söndag 27 juni 2021

Därför kan "delta" leda till en fjärde våg

Tom Britton känner oro inför hösten och för deltavarianten som sprids över världen. Det rapporterar Svenska Dagbladet.

Deltavarianten, som är en mutation av covid19, sprider sig över världen. Nu kommer signaler om att “delta” kan ta över smittspridningen även i Sverige. Det skriver Svenska Dagbladet. 

Matematikprofessorn Tom Britton jämför med alfavarianten, och säger till tidningen att det troligtvis var den som orsakade den tredje smittovågen i Sverige. 

Min bedömning är att den tredje vågen huvudsakligen orsakades av att vi fick in alfavarianten, som brukar sägas vara 50% mer smittsam än tidigare varianter.

Deltavarianten bedöms i sin tur vara minst 50% mer smittsam än alfavarianten, tidigare kallad den brittiska varianten. Deltavariantens ökade smittsamhet får betydande konsekvenser för smittspridningen eftersom det är en exponentiell ökning enligt Britton. Om den nya varianten tar över blir det knepigare att uttala sig om hur utvecklingen kommer att gå.

Man kan inte utesluta att det kan leda till att smittan tar fart i sommar, men jag känner större oro inför hösten, inte minst eftersom vaccinationstäckningen kommer att vara mycket låg i skolorna, säger Britton till Svenska Dagbladet.

Statsepidemiolog Anders Tegnell är inte lika oroad och menar att det inte är säkert att alfavarianten skapade den tredje vågen i Sverige. Han säger dock att det inte går att utesluta att deltavarianten blir dominant.


Därför överlämnar rockstjärnan sig till polisen

Artisten står anklagad för flera fall och nu lämnar han över sig själv till polisen.

Artisten Marilyn Manson kommer att överlämna sig själv till polisen i Los Angeles, rapporterar The Wrap. Detta i enlighet med en häktningsorder från 2019 upprättad i New Hampshire.

Manson har på senare tid figurerat i nyheterna för anklagelser om påstådda sexuella övergrepp. Den aktuella anklagelsen har en annan natur och kommer från en videograf som hävdar att Manson gjort sig skyldig till misshandel under en av sina konserter.

Enligt en video från TMZ verkar Manson ha spottat på videografen.

Artisten, vars riktiga namn är Brian Warner, står anklagad för två fall av ringa misshandel vilket kan leda till max ett års fängelse om han döms.



lördag 26 juni 2021

Bibbi Zetterström 1 år idag

 Grattis älskade Bibbi Zetterström på Din stora 1 årsdag idag den 26 juni 2021




fredag 25 juni 2021

Dagens bibelord

Men Herrens nåd tar inte slut, hans barmhärtighet upphör aldrig. Varje morgon är den ny, stor är Din trofasthet. Min andel är Herren, det vet jag, därför hoppas jag på honom. 

Klag 3:22-24

Zahui imponerade, efter skadan

Amanda Zahui är tillbaka efter hälseneskadan.

Den svenska basketstjärnan glänste när Los Angeles slog Washington med 89–82 i WNBA.

27-åringen gjorde 17 poäng, näst bäst i laget efter Te'a Cooper, som gjorde sin bästa match i karriären med 26 poäng.

Zahui såg även till att Mystics-stjärnan Tina Charles, som leder poängligan i WNBA, fick en jobbig kväll. I slutminuterna lyckades svenskan blocka Charles trepoängsförsök och behålla lagets ledning, vilket utlöste jubel på läktaren. Sparks drog sedan ifrån och vann med 89–82.

En viktig seger efter det att laget förlorat fyra av de fem senaste matcherna.

Den här gruppen har visat mycket karaktär och kämpat, och verkligen försökt ta kampen genom allt, säger Sparkstränaren Derek Fisher enligt Los Angeles Daily News.

Amanda Zahui tvingades nobba pågående basket-EM i Valencia på grund av en hälseneskada. Sverige slogs ut i kvartsfinal, men spelar på lördag en placeringsmatch mot Bosnien och Hercegovina i hopp om att knipa en VM-kvalplats.



Dagen efter vid hett EU-möte

Belgiens premiärminister Alexander De Croo och Tysklands förbundskansler Angela Merkel på väg ut från torsdagens del av veckans EU-toppmöte i Bryssel.

Rejäla duster om Ungern och Ryssland får ge vika för samtal om ekonomin när EU-ledarna avslutar sitt midsommartoppmöte i Bryssel.

Torsdagen blev full av heta känslor.

I närmare 13 timmar satt statsminister Stefan Löfven (S) och hans kollegor i mötesrummet i går för att avhandla allt från migration och Turkiet till situationerna i Belarus och Sahel.

Två andra ämnen dominerade dock stort.

Ungerns syn på hbtq-frågor bjöd på en rejäl debatt, när nästan alla ledare kritiserade premiärminister Viktor Orbán för en ny lag om hur uppvisande av bland annat homosexualitet ska stoppas för minderåriga.

Det var ingen diplomatisk diskussion. Den var snarare konfrontatorisk, berättade Belgiens premiärminister Alexander De Croo när inledningsdagens mötesdel till sist avslutades vid tvåtiden på natten mot midsommaraftonen.

Han hoppas att Orbán kanske fick sig en funderare.

Jag tror inte han hade väntat sig att mötet skulle bli så här, sade De Croo.

Tvisteämne nummer två var relationen till Ryssland och framför allt frågan om det är läge att återuppta någon form av toppmöten med president Vladimir Putin igen.

Nej, blev svaret, åtminstone tills vidare.

I ett gemensamt uttalande efteråt heter det bara att ledarna "kommer att utforska olika format och villkor för dialog med Ryssland".

Personligen hade jag hoppats på ett modigare steg. Men det här är också bra och vi kommer att arbeta vidare med det, sade Merkel, som tillsammans med Frankrikes president Emmanuel Macron fick ge sig för protester från framför allt Östeuropa.

Under midsommaraftonen fortsätter och avslutas EU-toppmötet med främst ekonomiska frågor, inklusive ett separat eurotoppmöte, där dock även ledarna från de övriga EU-länderna är välkomna.



Straffar? Inget att träna på

Målvakten Robin Olsen under pressträff med landslaget.

Gruppspelet är över. Nu väntar utslagsmatcher, och möjligen straffdramatik.

Landslagsmålvakten Robin Olsen tar det dock med ro.

Jag brukar gå på känsla på straffarna, säger han.

Dejan Kulusevski och Marcus Danielson ställer gärna upp som straffläggare om någon av EM-matcherna kräver det.

Oavgjort vid full tid och efter förlängningen. Då finns i fotbollsmästerskapen bara ett sätt kvar att kora en vinnare.

Det brukar ofta leda till straffsparksövning på minst en av träningarna, i alla fall för utespelarna.

Robin Olsen har dock en annan inställning.

Om jag kommer att träna extra? 

Nej, det tror jag inte. Jag brukar inte träna straffar, säger han.

Jag hoppas så klart att vi kan avgöra tidigare. Men skulle det behövas är jag helt säker på att Maths (målvaktstränaren Maths Elfvendal) gett oss allt material vi behöver för att vara så förberedda som möjligt om det skulle gå till straffar.

Maths Elfvendal, nyligen klar som målvaktstränare i Parma i Serie A, vill helst inte gå in mer i detalj på hur han ska förbereda Olsen på ett eventuellt straffavgörande mot Ukraina på tisdag.

Det är så klart att vi gör en grundlig analys av allt, det gäller fasta situationer, det gäller straffar, det gäller hur laget spelar kollektivt och så vidare

Det finns en hel den analyspunkter som jag kollar på i första hand och sedan presenterar vi det i målvaktsgruppen. Vi bollar idéer där också ibland, men mer specifik än så väljer jag att inte vara.

Torsdagens landslagsträning i Göteborg, enbart för spelarna som inte startade mot Polen, avslutades med en internmatch som avgjordes just på straffar.

Utifrån de straffarna ser det rätt bra ut för Sverige.

Det finns också gott om alternativ, om man ska tro Dejan Kulusevski och Marcus Danielson, som vid en pressträff efter träningen räckte upp handen direkt.

För mig är det inga problem att slå straffar. Jag har gjort det tidigare i min karriär och senast den här säsongen gjorde jag mål på straff i kinesiska ligan, säger Danielson.

Så vill Janne att jag ska slå en straff är det inga problem.

Dejan Kulusevski kliver gärna fram till elvameterspunkten han också.

Samma här. Man har inget att förlora. Går det bra så går det bra och gör det inte det kommer alla att stötta en, säger han.

Duon gav också Robin Olsen medhåll i att det här med straffträning inte är så viktigt.

Nej, jag tycker inte att man ska träna på straffar. Det spelar ingen roll när Du väl är där, säger Kulusevski.

Det är inget vi behöver lägga fokus på. Känner man sig trygg med att slå en straff ska man göra det. Att göra det på träning är absolut inte som när man gör det i en match, säger Danielson.

Straffdraman vi minns från EM

EM-final 1976: Tjeckoslovakien–Västtyskland 2–2 (5–3).

Det var det första straffavgörandet i EM-fotbollens historia, och förmodligen det mest minnesvärda. När Uli Hoeness brände sin straff fick en 27-årig Antonín Panenka möjligheten att avgöra för Tjeckoslovakien. Han lurade Sepp Maier åt sidan och chippade sedan bollen mitt i målet och säkrade EM-guldet. Varianten fick sedan namnet "Panenkastraffen".

Kvartsfinal 2004: Sverige–Nederländerna 0–0 (4–5).

Efter 120 jämna minuter gick kvartsfinalmötet till straffläggning. Zlatan Ibrahimovic sköt Sveriges tredje straff över och Olof Mellberg prickade rakt på nederländske målvakten Edwin Van der Sar. En 20-årig Arjen Robben förvaltade sedan matchbollen och sköt sitt land till semifinal.

Kvartsfinal 2016: Tyskland–Italien 1–1 (6–5).

Det var den längsta straffläggningen i ett fotbolls-EM på 36 år, och missarna haglade. Det behövdes 18 elvameterssparkar för att fälla avgörandet. Till slut klev Jonas Hector fram och satte dit bollen, som gav Tyskland första segern någonsin mot Italien i ett slutspel.

