Ovanligt starkt skalv utlöser panik i Tirana

En jordbävning med en preliminär magnitud på 6,4 har skakat Albanien. Skalvet fick skräckslagna Tirana-bor att rusa ut på gatorna mitt i natten, och är det starkaste i landet på många decennier.

Jordbävningar är inte helt ovanliga i Albanien. Här letar en man i bråtet efter ett skalv med magnituden 5,8 norr om Tirana i september.

Vilka skador skalvet har orsakat är ännu oklart, men enligt Googles varningssystem kan det även ha fått effekter i grannländer som Italien, Nordmakedonien och Bulgarien.

Skalvets centrum låg enligt geologiska institut på tio kilometers djup nära den populära turistorten Durres vid den albanska kusten, väster om huvudstaden Tirana. Det inträffade mitt i natten, klockan 03.54. Enligt nyhetsbyrån Reuters fick skakningarna yrvakna Tirana-bor att i panik rusa ut på gatorna.

Till Albanien går det under delar av året svenska charterresor, men Ann-Sofie Olsson på Apollos pressjour säger till TT att företaget inte har några paketresor dit så här sent på säsongen.

Skalv med magnituder upp till strax under 6 har skakat bland annat Albanien och Turkiet tidigare i år, men detta är det starkaste i Europa under 2019.

För Albaniens del är skalvet det kraftigaste på många decennier.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning