fredag 30 juni 2023

Kondom

En kondom är ett skydd av mycket tunt gummi eller plast som Du kan sätta på en penis eller en dildo om Du ska ha samlag. Kondom är ett enkelt sätt att minska risken för överföring av könssjukdomar vid samlag. Det är även ett enkelt sätt att undvika graviditet vid samlag som kan leda till graviditet.

Du kan använda kondom som skydd mot könssjukdomar vid olika sorters sex som slidsamlag, anala samlag och om Du har munsex med en penis. Vid slidsamlag skyddar kondomen även mot graviditet.

Det är bra att alltid kontrollera kondomens bäst föredatum, att den är hel och att den inte har torkat ut. En kondom som är gammal eller uttorkad spricker lättare.

Du sätter på kondomen på en penis som har stånd eller på en dildo. För att kondomen ska ge bra skydd är det viktigt att den är på under hela samlaget, utan att den går sönder eller glider av.

Dra ut penisen försiktigt om utlösningen har kommit i kondomen. Då läcker ingen sperma ut i slidan, ändtarmsöppningen eller i munnen. 

Så här använder Du en kondom: 

Ta ut kondomen ur förpackningen

Kontrollera åt vilket håll kondomen ska rullas på

En penis ska vara hård när Du rullar på kondomen

Du kan ta en liten klick glidmedel på ollonet innan kondomen sätts på. Det kan göra att det känns skönare

Lägg kondomen på toppen av ollonet, tryck med fingrarna på kondomens topp samtidigt som kondomen läggs på ollonet. Det ska inte komma in någon luft mellan kondomen och penisen eller dildon

Om kondomen sitter på en penis ska Du dra ut den innan ståndet har lagt sig om Du har samlag

Håll runt kondomen nere vid penisroten när penisen dras ut. Då sitter kondomen kvar

Släng kondomen i soporna. Spola inte ner den i toaletten

På kondomförpackningen finns det också en bruksanvisning som visar hur kondomen ska användas

Du kan bara använda en kondom en gång. Det går alltså inte att tvätta av den och använda den flera gånger.

Använd inte flera kondomer samtidigt. Friktionen gör att de kan gå sönder.

Kondomer finns i olika storlekar och är töjbara. Det spelar ingen roll om penisen är sned när man har stånd. Kondomen passar i alla fall. Olika kondomer kan passa olika bra på olika penisar. Därför kan det vara bra att testa sig fram för att hitta en kondom som man gillar. 

De flesta kondomer är tillverkade av latex, som är en sorts gummi. Det finns också kondomer som är gjorda av plast. Gummit har en speciell lukt, men smakar oftast ingenting. Det finns också kondomer med olika dofter och smaker.

Plastkondomerna är luktfria och passar om Du är allergisk mot gummi. En del föredrar plastkondomen eftersom den är tunnare och leder värme bättre än gummikondomer. Men den är oftast inte lika töjbar som gummikondomen.

De flesta kondomer är behandlade med glidmedel för att de ska vara sköna att använda och inte skava.

Många kondomer har som en liten behållare längst fram där sperman kan samlas. Några kondomer är profilerade, det vill säga de svänger in lite under ollonkanten.

En del kondomer är tunnare och andra extra tjocka. Det finns kondomer som är knottriga, vågiga, tajta eller har ribbor. Det finns också kondomer i olika färger.

Använd inte fettbaserade medel som olja eller hudkräm tillsammans med kondomer som är gjorda av gummi. Fettet kan luckra upp skyddet och göra så att det lättare går sönder.

Det finns olika typer av glidmedel som passar tillsammans med latexkondomer, vattenbaserade, silikonbaserade eller glidmedel som är en blandning av båda medlen.

Det behövs extra glidmedel om Du har analt samlag. Det glidmedel som redan finns på kondomen räcker oftast inte. 

Glidmedel kan Du köpa på ett apotek eller i butiker som säljer erotiska produkter och på nätet.

Kondomer ska förvaras i rumstemperatur och på en plats där kondomerna inte skaver mot något eller blir utsatta för tryck. Bra ställen att ha kondomer på är t ex i en jackficka eller i en väska.

Om Du har en kondom i plånboken är det bra att byta ut den regelbundet, ungefär en gång i månaden.

Kondomer finns att köpa bland annat på apotek, i matbutiker, i kiosker och på nätet.