Många döda i brand på kampsportsskola

En kraftig brand bröt ut på en kampsportsskola i provinsen Henan.

Minst 18 personer har omkommit i en brand i en skola för kampsport i Henanprovinsen i Kina, uppger lokala myndigheter.

Ytterligare 16 personer uppges ha skadats i branden, som bröt ut vid tretiden på fredagsmorgonen lokal tid när 34 elever befann sig i lokalerna. De flesta av offren ska vara barn och ungdomar i åldrarna sju till 16 som bodde på skolan i Zhecheng, där de även tränade.

Branden har släckts och myndigheterna undersöker orsaken till eldsvådan. Skolans chef har gripits, enligt myndigheter i Henanprovinsen. Provinsen är den traditionella kinesiska kampsportens vagga och hyser många kampsportsskolor.

Krav på större brandsäkerhet har spridits på sociala medier sedan branden på skolan blev känd. Dödliga eldsvådor är vanliga i Kina, och slarv med säkerhetsföreskrifter och kvaliteten på byggen är ett stort problem.

Ett tjugotal människor omkom i två eldsvådor i Pekings immigrantkvarter 2017, vilket fick myndigheterna att riva ett stort antal osäkra byggnader i huvudstaden.

Katastrofen i kampsportsskolan kommer vid en känslig tidpunkt för Kinas kommunistparti, som är i färd med att förbereda sitt hundraårsfirande den 1 juli. Lou Yangsheng, en partichef i Henanprovinsen, kallar i lokala medier branden en "allvarlig lärdom".



En miljon Sydneybor tvingas stanna hemma

Delstaten New South Wales premiärminister Gladys Berejiklian under en presskonferens om smittan i Sydney på torsdagen.

Delar av Sydney i Australien stängs ner i sju dagar. Efter sammanlagt 65 fall av deltavarianten i staden införs restriktioner för drygt en miljon invånare.

De södra delarna av centrala Sydney, från Operahuset ner längs de berömda stränderna och några kilometer inåt landet, stängs delvis ner i en vecka.

Om Ni bor eller arbetar i de berörda områdena måste ni stanna hemma om det inte är absolut nödvändigt att lämna hemmet, säger Delstaten New South Wales premiärminister Gladys Berejiklian på en presskonferens.

Undantag ges för sjukhusbesök, vård av anhöriga, inköp av mat eller andra nödvändiga varor samt motion utomhus. Restauranger och pubar tvingas hålla stängt från fredag kväll och sju dagar framåt. Berejiklian vill dock inte kalla nedstängningen för drygt en miljon invånare för en "lockdown".

Ni får kalla det vad Ni vill, så länge Ni följer reglerna säger hon på en direkt fråga om ordvalet.

I onsdags stängde de lokala myndigheterna möjligheterna för de över fem miljoner invånarna i hela Sydney att lämna staden under sju dagar, ett beslut som ligger kvar. Den som bryter mot det kan räkna med höga böter.

Sedan tidigare i veckan råder även munskyddskrav i kollektivtrafiken och inomhus på alla offentliga platser, inklusive arbetsplatser, samt en rad andra restriktioner.

Det aktuella utbrottet härleds till en chaufför från Bondi i östra Sydney, som transporterade flygplanspersonal. Antalet smittade har långsamt krupit upp i antal och på fredagen registrerades 22 nya fall. Det är det första utbrottet i delstaten på över en månad.

New South Wales har genom pandemin varit mycket mer försiktig i användandet av lockdowns än granndelstaten Victoria, där Melbourne stängts ner i mycket högre grad än vad som nu sker i Sydney. Förhoppningen är att den veckolånga nedstängningen i bara en del av staden ska räcka.

Men Ni kan gå ut och handla när Ni vill på dygnet. Vi har inte utegångsförbud eller något sådant, säger Berejiklian och syftar på de förbud mot att vistas utomhus som Melbourneborna tidvis levde med i fjol.

Vi gör det här för att kunna försäkra oss om att smittan inte får fäste och sprids och vi anser att det här är en proportionellt svar på risken, säger hon.

Samtliga övriga delstater i landet uppmanar sina invånare att inte åka till Sydney och begränsar för dem i New South Wales att resa in i sina delstater.

Strikta gränskontroller, omfattande testande och hårda restriktioner har gjort att pandemin har haft ett väldigt lindrigt förlopp i Australien, med 25 miljoner invånare, jämfört med de flesta jämförbara länder. Drygt 30 000 personer har smittats och 910 har avlidit.



Account Manager, Stockholm, Hammarby Sjöstad

Är Du den vi söker?

Vill Du arbeta som Account Manager i ett nytänkande företag med stora möjligheter för utveckling? 

Om tjänsten

Vår klient söker just nu två drivna B2B Account Managers som uppskattar eget ansvar och gillar att tjäna pengar. Personligt ansvar är i centrum för vår organisation. Vi gillar att jobba hårt för att uppnå våra mål.

I Din roll som Account Manager kommer Du att bygga relationer i första hand. Vår klient tänker långsiktigt vilket innebär att relationen till deras kunder är av yttersta vikt. Deras passion ligger i att utöka kundernas resultat.

Du kommer att få stor frihet och eget ansvar i att bygga relationer och driva säljprocesser framåt. Vi söker riktiga vinnare med ordentligt driv, lägger höga krav på Dig som anställd, gör allt för att hjälpa varandra att utvecklas. Vi erbjuder en hög provision.

Låt oss dyka in i vad det är Du ska sälja.

Vi skräddarsyr hemsidor och skapar sedan digitala marknadsföringsstrategier till företag. Vi är experter inom dessa områden och gör det lätt för Dig att forma ett starkt självförtroende kring det Du kommer att sälja. Du kommer att förklara för små och medelstora företag hur vi kan höja deras omsättning. Med vår hjälp kan företaget fokusera på att optimera sin egen kundhantering. Företaget blir via oss mer agila. Vi hjälper dem att hänga med i dagens snabba och dynamiska marknad och för en komplett kontroll över deras digitala närvaro. Vi vill hjälpa kunderna att skapa en så effektiv verksamhet som möjligt.

Vi söker Dig som är:

Förnuftig och praktisk

Positiv och förstår vikten av att se lösningar istället för problem

Duktig på att bygga relationer

Driven och ambitiös

Ansvarstagande

Snabbtänkt

Tävlingsinriktad

Arbetslivserfarenhet 1 års plus erfarenhet av försäljning (krav) 

 Vilka klienten är

Vi är ett gäng passionerade individer som brinner för att hjälpa företagare att lyckas och ha så roligt som möjligt på vägen, speciellt nu när konkurrensnivåerna är som högst och Covid19 ställer till det. Allt vi gör baseras på att kunden är i fokus. Vår expertis är marknadsföring. Anledningen till att vi får bättre resultat än andra marknadsföringsbyråer är tack vare en patenterad mjukvara som optimerar verksamheten.

Är Du en tävlingsinriktad säljare som vill vara med på en otroligt rolig och spännande resa med minnen för livet? 

Skicka då in Ditt CV till marianne.zetterstrom@gmail.com.



Trevlig midsommar

Vill önska alla mina läsare en trevlig midsommar.






måndag 21 juni 2021

Ericsson sexa i Indycar efter upphämtning

Marcus Ericsson kunde inte upprepa förra helgens succé i Indycar, men slutade sexa på Road America i Wisconsin efter ett dramatiskt lopp och en stark upphämtning.

Han körde upp sig från 18e startposition till tolva, snurrade av och började om som 22a, men klättrade till sjätte plats.

Snurren var inte mitt stoltaste ögonblick, skönt att få chansen att reparera det, och göra det med råge, säger han till Nerikes Allehanda.

Ericsson, 30, tog förra helgen sin första Indycarseger i karriären, nu vann stallkamraten Alex Palou som leder den sammanlagda serien.

Marcus Ericsson tappade från sjunde till åttonde plats i totalen.

Felix Rosenqvist, som vann på Road America-banan i fjol, hade startförbud efter sin krasch i Detroit förra helgen. Hans ersättare, dansken Kevin Magnussen, ledde i mitten av loppet, men fick bryta med 15 varv kvar.



Premiärministerns parti leder i Armenienval

En mamma lägger sin röst medan barnen väntar i Armeniens huvudstad Jerevan i söndagens val.

Premiärminister Nikol Pasjinjans parti leder i Armeniens extraval, visar preliminära resultat på söndagskvällen.

Extravalet är en direkt konsekvens av kriget i Nagorno-Karabach förra hösten och kan få betydande följder i regionen.

Den sittande premiärministern Nikol Pasjinjan lägger sin röst vid en vallokal i Jerevan.

När 8% av valdistrikten räknats sent på söndagskvällen hade Pasjinjans parti Civilt kontrakt fått knappa 62% av rösterna, medan utmanaren Kotjarjans parti Armeniska alliansen hade knappa 18%, enligt Reuters. Rösträkningen rapporterades av nyhetsbyrån Ria.

Kriget om regionen, där Azerbajdzjan stod på andra sidan fronten, resulterade i en inrikespolitisk kris i Armenien. Pasjinjan tvingades utlysa extraval och har agerat som tillförordnad premiärminister fram till söndagens val.

Han förlorade mycket av sin strålglans efter vad som sågs som ett nederlag i kriget mot ärkefienden.

Utmanaren, den Rysslandsvänlige före detta presidenten Robert Kotjarjan, har legat nära i opinionsmätningar före valet, men när de första distrikten räknats har hans parti inte gått framåt tillräckligt för att få makten.

Trots värmeböljan har nära 50% av väljarkåren röstat, enligt valmyndigheterna.

Tonläget har varit mycket högt i valrörelsen, med hot och anklagelser från båda huvudkandidaterna. Den 46-årige Pasjinjan har viftat med en hammare under sina valmöten, medan den 66-årige Kotjarjan sagt sig vara beredd att möta sin utmanare i en duell och har anklagat honom för att planera att rigga valet. De väntas båda iscensätta demonstrationer efter valet.

Väljaren Anahit Sargsjan tycker att premiärministern förtjänar en ny chans och tillägger att hon fruktar att det gamla gardet, som hon anklagar för att ha plundrat landet, ska komma tillbaka.

Jag röstade mot en återgång till hur det var förr, säger den 63-åriga före detta läraren.

