation ett arbete innebär, säger han.
Att ha jobbångest trots ett stimulerande jobb med hyfsade villkor kan också handla om gamla, negativa tankar som "sommaren är slut" eller "nu är det slut på det roliga". Och de går att förändra.
Visst, jobbet begränsar oss, men det begränsar oss faktiskt bara medan vi är där.
För sommaren är inte över och man kan fortsätta med roliga aktiviteter när man är ledig, även när man är tillbaka på kontoret.
Den tid Du inte jobbar kan Du fortfarande grilla, bada eller ha picknick, säger Mattias Lundberg.
Om ångesten fortsätter att gnaga är ett tips att gå tillbaka i tiden och fundera på hur det var när förra semestern tog slut. Hade Du ångest då också?
Gick den över?
Ofta är det samma sak varje år men det brukar gå bra ändå, säger Mattias Lundberg.
För de allra flesta går det här obehaget snabbt över. Det tar några dagar sedan är man tillbaka i rullorna igen, fortsätter han.
Känns det ändå motigt kan man försöka starta upp hösten långsamt.
Inled jobbandet med en kortvecka, om du kan. Ta en dag ledigt eller flexa ut tidigt. Gör på samma sätt som när man skolar in ett barn på dagis, säger Mattias Lundberg.
Men självklart finns det grader av ångest.
Hur mycket jobbångest som är normalt går inte att säga. Det beror på helt omständigheterna. Det är en sak om man är mobbad, underbetald och har en dum chef och en helt annan om man har hyfsade villkor.
I det första fallet kan ångesten vara kroppens naturliga reaktion på en fara, i det här fallet ett jobb som hotar hälsan.
Symtom på ohälsa ska man alltid ta på allvar. Man bör försöka ta reda på vad det är som inte stämmer. Kan man aldrig avleda det jobbiga så att man kan ha roligt också, då är det dags att gå vidare, säger Mattias Lundberg.
Själv känner han inte av varken olust eller ångest för att återvända till jobbet. Det slipper han genom att tänka efter före.
Det jag gör innan jag tar semester är att ha fullständigt klart för mig vad jag ska göra när jag återgår till jobbet. Att veta vad man kommer tillbaka till är förebyggande. Jag har därför faktiskt ingen jobbångest, säger Mattias Lundberg.
Jobbångest
Ångest är en rädsla eller oro som känns i kroppen
Det är en naturlig reaktion på något man uppfattar som hotfullt
Ångest finns i olika svårighetsgrader, bland annat panikångest och förlamande social ångest. Ångest kan också vara känslan av en generell, gnagande oro och olust
Vid ångest aktiveras försvarsreaktioner och beredskapen i kroppen höjs
Lindrigare ångest kan, enligt vissa psykologer, användas som en drivkraft. Den får oss att vara på tårna och förbereder oss för att klara en uppgift
Den kan också ge energi och bidra till att driva fram konstruktiva handlingar
Sällsynta diagnoser och hälsotillstånd
Att leva med en sällsynt diagnos eller ett sällsynt hälsotillstånd innebär ofta att behovet av vård och stöd kan bli komplicerat och livslångt. Sällsynta dagen 28 februari var en möjlighet att lyfta medvetenheten om sällsynta hälsotillstånd, och öka kunskap hos såväl allmänhet som vårdpersonal.
Med en sällsynt diagnos eller ett sällsynt hälsotillstånd menas en sjukdom, skada, störning eller förändring i kroppsfunktionen, som endast en liten andel av befolkningen har. I Sverige definierar man ett sällsynt hälsotillstånd som ett tillstånd som förekommer hos färre än 5 av 10 000 invånare.
Ungefär 500 000 personer i Sverige beräknas ha en sällsynt diagnos eller hälsotillstånd. Att man inte vet den exakta siffran beror på att det inte finns något samlat diagnosregister för sällsynta hälsotillstånd. Det finns ett register för varje specifik diagnos, men inget samlat för den stora gruppen med sällsynta hälsotillstånd. Det finns idag cirka 7 000 sällsynta hälsotillstånd, och fler blir det vartefter medicinsk forskning gör framsteg.
Att leva med en sällsynt diagnos eller ett sällsynt hälsotillstånd innebär ofta att behovet av vård och stöd kan bli komplicerat och livslångt. Personer med sällsynta diagnoser och funktionsnedsättningar kan behöva ha mellan 40 och 120 vård- och samhällskontakter för att få vardagen att fungera.
Eftersom diagnoserna är sällsynta saknas ofta tillräcklig kunskap i hälso- och sjukvården. Är ett tillstånd ovanligt kan det dröja innan läkare ställer rätt diagnos. Symtomen vid olika sjukdomar skiljer sig inte bara åt mellan olika diagnoser, utan kan också skilja sig åt mellan olika individer med samma sjukdom.
Malin Grände, kanslichef på Riksförbundet Sällsynta Diagnoser, berättar, våra medlemmar beskriver att de hos läkare mötts med orden. Det är så sällsynt, så det kan Du inte ha. Men faktum är att det inte är ovanligt att vara sällsynt.
Okunskap gör att man som patient upplever sig bli bemött med oförståelse. Enligt vår medlemsundersökning har tre av tio personer med sällsynt hälsotillstånd nekats vård på grund av sitt sällsynta tillstånd. Man kan ha sökt för halsfluss eller förstoppning, men läkare har inte vågat behandla på grund av bristande kunskap kring grunddiagnosen. Många i vården vet inte var man hittar information om specifika, sällsynta tillstånd, berättar Malin Grände.
Även hos Försäkringskassan och socialtjänsten, eller i skolan och hos andra samhällsaktörer, kan det saknas erfarenhet och kunskap om sällsynta diagnoser. Det ställer stora krav på varje enskild persons förmåga att argumentera för och beskriva sina behov. Här kan man ha stor hjälp av Riksförbundet Sällsynta Diagnoser. Malin Grände säger, det är svårt att orka med att strida för sina rättigheter om man har ett sjukt barn eller är sjuk själv. Vi som orkar gör jobbet.
Riksförbundet Sällsynta diagnoser är en intresseorganisation för de som har sällsynta hälsotillstånd. Förbundet fyller 25 år nästa år, och har ett välutvecklat samarbete inom Norden genom SBONN, Sällsynta Brukarorganisationers Nordiska Nätverk. Förbundet ingår också i det europeiska nätverket EURORDIS och i den internationella sammanslutningen RDI, Rare Diseases International.
Riksförbundet Sällsynta Diagnoser har cirka 16 000 medlemmar, och de är fördelade på 69 olika diagnosföreningar. Var och en av de små diagnosgrupperna kan ha svårt att synas och höras eftersom gruppen är så liten. Genom att samla många mindre diagnoser i en större förening blir möjligheten att hjälpa och påverka större.
Riksförbundet Sällsynta diagnoser arbetar för att personer som har en sällsynt diagnos ska få bättre levnadsvillkor, förbättrad vård och tillräckligt stöd. Genom att träffas på möten, under helger eller på sommarläger sker ett erfarenhetsutbyte mellan de olika medlemmarna.
Med så många olika diagnoser och hälsotillstånd är det så klart en väldigt heterogen grupp, berättar Malin Grände. Hon fortsätter, tillsammans blir vi starkare. Det är svårt att nå fram med frågor och påverkansarbete om man bara är fem personer med ett visst hälsotillstånd.
Majoriteten av medlemmarna har genetiska diagnoser, och de flesta har haft sitt hälsotillstånd sedan de var nyfödda. Gemensamma nämnare för de många olika genetiska hälsotillstånden är att det varar hela livet, man har ärvt det av sina föräldrar och för det vidare till sina barn.
”Sällsynta dagen” startades som ett svenskt initiativ 29 februari 2008. Man valde skottdagen det året för att symbolisera sällsyntheten hos de olika diagnoserna. Nu uppmärksammas denna dag den 28 februari varje år (29 februari under skottår) över hela världen under namnet ”World Rare Disease Day”. I över 100 länder i världen uppmärksammas denna dag med kampanjer och filmer i sociala medier, eller genom att lysa upp byggnader i de olika hälsotillståndens symbolfärger.
Sällsynta dagen anordnas och leds av patienterna själva, men alla, inklusive familjer, hälso- och sjukvårdspersonal, forskare, politiker och allmänheten kan delta. Syftet är att öka kunskapen om sällsynta diagnoser och rikta fokus mot lika rättigheter och möjligheter för de som drabbats.
I år anordnar Riksförbundet Sällsynta Diagnoser tillsammans med Centrum för Sällsynta Diagnoser tre webbinarier under dagarna 24, 26 och 28 februari. Webbinarierna är öppna för alla intresserade och länkar finns på hemsidan för Riksförbundet Sällsynta Diagnoser.
Socialstyrelsen har en kunskapsdatabas om fler än 300 sällsynta hälsotillstånd. Ny information läggs till varje år, och texterna som redan finns där uppdateras och granskas regelbundet av medicinska expertgrupper. Informationstexterna på Socialstyrelsens sida är till för dig som arbetar inom vård, omsorg, skola och socialtjänst. Den vänder sig också till dig som lever med ett sällsynt hälsotillstånd, dina närstående och andra personer som du har kontakt med. Även för myndigheter kan kunskapsdatabasen vara användbar.
Orphanet är en europeisk referensportal på internet för information om sällsynta diagnoser och läkemedel som används vid sällsynta hälsotillstånd. Även den riktar sig till forskare, läkare och patienter och har omkring 40 000 besök varje dag. Orphanets mål är att förbättra diagnos, vård och behandling för patienter med ovanliga diagnoser. I databasen finns gratis och lättillgänglig information om tusentals sällsynta diagnoser, specialister, forskningsprojekt, pågående kliniska studier, läkemedel och patientorganisationer.
Ågrenska är ett nationellt kunskapscentrum för sällsynta diagnoser. En del av deras arbete är att ge vägledning och stöd för barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättningar och sällsynta diagnoser. De erbjuder webbaserade utbildningar, och bedriver olika verksamheter för personer med funktionsnedsättning och deras familjer. Även personal från sjukvård, skola, socialomsorg, försäkringskassa, arbetsförmedling eller habilitering kan vända sig till Ågrenska för vägledning. Ågrenska erbjuder också korttidsvistelser och sommarläger för unga med funktionsnedsättning.