En större variation av kondomer finns i butiker som säljer erotiska produkter och på nätet.

Du kan ibland få gratis kondomer på barnmorskemottagningar, ungdomsmottagningar, STI-mottagningar och sex- och samlevnadsmottagningar.


Just idag lär jag känna någon

När vi vågar berätta lite mer om oss själva, både det vi längtar efter och skäms över, märker vi att vi är mer lika varandra än vi kunnat ana. Att vi varken är bättre eller sämre än någon annan, och att främlingar är vänner vi inte lärt känna.

Vem kan jag prata med om det jag skäms för?


Kända personer

Ulla Mariana Akselson, född 23 november 1924 i Solna församling, död 20 februari 2007 i Engelbrekts församling, Stockholm, var en svensk skådespelare. Efter en tid hos bland andra Per-Axel Branner på Nya teatern i Stockholm verkade Akselson vid de flesta av landets stadsteatrar. Till Göteborgs stadsteater kom hon 1973 och till Stockholms stadsteater 1980. Hon regisserade revyn Lusthuset på Intiman i Stockholm 1984. Sin filmdebut hade hon 1946. Hon medverkade även i den första panelen i det klassiska radioprogrammet På minuten från Malmö. Ulla Akselson var gift första gången 1949–1958 med skådespelaren Palle Granditsky med vilken hon fick dottern Tove Granditsky. Andra gången var hon gift 1961–1970 med skådespelaren Carl-Åke Eriksson. Sedan återtog hon namnet Akselson. Hon är begravd på Galärvarvskyrkogården i Stockholm.

Carl-Olof Alm, folkbokförd Karl Olof Stig Alm, född 21 mars 1925 i Maria Magdalena församling, Stockholm, död 17 oktober 1996 i Katarina församling, Stockholm, var en svensk skådespelare. Carl-Olof Alm var även textförfattare och komponerade några melodier. Han är gravsatt i minneslunden på Katarina kyrkogård i Stockholm.

Sten Viktor Torgny Anderberg, född 25 februari 1919 i Västra Vram i Skåne, död 6 november 2000 i Stockholm, var en svensk filmregissör och skådespelare. Han var gift från 7 december 1945 till sin död med skådespelaren Marianne Anderberg. Torgny Anderberg är begravd på Skogskyrkogården i Stockholm.

Jonna Gabriella Christina Arb Zackrisson, född Arb 10 december 1957 i Brännkyrka församling i Stockholm, är en svensk skådespelare. Arb studerade vid Statens scenskola i Stockholm. Arb är dotter till författaren Siv Arb och gift med musikern och producenten Lasse Zackrisson.

Christer Banck, född 20 april 1935 i Stockholm, död där 6 november 2001, var en svensk skådespelare.

Lars-Erik Berenett, född 23 december 1942 i Skellefteå, Västerbottens län, död 1 februari 2017 på Vindö i Värmdö kommun, Stockholms län, var en svensk skådespelare.

Gösta Johan Harwey Bredefeldt, född 19 december 1935 i Vasa församling, Göteborg, död 10 januari 2010 i Maria Magdalena församling, Stockholm, var en svensk skådespelare och dramatiker. Han var far till skådespelerskan Ellen Bredefeldt och sångerskan samt sångpedagogen Maria Bredefeldt, äldre bror till skådespelaren Hans Bredefeldt och farfar till skådespelaren Einar Bredefeldt.

Bo Brundin, född 25 april 1937 i Uppsala, död 4 september 2022 i Uppsala, var en svensk skådespelare. Bo Brundin var som skådespelare huvudsakligen engagerad i amerikanska B-filmer, men hade även bra roller som i filmen Tid för hjältar. Han påbörjade hösten 2009 projekt Forever Young tillsammans med Posten, där målet var att i Brundins dåvarande hem i Östhammar (med hjälp från allmänheten) återskapa ett rum han bebodde under 1960-talet på Manhattan. På hemsidan för projektet fanns även en blogg, där Brundin regelbundet lade upp heminspelade videologgar med vardagliga funderingar. Hemsidan är nerlagd men spår finns idag (2013) på Youtube. Bo Brundin flyttade under 2011 tillbaka till USA på grund av kombinationseffekter av pensionsutbetalning och skatteeffekter. År 2013 ska Brundin ha flyttat tillbaka till Sverige.