En annan väljare, Vardan Hovhannisjan, säger att han röstar på Kotjarjan, som räknar Rysslands president Vladimir Putin till sina vänner.

Jag röstade för säkra gränser, solidaritet i samhället, att våra krigsfångar återvänder, för de sårades hälsa och för en stark armé, säger den 41-årige musikern.

Premiärminister Pasjinjans kritiker anklagar honom för att ha varit för eftergiven i förra årets fredsuppgörelse om utbrytarområdet Nagorno-Karabach, i vilken delar av territoriet överlämnades till Azerbajdzjan. Över 6 500 människor dog i förra årets strider. Både Turkiet, som stöttade Azerbajdzjan i kriget, och grannen Ryssland följer valet med intresse.

Konflikt med historiska rötter

Både Armenien och Azerbajdzjan gör historiska anspråk på Nagorno-Karabach.

Strider mellan de två länderna utbröt längs Nagorno-Karabachs gräns i juli förra året och eskalerade i september.

En överenskommelse om vapenvila nåddes under ryskt inflytande i oktober.

Men konflikten om Nagorno-Karabach har historiska rötter, och området hamnade under ryskt styre i början av 1800-talet.

Krig utbröt 1991 mellan Armenien och Azerbajdzjan sedan länderna utropat sig som självständiga stater i samband med Sovjetunionens kollaps. Uppemot 30 000 människor, framför allt azerier, dog i kriget som pågick fram till 1994.

Nagorno-Karabach har förklarat sig självständigt, men det har inte erkänts av omvärlden. Området tillhör formellt Azerbajdzjan, men majoriteten av de 150 000 invånarna är armenier.




söndag 20 juni 2021

Man ihjälskjuten vid pizzeria

En man dödades vid en skottlossning i Stockholmsförorten Sätra.

En man i 25-årsåldern har skjutits till döds vid en pizzeria i Sätra i södra Stockholm. En man i 40-årsåldern som skottskadades samtidigt vårdas på sjukhus.

Polisen larmades om skottlossningen vid klockan 19:00-tiden på söndagen. En stor polisinsats söker nu misstänkta gärningsmän. Polisen förhör också vittnen och brottsplatsen har spärrats av för en teknisk undersökning.

Det finns uppgifter om att gärningspersonerna lämnat på elsparkcykel, men det finns också uppgifter om att de har lämnat till fots, säger Anna Westberg.

Polisen har inlett en förundersökning om mord och mordförsök, men ingen har gripits.


Vänsterpartiet backar inte

Statsminister Stefan Löfven (S) och Centerpartiets partiledare Annie Lööf håller pressträff.

Parterna på bostadsmarknaden får förhandla, meddelar statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff i ett försök att lösa regeringskrisen.

"Oseriöst", svarar Vänsterpartiet.

Som det ser ut nu har vi inte fått förtroende för statsministern, säger hon till Sveriges Radio Ekot.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V).

Beskedet om att parterna ska få förhandla kommer mindre än ett dygn innan riksdagen röstar om förtroendet för regeringen Löfven.

Januaripartierna är överens om följande: Om parterna når en överenskommelse om hur hyresmodellen i nyproduktion ska reformeras, då ska regeringen lägga förslag i linje med överenskommelsen, säger statsminister Stefan Löfven på en pressträff med Centerledaren Annie Lööf.

Om parterna inte kommer överens, då genomförs utredningens förslag efter remissinstansernas synpunkter.

Avsikten är att parterna förhandlar fram till den 1 september, samt att lagändringar baserade på en eventuell överenskommelse ska beslutas under mandatperioden, enligt statsministern.

På måndag klockan 10:00 hålls en omröstning om en misstroendeförklaring mot Stefan Löfven. Om alla partier röstar som de hittills har sagt så kommer regeringen då att fällas.

Under helgen har det pågått samtal och försök att lösa den låsta situation som uppstått sedan Vänsterpartiet förklarat att man inte längre ska ses som regeringsunderlag till Stefan Löfven, varpå Sverigedemokraterna snabbt begärde att en omröstning skulle hållas.

Moderaterna och Kristdemokraterna ställde sig därefter bakom en misstroendeförklaring.

Sakfrågan handlar om fri hyressättning i nybyggen, punkt 44 i januariavtalet mellan den rödgröna regeringen och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna. V:s krav är att punkten ska strykas.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar beskriver utspelet från statsministern som politisk teater i en intervju med Sveriges Radios Ekot.

Det blir marknadshyror om förhandlingarna strandar, säger Dadgostar om budet till parterna att förhandla.

Den ena parten förhandlar med pistolen mot tinningen. Man tar Hyresgästföreningen som gisslan, säger hon.

Som det ser ut nu har vi inte fått förtroende för statsministern, säger hon.

På Twitter skriver hon, Det här är oseriöst och politisk teater för att förhala processen. Ta ansvar för landet och stryk punkt 44. Vi håller vad vi lovat svenska folket. Vi sviker inte Sveriges hyresgäster.

Men statsministern anser att han gått V till mötes.

Att kalla en förhandling mellan bostadsmarknadens parter för teater, det förstår inte jag, säger Stefan Löfven.

Det här är ett tydligt krav som lyfts av Nooshi Dadgostar och Vänsterpartiet. Den svenska modellen på bostadsmarknaden ska självfallet värnas och nu får alltså parterna tillsammans en möjlighet att komma överens, säger Stefan Löfven.

Vänsterpartiets krav är att utredningsförslaget måste bort från bordet?

Utifrån januariavtalet ska vi utgå från den utredning som varit. Den är ute på remiss nu, så det är klart att det är den som ligger till grund, säger Löfven.

Vi har lyssnat in den kritik som framförts, men vi tycker att det är viktigt med en reform som ökar bostadsbyggandet i Sverige. Nu ger vi parterna en chans att förhandla fram en ny reform. V har sagt att ett av alternativen var att låta parterna förhandla, säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

Att stryka punkten helt och låta parterna förhandla fritt är alltså inte aktuellt.

Statsministern säger att han nu förväntar sig att övriga partier är beredda att ta ansvar för att inte driva in Sverige i en politisk kris.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni lämnar följande kommentar:

Det går inte att ha ett regeringsunderlag där en viktig part inte får vara med och säga sitt. Nu har Vänsterpartiet fått vara med och säga sitt, det tycker jag är bra, det välkomnar jag, säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni till Tidningarnas Telegrambyrå.

Jag är glad över att vi kunde sträcka ut handen till Vänsterpartiet, att låta parterna sätta sig och lägga fram en lösning på hur vi ska reglera framtidens fria hyressättning, vilka regler som ska ligga bakom det. Nu förstår jag att Vänsterpartiet säger nej. Det är väldigt olyckligt, säger Sabuni.

Om parterna inte kommer överens om fri hyressättning för nyproduktion, vad händer då?

Då har vi utredningen att göra lag av.


Över miljarden vaccindoser utdelade i Kina

Pekingbor i munskydd köar för att få en spruta av det kinesiska Sinopharm-vaccinet tidigare i juni.

Över en miljard vaccindoser mot covid-19 har delats ut i Kina, enligt landets hälsomyndighet, över en tredjedel av det totala antalet doser som hittills använts världen över.

Hur många kineser som fått vaccinet är dock oklart. Landets vaccinationskampanj fick en trög start, och den upplevda bristen på transparens i kombination med tidigare vaccinskandaler har lett till motstånd bland befolkningen. Vissa provinser erbjuder nu gratis vaccin för att få folket att rulla upp skjortärmarna. På sina håll har vaccinskeptiska kineser även lockats med ägg och shoppingkuponger i utbyte.

Ett utbrott av den alltmer utbredda deltavarianten i den sydkinesiska staden Guangzhou har dessutom fungerat som en väckarklocka för många tidigare ovaccinerade kineser. På söndagen rapporterade landet 23 nya bekräftade fall av covid19.

Fyra olika vaccin används i Kinas vaccinationskampanj. Landet är världens folkrikaste med sina närmare 1,4 miljarder invånare.



Dagens bibelord

Låt mig var morgon möta Din trofasthet, ty jag förtröstar på Dig. Visa mig den väg jag skall gå, jag sätter mitt hopp till Dig. 

Ps 143:8

lördag 19 juni 2021

Nykomlingen tar sommarlov i topp

Nykomlingen Landskrona tar sommarlov som serieledare i superettan. Tredje raka segern kom via 3–0 borta mot Vasalund sedan mittbacken Viktor Wihlstrand nickat till två gånger.

Vasalund, också nykomling i serien, hade inte mycket att sätta emot succélaget Landskrona. Redan i den sjätte minuten fick gästerna straff och Filip Ottosson var säkerheten själv.

Vasalund blev bättre efter paus, men då klev Wihlstrand fram. Han nickade till på hörna två gånger om, båda slagna av vänsterbacken Alexander Tkacz.

Landskrona leder serien med 22 inspelade poäng på elva matcher. Två poäng före Norrby som vann toppmötet hemma mot Värnamo med 2–0. Jönköpings Södra klev upp på tredje plats, kvalplatsen, efter 1–0 hemma mot Gais.

Två matcher återstår i omgången innan superettan tar ett månadslångt sommarlov, undantaget hängmatchen Helsingborg–Akropolis som spelas den 11 juli.



Iransk valsegrare efter lågt valdeltagande

Sittande president Hassan Rohani tillsammans med valsegraren Ebrahim Raisi under en presskonferens efter valet.

Den ultrakonservative Ebrahim Raisi tar över presidentposten i Iran i augusti efter seger i valet.

Valdeltagandet var mycket lågt, bara 49%.

Israel oroar sig för maktbytet, men EU hoppas på nya förhandlingar om Irans kärnenergiprogram.

Det officiella beskedet meddelades av inrikesminister Aboldreza Rahmani Fazli på lördagen. Enligt den slutgiltiga rösträkningen fick Raisi närmare 62% av rösterna. Men enligt inrikesministern var valdeltagandet 48,8%, det lägsta i ett presidentval i republiken.

Den 60-årige Ebrahim Raisis seger var väntad. Han är chef för Irans rättsväsende, och har maktapparatens fulla stöd. Men bedömare har poängterat betydelsen av valdeltagandet.