Malin Grände på Riksförbundet Sällsynta Diagnoser tipsar också: -Sök efter information hos patientföreningen! Bjud in föreningen till möten, föreläsningar och kongresser. Vill du veta mer om sällsynta hälsotillstånd; åk till föreningens sommarläger, där träffar du flera individer som lever med sällsynt hälsotillstånd och får kunskap direkt från dem! Och glöm inte; även hälso- och sjukvårdspersonal är varmt välkomna att bli medlemmar i patientföreningen.
Så förebygger Du fotsvamp
Att lida av fotsvamp kan vara smärtsamt. Men enligt en expert finns det flera sätt att lindra symtomen och bota uppkomsten.
Vi ska vara rädda om våra fötter då de bär upp hela vår kroppsvikt och bör därför skötas om noga. Tyvärr är det den kroppsdel som vi oftast glömmer bort och att inte vårda sina fötter kan få förödande konsekvenser.
Vi använder våra fötter mest men vi tänker på dem minst. Folk sätter värde på annat, delar av oss som syns mer. Vi fixar håret, gör ögonfransförlängningar, använder botox och fillers. Jag tror inte det handlar om snålhet utan om att folk inte bryr sig. Vi bor i ett kallt land där vi inte visar våra fötter så mycket. Vi går ju runt i strumpor och skor större delen av året, säger Amina Ståhl, medicinsk fotterapeut, till Expressen Hälsa.
Fotsvamp är lätt att få då vi stänger in fötterna i varma skor och strumpor. Huden blir fuktig, vit och börjar till slut flagna och den grogrunden är som ett femstjärnigt hotell för fötterna enligt Ståhl.
Det vanliga är att svampen börjar mellan fjärde och femte tån. Då den är väldigt smittsam bör man behandla fotsvampen direkt. Risken finns annars att den sprider sig och bildar nagelsvamp.
Det är extra viktigt att torka ordentligt mellan tårna efter ett bad eller dusch, det är det många som missar. Se även till att byta skor ofta så att skorna får en möjlighet att torka mellan gångerna. Om du använda samma skor hela tiden så hinner de inte göra det. Efter att ha haft ett par skor en dag, ställ gärna ut dem på balkongen eller terrassen och ta ett par andra skor nästa dag.
Ett knep att ta till är att pudra fötterna med barnpuder för att minska friktionen. Det finns även deodoranter att köpa för dem som svettas mycket.
Det kan även vara bra att ha ett par extra strumpor i väskan. Det finns dem som undviker att hälsa på vänner och bekanta direkt efter jobbet eller skolan på grund av att de skäms så mycket över sina svettiga fötter att de inte vågar ta av sig skorna.
Det allra viktigaste är att inte vänta för länge med att söka hjälp.
Jag har haft kunder som fått sjukskriva sig för att de inte kan stå på fötterna längre. De har handlat om blödande hälsprickor och liktornar som varit extremt smärtsamma. Så ska det inte vara. Man ska inte vänta med att söka hjälp tills man får ont, då har det gått för långt.
Få, men fler, nedskräpare har åkt på böter
Nu kan också den som slänger en fimp eller ett kolapapper på fel plats få böta.
Kastat en fimp på marken?
Eller slängt godispapper och tuggummi omkring Dig?
Från och med årsskiftet riskerar även små nedskräpare böter på hundratals kronor.
Och det tycks ha fått effekt, drygt 300% fler ordningsböter utfärdades första halvåret i år jämfört med samma period i fjol.
Ordningsböter för nedskräpningsförseelser, från 2022 gäller detta både mindre allvarlig nedskräpning och ringa nedskräpningsförseelse.
Före den 1 januari i år var det inte straffbart med ringa nedskräpningsförseelse, som att skräpa ned med en cigarettfimp eller ett tuggummi. Men med en ändring i miljöbalken som trädde i kraft vid årsskiftet så kan polisen numer utfärda en ordningsbot mot en person som ses skräpa ned på det här viset, på 800 kronor.
Nedskräpning är problematiskt utifrån flera miljöperspektiv. Det leder till sämre stadsmiljö, direkta miljöskador på djurlivet och orsakar spridning av mikroplast i hav och vatten, sade dåvarande miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) i en skriftlig kommentar då förändringen blev klar.
Sedan tidigare har polisen även kunnat bötfälla den som gör sig skyldig till mindre allvarlig nedskräpning, som exempelvis när någon skräpar ned med små mängder skräp som glasflaskor, engångsgrillar eller snabbmatsförpackningar.
Statistik från polisen som Tidningarnas Telegrambyrå fått ta del av visar att det till och med juni i år utfärdats 139 ordningsböter för nedskräpningsförseelse. Siffrorna inkluderar såväl mindre allvarlig nedskräpning som ringa nedskräpningsförseelse, så det går alltså inte att se exakt vilken påverkan ändringen haft. Däremot kan man vid en jämförelse med samma period tidigare år konstatera att ordningsböterna varit betydligt fler nu än tidigare. 2018 hade exempelvis 48 ordningsböter utfärdats till och med juni, 2021 var motsvarande siffra 34.
Det är glädjande att fler bötfälls, för det betyder ju att polisen använder verktyget. Å andra sidan eftersträvar vi ju inte att så många som möjligt ska bötfällas utan att lagen i sig har en förebyggande effekt, så att det blir mindre nedskräpning. Och det tror och hoppas vi på, säger Johanna Ragnartz, vd på organisationen Håll Sverige rent.
Men totalt 139 ordningsböter är väl inte jättemånga?
Nej, det är det ju inte. Sedan kan man ju i och för sig föreställa sig att bakom böterna kanske finns en del människor som polisen gått fram till och som då plockat upp sitt skräp och därmed inte fått någon bot. Hur stora siffror det är vet vi ju inte.
Först nästa år kan man eventuellt se om ändringen gett något resultat på nedskräpningen, enligt Johanna Ragnartz.
Statistiken visar även att antalet utfärdade böter skiljer sig åt mellan de olika polisregionerna. I syd ligger antalet på 29 medan polisregion Bergslagen enbart utfärdat nio stycken.
Det här är ett upptäcktsbrott, det måste ske inför ögonen på en polispatrull. Det är inte så att man ägnar resurser åt att ställa sig och spana efter folk som slänger skräp, säger Lars Hedelin, presstalesperson vid polisregion Bergslagen.
Men en mer riktad insats är just vad Håll Sverige rent skulle vilja se.
Egentligen skulle vi vilja att man jobbade med det här ungefär som med fortkörning. Alltså att man gör en räd och fokuserar på frågan under en vecka kanske, så att så många bötfälls att alla åtminstone känner någon som fått en bot. Det handlar om att boten ska bli känd och att man verkligen ska förstå att det finns ett reellt hot av den här lagen, säger Johanna Ragnartz.
Att en person slänger en fimp eller ett godispapper på marken kan ses som en bagatellartat. Men i sin lagrådsremiss konstaterar dåvarande regeringen att allt mindre skräp tillsammans ger upphov till stora effekter på miljön. Under en vecka i juni 2020 genomfördes en nationell skräpmätning, i vilken man fann cirka 35 miljoner skräpföremål som tillsammans vägde ungefär 60 ton.
Det är viktigt att det här blir känt och att folk förstår att det är viktigt, även om det kan verka lite fånigt och inte som en stor grej. Men vi står inför en tid där vi måste göra jättestora omställningar, överallt. Och det här är en liten insats, att vi faktiskt tar hand om det vi har, säger Johanna Ragnartz.
Så många har bötfällts, region för region
Polisregion Nord: 11
Polisregion Mitt: 26
Polisregion Stockholm: 25
Polisregion Öst: 18
Polisregion Väst: 21
Polisregion Syd: 29
Polisregion Bergslagen: 9
Totalt: 139
Siffrorna gäller från 1 januari till och med 30 juni.
Ordningsböter genom åren
Den som gjort sig skyldig till mindre allvarlig nedskräpning kan få böter för nedskräpningsförseelse. Sedan 1 januari i år är det även straffbart med ringa nedskräpningsförseelse, vilket även det kan ge penningböter på 800 kronor.
Så här många ordningsböter har utfärdats för nedskräpningsförseelse mellan 1 januari och 30 juni genom åren:
2018: 48
2019: 56
2020: 44
2021: 34
2022: 139
Hundratals sommarjobbare ber om hjälp
Tusentals unga är ute på sina första sommarjobb. Men för alla är det inte upplevelsen de hoppats på, flera har ringt in till LOs hjälptelefon för att be om hjälp och råd.
Förra året ringdes cirka 650 samtal in under sommarmånaderna, enligt fackförbundet LO som driver Fackets hjälptelefon för unga sommarjobbare.
I år var samtalen ungefär lika många, men till skillnad från tidigare år så kom de i större utsträckning från handels-, hotell- och restaurangbranschen, uppger LOs ungsekreterare Elsa Alm.
Det har också varit många samtal om sjuklön, att arbetsgivare plockar bort pass, och en del frågor kring uppsägning, säger hon.
När det händer hänvisas sommarjobbarna till rätt fackförbund, som kan göra mer än att bara ge upplysning.
Någonting som sticker ut är så kallade "solskensavtal", alltså att man bara får jobba när det är bra väder.
Enligt Alm är det då viktigt att komma ihåg att man ska få ut lön även om det inte finns så mycket att göra.
Säger chefen att man ska åka hem, då kan man antingen omplaceras till andra uppgifter, och oavsett ska man bibehålla lönen.
Något annat som förekommer i samtalen är att arbetsgivare efterfrågar gratis provjobb, ibland upp till perioder på två veckor. Det är sedan inte ovanligt att arbetstagaren ändå inte får jobbet.
Det är något vi starkt uppmanar att man tackar nej till. Det finns ingenting som heter "provjobb", utan man har alltid rätt till lön för det arbete man utför.
En annan risk med gratis provjobb är att det inte finns någon dokumentation på anställningen, så skadar man sig kan man i värsta fall behöva stå för de kostnaderna själv.
Alm påminner även om att unga löper större risk än resten av befolkningen att skada sig i jobbet och att de är överrepresenterade i arbetsplatsolyckor.
Därför ska man alltid få en säkerhetsgenomgång kring arbetsplatsen, och aldrig göra något som känns osäkert, säger hon.
Checklista för sommarjobbare
Se till att få ett anställningsbevis
Din ålder bestämmer vad Du får göra
Se till att Du får semesterersättning
Jobba aldrig utan försäkring
Ha kontroll på svartjobb, skatt och jämkning
Ha kontroll på lönebeskedet
Be alltid om ett arbetsintyg
31 juli
31 juli är den 212e dagen på året i den gregorianska kalendern (213e under skottår). Det återstår 153 dagar av året.