Per Olov Burell, född 8 maj 1956 i Västerås, är en svensk skådespelare. Per Burell studerade vid Statens Scenskola i Malmö 1981–1984.

Gustav Adolf "Gus" Dahlström, född 6 november 1906 i Järvsö, Gävleborgs län (Hälsingland), död 25 december 1989 i Haninge, Stockholms län, var en svensk skådespelare, komiker, kompositör och textförfattare.

Rolf Harry Degerlund, född 8 december 1952 i Gunnarsbyn, Norrbotten, är en svensk skådespelare, regissör och teaterman.

Eva Marie Louise Delleskog, född 12 maj 1957 i Hammerdal, Jämtland, är en svensk skådespelare och regissör.

Carl-Magnus Dellow, under en period Carlmagnus Dellow, ursprungligen Andersson, född 25 oktober 1951 i Valleberga, är en svensk skådespelare.

Niels Ivar Dybeck, född 13 juli 1936 i Stockholm, död 11 april 2003 i Ängelholm, var en svensk skådespelare.

Lars Axel Simon Edström, född 10 juli 1935 i Skeppsholms församling i Stockholm, är en svensk skådespelare, teaterchef och regissör.

Dan Peder Clemens Ekborg, född 23 november 1955 i Storkyrkoförsamlingen i Stockholm, är en svensk skådespelare och röstskådespelare. Han är son till skådespelaren Lars Ekborg och äldre bror till Anders Ekborg.

Per Samuel Fröler, född 24 mars 1957 i Madesjö församling i Kalmar län, är en svensk skådespelare. Han är mest känd som doktor Johan Steen i den svenska TV-serien Skärgårdsdoktorn.

Gert Åke Fylking, född 7 oktober 1945 i Storkyrkoförsamlingen i Stockholm, är en svensk skådespelare, journalist och politiker (kristdemokrat).

Björn Roger Gedda, född 3 mars 1942 i Solna, Stockholms län, är en svensk skådespelare.

Lars-Eric Sture Green, född 30 november 1944 i Johannes församling i Stockholm, är en svensk skådespelare.

Eva Gröndahl, född 17 oktober 1948 på Lidingö, är en svensk skådespelare, regissör och manusförfattare.

Nina Anna Katarina Gunke, ursprungligen Anna Katarina Gunke, född 12 juli 1955 på Lidingö, Stockholms län, är en svensk skådespelare och röstskådespelare.

Ernst Harry Ingemar Günther, född 3 juni 1933 på Karlskrona BB (kyrkobokförd i Ronneby och uppvuxen där), död 8 december 1999 i Ingelstorp, Skåne län, var en svensk skådespelare och regissör.

Peter Alexander Haber, född 12 december 1952 i Tyska Sankta Gertruds församling i Stockholm, är en svensk skådespelare.

Ivar Olof Harald Hamrell, född 13 december 1960 i Uppsala, är en svensk regissör, manusförfattare och skådespelare.

Lena Teresia Hansson, känd som Lena T Hansson, född 18 maj 1955 i Sankt Görans församling, Stockholm, är en svensk skådespelare och regissör.

Hans Sten Christer Harnesk, född 27 januari 1950 i Nacka, är en svensk rekvisitör, specialeffektstekniker och skådespelare. Hans Harnesk filmdebuterade som skådespelare 1979 i Lars Lennart Forsbergs Kristoffers hus. Han kom under 1980-talet att medverka i ytterligare filmer och TV-serier, däribland flera Lars Molinproduktioner. Han gjorde sin sista roll i 1991 års TV-film Infödingen. Under 1970- och 1980-talen var han även verksam som rekvisitör. Därefter har Harnesk främst varit verksam som specialeffektstekniker.

Roland Napoleon Hedlund, född 17 november 1933 i Kågedalen i Västerbotten, död 8 mars 2019 i Skellefteå landsdistrikt, var en svensk skådespelare och teaterchef.


Carl-Axel Erik Heiknert, född 10 september 1924 i Värnamo, Jönköpings län, död 12 oktober 1981 i Stockholm, var en svensk skådespelare, regissör och teaterchef.