Det är inte mycket att hänga i julgranen om man jämför med tidigare valresultat. Men om de här siffrorna stämmer, vi är inte helt bombsäkra på att man inte stoppat ned några extra valsedlar, så är det ändå ett hyggligt resultat med tanke på hur många som sagt sig vilja bojkotta valet, säger Rouzbeh Parsi, analytiker på Utrikespolitiska institutet.

Ännu lägre i Teheran

Även Mellanösternanalytikern Bitte Hammargren studerar valdeltagandet, många som röstat i tidigare iranska val för att de tyckte att deras röst kunde göra skillnad, trots att kandidater gallras av väktarrådet, valde att bojkotta valet denna gång eftersom de uppfattade det som riggat för Raisi, skriver hon till Tidningarnas Telegrambyrå.

Miljontals röstskolkare ville inte bidra till att ge Raisi legitimitet. Oppositionskällor talar om ett valdeltagande på endast 25% i mångmiljonstaden Teheran.

Endast sju av närmare 600 presidentkandidater godkändes för att ställa upp i valet. Iran har, enligt nyhetsbyrån AFP, 59 miljoner röstberättigade invånare.

Raisi gratulerades av avgående president Hassan Rohani, jag gratulerar folket till deras val. Mitt officiella grattis kommer att komma senare, men vi vet vem som fick tillräckligt många röster i detta val och vem som folket har valt i dag.

Landets högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, hyllade valet som en seger över "fiendepropaganda". Rysslands president Vladimir Putin har gratulerat, liksom Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Redan före valdagen talade mycket lite för att någon annan än Ebrahim Raisi skulle ta hem segern. Hans tre utmanare, däribland den tidigare centralbankschefen Abdolnaser Hemmati tillika enda ickekonservativa kandidaten som var kvar sedan flera kandidater hoppat av, har gratulerat sin motståndare till segern.

Raisi tillhör landets religiösa etablissemang och anses stå ayatollan nära. Domaren uppges ha djupt konservativa åsikter i många sociala frågor, däribland kring kvinnors ställning.

Han är en representant för det gamla hårdföra skiktet, skriver Bitte Hammargren som är kopplad till Utrikespolitiska institutet i Stockholm.

Ebrahim Raisi är föremål för amerikanska sanktioner för påstådda kränkningar av mänskliga rättigheter, bland annat för sin inblandning i de systematiska avrättningarna av tusentals politiska fångar i landet 1988, något som Raisi upprepade gånger förnekat. Under perioden tjänstgjorde Raisi som regimens biträdande åklagare.

Efter valsegern uppmanar Amnesty International till en utredning om den tillträdande presidentens påstådda brott mot mänskliga rättigheter.

Att Ebrahim Raisi stigit till presidentposten i stället för att utredas för brott mot mänskliga rättigheter, mord, försvinnanden och tortyr är en grym påminnelse om att straffrihet härskar enväldigt i Iran, säger organisationen i ett uttalande.

Israel varnar för att världen bör känna oro över Raisis valseger, rapporterar AFP.

Raisi är en förespråkare för "Irans snabbt avancerande militära kärnteknikprogram", och "valet av honom till president klargör Irans verkliga, onda avsikter", skriver en talesperson för Israels utrikesdepartement på Twitter.

Själv framställer sig Ebrahim Raisi som en plikttrogen korruptionskämpe som slåss för de fattiga. Han tar över presidentposten vid en kritisk tidpunkt för Iran, inte minst ekonomiskt.

Det havererade kärnenergiavtalet JCPOA och de tuffa amerikanska sanktionerna har lett till skenande inflation och ökad arbetslöshet i landet, och ekonomins återuppbyggnad har varit i fokus inför valet. Raisi har bland annat lovat att bygga miljoner lägenheter för låginkomstfamiljer, ett löfte som lockat väljare i det ekonomiskt sköra Iran.

Raisi står också bakom försöken att återuppliva kärnenergiavtalet från 2015, och nå en överenskommelse för att sätta stopp för de amerikanska sanktionerna, för att rädda landets ekonomi.

Ett möte mellan parterna kommer att hållas i Wien på söndag, meddelar EU.

Ayatollan har sista ordet

Sedan 1979 har Iran en författning som bygger på ayatolla Ruhollah Khomeinis idéer om en stat på religiös grund, en teokrati. En religiös makthierarki har det avgörande inflytandet och högste ledare sedan 1989 är ayatolla Ali Khamenei.

Det finns folkvalda politiska organ, även om Iran inte har demokratiska val i västerländsk mening. Inför allmänna val kan det mäktiga väktarrådet underkänna kandidater som inte anses tillräckligt religiöst kunniga eller renläriga.

Den verkställande makten ligger hos presidenten, som väljs på fyra år. För seger i första valomgången krävs minst 50% av rösterna, annars hålls en andra omgång mellan de två främsta kandidaterna.

Presidenten kan väljas om en gång men måste sedan avstå minst en mandatperiod. Den nuvarande presidenten Hassan Rohani har suttit i två mandatperioder i rad och lämnar sin post i augusti.

Irans västvänliga regim föll 1979 för en USA-fientlig revolution och en islamisk republik, en "gudsstat", utropades. 1980–1988 låg Iran i krig med grannlandet Irak, och spänningarna har ofta varit stora mellan Teheran-regimen och i första hand USA och Israel.

Landet viktigaste exportvara är olja, som tillsammans med gruvnäringen och tillverkningsindustrin står för över 40% av bruttonationalprodukten.


Så ska måndagens omröstning smittsäkras

Riksdagens gruppledare träffade under lördagseftermiddagen talman Andreas Norlén för att gå igenom de praktiska detaljerna inför måndagens misstroendevotering.

Med på mötet var även Folkhälsomyndigheten.

När misstroendeförklaringen mot statsminister Stefan Löfven avhandlas i riksdagen är det första gången på ett och ett halvt år som alla ledamöter kallas in.

Enligt regeringsformen är förutsättningen för att en sådan förtroendeomröstning ska kunna genomföras att samtliga ledamöter närvarar – den pågående pandemin till trots.

Tillsammans med partiernas gruppledare har vi gått igenom hur vi ska hantera situationen för att den ska bli så smittsäker som möjligt. Under mötet deltog även Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson för ge sin syn på upplägget, säger Andreas Norlén för Tidningarnas Telegrambyrå.

Enligt Andreas Norlén är Folkhälsomyndighetens bedömning att risken för smittspridning är låg i kammaren.

Han menade att de åtgärder som riksdagsförvaltningen utarbetat var både är rimliga och relevanta i sammanhanget. Hade dock vissa synpunkter på mediesituationen utanför kammaren efter omröstningen, men det rör mer relationen mellan journalister och partiledare. Det som diskuterats i dag är ledamöternas säkerhet i riksdagssalen.

Ett meddelande har under helgen fått ut till alla ledamöter med instruktioner om hur in- och utpasseringen ska gå till. Alla ombeds att inta sin plats direkt och sedan förbli sittande där under hela sessionen som beräknas ta cirka en halvtimme.

Därefter kommer ledamöterna att slussas ut valkretsvis genom all tillgängliga dörrar så att inte alla går ut samtidigt. Dubbeldörrarna ut mot riksdagsfoajén reserveras dock för de partiledare som ska möta medierna efteråt, säger Andreas Norlén.

Dessutom kommer munskyddsrekommendationen – som hävdes så sent som i måndags, att tillfälligt återinföras på måndag.


Sämst i år för Bengtsson i lag-EM

Stavhopparen Angelica Bengtsson gjorde säsongens sämsta tävling i lag-EM i Rumänien och stannade på 4,45. Och längdhopparen Thobias Montler, även han OS-klar, lyckades inte nå åtta meter den här gången heller.

Sverige ligger på sjunde plats halvvägs in i tävlingen.

Sverige åkte ur högstadivisionen i lag-EM 2019 och tävlar i andradivisionen i Cluj i Rumänien. Då flera av de bästa svenska friidrottarna avstår från lag-EM i år, på grund av oro för coronavisruset, är det inte sannolikt att Sverige går upp i högstadivisionen igen.

De enda av de OS-klara friidrottarna som åkt med till Cluj i Rumänien är Angelica Bengtsson och Thobias Montler, som båda tävlade på lördagen.

Bengtsson fick det inte att stämma. Stavhopparen gjorde sin sämsta tävling för året och stannade på 4,45. Till hennes försvar ska sägas att tävlingsreglerna gjorde att hon inte fick chansen att hoppa färdigt då ingen fick ha fler än fyra rivningar i hela tävlingen.

Bengtsson inledde med en rivning på 4,35 och rev även två gånger på 4,45 innan hon klarade i tredje försöket. Och så rev hon på 4,55, och var därmed ute ur tävlingen. Hon slutade fyra.

Det gick något bättre för Montler, som jagar säsongens första åttametershopp. Han gjorde flera åttametershopp i Cluj – men med övertramp. Montler stannade på 7,94, som han gjorde i första hoppet, och slutade trea. Det var hans näst bästa resultat den här säsongen efter 7,96 i Sollentuna i söndags.

Det allra bästa svenska resultatet gjorde Linn Söderholm på 3 000 meter där hon kom tvåa på 9.06,04. Det är personligt rekord med tio sekunder på distansen.

Och Moa Hjelmer gick för första gången på åtta år under 53 sekunder på 400 meter. Hon vann B-heatet på 52,94 och slutade trea totalt i loppet.

Diskuskastaren Caisa-Marie Lindfors kom också trea, med ett kast på 55,10.


Dagens bibelord

Den som gör sig döv för den fattiges rop skall själv få ropa utan att bli hörd. 

Ords 21:13

Ung kvinna hittad livlös vid badplats

En kvinna i 20-årsåldern har förts till sjukhus i kritiskt tillstånd efter att ha hittats livlös vid Askimsbadet i Göteborg.

Jag vet inte om det är ett drunkningstillbud eller om hon drabbats av något annat, som ett hjärtstillestånd, säger Andreas Odén, vakthavande befäl vid polisen i Väst.

Enligt polisens uppgifter hittades hon längst ute på badplatsens pir.

Om hon var i vattnet eller uppe på land vet jag inte, säger Andreas Odén.