Helgondagar
Elin av Skövde (dock firad i Skara stift den 30 juli)
Namnsdagar
Nuvarande, Helena och Elin
Föregående i bokstavsordning
Elin, Namnet förekom tidvis på dagens datum redan före 1901, men detta år infördes det där definitivt och har funnits där sedan dess.
Elina, Namnet infördes på dagens datum 1986, men utgick 1993.
Elna, Namnet infördes 1986 på 19 februari, men flyttades 1993 till dagens datum och utgick 2001.
Elon, Namnet infördes på dagens datum 1986, men flyttades 1993 till 11 mars och utgick 2001.
Germund, Namnet förekom under 1600-talet både på 28 maj och på dagens datum, men utgick sedan. 1901 infördes det på 19 juni och har funnits där sedan dess.
Helena, Namnet förekom, till minne av Skövdes skyddshelgon, före 1901 tidvis på 30 juli, eftersom hon firades i Skara stift denna dag. De övriga svenska stiften firade henne på dagens datum och därför har namnet också varit vanligast här. 1901, när det sedan länge hade funnits på just dagens datum, flyttades det till 18 augusti, där det fanns fram till 2001, då det flyttades tillbaka till dagens datum.
Föregående i kronologisk ordning
Före 1901, Helena, Elin och Germund
1901–1985, Elin
1986–1992, Elin, Elon och Elina
1993–2000, Elin och Elna
Från 2001, Helena och Elin
I föregående i revideringar
1929, Helena
1950, Helena
1964, Helena
1973, Helena
1989, Helena
1995, Helena
2000, Helena
2005, Helena
2010, Helena
2015, Helena
2020, Helena
Händelser
432, Sedan Celestinus I har avlidit den 27 juli väljs Sixtus III till påve. Trots att hans pontifikat varar under diverse kyrkostrider kan han regera i åtta år, till sin död 440. Hans mest kända gärning för eftervärlden är att sända missionären Patrik till Irland, vilken sedermera blir öns skyddshelgon.
1009, Sedan Johannes XVIII har avlidit den 18 juli väljs Pietro Boccapecora till påve och tar namnet Sergius IV. Han anses vara den förste, som har antagit ett särskilt påvenamn och inte använt sitt riktiga namn på posten. Han avlider efter knappt tre år (1012) och efterträds då av Benedictus VIII.
1927, Herrarnas tiokamp i Uppsala årets svenska mästerskap i friidrott avslutas (den började dagen före). I övrigt är mästerskapen utspridda över året och landet med tävlingar i Örebro i mars och Eskilstuna i maj samt med avslutning i Stockholm i augusti. Denna dag hålls också en samlad dag för damer i Lidköping. Även om damernas tävlingar hålls på en enda dag är det ett framsteg, eftersom detta är första gången damer tillåts tävla i friidrotts-SM.
1940, Den svenske revykungen Karl Gerhards revy Gullregn har premiär på Folkan i Stockholm och blir Karl Gerhards mest framgångsrika revy, då den kommer att spelas i över nio månader. Det mest kända numret i revyn är Den ökända hästen från Troja, där Karl Gerhard skarpt kritiserar den svenska undfallenheten mot Nazityskland och tyskarnas framfart i Europa. Då den tyska legationen i Stockholm starkt ogillar numret tvingar Stockholms polismästare Gerhard att ta bort numret ur revyn, med hänvisning till en lag från 1868. Gerhard framför numret en gång efter att han mottagit förbudet mot att framföra det och får därför betala böter. Därefter förs den häst, som används som dekor i numret, fram på scen med munkavle, varvid Gerhard istället läser upp förbudet. Så småningom framför han istället en snällare version, som kallas Den välkända hästen från Troja.
1945, Den svenska samlingsregeringen, som bildades den 13 december 1939 och med den socialdemokratiske ledaren Per Albin Hansson som statsminister har styrt Sverige under andra världskriget, upplöses. I denna regering har samtliga riksdagspartier utom kommunisterna ingått och den har existerat under kriget, för att man ska lägga partikäbblet åt sidan och istället se till att hålla Sverige utanför själva kriget. När kriget nu är över i Europa och det bara är en tidsfråga innan det tar slut i Stilla havet börjar dock de borgerliga partierna vilja återgå till den vanliga ordningen, medan socialdemokraterna gärna vill ha kvar samlingsregeringen. Denna dag bildas istället en rent socialdemokratisk ministär, som sitter till Hanssons död hösten 1946. Socialdemokraterna behåller dock makten till 1976 med Tage Erlander och Olof Palme som partiledare och statsministrar.
1968, Ubåten HMS Sjöormen tas i bruk av svenska flottan och förblir i tjänst i nästan 30 år (till 1997). Den är den första i sin klass, som officiellt heter A11, men som efter denna ubåt kommer att kallas Sjöormenklass. Den kan vistas i undervattensläge i flera veckor och får med tiden fyra systerfartyg (Sjölejonet, Sjöhunden, Sjöbjörnen och Sjöhästen), men 1997 säljer man samtliga till Singapore, som då för första gången börjar bygga upp en ubåtsflotta.
1970, Den dagliga ransonen rom serveras för sista gången i brittiska flottan. Engelska (sedermera brittiska) sjömän har serverats alkohol dagligdags sedan 1600-talet, även om ransonerna med tiden har minskat, eftersom alkoholismen har varit utbredd. 1969 har frågan om romransonen börjat diskuteras i parlamentet, som sedermera har beslutat att avskaffa den. Eftersom den dagliga rommen har kallats ”tot” går dagen inom flottan till historien som ”Black Tot Day”.
1982, Vid den franska staden Beaune kolliderar två bussar och två personbilar på motorvägen A6 mellan Paris och Lyon. 53 personer, varav 44 eller 46 barn, omkommer i olyckan som blir den värsta bilolyckan i Frankrike genom tiderna. Det svenska punkbandet Ebba Grön gör sin sista spelning i Norberg, strax efter att deras tredje och sista album har givits ut. I början av 1983 upplöses gruppen, då gruppmedlemmen Fjodor har tröttnat på framgångarna och kändisskapet och övriga har börjat med ett sidoprojekt, som sedermera leder till bildandet av gruppen Imperiet.
1994, Den ukrainske stavhopparen Sergej Bubka hoppar 6,14 meter utomhus i italienska Sestriere. Han slår därmed världsrekord och är obesegrad än idag (2022). Året innan har han lyckats hoppa 6,15 meter inomhus och detta rekord varar i 21 år, till 2014, då fransmannen Renaud Lavillenie slår hans rekord med 1 cm.
2014, Skogsbranden i Västmanland 2014 startar
Födda
1396, Filip III, hertig av Burgund
1527, Maximilian II, tysk-romersk kejsare
1598, Alessandro Algardi, italiensk barockskulptör
1704, Gabriel Cramer, schweizisk matematiker
1783, John Wales, amerikansk whigpolitiker, senator för Delaware
1803, John Ericsson, svensk-amerikansk ingenjör och uppfinnare
1832, Gustaf Fredrikson, svensk skådespelare och teaterchef
1838, Anton Martin, svensk borgmästare och riksdagsman
1850, Robert Love Taylor, amerikansk demokratisk politiker, guvernör i Tennessee och senator för samma delstat
1853, Frans von Schéele, svensk universitets- och skolman samt pedagogisk och filosofisk skriftställare
1863, Sidney Johnston Catts, amerikansk politiker, guvernör i Florida
1875, Adolf Alexandersson, svensk fiskare och folkpartistisk politiker
1883, Erich Heckel, tysk målare och grafiker inom expressionismen
1884, Carl Friedrich Goerdeler, tysk politiker
1894, Jenny Hasselquist, svensk premiärdansös, skådespelare och balettpedagog
1897, Margit Andelius, svensk skådespelare, Eric Bengtson, svensk kapellmästare, musikarrangör, kompositör och dirigent
1901, Jean Dubuffet, fransk målare och grafiker
1914, Mario Bava, italiensk filmregissör, fotograf och producent, Ignacy Jeż, polsk biskop, Louis de Funès, fransk skådespelare, komiker och pianist
1918, Paul D Boyer, amerikansk kemist, mottagare av Nobelpriset i kemi 1997, Siv Ericks, svensk skådespelare
1921, Peter Benenson, brittisk jurist, grundare av den ideella organisationen Amnesty International, Tore Sjöstrand, svensk friidrottare, OS-guld 1948
1925, John Swainson, amerikansk demokratisk politiker, guvernör i Michigan 1961–1963
1926, Hilary Putnam, amerikansk filosof och professor
1929, Don Murray, amerikansk skådespelare
1932, Ted Cassidy, amerikansk skådespelare, Johann Georg av Hohenzollern-Sigmaringen, tysk prins och make till prinsessan Birgitta, Pelle Petterson, svensk seglare och formgivare
1933, Lars Lennart Forsberg, svensk regissör, manusförfattare, kompositör och filmproducent
1937, Jan Håfström, svensk målare, tecknare och skulptör, Olof Johansson, svensk centerpartistisk politiker, Centerpartiets partiledare, Sveriges miljöminister
1939, Susan Flannery, amerikansk skådespelare, France Nuyen, fransk skådespelare
1940, Elisabeth Odén, svensk skådespelare
1941, Amarsinh Chaudhary, indisk politiker
1942, Jan Bergquist, svensk regissör, skådespelare och dramatiker
1943, Roland Kent LaVoie, amerikansk sångare och låtskrivare med artistnamnet Lobo
1944, Geraldine Chaplin, amerikansk skådespelare
1947, Joe Wilson, amerikansk republikansk politiker, kongressledamot
1950, Anita Molander, svensk skådespelare
1951, Carlo Karges, tysk musiker, Evonne Goolagong, australisk tennisspelare
1956, Michael Biehn, amerikansk skådespelare
1963, Betty Sutton, amerikansk demokratisk politiker, kongressledamot
1964, Caroline Müller, nederländsk-tysk sångare med artistnamnet C C Catch
1965, J K Rowling, brittisk författare, mest känd för böckerna om Harry Potter
1967, Nina Bouraoui, fransk författare
1971, Harri Mänty, sverigefinländsk musiker, gitarrist i gruppen Kent
1972, Tami Stronach, amerikansk skådespelare och dansare
1974, Emilia Fox, brittisk skådespelare och producent, Adam Putnam, amerikansk republikansk politiker
1975, Henrik Ståhl, svensk skådespelare, dramatiker och författare
1976, Vernon Zaborowski, amerikansk musiker i gruppen CKY, Paulo Wanchope, costaricansk fotbollsspelare
1977, Sam Hammington, nyzeeländsk skådespelare
1978, Justin Wilson, brittisk racerförare
1981, Ana Claudia Michels, brasiliansk fotomodell, Matthew Charles Sanders, amerikansk sångare i gruppen Avenged Sevenfold
1986, Jevgenij Malkin, rysk ishockeyspelare, Salam Shaker, irakisk fotbollsspelare
Avlidna
1556, Ignatius av Loyola, spansk-italiensk munk och helgon, grundare av jesuitorden
1685, Claes Fleming, svensk friherre, lantmarskalk och riksråd
1750, Johan V, kung av Portugal
1784, Denis Diderot, fransk författare och filosof
1849, Sandor Petöfi, ungersk nationalskald och revolutionsledare
1875, Andrew Johnson, amerikansk demokratisk politiker, USA:s vicepresident och president
1886, Franz Liszt, ungersk tonsättare och pianovirtuos
1891, Frederick A. Sawyer, amerikansk republikansk politiker, senator för South Carolina
1933, Karl C Schuyler, amerikansk republikansk politiker, senator för Colorado
1944, Antoine de Saint-Exupéry, fransk författare
1949, John C B Ehringhaus, amerikansk demokratisk politiker, guvernör i North Carolina
1962, Sigfrid Jonsson, svensk skogsarbetare och socialdemokratisk riksdagspolitiker
1964, Jim Reeves, amerikansk countrysångare
1966, Lars Görling, svensk författare, regissör och manusförfattare
1967, Richard Kuhn, österrikisk-tysk biokemist, mottagare av Nobelpriset i kemi 1938
1969, Harry Ahlin, svensk skådespelare
1975, Per-Axel Branner, svensk skådespelare, regissör, manusförfattare och teaterchef
1977, Alfhild Degerberg, svensk skådespelare
1985, Willy Granqvist, svensk radioman och författare
1986, Chiune Sugihara, japansk diplomat
1988, Trinidad Silva, amerikansk skådespelare
1993, Baudouin, belgarnas konung
2000, Lars Jansson, finlandssvensk författare och tecknare
2001, Poul Anderson, amerikansk science fiction-författare
2004, Laura Betti, italiensk skådespelare
2005, Wim Duisenberg, nederländsk politiker, Nederländernas finansminister, chef för Europeiska centralbanken
2007, R D Wingfield, brittisk deckarförfattare
2008, Lee Young, amerikansk jazzmusiker
2009, Bobby Robson, brittisk fotbollsspelare och fotbollstränare, Harry Alan Towers, brittisk producent och manusförfattare
2012, Mollie Hunter, brittisk barnboksförfattare, Gore Vidal, amerikansk författare och politisk aktivist
2015, Richard Schweiker, amerikansk republikansk politiker, senator för Pennsylvania, USAs hälsominister
2017, Jeanne Moreau, fransk skådespelare
År 500-599
500
500 var ett skottår som började en lördag i den julianska kalendern.