Redan vattenbrist i många kommuner

Trots att sommaren knappt har börjat har många kommuner redan ont om vatten. Södra Sverige och Gotland är värst drabbade.

Fram till och med i fredags hade 20 kommuner infört bevattningsförbud, enligt branschorganisationen Svenskt vatten som följer utvecklingen. I dessa kommuner, varav flertalet återfinns i de mellersta eller södra delarna av landet, får vatten endast användas till mat, dryck och personlig hygien.

I ytterligare ett 15-tal kommuner har invånarna uppmanats att hushålla med vattnet.

Det är så man brukar göra, innan man fattar beslut om ett bevattningsförbud, säger Fredrik Vinthagen, kommunikationsstrateg på Svenskt vatten, till Tidningarnas Telegrambyrå.

Enligt honom kan det finnas två skäl till bevattningsförbud. Antingen är det ont om vatten, på grund av låga grundvattennivåer, eller så hinner vattenverken inte med att producera tillräckligt mycket vatten i förhållande till hur mycket som förbrukas.

Om alla vrider på kranen samtidigt, ja, då blir det brist. Då hinner vattenverken inte med att rena tillräckligt mycket. Så är det i norra Stockholm just nu, som tar sitt vatten från Mälaren där det i princip finns hur mycket vatten som helst, säger Fredrik Vinthagen.

Värmen och det faktum att extra många är hemma just nu på grund av coronapandemin gör sitt för att vattenförbrukningen ska skjuta i höjden.

Den ökade förbrukningen i kombination med låga grundvattennivåer gör att vattnet kan sina. För till skillnad från Stockholm använder många andra kommuner inte sjöar, utan kommunalt grundvatten. Detta vatten kommer oftast från stora grundvattenmagasin som finns i sand- eller grusavlagringar, som rullstensåsar.

Enligt Sveriges geologiska undersökning (SGU) är vattennivåerna i dessa magasin just nu normala eller till och med över det normala i de norra delarna av landet. I Sörmland, delar av Uppland, Östergötland, Småland, Blekinge, Skåne samt Öland och Gotland ligger nivåerna under eller mycket under de som räknas som normala för årstiden.

Skåne, Blekinge, delar av Kalmar län samt Gotland är värst drabbade. Där är grundvattennivåerna mycket under de normala.


Putin lovar storsatsningar inför höstens val

Putin talar på Enade Rysslands kongress.

Rysslands president Vladimir Putin lovar inför höstens parlamentsval att satsa enorma summor på infrastruktur, utbildning samt hälso- och sjukvård. Syftet är att ge det styrande partiet Enade Ryssland ett uppsving.

I ett tal på partikongressen på lördagen hyllade Putin partiet för dess förmåga att "ständigt förnya och utveckla". Han föreslog bland annat att ett program för infrastrukturlån förlängs, och att motsvarande 12 miljarder svenska kronor satsas på återhämtning efter coronapandemin.

Nya former av bidrag kommer också att ges till ryska familjer med start nästa månad, lovade presidenten.

Vår uppgift är att märkbart förbättra välståndet för ryska familjer och inkomsterna för våra medborgare, sade Putin.

Försvarsminister Sergej Sjojgu och utrikesminister Sergej Lavrov kommer att stå i spetsen för valkampanjen, enligt Putin som inte nämnde partiledaren Dmitrij Medvedev.

I takt med att reallönerna fallit och inflationen i landet stigit, har partiet Enade Ryssland tappat i förtroende bland väljarna. En opinionsmätning från det statliga ryska institutet VTSIOM i fredags visar på ett väljarstöd på 30%, ett tapp med 10% från det senaste valet till statsduman 2016.

Putin själv har ett högre stöd, drygt 60%, bland väljarna, enligt VTSIOM.

Oppositionspolitikern och en av Putins främsta kritiker Aleksej Navalnyj och hans anhängare har stoppats från att delta i valet, efter att deras organisationer klassats som "extrema".

Valet till det ryska parlamentets underhus, statsduman, hålls den 19 september.



Skogsbränder i Halland under kontroll

"Eländig terräng" ställde till det för räddningstjänsten under eftermiddagen.

Det brinner i två skogsområden i norra Halland. Enligt räddningstjänsten har det som mest brunnit i cirka fem hektar nära rastplatsen Sandsjöbacka vid E6.

Det motsvarar ungefär tio fotbollsplaner. Det är den eländiga terrängen som ställer till det för oss, säger Mats Gränsmark, ledningsoperatör på räddningstjänsten.

Efter flera timmars släckningsarbete med 15 enheter lyckades man få branden under kontroll vid klockan 17:30-tiden.

Vi kommer nog fortsätta i kväll och i natt, det är oklart när allt kan vara släckt men sedan kommer det behövas eftersläckning och bevakning ett bra tag till, säger Johan Karlsson, ledningsoperatör.

Räddningstjänsten bad först Myndigheten för säkerhet och beredskap om hjälp.

Vi frågade om en helikopter, men valde sedan att backa på det när vi fick bränderna under kontroll, säger Johan Karlsson.



 

Frankrike chockat, tappade poäng mot Ungern

Attila Fiola firar efter sitt 1–0-mål mot Frankrike.

Ungern chockade storfavoriten Frankrike i fotbolls-EM.

Hemmalaget höll ut och knep första poängen mot Frankrike sedan 1978.

Läktarna var fulla på Ferenc Puskás-stadion inför den andra gruppspelsmatchen i fotbolls-EM mellan hemmanationen Ungern och världsmästarna Frankrike.

Majoriteten av de 67 000 åskådarna var klädda i rött och vitt, och när Attila Fiola chockade fransmännen och gav hemmalaget ledningen strax innan pausvilan visste jublet inga gränser.

Efter ett vackert anfall kunde 31-åringen ta sig förbi Raphaël Varane och placera in bollen intill Hugo Lloris högra stolpe.

Frankrike, som haft det mesta av spelet i den första halvleken, såg ut att tappa fattningen efter baklängesmålet.

Men när Barcelonaanfallaren Ousmane Dembele byttes in vaknade "Les Blues" till liv.

Frankrike öste på framåt och fick till slut utdelning. Kylian Mbappé passerade sin motståndare på högerkanten och spelade fram Antoine Griezmann som dundrade in bollen i mål.

Bortalaget pressade på för ett segermål, och säkrat avancemang till åttondelsfinalen, medan Ungern reste en försvarsmur i ett försök att rädda en poäng.

När domaren blåste i pipan för sista gången var skrällen ett faktum. Matchen slutade 1–1 och Frankrike tappade således tunga poäng inför gruppspelets sista match mot Portugal.

För Ungern innebär poängen att hoppet om ett avancemang fortfarande lever.



Friidrottsstjärnan Sara Wedlund död

Sara Wedlund är död, bekräftar hennes anhöriga för Aftonbladet.

Den svenska löparstjärnan blev 45 år gammal.

Det var en god person, en sån man minns med saknad, säger Hässelby SKs ordförande Bengt Olsson till tidningen.

Wedlund representerade Hässelby SK och slog sig i mitten av 90-talet in som en av Sveriges främsta långdistanslöpare.

Det stora nationella genombrottet kom under hemma-VM 1995 när hon satte svenskt rekord och blev nia i finalen på 5 000 meter.

Åter därpå tävlade hon i OS i Atlanta och tog silver på inomhus-EM, samt guld på terräng-EM. Samma sommar tilldelades hon Victoriapriset under Victoriadagen på Öland.

Wedlunds karriär tog slut redan 2003 vid 28 års ålder efter flera års kamp med skador och anorexi.

Det var under en ganska kort period, under mindre än två år som hon var riktigt duktig. Sen skadade hon sig och kom aldrig tillbaka efter det. Hon kämpade på men det blev aldrig riktigt bra efter det, säger Hässelby SKs ordförande Bengt Olsson till Aftonbladet.


Natalie Imbruglia släpper nytt efter skrivkramp

Den australiska popstjärnan Natalie Imbruglia är tillbaka med sitt sjätte album, "Firebird" och en första singel som heter "Build it better", skriver NME.

Det har varit en djupgående och tillfredsställande upplevelse att skapa det här albumet. En lång period av vad som i grund och botten var skrivkramp gjorde det svårt att se hur det skulle gå till att nå fram till den här platsen, säger Natalie Imbruglia i ett pressmeddelande, där hon tackar sina medmusiker för det till slut återfunna självförtroendet.

Flera musikaliska samarbeten finns med på skivan, Albert Hammond Jr från The Strokes och singersongwritern Fiona Bevan, som tidigare jobbat med Ed Sheeran och One Direction, är några av de medverkande.

Natalie Imbruglia fick en megahit med låten "Torn" på debutskivan "Left of the middle" 1997 och har sedan dess släppt skivor med jämna mellanrum.

"Firebird" släpps den 24 september.



Svensktalande Affiliate Manager, till soliga Malaga

Är Du den vi söker?

Ett ungt företag söker nu sin nästa stabila stjärnsäljare av deras digitala marknadsföringsverktyg i soliga Malaga.

Om vår klient

Vi arbetar med marknadsföring på nätet, där vi är specialiserade på linkbuilding.

Linkbuilding är ett av de mest effektiva verktygen när det gäller marknadsföring på nätet, och samtidigt ett av de svåraste att bemästra.

Vi hjälper både nystartade företag och internationella marknadsledande organisationer, och allt däremellan, med strategi, planering och genomförande av länkbyggnad. Det ger våra kunder ett stort försprång.

Under de senaste sex månaderna har vi vuxit vilt, och vi har inga planer på att stanna här. För att fortsätta den positiva tillväxten letar vi nu efter en ny kick-ass-försäljningsprofil. Det är här Du kommer in i bilden.

Dina uppgifter

Som senior försäljningschef kommer Du att representera vårt ansikte externt och tillsammans med resten av teamet kommer du att vara ansvarig för att företaget uppnår tillväxtmålen.

Ditt dagliga jobb är att säkerställa en kontinuerlig kundtillströmning och utveckling av din kundportfölj. När kunden är ombord är det Ditt ansvar att ta hand om kunden korrekt, planera strategin och utveckla relationen och samarbetet.

Försäljningen sker främst via e-post och onlinemöten. Men telefonen används också regelbundet, och vi träffar också kunder i den utsträckning som för närvarande kan bli gjort.