Klodvig I besegrar Gundobad vid Dijon. Handelsmän från Sydarabien börjar kolonisera norra Etiopien. Inom kristologin formuleras aftartodoketismen. I Aksum övergår man till kristendomen. Det frankiska riket grundas. Romersk-brittiska styrkor och kelter besegrar anglo-saxare, som kan ha blivit ledda av Aelle av Sussex, i slaget vid Mons Badonicus (möjligen detta år, källorna anger olika år mellan 490 och 510) (detta slag kan ha influerat legenden om kung Arthur). Fergus Mór inleder sitt styre i nuvarande Skottland (möjligen detta år, Mórs historicitet är omtvistad). Heptarkiperioden i England inleds (omkring detta år). Det engelska kungariket Essex grundas (omkring detta år). Kejsar Xuanwu av kinesiska riket Norra Wei blir ledare för Norra Weidynastin. Asukaperioden inleds i Japan. Indianstaden Uxmal grundas (omkring detta år).
Födda, Belisarius, bysantinsk fältherre (eller 505). Prokopios, bysantinsk historiker (omkring detta år). Theodebert I, frankisk kung av Reims 534–548 (född omkring detta år eller 504). Theodora, kejsarinna av Bysans. Tribonianus, bysantinsk jurist jurist (omkring detta år). Bhavaviveka, indisk madhyamakalärd.
Avlidna, Zu Chongzhi, kinesisk matematiker. Sri Gupta, indisk kejsare.
501
Qi He Di efterträder Qi Dong Hun som ledare för kinesiska Södra Qidynastin. Muryeong blir kung av Baekje. Ahkal Mo' Naab' I tar makten i Palenque. Symmachus godkänner att en synod sammankallas för att utreda vem som var den rättmätige påven, Symmachus eller Laurentius.
Födda, Khusrov I, kung av Persiska riket. Kejsarmodern Lou Zhaojun av Norra Qidynastin. Xiao Tong, kronprins av Liangdynastin.
Avlidna, Fergus Mòr, kung av Dalriada. Godegisel, burgundisk kung. Icel av Mercia, kung av Mercia. Ravina II, rabbin. Su Xiaoxiao, kinesisk poet. Kung Dongseong av Baekje. Qi Dong Hun, kejsare av Södra Qidynastin. Pan Yunu, Qi Dong Huns favoritkonkubin.
502
23 oktober, Synodus Palmaris sammankallad av den gotiske kungen Theoderik den store, friar Symmachus från alla anklagelser och schismen med motpåven Laurentius avslutas. Krig utbryter mellan Bysantinska riket och Persien. Den södra Qidynastin avslutas och Liangdynastin inleds i södra Kina. Liang Wu Di efterträder Qi He Di. Wu-Ti blir kejsare av Kina (502-549). Den persiska filosofen Mazdak förklarar privat ägande som roten till allt ont.
Födda, Amalaric, kung över visigoterna.
Avlidna, Narsai av Mealletha, syrisk poet.
503
Det persisk-romerska kriget fortsätter till 557. Fred sluts 567.
Födda, Kejsar Jianwen av Liang. Kejsar Wu av Chen
Avlidna, Al-Nu'man II ibn al-Aswad, kung över lakhmiderna. Fan Yun, kinesisk poet.
504
504 var ett skottår som började en torsdag i den julianska kalendern.
Theoderik den store besegrar gepiderna då ostrogoterna plundrar Belgrad.
Födda, Theodebert I, frankisk kung av Reims 534–548 (född omkring detta år eller 500). Härskarinnan i Tikal, regerande drottning av Mayariket Tikal.
Avlidna, Muyal Jol, Copáns härskare.
505
Födda, Belisarius, bysantinsk general (död 565). Doroteus av Gaza, ansedd som kristendomens klosterfader. Varahamihira, indisk astronom
Avlidna, Eugenius av Karthago, karthagisk biskop. Johannes II, koptisk-ortodox patriark av Alexandria.
506
10 september, Biskoparna av visigotiska Gallien möts i Agdesynoden. Bysantinska riket och Persien accepterar ett fredsfördrag baserat på status quo. Staden Dar'a i Syrien befästs av Anastasius I som gräns mot Persien. Den romerska lagsamlingen Lex Romana Visigothorum är klar.
Födda, Sanghapala, Mon-Khmer-munk (död 518). Wei Shou. Kejsar Zhang Yao'er
Avlidna, Peter, romersk usurpator.
507
Klodvig I besegrar västgoterna i slaget vid Vouillé (på de vokladiska fälten). Det frankiska väldet utvidgas. Arbetet med den saliska lagen (lex salica) påbörjas.
Födda, Wen av Västra Wei, kinesisk kejsare. Xiaozhuang av Norra Wei, kinesisk kejsare.
Avlidna, Alarik II, visigotisk kung från 484. Laurentius, motpåve 498–499 och 501–506.
508
508 var ett skottår som började en tisdag i den julianska kalendern.
Klodvig I etablerar Paris (Lutetia) som sin huvudstad. Han gör också romersk katolicism till officiell religion i Frankerriket. Alla floder i England fryser i över två månader.
Födda, Theodora, den bysantinske kejsaren Justinianus Is hustru (död 548). Xiao Ji. Kejsar Yuan av Liang
Avlidna, Yuan Xie, kinesisk prins.
509
Klodvig I, som har varit kung över de saliska frankerna sedan 481 eller 482, blir nu kung över alla franker och därmed av Frankerriket. Därmed grundas den merovingiska maktställning över riket, som kommer att vara tills den siste merovingerkungen avsätts 743.
Födda, Kejsar Kimmei av Japan. Christian Na, koreansk filosof. Wei Xiaokuan
Avlidna, Eochaid mac Muiredaig Muinderg, kung av Ulaid.
510
Heftaliterna erövrar Punjab, Gujarat och Malwa. Katedralen i Pula får sin första biskop, Antonius.
Födda, Xiaoming av Norra Wei, kejsare, Xiaowu av Norra Wei, kejsare, Yifu, kejsarinna
Avlidna, Hashim, anfader till Muhammed och hashemiterna, Tato, kung över langobarderna (omkring detta år)
511
27 november, Vid Klodvig Is död delas Frankerriket mellan hans fyra söner, enligt gammal germansk arvsdelningssed. Chlothar I blir kung över Soissons (nuvarande sydvästra Frankrike; markerat med ljusblått på vidstående karta). Childebert I blir kung över Paris (nuvarande nordvästra Frankrike; markerat med rosa på vidstående karta). Chlodomer blir kung över Orléans (nuvarande mellanvästra Frankrike; markerat med rött på vidstående karta). Theoderik I blir kung över Reims (nuvarande nordvästra Frankrike, Belgien samt delar av Nederländerna och Tyskland; markerat med mörkblått på vidstående karta). Det gröna området på kartan är kungariket Burgund, som ännu inte ingår i Frankerriket. Uppdelningen av Frankerriket vid Klodvig Is död. Den saliska lagen (lex salica) färdigställs. Den är uppkallad efter de saliska frankerna, som är den dominerande maktgruppen inom Frankerriket.
Födda, Yang Yin, kinesisk ämbetsman.
Avlidna, 27 november, Klodvig I, kung över de saliska frankerna från 481 eller 482 till 509, kung över alla franker sedan 509
512
512 var ett skottår som började en söndag i den julianska kalendern.