Vilka kompetenser och erfarenheter har Du?

Tidigare erfarenhet inom försäljning (B2B)

Du motiveras av försäljning

Erfarenhet eller kunskap om marknadsföring på nätet, inklusive SEO/Linkbuilding

Projektledning

Relationsbyggande

Inte rädd att tänka utanför ramarna 

Du arbetar självständigt

Tidigare erfarenhet inom affiliation är ett krav 

Stort plus om du har förstående inom SEO och digital marketing 

Det som är extra viktigt i den här typen av roll är ett inre driv och att man är tävlingsorienterad och gör allt för att uppnå sina mål. 

Vad erbjuder vi?

En fast lön på 1500€ plus bonus enligt kvalifikationer

En informell och rolig vardag, med dagliga bordtennismatcher

Frihet med ansvar

En del av ett team som är toppmotiverat att växa verksamheten

Häftiga personalevenemang (vi sträcker oss mycket för att ha kul som ett team)

Frukost, luncharrangemang, gratis kaffe (viktigt) och färsk frukt, internet, telefoni, pension och många andra häftiga saker,

Framtidsplaner

Har Du ambitioner att driva Ditt eget team, kontor eller kanske något helt annat?

Om Du har rätt kvalifikationer och visar högt engagemang, finns det en möjlighet att Du snart kan bli försäljningschef för nya säljare.

Med vår betydande tillväxt har vi nyligen etablerat kontor i Sverige och Tyskland och planerat att öppna kontor i andra länder under 2021.

Därför, om Du har en dröm om att bo utomlands, kan det också finnas möjligheter för det.

Om Du är intresserad så skicka Din CV på engelska till marianne.zetterstrom@gmail.com idag så hör vi av oss inom snar framtid.

fredag 18 juni 2021

Gattu Gaxiola-Sigg 1997-2021

 Idag, 18 juni 2021, klockan 15:02 har Gattu Gaxiola-Sigg lämnat jordelivet




Grattis alla Björn idag

Björn

Björn (Bjørn på norska och danska), även stavat Biörn, är ett förnamn, och ett efternamn, känt sedan vikingatiden. Det har latiniserast till Biornus och till Bero. Namnet förekommer på en runinskrift från 1000-talet på en sten i Sanda, Södermanland, "Trodrun reste stenen efter sin fader, Björn i Sanda".

Björn började bli populärt som förnamn på 1940-talet och nådde en kulmen på 1970-talet. Den 31 december 2019 fanns det totalt 61 486 personer i Sverige med Björn som förnamn, varav 34 983 med det som tilltalsnamn, inklusive två kvinnor. 1 779 personer hade det som efternamn. År 2014 fick 56 pojkar Björn som tilltalsnamn.

Namnsdag: i Sverige 18 juni, i Finland 11 oktober

måndag 14 juni 2021

Känner mig som en stor skit

Tänk att man ska känna sig som en stor skit och att man verkar vara helt värdelös i samhällets ögon, för att man råkat ut för jobba saker, men det kanske är just därför. Har haft väldigt jobbigt att andas idag och nu är jag väldigt deppig. Vore kul om någon kommenterade detta, men det kommer nog inte hända tyvärr. 😭


söndag 13 juni 2021

Netanyahu tvingas lämna makten efter tolv år

Jublande israeler i Tel Aviv firar att Israel fått en ny regering och att Benjamin Netanyahu röstats bort efter tolv år som premiärminister.

Benjamin Netanyahus tid vid makten är slut.

Landets nye premiärminister blir nationalisten Naftali Bennett vars regeringskoalition under söndagen röstades igenom med blott en rösts marginal i Israels parlament knesset.

Israels nye premiärminister, den 49-årige Naftali Bennett och ledare för högerpartiet Yamina, håller sitt första regeringssammanträde efter att han tillträtt sin post.

Den avgående premiärministern Benjamin Netanyahu lovade i ett anförande att han kommer återkomma.

Anders Persson, lektor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö och expert på Israel-Palestinakonflikten.

Siffrorna blev 60 mot 59, knesset har 120 ledamöter. Majoriteten röstade därmed ja till den åtta partier stora regeringskoalitionen, och maktskiftet i Israel är ett faktum.

Den nya regeringen representerar medborgare från Efrat till Tel Aviv, från Rahat till Kiryat Shmona, sade Naftali Bennett under ett anförande strax före omröstningen.

Han tillade även att landets arabiska medborgare i koalitionen representeras av Mansour Abbas, ledare för islamistiska Raam, samt representanter från Förenade arablistan.

Jag skulle vilja tacka Benjamin Netanyahu för att han möjliggjorde detta, tillade han i slutet av anförandet.

Landets nya regering är en brokig skara, från yttersta bosättarkanten till islamister. Den sköra koalitionen är historisk på flera sätt: det är bland annat första gången i landets historia som ett arabiskt parti ingår i en regeringskoalition.

Netanyahu lät inte lika munter som Bennett under det anförande som han gav i samband med den ödesmättade omröstningen.

Om det är vårt öde att vara i opposition så kommer vi att göra det med huvudet högt tills vi har störtat den här dåliga regeringen, och vi kommer att återkomma för att leda landet på vårt sätt, sade den avgående premiärministern.

Söndagens omröstning innebär att hans tolv oavbrutna år vid makten nu tagit slut.

Under de första två åren blir landets nye premiärminister den 49-årige nationalisten Naftali Bennett, techmiljonär tillika ledare för partiet Yamina. Därefter tar Yair Lapid, som leder det mer mittenorienterade partiet Yesh Atid, över posten.

Yair Lapid var finansminister under Netanyahu under 2013–2014.

Efter beskedet från knesset strömmade tusentals israeler ut på gatorna i bland annat kuststaden Tel Aviv för att fira slutet på Netanyahus långa tid vid makten.

Omröstningen i knesset drog ut på tiden i flera timmar och gick stundtals hett till. När Bennet höll sitt anförande avbröts han flera gånger av parlamentariker som skrek att han var en lögnare och en förrädare, berättar Anders Persson, forskare om Israel och Palestina vid Linnéuniversitetet, som följt omröstningen under dagen.

Det var drama in i det sista. Bennett blev avbruten och häcklad så mycket att hans anförande, som skulle ta sju minuter, varade nästan en timme, säger han till Tidningarnas Telegrambyrå.

Vad händer med Netanyahu nu?

Själv uppger han att han kommer att bli en central figur inom oppositionen, och han har gjort politisk comeback tidigare. Men det finns faktorer som talar mot det nu dock, hans ålder är en. Det återstår att se.

Och vad väntar Bennetts regering? 

Vad blir de stora utmaningarna?

Att hålla ihop först och främst. Sedan väntar tre stora inrikespolitiska utmaningar. En planerad högerextrem flaggmarsch nästa vecka, frågor om en stor illegal utpost samt huruvida man kommer tillåta pengar från Qatar att gå till Hamas.

På den utrikespolitiska fronten?

Bennett kommer antagligen få en månads smekmånad av USAs president Joe Biden, som gissningsvis är glad över att vara kvitt Netanyahu, en politiker som förolämpade honom personligen under hans tid som vicepresident. Men sedan måste han ta ställning till ett eventuellt nytt Iranavtal, något som Bennett under söndagens anförande sade sig vara emot. Vi får se om han behåller den åsikten när han har premiärministerämbetet, säger Anders Persson.

Partierna i regeringskoalitionen

Ultranationalistiska Yamina. Representeras av Naftali Bennett, premiärminister de två första åren.

Det sekulära mittenpartiet Yesh Atid (Det finns en framtid). Regeringens största parti. Representeras av Yair Lapid, inledningsvis utrikesminister, men är planerad att ta över premiärministerposten efter två år.

Högerpartiet Tikva hadasha (Nytt hopp).

Det sekulära högerpartiet Yisrael Beitenu (Vårt hem Israel).

Mittenpartiet Kahol Lavan (Blåvita alliansen).

Det gröna/vänsterorienterade partiet Meretz.

Arbetarpartiet.

Islamsistiska Raam.

Brokig maktkamp

Benjamin Netanyahu, född 21 oktober 1949 och ledare för partiet Likud, har varit premiärminister i två omgångar, men i sammanlagt sju regeringsbildningar.

Första gången var Netanyahu premiärminister från 18 juni 1996 till 6 juli 1999.

Netanyahu blev åter premiärminister 31 mars 2009.

Vid valet 2 mars 2020 kunde han förbli vid makten i samarbete och med stöd av flera partier och allianser.

Vid det senaste valet den 23 mars i år fick Likud 30 av parlamentet knessets 120 platser. Partiet tappade 7 platser.

Partiet Yesh Atid, med partiledare Yair Lapid, fick 17 platser och blev därmed Israels andra största parti.

Sammanlagt 13 partier och konstellationer fick platser i knesset vid senaste valet.

Benjamin Netanyahu är misstänkt för bland annat mutbrott, bedrägeri och trolöshetsbrott, och står åtalad i flera fall. En första rättegång inleddes i maj 2020, men det kan ta år innan dom faller.




Ett av de läskigaste ögonblicken i mitt liv

Danmarks spelare bildade en ring runt Christian Eriksen när han fick vård på planen.

Christian Eriksens lagkamrat Martin Braithwaite beskriver lördagens händelse på Parken som ett av sitt livs läskigaste ögonblick.

Och de danska spelarna som behöver det har fått träffa sina familjer.

Om det är att bryta bubblan vet jag inte, vi gör vad som krävs för spelarna, säger Peter Møller, ordförande i Danmarks fotbollsförbund.

De danska spelarna var i chock efter att lagets stjärna Christian Eriksen föll ihop på planen efter ett konstaterat hjärtstopp i lördagens EM-premiär mot Finland.

Ingen av spelarna uttalade sig efteråt men på Twitter sätter anfallaren Martin Braithwaite ord på känslorna.

I går kväll var ett av de läskigaste ögonblicken i mitt liv. Mina tankar är med Christian, hans fru, barn och familj. Jag är tacksam att hans tillstånd är stabilt och att han lever. Det är allt som betyder något just nu. Jag hoppas att få se Dig snart igen min vän, skriver han.

Spelarna och annan personal runt omkring får professionell hjälp efter den dramatiska händelsen. Flera av spelarna har också fått tillbringa tid med sina familjer, som i vanliga fall inte ingår i den coronabubbla som det danska landslaget har satt upp.

På frågan om vi har uppmuntrat spelarna att bryta bubblan, naturligtvis har vi inte det. Men vi har lyssnat på den professionella hjälp vi har fått och krispsykologerna förstår hur människor i chock som har upplevt sådana här situationer kan gå vidare, säger Peter Møller enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Vissa människor måste vara med sin nära och kära, och naturligtvis har vi inte stått i vägen för det. Om det bryter bubblan vet jag inte, vi gör bara vad som krävs för spelarna.

Christian Eriksen fick livräddande vård på planen och fördes till sjukhus. Eriksens läge beskrivs som stabilt och han är kvar för ytterligare observation och undersökningar på sjukhuset Rigshospitalet i Köpenhamn.



Psaltaren

Psaltaren psalm 65, vers 2-5

Lovsång tillkommer Dig, o Gud, på Sion. Vi infriar våra löften till Dig, Du som hör bön. Till Dig kommer alla människor för att bekänna sina synder. När vår skuld blir oss för tung förlåter Du oss. Lycklig den utvalde som får komma Dig nära och vara på Dina förgårdar. Vi mättas av det goda i Ditt hus, av det heliga i Ditt tempel.


 

Kändes väldigt bra

Kulstötaren Fanny Roos förbättrade sitt nysatta svenska rekord med tre centimeter till 19,33 i GP-tävlingen i Sollentuna.

Samtidigt kastade Daniel Ståhl drygt 68 meter i den vindstilla sommarkvällen.

Roos hade en fin serie rakt igenom men den riktiga fullträffen kom i tävlingens sista omgång.

Det kändes bra, det var en bra serie. Jag är glad att jag fick en träff i sista, det kändes väldigt bra, säger Roos i Sveriges Televisions sändning.

Med flera stötar över 19 meter var detta en av Roos jämnare serier den här säsongen, men den sista stöten kändes annorlunda.

I de andra tryckte jag inte på så mycket i slutet, det gjorde jag i sista.

Med två svenska rekord inom loppet av två veckor visar Roos storform inför stundande OS i Tokyo och hon hoppas kunna stöta ännu längre.

Jag fortsätter träna på, så jag tror att jag kan stöta ännu längre den här säsongen.

För Daniel Ståhl blev det inga rekord i Sollentuna. Vindstilla förhållanden är inte optimalt för diskus men Ståhl var ändå nöjd 68,03 vilket räckte till seger.

Det var kul i dag, en fin sommarkväll, säger han i Sveriges Televisions sändning.

Det är mycket power i dag, jag missar lite i sprinten. Jag är nöjd med 68 i dag, säger Ståhl.

Angelica Bengtsson blev tvåa i damernas stavhopp på 4,55.

Thobias Montler vann längdhoppstävlingen, bara fyra centimeter från säsongens första åttametershopp.



 



 

Niklas Rådström får Lagerlöfs pris

Niklas Rådström får Selma Lagerlöfs litteraturpris 2021.

Sedan debuten med en diktsamling 1975 har Rådström stått för ett "stort författarskap som ger oss en hyllning till fantasins förmåga att ladda våra livsandar och få oss att leva vidare", lyder juryns motivering, formulerad av litteraturprofessor emeritus Arne Melberg.

Niklas Rådström har skrivit ett 40-tal böcker och diktsamlingar samt skrivit manus till flera filmer och pjäser.

I sin senaste roman, "Som har inget redan hänt" som släpptes förra året, skriver 68-årige Rådström om hur han drabbades av leukemi för några år sedan.

Priset delas sedan 1984 ut till författare som verkar i Selma Lagerlöfs anda. Det överlämnas i värmländska Sunne i augusti och mottagaren får 100 000 kronor.



Ekdal tränade, spelar troligen EM-premiären

Albin Ekdal klev av träningen i lördags, men fanns med när landslaget bekantade sig med matcharenan Estadio La Cartuja i Sevilla.

Sebastian Larsson leder in laget på Estadio La Cartuja, som lagkapten i sin 130e landskamp.

Självklart ett av de stoltaste ögonblicken i min karriär, men vi vet att vi måste upp på en topprestation för att slå Spanien, säger han inför EM-premiären.

Det har varit veckor, månader, till och med år av snack och spekulationer. En tid av handling, av verkstad, börjar prick klockan 21:00 på måndagskvällen.

Innan dess har förbundskaptenen Janne Andersson lite tankearbete att ta itu med. Ska virussmittade Dejan Kulusevski och Mattias Svanberg stå kvar i EM-truppen? Eller slängs någon i "reservbubblan" in i landslagets gemenskap när det bär av till S:t Petersburg, där Slovakien och Polen väntar?

Beskedet från presskonferensen:

Beslutet tas i kväll, när allt läggs samman. Då har vi alla kort på bordet.

Det kanske han hade, men han får mer tid på sig. Uefa ger landslaget respit.

I ett pressmeddelande skriver presschefen Jakob Kakembo Andersson:

Vi har fått många frågor från flera av Er gällande eventuella förändringar i truppen. Efter att ha ställt frågan till Uefa om deadline för truppförändringar har vi fått svaret att vi har till i morgon på dagen på oss att fatta ett sådant beslut. Därför kommer vi att vänta med att fatta ett definitivt beslut till i morgon på dagen. När ett beslut är fattat så kommer vi att kommunicera det. Vi har också fått flera frågor angående statusen på Mattias Svanberg och Dejan Kulusevski. Vårt medicinska team har löpande kontakt med spelarna som båda mår fortsatt bra.

Andersson ville avvakta träningen på matcharenan innan han samlar de sista tankarna och bestämmer sig för den elva som tar sig an Spanien.

Det är ingen hemlighet att Albin (Ekdal) hade en liten känning och där vill jag ha ett positivt svar. Sedan vet man aldrig, jag vill inte ta ut något i förskott.

Samtliga 24 tillgängliga spelare fanns på planen under de 15 minuter den var öppen för medier.

Under den heta andalusiska solen är inget nytt kring Anderssons procedurer.

Spelarna får startelva vid ett möte på kvällen. Då avhandlas också några taktiska bitar. På matchdagen väntar ett teoripass kring fasta situationer.

Sedan laddar var och en på sitt sätt inför matchen, säger han.

På tal om solen och hettan i Sevilla. Spanska journalister kunde inte förstå varför landslaget tränade tidigt på eftermiddagen när det är som hetast, till skillnad mot Spanien som körde ett kvällspass.

Ja, det är varmt. Vi har vetat om länge att Sevilla är ett varmt ställe. Man kan ju säga att svenska folket har sedan 1960- och 1970-talet och under en herrans massa år valt att besöka Spanien just för att söka upp värmen och vara här på semester. Vi svenskar gillar värmen här i Spanien, säger Andersson.

Det finns ett starkt skäl till. Ju tidigare träning, desto mer tid till förberedelser och återhämtning.

Något som kan behövs, om det inte ska brännas i skinnet som efter de senaste besöken. Spanien har tre raka segrar och 10–0 på Sverige.

2019 vann Spanien i EM-kvalet med 3–0 i Madrid.

Vi har ganska klart för oss vad som kommer att krävas för att få med oss något från den här matchen. Jag kan inte säga att det är en massa konkreta grejor, det är mer en allmän attityd till hur vi ska jobba därute.

Vi känner ändå att vi har ganska goda vibbar med oss in i matchen, säger Andersson.

Larsson om styrkor och svagheter i det spanska laget:

Vi vet att vi måste upp på topprestation för att slå Spanien. Samtidigt har vi mött lag av den här kalibern tidigare och visat att vi kan hantera dem och handskas och slåss med dem.

Spaniens kvalitéer är tydliga för alla att se. Ett oerhört bollskickligt lag med många väldigt duktiga spelare. Vi har en tydlig idé över vad vi måste göra och hur vi måste hantera den här matchen för att kunna bli lyckosamma.


Ödesomröstning i Israel drar ut på tiden

Det blev stundtals stökigt i knesset under söndagens omröstning, högerpolitikern Betzalel Smotrich var en av dem som skrek "lögnare" under den, med största sannolikhet, tillträdande premiärministern Naftali Bennetts anförande.

"Skämsropen" mötte nationalisten Naftali Bennett när han höll sitt anförande inför söndagens ödesmättade anförande i knesset. Omröstningen om huruvida hans regeringskoalition godkänns drog ut rejält på tiden.

I lördags hölls protester i Jerusalem för att visa missnöje med den sittande premiärministern Benjamin Netanyahu.

Parlamentsledamöterna sammanträdde redan runt klockan 15 svensk tid för anföranden inför omröstningen. Mer än tre timmar senare var det ännu många som ville säga sitt i talarstolen.

Den nya regeringen representerar medborgare från Efrat till Tel Aviv, rån Rahat till Kiryat Shmona, sade Naftali Bennett under ett anförande innan omröstningen i knesset. En majoritet av knessets 120 ledamöter måste rösta ja för att hans regeringskoalition ska sväras in.

Bennett möttes av ilskna rop från bänkraderna, "Lögnare" och "skäms" skreks högt och han tvingades flera gånger avbryta anförandet.

En annan som gjorde sin röst hörd var Benjamin Netanyahu, vars tid som premiärminister nu ser ut att gå mot ett slut, om det är vårt öde att vara i opposition så kommer vi att göra det med huvudet högt tills vi har störtat den här dåliga regeringen, och vi kommer att återkomma för att leda landet på vårt sätt, sade han.

Det är en brokig opposition som sitter i denna eventuella regering, från yttersta bosättarkanten till islamister. Sammanlagt ska åtta partier samsas i den sköra koalitionen. Godkänns denna blir det första gången i Israels historia som ett arabiskt parti deltar i en sådan regeringskoalition.

Om regeringen svärs in blir det nationalisten Naftali Bennett, techmiljonär tillika ledare för partiet Yamina, som blir landets nya premiärminister under de kommande två åren. Därefter tar Yair Lapid, som tidigare varit finansminister under Netanyahu 2013–2014, över posten.

Netanyahus Likud-parti har inför omröstningen kampanjat hårt för att förmå knessetledamöterna att rösta mot den nya regeringen, men än så länge ser inte kraftsamlingen ut att ha gett utdelning. Det säger Anders Persson som forskar om Israel och Palestina vid Linnéuniversitetet.