29 juni, En solförmörkelse antecknas av Marcellinus Comes. Kejsar Anastasius I avbryter en period där politiska val varit vanliga, och börjar istället framhäva sin egen monofysitistiska tro. Vulkanen Vesuvius får ett nytt utbrott. Östaten Usan-guk erövras av den koreanska Silladynastins general Lee Sabu. Tidigaste kända daterade texten på det arabiska alfabetet, i Zebed i den romerska provinsen Syria. Flavianus II, patriark av Antiochia, avsätts och efterträds av Severus.
Födda, Sankt David, skyddspatron för Wales, Wu Mingche
Avlidna, Wang Baoming, kinesisk änkekejsarinna och regent.
513
513 var ett normalår som började en tisdag i den julianska kalendern.
Den bysantinske generalen Vitalianus gör uppror mot kejsar Anastasios I och erövrar stora delar av Trakien. Vigorus blir biskop av Bayeux.
Födda, Yuan Lang, An Ding Wang, kejsare av Norra Wei-dynastin
Avlidna, Shen Yue, kinesisk historiker (född 441), Gesalec, kung av västgoterna avrättas
514
20 juli, Sedan Symmachus har avlidit dagen innan väljs Hormisdas till påve.
Avlidna, 19 juli, Symmachus, påve sedan 498. Aelle, bretwalda av Sussex
515
Vitalians uppror, en del av Romersk-persiska krigen.
Födda, Hulü Guang, Yuwen Hu
Avlidna, Gao Zhao, Xuan Wu Di, regent av den kinesiska Norra Weidynastin, Euphemius, avsatt patriark av Konstantinopel, Aelia Ariadne, bysantinsk kejsarinna.
516
516 var ett skottår som började en fredag i den julianska kalendern.
Detta år utkämpas, enligt Annales Cambriae, slaget vid Badon, då de keltiska britterna besegrar saxarna.
Födda, Gildas Badonicus, brittiskt helgon (enligt egen utsago född samma år som slaget vid Badon).
Avlidna, Gundobad, burgundisk kung.
517
Sigismund av Burgunds son sätter sig emot sin far, som senare låter strypa sin son.
Födda, Charibert I, frankisk kung av Paris 561–567 (född omkring detta år eller 521).
Avlidna, Dioscorus II, koptisk-ortodox påve och patriark av Alexandria. Macedonius II, patriark av Konstantinopel.
518
9 juli, Justinus I blir bysantinsk kejsare.
Födda, Hau Ly Nam De, kejsare av Vietnam. Yomei, kejsare av Japan.
Avlidna, 9 juli, Anastasios I, bysantinsk kejsare
519
Cerdic blir kung av Wessex. Synagogan i Ravenna bränns ner under kravaller; Theoderik den store ger order om att den skall byggas upp igen på Ravennas bekostnad. Östkyrkan och västkyrkan enas tillfälligt med slutet på den akakiska schismen. Jacob av Serugh blir biskop av Batnan. Den kinesiska biografisamlingen Gāosēng Zhuàn är klart. I Irland, bildas Kildares stift.
Födda, Kejsar Xuan av Västra Liang
Avlidna, Munjamyeong, kung av Koguryo.
520
520 var ett skottår som började en onsdag i den julianska kalendern.
20 februari, Epiphanius väljs till patriark av Konstantinopel. Bodhidharma anländer till Kina. Ostrogotiske härskaren Theoderik den store bygger Theoderiks mausoleum vid sin blivande grav i Ravenna. Kungariket East Anglia bildas (beräknat datum). Latingrammatikern Priscianus skriver Institutiones grammaticae.
Födda, Pelagius II, påve 579–590. Hou Andu
Avlidna, 19 januari, Johannes av Kappadokien, patriark av Konstantinopel, Zu Geng
521
521 var inte ett skottår.
Boethius introducerar den grekiska musikaliska brevnotationen i Europa. Ecclesius blir biskop av Ravenna. Samson av Dol blir instiftad som biskop i Bretagne. Ma'adikarib Ya'fur genomför ett fälttåg i Mesopotamien. Sedermera bysantinske kejsaren Justinianus I blir konsul.
Födda, 7 december, Columba, abbot, missionär och helgon. Charibert I, frankisk kung av Paris 561–567 (född omkring detta år eller 517). Gao Cheng, prins Wenxiang av Bohai.
Avlidna, 17 juli, Magnus Felix Ennodius, latinsk biskop och poet. Jacob av Serugh, syriansk författare.
522
Anicius Manlius Severinus Boethius kastas i fängelse, anklagad för sammansvärjning mot Theoderik den store. Amalaric blir kung av visigoterna. Yusuf dhu-Nuwas tar makten i Jemen.
Födda, Kejsar Wen av Chen
Avlidna, Eochaid mac Óengusa, kung av Munster.
523
523 var inte ett skottår.
13 augusti, Sedan Hormisdas har avlidit en vecka tidigare väljs Johannes I till påve. Hilderik blir kung över vandalerna. Justinianus I, senare bysantinsk kejsare, gifter sig med Theodora. Leptis Magna blir plundrat av berberiska kommandosoldater. Seong blir kung över Baekje.
Födda, Ahkal Mo' Naab' II, kung av Palenque.
Avlidna, 1 februari, Brigid av Kildare, helgon.
6 augusti, Hormisdas, påve sedan 514.
24 oktober, Aretas, ledare för de kristna, avrättad. Thrasamund, kung över Vandalriket. Philoxenus av Mabbog, syriansk teolog. Muryeong, kung av Baekje. Sigismund, kung av Burgund.
524
524 var ett skottår som började en måndag i den julianska kalendern.
Frankerriket såsom det delades mellan Klodvig Is söner 511.
25 juni, I maktkampen i Frankerriket efter Klodvig I:s död låter Chlothar I (som är kung över Soissons, markerat med ljusblått på vidstående karta) mörda sin bror Chlodomer (som är kung över Orléans, markerat med rött på vidstående karta) och hans barn. Det blir dock den andre brodern Childebert I (som är kung över Paris, markerat med rosa på vidstående karta), som övertar Chlodomers del av riket. Det filosofiska verket Filosofins tröst (latin, Consolatio Philosophiae) nedtecknas av Boethius (troligen detta år).
Födda, 20 september, Kan B'alam I, kung av Palenque. Xiaojing av Östra Wei, kinesisk kejsare.
Avlidna, 25 juni, Chlodomer, frankisk kung av Orléans sedan 511
525
525 var ett skottår som började en onsdag i den julianska kalendern.
Dionysius Exiguus föreslår en kalender baserad på Jesu födelse. Bysantinske kejsaren Justinus I ser till att Anazarbus byggs upp igen, och ändrar namn till Justinopolis. Bysantinske kejsaren Justinianus I gifter sig med Theodora. Bernicia bildas av anglerna. Caleb av Abessinien erövrar Jemen.
Födda, Chilperik I, frankisk kung av Neustrien 561–584 och av Paris 567–584 (född omkring detta år eller 527), Gunthchramn, frankisk kung av Burgund 561–592 och av Paris 584–592 (född omkring detta år eller 528), Johannes Klimakos (förmodat datum), Wideok av Baekje, Alexander av Tralles, Yujiulü
Avlidna, Boëthius (förmodat datum), Yuan Cha, Brigid av Kildare, irländskt helgon.
526
12 juli, Sedan Johannes I har avlidit 18 maj väljs Felix IV till påve.
Födda, Yuan Zhao, kinesisk kejsare.
Avlidna, 18 maj, Johannes I, påve sedan 523. Theoderik den store, kung över ostrogoterna. Audofleda, ostrogotisk drottning och frankisk prinsessa.
527
Tillsammans med sin gemål Theodora inleder kejsar Justinianus I en glansperiod för det östromerska riket. Han återerövrar Nordafrika, Italien och en del av Spanien. Han bygger upp kloster och kyrkor samt ordnar förvaltningen och rättsväsendet (Codex Justinianeus, Pandectæ och Institutiones).
Födda, Chilperik I, frankisk kung av Neustrien 561–584 och av Paris 567–584 (född omkring detta år eller 525)
Avlidna, 1 augusti, Justinus I, bysantinsk kejsare. Härskarinnan i Tikal, regerande drottning av Mayariket Tikal.
528
528 var ett skottår som började en lördag i den julianska kalendern.
Slaget på Luachair Mor utkämpas på Irland. Tuathal Maelgarbh blir kung av Irland.
Födda, Gunthchramn, frankisk kung av Burgund 561–592 och av Paris 584–592 (född omkring detta år eller 525)
Avlidna, 31 mars, Xiaoming, kinesisk kejsare.
17 maj, Yuan Zhao, kinesisk kejsare. Hu av Norra Wei, kinesisk kejsarinna och regent.
529
Stängandet av filosofernas lärosalar i Aten betecknar slutet på den antik-hedniska vetenskapen. Benedikt av Nursia grundar klostret Monte Cassino.
Födda, Wenxuan, kinesisk kejsare.
Avlidna, Avinita, kung av Västra Ganga.
530
22 september, Sedan Felix IV har avlidit samma dag väljs Bonifatius II till påve, medan Dioskurus väljs till motpåve, men själv avlider redan 14 oktober.
Födda, Aelia Sophia, kejsarinna av Bysantinska riket. Venantius Fortunatus, biskop i Poitiers.
Avlidna, 22 september, Felix IV, helgon, påve sedan 526.
14 oktober, Dioskurus, motpåve sedan 22 september detta år.
531
Den frankiske kungen Chlothar I anfaller Thüringen, som införlivas med det frankiska väldet. Maindalen koloniseras av franker. Västgotiska rikets tyngdpunkt förläggs till Spanien under Theudis.
Födda, Lu Sidao, kinesisk poet. Yan Zhitui, kinesisk lärare, målare, kalligraf, musiker och regeringstjänsteman.
Avlidna, Amalaric, visigotisk kung. Anjang, kung av Koguryo. Kavadh I, persisk storkung. Xiaozhuang av Norra Wei, kinesisk kejsare.
532
532 var ett skottår som började en torsdag i den julianska kalendern.
Frankerna inleder en erövring av det burgundiska riket, vilken varar till 534. För första gången tillämpas Dionysius Exiguus uträknade kristna tideräkning, med årtal anvigna "efter Kristus" varigenom man på så sätt kan ange innevarande år såsom Anno Domini, Herrens år.
Födda, Xiao Mohe, kinesisk general.
Avlidna, 17 oktober, Bonifatius II, påve sedan 530 (begravd detta datum, död några dagar tidigare).