När Tidningarnas Telegrambyrå ringer upp sitter han och tittar på israelisk tv inför omröstningen som beräknas ske runt klockan 16:00 svensk tid. Tidigare under eftermiddagen dök partiledarna från Bennetts koalition dök upp i rutan för att leende berätta om sin fortsatta enighet.

Just nu känns det som att en era tar slut. Det känns osannolikt att Netanyahu skulle kunna komma tillbaka från det här, men man vet aldrig helt säkert. Han har dragit kaniner ur hatten förr, säger Anders Persson.

Vad får Dig att tro att Netanyahu inte kommer att klara omröstningen? 

Han har klarat stora politiska utmaningar förut.

Det är sant att han har en förmåga att resa sig ur graven men den här gången är det annorlunda av flera skäl. Ett skäl är att han är äldre nu, ett annat är den besvärliga juridiska situation han befinner sig i med de här rättegångarna.

Om vi vänder på steken, vad får Dig att tro att regeringskoalitionen klarar omröstningen?

De behöver bara sväras in med majoritet, det är en sak. Sedan ska man komma ihåg att trots att koalitionen består av hela åtta partier, och därmed är bräcklig, så finns det antagligen andra parlamentariker som skulle kunna hoppa på om någon enskild person hoppar av.

Och om regeringen för grönt ljus i dag. Vad väntar Bennett?

Smekmånaden ser ut att bli kort. På hemmaplan finns flera brännande frågor med kopplingar till Israel-Palestinakonflikten och internationellt ryktas det om ett kommande Iranavtal. Det blir spännande att se huruvida Bennet tar med sig sina högeråsikter in i premiärministerämbetet.

Brokig maktkamp

Benjamin Netanyahu, född 21 oktober 1949 och ledare för partiet Likud, har varit premiärminister i två omgångar, men i sammanlagt sju regeringsbildningar.

Första gången var Netanyahu premiärminister från 18 juni 1996 till 6 juli 1999.

Netanyahu blev åter premiärminister 31 mars 2009.

Vid valet 2 mars 2020 kunde han förbli vid makten i samarbete och med stöd av flera partier och allianser.

Vid det senaste valet den 23 mars i år fick Likud 30 av parlamentet knessets 120 platser. Partiet tappade 7 platser.

Partiet Yesh Atid, med partiledare Yair Lapid, fick 17 platser och blev därmed Israels andra största parti.

Sammanlagt 13 partier och konstellationer fick platser i knesset vid senaste valet.

Benjamin Netanyahu är misstänkt för bland annat mutbrott, bedrägeri och trolöshetsbrott, och står åtalad i flera fall. En första rättegång inleddes i maj 2020, men det kan ta år innan dom faller.




Historisk mixedtävling över, Caldwell vann

Tävlingsvärden Annika Sörenstam var glad, trots att hon inte kvalificerade sig för spel under lördagen och söndagen.

Den historiska golftävlingen Scandinavian Mixed är över.

Men det blev inte svenskt i topp, Caroline Hedwall hade en tung sista runda och slutade långt från täten.

Vann gjorde nordirländaren Jonathan Caldwell.

Caroline Hedwall misslyckades i den fjärde och avslutande rundan av den historiska Europatourtävlingen utanför Kungsbacka.

32-åringen, som var i delad ledning inför söndagen, fick inte alls spelet att stämma. Det blev enbart en birdie samtidigt som hon fick med sig fem bogeys och hon gick runt på 76 slag, fyra över par.

Till slut landade Hedwall på 18e plats med –8 efter fyra rundor, nio slag efter segrande Jonathan Caldwell. Bästa svensk blev Alexander Björk på sjunde plats med –11. 31-åringen stod för sin klart bästa runda i tävlingen när han gick runt på 66 slag under söndagen.

Noterbart i övrigt är att flera svenska amatörer visade framfötterna. Vincent Norrman slutade på 14e plats med –9. Ett slag bakom, på 18e plats, placerade sig Linn Grant och Maja Stark.

Därmed är Scandinavian Mixed över för den här gången. En tävling som var först i sitt slag på Europatouren då det är första gången damer och herrar spelar mot varandra.

För tävlingsvärdarna Annika Sörenstam och Henrik Stenson var det tävlingsmässigt tyngre. Sörenstam missade att ta sig vidare efter andra rundan och Stenson blev delad 33a.

Scandinavian Mixed

Scandinavian Mixed avgjordes på Vallda Golf & Country Club utanför Kungsbacka, den 10–13 juni.

Tävlingen skulle haft premiär redan i fjol på Bro Hof, men fick skjutas fram på grund av pandemin.

78 kvinnor och 78 män ingick i startfältet och tävlar mot varandra.

Prissumman är på över tio miljoner svenska kronor.

Tävlingen ingår i de respektive Europatourerna och ger också rankningspoäng till Ryder Cup, Solheim Cup och slutspelen Race to Dubai och Race to Costa del Sol.

Tävlingsvärdar var Henrik Stenson och Annika Sörenstam.



Dagens bibelord

Men Gud är min hjälpare, Herren är mitt stöd. 

Ps 54:6

Rissveds visar OS-form, tvåa i världscuptävling

Jenny Rissveds slutade på andra plats bakom segrande Loana Lecomte, Frankrike, vid en världscuptävling i mountainbike i Léogang, Österrike.

27-åriga Rissveds cyklade det drygt 20 kilometer långa loppet på 1.18.51 och var en minut och 48 sekunder bakom Lecomte i resultatlistan. Trea blev hemmaåkaren Laura Stigger.

Om sex veckor inleds OS i Tokyo. I maj togs Rissveds ut som en av Sveriges olympier. Vid sommarspelen i Rio 2016 tog hon OS-guld i mountainbike.



Hongkong ska ha hög grad av självstyre

Kanadas premiäminister Justin Trudeau, Europeiska rådets ordförande Charles Michel, USAs president Joe Biden, Japans premiärminister Yoshihide Suga, Storbritanniens premiärminister Boris Johnson samt hans italienska kollega Mario Draghi fotade på stranden i brittiska Carbis Bay i samband med G7-mötet.

Påhejade av naturnestorn sir David Attenborough har G7-ledarna tagit sitt toppmöte i hamn, bland annat med löften om en grön omställning för att få ner utsläppen.

Hårda ord mot Kina finns också med i slutdeklarationen.

USAs president Joe Biden och hans franske kollega Emmanuel Macron under G7-mötets sista dag.

G7-ledarna uppmanar draken i öst att respektera mänskliga rättigheter och friheter, i synnerhet i Xinjiang (där den muslimska uigurbefolkningen utsätts för övergrepp). En hög grad av självstyre i Hongkong, i enlighet med det sino-brittiska avtalet från 1997, förordas också liksom fred och stabilitet omkring Taiwansundet, enligt nyhetsbyrån Reuters som läst delar av slutdeklarationen.

Vidare varnar G7 Kina för att man kommer att agera gemensamt mot handlande som "underminerar en rättvis och transparent global ekonomi". Men, skriver ledarna, "vi kommer att samarbeta med Kina kring globala utmaningar när det ligger i våra gemensamma intressen".

Var uppkom covid?

Uppmaningen till världshälsoorganisationen WHO att göra en "transparent, expertledd och vetenskapligt underbyggd" studie, i bland annat Kina, för att ta reda på hur covid19 uppkom, finns också med i slutdeklarationen.

Kina slog tillbaka redan innan formuleringarna i slutdeklarationen var kända.

Dagarna då globala beslut dikteras av en lite grupp länder är över för länge sedan, sade en talesperson för Kinas ambassad i London.

Coronaviruspandemin låg högt upp på mötets agenda och ledarna enades om att skapa en hälsopakt så att världen står bättre rustad i händelse av en ny, framtida pandemin. Stormaktsklubben lovat också att ge minst en miljard vaccindoser till behövande och hårt coronavirusdrabbade länder.

Annat stöd, i form av infrastruktursatsningar, är också att vänta för sådana nationer. Detta sedan G7s ledare ställt sig bakom USAs president Joe Bidens projekt "Bygg upp världen bättre", som syftar till att konkurrera med Kinas "nya sidenvägen".

G7-mötet har i tre dagar samlat stats- och regeringschefer från Frankrike, Kanada, Tyskland, Italien, USA, Japan och värdlandet Storbritannien vid engelska Cornwalls böljande stränder. I snabbt tempo, och tillsammans med inbjudna gäster, har även frågor om ekonomisk återhämtning samt hot- och säkerhet avhandlats. Ett stort fokusområde, och temat för söndagens samtal, var klimatet.

Ni står inför de viktigaste besluten i mänsklighetens historia, sade sir David Attenborough, zoolog och legendarisk naturprogramledare, i ett förinspelat budskap till ledarna enligt brittiska BBC.

Vårt klimat värms snabbt. Det råder det inga tvivel om. Våra samhällen och länder är ojämlika, det är sorgligt nog uppenbart, och frågan är om vi är på väg att destabilisera hela planeten.

I mötets slutdeklarationen heter det att 2021 bör bli en vändpunkt för planeten och att man åtagit sig att få till en grön omställning för att få ned utsläppen.

Siktet är enligt deklarationen inställt på att skapa förutsättningar för att ha det så kallade 1,5-gradersmålet i Parisavtalet inom räckhåll och att nettoutsläppet av växthusgaser ska ligga på noll senast 2050.

Ledarna har också åtagit sig att skydda biologisk mångfald samt leverera på det gamla FN-löftet om att årligen bidra med 100 miljarder dollar för att hjälpa fattiga länder hantera växthuseffekten.

G7

G7 bildades 1975 och står för Group of Seven. Det är ett informellt forum för de länder som brukar kallas för världens rikaste: Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA. EU deltar också med representanter, samt i år även Australien, Sydafrika och Sydkorea som Storbritannien bjudit in som gäster.

Kina, vars ekonomiska och politiska makt tog fart långt efter det att G7 bildades, ingår inte, trots landets betydelse i dag.

Mellan 1997 och 2014 kallades klubben för G8. Då ingick även Ryssland, vars förtroende dock ansågs förbrukat i och med invasionen av Krim.