533
2 januari, Sedan Bonifatius II har avlidit året innan väljs Mercurius till påve och tar namnet Johannes II, då han inte vill använda sitt födelsenamn som påvenamn, eftersom Mercurius är en gud i den romerska mytologin. Den bysantinske kejsar Justinianus I:s general Belisarius landstiger i Nordafrika och anfaller vandalerna i Karthago. Vandalernas rike (Gelimer) besegras och Nordafrika blir bysantinskt.
Avlidna, 13 januari, Remigius av Reims, ärkebiskop i Reims. Hilderik, kung av Vandalriket.
534
Frankerriket såsom det delades upp mellan Klodvig Is söner 511. Frankerna inleder ett krig där de besegrar Burgund och övertar Provence. Theoderik den stores dotter Amalasuntha mördas på föranstaltande av Theodahad. Vid Theoderik Is död efterträds han som kung av Reims (markerat med mörkblått på vidstående karta) av sin son Theodebert I.
Avlidna, 2 oktober, Athalaric, ostrogotisk kung, Theoderik I, frankisk kung av Reims sedan 511
535
Klimatavvikelsen 535-536
13 maj, Sedan Johannes II har avlidit en vecka tidigare väljs Agapetus I till påve.
Födda, Sigibert I, frankisk kung av Austrasien 561–575. Theodebald I, frankisk kung av Reims 548–555.
Avlidna, 8 maj, Johannes II, född Mercurius, påve sedan 533. Amalasuntha, ostrogotisk drottning.
536
536 var ett skottår som började en tisdag i den julianska kalendern.
Det finns indicier från undersökningar av borrkärnor från glaciärer på Grönland, arkeologiska utgrävningar, träds årsringar med mera att något drastiskt inträffade med klimatet år 536, den så kallade Klimatavvikelsen 535–536. Det antas vara ett av två stora vulkanutbrott som sänkte medeltemperaturen under ca 15 års tid på jorden. Det andra utbrottet skedde år 540. Det finns teorier att denna klimatavvikelse kan ha givit upphov till folkliga sägner om t ex Fimbulvintern i Den poetiska Eddan.
Juni, 8 juni, Sedan Agapetus I har avlidit den 22 april väljs Silverius till påve. Det frankiska kriget, där frankerna besegrar Burgund och övertar Provence, avslutas.
Födda, Agathias, grekisk skald.
Avlidna, 22 april, Agapetus I, påve sedan 535.
537
Mars, Påven Silverius blir avsatt och landsförvisas till Orienten.
29 mars, Sedan Silverius har blivit avsatt tidigare under månaden väljs Vigilius till påve. Frankerna övertar Provence från visigoterna i Spanien. Det legendariska slaget vid Camlann, där Kung Arthur och Mordred dödar varandra, utkämpas. En pestepidemi utbryter i Irland och Britannien.
Födda, Gong av Västra Wei, kinesisk kejsare. Wucheng av Norra Qi, kinesisk kejsare.
Avlidna, 2 december, Silverius, påve från 536 till mars detta år (död denna dag eller 20 juni året därpå). Arthur, kung av Britannien (förmodligen detta år).
538
12 mars, Ostrogoternas kung Witiges upphör med sin belägring av Rom och retirerar till Ravenna samt lämnar staden i händerna på den bysantinske generalen Belisarius. Den sista Ariusmakten i väst har därmed besegrats, och all västkristendom kommer under påvens makt. Gabrán mac Domangairt blir kung av Dál Riata. Kofuneran avslutas med Asukaperioden, den andra delen av Yamatoperioden i Japan börjar. Buddhismen införs formellt i Japan (enligt vad vissa beräkningar, se även 552).
Födda, Kejsar Bidatsu av Japan, Gregorius av Tours, biskop och historiker (död 594), Zhiyi, de facto-grundare av Tiantai-buddhismen
Avlidna, 8 februari, Sverios, patriark av Antiochia vid Orontes.
20 juni, Silverius, påve 536–537 (död denna dag eller 2 december året innan). Comgall mac Domangairt, kung av Dál Riata.
539
29 november, Antiochia vid Orontes drabbas av en jordbävning. Kimmei blir japansk kejsare. Ravenna blir en exarkatet till Bysantinska riket. Waltari mördar sin farbror Wacho och blir kung över lombarderna.
Födda, 30 november, Gregorius av Tours, biskop och historiker (död 594)
Avlidna, Wacho, kung över lombarderna.
540
540 var ett skottår som började en lördag i den julianska kalendern.
En andra köldtopp på kort tid inträffade, efter den år 536. Orsaken kan ha varit ett stort vulkanutbrott. Ildibad blir kung över ostrogoterna.
Födda, Galswinthia, gotisk prinsessa
Gregorius I, påve 590–604
Avlidna, Dionysius Exiguus. skytisk-romersk munk, Witigis, ostrogotisk kung
541
1 januari, Anicius Faustus Albinus Basilius utses till konsul i Konstantinopel, den siste personen på den posten. Ostrogoternas kung Ildibad dräps under en bankett. Pesten, som bröt ut i Kina upptäcks i den egyptiska hamnen Pelusium och spred sig följande år till Konstantinopel och det bysantinska riket, som den Justinianska pesten. Totila blir kung över ostrogoterna. Jacob Baradaeus blir biskop av Edessa. Uigurererna kommer under Hefthalites styre.
Födda, Kejsar Wen av Sui
Avlidna, Ildibad, kung av ostrogoterna
542
De frankiska kungarna Childebert I och Chlothar I intar Pamplona.
Födda, Ming av Västra Liang, kinesisk kejsare. Xiaomin av Norra Zhou, kinesisk kejsare.
Avlidna, Crimthann Srem mac Echado, kung av Munster.
543
543 var ett normalår som började en torsdag i den julianska kalendern.
Apokatastasisdoktrinen fördöms på Konstantinopelsynoden.
Födda, Sankt Columbanus, Kejsar Wu av Norra Zhou, Brunhilda, drottning och regent
Avlidna, Sankt Benediktus av Nursia, grundare av benediktinorden med munkar, Scholastica, tvillingsyster till Benediktus av Nursia
544
544 var ett skottår som började en fredag i den julianska kalendern.
Belisarius sänds tillbaka till Italien för att återigen strida mot ostrogoterna, som gjort återerövringar i området. Påve Vigilius reser till Konstantinopel. Khosrau I av Persien misslyckas med aattacken av bysantinska fortet i Daraa. Ly Bi grundar kungariket Van Xuan och Ly-dynastin i Vietnam. Jacob Baradaeus viger Sergius av Tella som patriark av Antiochia. Detta leder till en permanent schism mellan den Syrisk-ortodoxa kyrkan och Östortodoxa kyrkan.
Födda, Kejsarinnan Dugu Qieluo, Kejsaren Jing av Liang, Yuwen Xian
Avlidna, 18 oktober, Sankt Wenna, Dionysius Exiguus, skapare av Anno Dominitideräkningen.
545
Ostrogoterna belägrar Rom. Klostret i Clonmacnoise byggs.
Födda, Gunthchramn, frankisk kung. Fei Qidi, kejsare av norra Qi. Galswinthia, merovingisk drottning.
Avlidna, Clotilda, frankisk drottning.
546
17 december, Ostrogoterna ledda av Totila återerövrar Rom vilket leder till Roms skövling. Påve Vigilius anländer till Konstantinopel för att möta Justinianus I; blivande påven Pelagius I skickas av Totila för att förhandla med Justinianus. Bysantinerna allierar sig med langobarderna mot gepiderna. Audoin efterträder Waltari som kung över langobarderna.
Avlidna, Walthari, kung över langobarderna.
547
Den tredje köldtoppen på kort tid inträffade år 547, efter de år 536 och år 540. Orsaken är oklar. Det kan ha varit, som troligen var fallet med de två närmast tidigare, att ett stort vulkanutbrott inträffat. Det skulle också kunna berott på ett en komet eller stor meteorit slagit ned och rivit upp stora mängder stoff.
Ida bildar kungariket Bernicia vid Bamburgh (traditionellt datum). Theodebald I blir kung Austrasien (eller 548).
Födda, Pei Ju, Kejsarinnan Zhu Manyue
Avlidna, Theodebert I, kung av Austrasien (eller 548). Tribonianus, bysantinsk advokat och författare av Codex Justinianus. Maelgwn Gwynedd, kung av Gwynedd (förmodat datum), Gao Huan
548
548 var ett skottår som började en onsdag i den julianska kalendern.
Vid Theodebert Is död efterträds han som kung av Reims (markerat med mörkblått på vidstående karta) av sin son Theodebald I. Belisarius blir av med ansvaret över de bysantinska trupperna i Italien och efterföljs av Narses. Koguryo invaderar Baekje.
Födda, Xiao Zhuang
Avlidna, Theodora, bysantinsk kejsarinna, Theodebert I, frankisk kung av Reims sedan 534
549
Ostrogoterna under Totila återerövrar Rom. Agila efterträder Theudigisel som kung över visigoterna. Det romersk-katolska Ossorys stift bildas på Irland. Kejsar Jinwen efterträder Kejsar Wu som härskare av Liangdynastin i Kina.
Födda, Jizang, kinesisk buddhistmunk (döda 623)
Avlidna, Theudigisel, kung över visigoterna, Tuathal Maelgarb, kung av Tara, Gao Cheng, prins Wenxiang av Bohai, Kejsar Wu av Liang, Xiao Zhengde, Prinsessan Xu Zhaopei, Zhu Yi
550
I Kina slutar Östra Weidynastin och Norra Qidynastin börjar. Guptariket faller. Mayastaden Quiriguá grundas.
Födda, Bonifatius IV, påve 608–615.
Avlidna, Vishnu Gupta, den siste kungen av Guptadynastin i Indien.
551
Beirut förstörs av en jordbävning och av den tsunami som följer därpå. Den gotiske historikern Jordanes verk De origine actibusque Getarum (Om goternas ursprung och bedrifter) publiceras.
Födda, Ashina, kinesisk kejsarinna.
Avlidna, Jianwen av Liang, kinesisk kejsare. Wen av Västra Wei, kinesisk kejsare.
552
552 var ett skottår som började en måndag i den julianska kalendern.
Prins Shotoku inför buddhism i Japan. Theodebald I gifter sig med Waldrada av Lombardiet. Östgoterna lider nederlag i närheten av Nuceria. Italien blir en bysantinsk provins, kallad "Exarkatet".
Avlidna, Totila, ostrogoternas siste betydande kung. Teia (552 eller 553), ostrogoternas siste kung.
553
Andra konciliet i Konstantinopel äger rum. Den monofysitiska statskyrkan står mot påvedömet.
Födda, Chen Shubao, Chendynastins siste kejsare.
Avlidna, Teia (553 eller 552), ostrogoternas siste kung.
554
Narses, bysantinsk general, erövrar Italien. Bysantinska styrkor besegrar visigoterna i Andalusien.
Födda, Suiko, kejsarinna av Japan.
555
555 var ett normalår som började en onsdag i den julianska kalendern.
När Theodebald I dör övertas hans rike Reims av hans farfars bror Chlothar I, som redan är kung över Soissons. Därmed förenas Reims och Soissons och Chlothar I får en stark maktposition gentemot sin bror Childebert I, som är kung över Paris.
Födda, Khadidja, Muhammeds första hustru.
Avlidna, 7 juni, Vigilius, påve sedan 537, Theodebald I, frankisk kung av Reims sedan 548
556
556 var ett skottår som började en lördag i den julianska kalendern.
16 april, Sedan Vigilius har avlidit året innan väljs Pelagius I till påve. Cynric och Ceawlin av Wessex slåss mot britonerna vid Beranburh. Västra Weidynastin upphör i Kina.
Födda, Gao Bainian
Avlidna, 21 februari, Maximianus av Ravenna, biskop, Empress Erzhu Ying'e, änka till kejsar Xiaozhuang av Norra Wei, Xiao Yuanming, Yuwen Tai
557
14 december, En jordbävning i Istanbul orsakar sprickor i en kupol på Hagia Sofia. Den nordliga Zhoudynastin inleds i norra Kina, med Zhou Xiao Min Di som första härskare.
Födda, Dushun, Gao Wei, Ouyang Xun
Avlidna, Helgonet Cyriacus Anakoreten, Kejsaren Gong av västra Wei, den sista kejsaren av västra Wei, Kejsaren Xiaomin av norra Zhou
558
558 var inte ett skottår.
13 december, När Childebert I dör kan hans bror Chlothar I återförena hela Frankerriket, då han även övertar dennes rike Paris och sedan tidigare är kung över Soissons. Frankerriket förblir sedan enat till Chlothars död tre år senare, då det på nytt delas mellan hans fyra söner. Guanghuatemplet blir färdigt. Istämi av Västturkiska khaganatet besegrar heftaliterna i allians med sasanidernas imperium i Perserriket. Conall mac Comgaill blir kung av Dalriada.
Födda, Gao Yan, kejserlig prins av den kinesiska dynastin Norra Qi. Yu Shinan, mästare i kalligrafi i början av Tangdynastin.
Avlidna, 13 december, Childebert I, frankisk kung av Paris sedan 511. Jing av Liang, kinesisk kejsare under Liangdynastin. Dugu, kejsarinna under dynastin Norra Zhou. Gabrán mac Domangairt, kung av Dalriada.
559
Bulgarerna och hunnerna invaderar bysantinskt territorium och gör räder, men drivs tillbaka vid Konstantinopel av Belisarius. Glappa efterträder sin far Ida som kung av Bernicia (traditionellt datum). Första framgångsrika mänskliga flygningen: en bemannad flygdrake landar närheten av närhet kinesiska Ye. Ara Gaya, medlem av Gayakonfederationen, kapitulerar till Silla på Koreahalvön.
Födda, Kejsar Xuan av Norra Zhou
Avlidna, Wen Xuan Di av Norra Qi , kinesisk härskare, Chen Wu Di, kinesisk härskare, Ida, kung Bernicia (traditionellt datum)
560
560 var ett skottår som började en tisdag i den julianska kalendern.
Ceawlin blir enligt traditionen kung av Wessex. Ethelbert efterträder enligt traditionen sin fader Eormenric som kung av Kent. Adda efterträder enligt traditionen sin broder Glappa som kung av Bernicia. Aella blir enligt traditionen kung av Deira. Den anglosaxiska heptarkin bildas av kungarikena Wessex, Essex, Sussex, Kent, East Anglia, Mercia och Northumbria.
Födda, Isidorus av Sevilla, ärkebiskop och lärd. Konstantina av Bysans, bysantinsk kejsarinna
Avlidna, Cynric, kung av Wessex. Eormenric, kung av Kent. Glappa, kung av Bernicia.
561
17 juli, Sedan Pelagius I har avlidit 3 eller 4 mars väljs Catelinus till påve och tar namnet Johannes III (omkring detta datum).
Födda, Yang Lihua, kinesisk kejsarinna.
Avlidna, 3 eller 4 mars, Pelagius I, påve sedan 556.
29 november eller 31 december, Chlothar I, frankisk kung av Soissons 511–558, av Reims 555–558 och av Frankerriket sedan 558.
562
Den frankiske kungen Sigibert I slår tillbaka diverse anfall från barbarer.
Avlidna, Xuan av Västra Liang, kinesisk kejsare.
563
Anglosaxarna omvänds till kristendomen. Den iro-skotske Columbanus grundar det stora klostret Hy bland Hebriderna (Iona).
Födda, Chindasuinth, visigotisk kung.
Avlidna, Hou Andu, kinesisk general.
564
564 var ett skottår som började en tisdag i den julianska kalendern.
Födda, Hermenegild, visigotisk prins
Avlidna, Sankt Tudwal, biskop av Tréguier.
565
22 augusti, Första rapporten om Loch Ness-odjuret görs av Sankt Columba.
Födda, Abbas ibn Abd al-Muttalib, profeten Muhammeds farbror (troligen detta år).
Avlidna, Belisarius, bysantinsk general, Audoin, langobardisk kung
566
Enligt legenden grundas furstendömet Udaipur detta år. Datering efter Kristi födelse börjar användas.
Födda, Gaozu av Tang, kinesisk kejsare. Kirtivarman I, kung av Chalukya. Xiao (Sui Yang), kinesisk kejsarinna.
Avlidna, Domnall Ilchelgach, kung av Irland. Forggus mac Muirchertaig, kung av Irland. Pulakesi I, kung av Chalukya. Wen av Chen, kinesisk kejsare.
567
Den frankiske kungen Chilperik I gifter sig med den gotiska prinsessan Galswinthia i Rouen. Leovigild blir västgoternas kung. Arianismen flammar upp för sista gången
Avlidna, Charibert I, frankisk kung av Paris sedan 561
568
568 var ett skottår som började en söndag i den julianska kalendern.
Den frankiske kungen Sigibert I slår tillbaka attacker från barbarer. Langobarderna rycker in i Italien under Alboin.
Födda, Feng Deyi, kinesisk kansler. Liu Wenjing, kinesisk kansler.
Avlidna, Galswinthia, gotisk prinsessa och frankisk drottning.
569
Langobarderna erövrar Milano. Damianus efterträder Dorotheos som patriark av Alexandria. Leovigild blir kung över visigoterna.
Födda, Yang av Sui, kinesisk kejsare.
Avlidna, Ainmuire mac Sétnai, kung av Irland. Wucheng av Norra Qi, kinesisk kejsare.
570
570 var ett normalår som började en onsdag i den julianska kalendern.
Uppskattning, Ctesiphon, huvudstaden i Sassanidriket, blir världens största stad, och övertar ledningen från Konstantinopel, huvudstad i Bysantinska riket.
Födda, 6 april, Childebert II, frankisk kung av Austrasien 575–596 samt av Paris och Burgund 592–596, Muhammed, islams store profet (förmodligen detta år), Theodelinda av Bayern, langobardisk drottning och regent
Avlidna, Gildas Badonicus, engelskt helgon
571
Monofysiter avslår återigen Konciliet i Chalkedon, och ännu en schism uppstår.
Födda, Muhammad ibn Abdullah ibn Abulmottalib ibn Hashim, sista profeten av Islam. Muhammads födelsedag räknas av sunnimuslimer som 12e dagen i månaden Rabi'-ul-Awwal, den tredje månaden i den muslimska kalendern, vilket blir den 22 april 571. Shiamuslimerna tror det är i gryningen den 17e i månaden Rabi'-ul-Awwal, beräknat till 27 april 571. Li Jing, kinesisk general och kansler av Tangdynastin (död 649), Wang Gui, kinesisk kansler av Tangdynastin (död 639), Yang Jun
Avlidna, Kejsar Kimmei, av Japan, Gao Yan, He Shikai
572
572 var ett skottår som började en fredag i den julianska kalendern.
Bysantinska riket börjar kriga mot Persien. Bysantinska riket anfalls av visigoter från Spanien. Cleph efterträder Alboin som kung av Langobarderna. Theodric efterträder sin bror Æthelric som kung av Bernicia (traditionellt datum). Kejsar Bidatsu bestiger Japans tron. Drottning Rosamunda mördar Alboin.
Födda, Prins Shōtoku av Japan
Avlidna, Alboin, langobardisk kung. Rosamunda (drottning)
573
Slaget vid Arfderydd (eller Arderydd) utkämpas enligt Annales Cambriae i nuvarande Skottland.
Kejsarinnan Aelia Sophia blir regent i bysantinska riket som ställförträdar för sin sjuke make; hon regerar till 578.
Födda, Abu Bakr, den förste kalifen.
Avlidna, Narses, bysantinsk general. Alboin, langobardisk kung
574
Kung Cleph avlider och langobarderna blir utan kung de följande tio åren.
Födda, Prins Shōtoku, Liangdynastin, Japan
Avlidna, 13 juli, Johannes III, född Catelinus, påve sedan 561.
575
2 juni, Sedan Johannes III har avlidit året innan väljs Benedictus I till påve. Childebert II förs till Metz och utnämns till furste över Reims.
Födda, Al-Khansa, arabisk poet., Herakleios, kejsare av Bysantinska riket
Avlidna, Sigibert I, frankisk kung av Austrasien sedan 561
576
576 var ett skottår som började en onsdag i den julianska kalendern.
Göktürkarna belägrar Panticapaeum i Krim. Visigoterna upprättar huvudstaden av sitt kungarike i Toledo.
Födda, Gao Shilian, kinesisk kansler av Tangdynastin (död 647)
Avlidna, Sankt Germain av Paris, Aminah bint Wahb, Muhammads mor
577
Eutychius blir återigen patriark av Konstantinopel efter Johannes III Scholasticus. Den västsaxiska erövringen av Severn-dalen påbörjas.
Födda, Agatho, påve 678–681 (född omkring detta år).
Avlidna, Lu Lingxuan, politiskt inflytelserik kinesisk amma och gunstling. Aminah bint Wahb, Muhammeds mor.
578
Tiberios II efterträder Justinus II som bysantinsk kejsare. Kongō Gumi, länge världens äldsta ännu aktiva företag (578-2006), bildas i japanska Osaka.
Avlidna, 30 juli, Jacob Baradaeus, biskop av Edessa
5 oktober, Justinus II, bysantinsk kejsare, Wu Di, kinesisk härskare, Johannes Malalas, bysantinsk krönikör, Bhavaviveka, indisk Madhyamaka forskare, Sankt Brendan, irländskt helgon, Abdul Muttalib, farfar till profeten Muhammad som grundade islam, Wu Mingche, Kejsar Wu av Norra Zhou, Yuwen Xian
579
26 november, Sedan Benedictus I har avlidit den 30 juli väljs Pelagius II till påve. Den frankiske kungen Chilperik I krossar ett uppror i Limoges. Langobarderna belägrar Rom.
Födda, Fang Xuanling, ledare för arbetet med Jinshu., Tang Jian, kinesisk diplomat.
Avlidna, 30 juli, Benedictus I, påve sedan 575. Khusrov I, persisk kung sedan 531.
580
580 var ett skottår som började en torsdag i den julianska kalendern.
Ethelbert blir kung av Kent. Den Romerska senaten skickar en ambassad till Konstantinopel; dess sista nedtecknade beslut. Den gamla kinesiska staden Ye jämnas med marken av Yang Jian.
Födda, Uthman Ibn Affan, Arnulf av Metz, Pepin I, frankisk borgmästare, Maximus bekännaren, kristen munk, Wei Zheng, kinesisk kansler av Tangdynastin (död 643), Dao Xin, Fabia Eudokia, bysantinsk kejsarinna.
Avlidna, Gao Anagong, kinesisk tjänsteman., Xuan av Norra Zhou, kinesisk kejsare.
581
Tauric Chersonesus belägras av göktürkarna. Suidynastin ersätter Norra Zhoudynastin, den sista av de norra dynastierna i Kina. Första härskaren i Suidynastin är Sui Wen Di. Den "stora staden Helu" döps om till Suzhou under Suidynastin i Kina.
Födda, Umar ibn al-Khattab, muslimsk kalif (troligen detta år), Yan Shigu
Avlidna, Taspar Khan, Qağan av göktürkarna, Feng Xiaolian, Kejsar Jing av Norra Zhou
582
Johannes IV utses till patriark av Konstantinopel. Maurikios kröns till östromersk kejsare.
Födda, 13 augusti, Arnulf, biskop av Metz. Bertrude, frankisk drottning
Avlidna, Tiberios II, Östromersk kejsare. Agathias, grekisk skald.
583
April, En brand ödelägger Konstantinopel.
Maj, En jordbävning drabbar Konstantinopel. Drottning Olnal tillträder sitt styre över Palenque.
Födda, Amr ibn al-As, arabisk befälhavare.
584
584 var ett skottår som började en lördag i den Julianska kalendern.
Monte Cassino raseras av langobarder.
Födda, Våren, Chlothar II, frankisk kung av Neustrien 584–613, av Paris 596–613, av Frankerriket 613–623 samt av Neustrien och Burgund 623–629
Avlidna, September, Chilperik I, frankisk kung av Neustrien sedan 561 och av Paris sedan 567, Ingund, västgotisk prinsessa
585
Suebikungariket på den iberiska halvön erövras av visigoterna under kung Leovigild. Hussa efterträder sin bror Frithuwald som kung av Bernicia (traditionellt datum). Creoda blir kung av Mercia. Hungersnöd drabbar Gallien. Kejsar Yōmei bestiger Japans tron. I Kina efterträder kejsar Xiaojing kejsar Xiaoming som härskare av Nan Liang-dynastin.
Födda, Theodebert II, frankisk kung av Austrasien 596–612, Du Ruhui, kinesisk kansler av Tangdynastin (död 630), Yang Jian, Yuchi Jingde
Avlidna, Kejsar Bidatsu av Japan, Kejsar Ming av Västra Liangdynastin, Frithuwald, kung av Bernicia (traditionellt datum), Johannes av Efesos, syrisk monofysitisk ledare (förmodat datum)
586
Den västgermanska stammen langobarderna erövrar det område i norra Italien som sedan kommer att kallas Lombardiet. Västgoterna ansluter sig till katolicismen.
Födda, Theodebert II, kung av Austrasien 595-612.
Avlidna, Leovigild, visigotisk kung.
587
Sledda blir kung av Essex. Kung Gunthchramn av Paris adopterar Childebert II. Nan Liang-dynastin i det gamla Kina upphör. Kejsar Sushun bestiger tronen i Japan. Medlemmar av den pro-buddhistiska gruppen besegrar sina fiender i Japan. Reccared, kung av visigoterna, avsäger sig arianismen och antar katolicism. Filioque är den första använda delen av Nicaenska trosbekännelsen, mot arianer i Spanien.
Födda, Theoderik II, frankisk kung av Burgund 596–613 och av Austrasien 612–613, Zhang Xingcheng
Avlidna, David, skyddspatron för Wales, Varahamihira, indisk astronom, Kejsar Yōmei av Japan
588
588 var ett skottår som började en torsdag i den julianska kalendern.
Guaram blir prins av Iberien. Æthelric blir första kungen av Northumbria, efter att kungadömet bildats från unionen av de två angliska stammarna från Bernicia och Deira. Det första persiskturkiska kriget utkämpas. Shivadeva bestiger tronen av Lichchhavidynastin i Nepal. Ett stort meteoritnedslag dödar 10 människor ute på landsbygden i Kina. Langobarderna konverterar till kristendom. Klostret Skellig Michael bildas på en brant klippö utanför Irlands kust.
Födda, Sankt Eligius (förmodat datum), Yu Zhining
Avlidna, 1 maj, Marcouf, kristet helgon, Aella av Deira, Sankt Aed Macbricc, Kejsar Li Ezi
589
Vid det tredje kyrkokonciliet i Toledo slås treenighetsläran fast inom den romerska kyrkan.
Födda, Li Jiancheng, kinesisk kronprins. Muhammad ibn Maslamah, kompanjon till Muhammed.
Avlidna, 1 mars, David av Menevia, walesisk kyrkoman. Sushun, kejsare av Japan. Gosuinda, västgotisk drottning
590
3 september, Sedan Pelagius II har avlidit den 7 februari väljs Gregorius I till påve.
Födda, Sichilde, frankisk drottning. Purandokht, regerande kejsarinna av Persien.
Avlidna, 7 februari – Pelagius II, påve sedan 579.
591
Agilulf blir langobardernas konung. Hans gemål är den katolska Theodelinda. Monza blir residens vid sidan av Pavia.
Födda, Gundeberga, langobardisk drottning. Li Xiaogong, kinesisk prins och general. Su Dingfang, kinesisk general.
Avlidna, Peter av Callinicum, syrisk-ortodox patriark av Antiochia.
592
592, var ett skottår som började en tisdag i den julianska kalendern.
Det Bysantinska riket vinner åter tillbaka Singidunum från Avarerna. Den persiska usurpatorn Bistam besegras av Khusrov II.
Födda, Xu Jingzong, kinesisk kansler under Tangdynastin (död 672)
Avlidna, 28 mars, Gunthchramn, frankisk kung av Burgund sedan 561 och av Paris sedan 584
593
Aethelfrith efterträder Hussa som kung av Bernicia (traditionellt datum). Pybba blir kung av Mercia. Den bysantinske överbefälhavaren Priscus besegrar slaverna, avarerna och gepiderna på romerskt territorium söder om Donau, innan han korsar Donau (i vad som nu är Valakiet) för att fortsätta en serie segrar. Kejsar Suiko bestiger Japans tron. Den Persiske härskaren Hormizd V besegras av Khosrau II. Anastasius ges upprättelse som ortodox patriark av Antiochia vid Orontes.
Födda, Kejsar Jomei av Japan, Zaynab bint Jahsh, en fru till Muhammad
Avlidna, 9 juni, Sankt Columba, Ceawlin av Wessex (traditionellt datum), Hussa, kung av Bernicia (traditionellt datum), Creoda av Mercia (traditionellt datum), Ino Anastasia, bysantinsk kejsarinna
594
Isidorus av Sevilla författar en encyklopedisk sammanfattning av tidens vetande (Etymologiæ sive origines).
Födda, Li Shiji, kinesisk general. Maymuna bint al-Harith, en av Muhammeds hustrur. Kogyoku, regerande japansk kejsarinna.
Avlidna, 17 november detta år eller 593, Gregorius av Tours, biskop av Tours.
595
En kyrklig synod förklarar Abgarlegenden apokryf.
Födda, Kim Yushin, general i Silla.
Avlidna, 2 september, Johannes IV av Konstantinopel, patriark av Konstantinopel.
596
596 var ett skottår som började en söndag i den julianska kalendern.
Toltekerna erövrar Cholula. Kung Æthelbert av Kent inbjuder missionärer att besöka hans kungarike. Gregorius I sänder Augustinus av Canterbury att konvertera anglosaxarena till kristendomen.
Födda, Gao Jifu, kinesisk kansler i Tangdynastin (död 654)
Avlidna, Mars, Childebert II, frankisk kung av Austrasien sedan 575 samt av Paris och Burgund sedan 592
597
Augustinus av Canterbury blir den förste ärkebiskopen av Canterbury.
Födda, Kejsar Kōtoku, Japan
Avlidna, 9 juni, Columba, irländsk abbot och missionär.
8 december, Fredegund, frankisk drottning och regent.
598
Slaget vid Catraeth.
Födda, Brahmagupta, indisk astronom och matematiker.
Avlidna, Áed mac Ainmuirech, högkung av Uí Néill. Dallán Forgaill, irländsk poet. Wideok av Baekje, kung av Baekje.
599
Raedwald blir kung av East Anglia. Kineserna vinner kriget vid Ordos. Sasaniderna besegrar Jemen. Mayastaden Palenque besegras av Calakmul.
Födda, Kejsar Taizong av Tang, Ali ibn Abi Talib
Avlidna, Taliesin, poet, Hye av Baekje
Vodka Martini
Vodka Martini är en klassisk och elegant cocktail. Den anses av många vara en lite tråkigare variant av Dry Martini, men så behöver inte var...
-
Piña Colada är en väldigt populär och relativt enkel drink med tropiska inslag. Rom, kokos och ananas är en trevlig smakkombination som dire...
-
Det brinner i en lägenhet på Östermalm i Stockholm. Det är en fullt utvecklad brand, det slår ut lågor genom fönstren, säger Fredrik Hilmers...