Björn Thomas Hellberg, född 29 september 1941 i Stockholm, död 22 januari 2023 i Stockholm, var en svensk skådespelare, regissör och manusförfattare. Han gjorde bland annat rösten till Alien i Vintergatan på Sveriges Televisionoch Tiggers röst i filmen Tigers Film.

Lars Ingvar Hirdwall, född 5 december 1934 i S:t Görans församling i Stockholm, död 6 april 2023 i Stockholm, var en svensk skådespelare. Hirdwall har gjort åtskilliga roller såväl på film och TV som på teatern, framförallt Stockholms stadsteater. Många av filmrollerna var i filmer regisserade av Lars Molin och Bo Widerberg. Han var även känd för rollen som den rödhårige grannen Valdemar med stödkrage i Beckfilmerna och för rollen som Jan i Skrolycka i Lars Molins Kejsarn av Portugallien.

Folke Karl-Gustav Hjort, född 28 mars 1934 i Stockholm, död 3 juli 1977 i Lysekil, var en svensk skådespelare.

Lennart Hjalmar Hjulström, född 18 juli 1938 i Karlstad, död 3 juli 2022 i Västerleds distrikt i Stockholm, var en svensk regissör och skådespelare.

Mats Erik Gustaf Huddén, född 30 augusti 1947 på Lidingö, död 1 mars 2019 i Sankt Laurentii distrikt i Söderköping, var en svensk skådespelare och teaterregissör. Han framträdde även under pseudonymen Matt Huden.

Tor Edvard Isedal, ursprungligen Carlsson, född 20 juli 1924 i Borgs församling, Norrköping, död 18 februari 1990 i Torö församling, Nynäshamn, var en svensk skådespelare.

Niels Elis Viktor Jensen, født 8. maj 1964 i Faaborg, Danmark, er en svensk skuespiller, sanger, sangskriver, kunstner og filminstruktør. Jensen er barnebarn af professor Erik Essen-Möller. Han slog igennem som musiker med sangen "Mobbingbarn" i 1979 og blev kendt for det bredere publikum i rollen som den skånske synthspiller Jeppe i filmen G - som i fællesskab.

Tommy Clarence Fredrik Johnson, född 5 december 1931 i S:t Matteus församling i Stockholm, död 17 juli 2005 i Högalids församling i Stockholm, var en svensk skådespelare.

Hasse Ola Jonsson, född som Hans Ola Jonsson den 6 januari 1957 i Stockholm, är en svensk skådespelare och röstskådespelare. Hans Jonsson har bland annat läst den svenska rösten till Sonic i den tecknade TV-serien Sonic the Hedgehog och till ett flertal figurer i Smurfarna (bland annat Fixarsmurfen, Sprattsmurfen och Musiksmurfen).

Asta Helena Kallenbäck Trolle, född Kallenbäck den 26 november 1944 i Risinge församling, Östergötlands län, är en svensk skådespelare. Hon är syster till författaren Ingrid Kallenbäck.

Gustav Kling, född 15 februari 1946 i Bollnäs, Hälsingland, är en svensk skådespelare, regissör och teaterchef.

Tor Gustav Ebbe Levin, född 10 september 1952 i Sigtuna, Stockholms län, är en svensk skådespelare.

Leif Gustav Adolf Liljeroth, född 18 oktober 1924 i Hedvig Eleonora församling, Stockholm, död 25 februari 2018 i Stockholms kommun, var en svensk skådespelare. Hans fasta filmroll var kommissarie Ruda i Hasselfilmerna. Hans genombrott kom dock redan 1967 i den klassiska TV-serien Kullamannen där han spelade Dr Miller. Leif Liljeroth är gravsatt i minneslunden på Kungsholms kyrkogård i Stockholm.

Carl-Gustaf Lindstedt, egentligen Karl Gustav Lindstedt, född 24 februari 1921 i Kungsholms församling, Stockholm, död 16 januari 1992 i Sofia församling, Stockholm, var en svensk skådespelare, komiker, revyförfattare och sångtextförfattare. Han var far till skådespelaren Pierre Lindstedt.

Sten Ivar Ljunggren, född 16 oktober 1938 i Engelbrekts församling i Stockholm, är en svensk skådespelare.

Sten Erik Lonnert, ursprungligen Johansson, född 30 december 1927 i Johannes församling i Stockholm, död 15 juli 1996 i Hägersten, var en svensk skådespelare. Sten Lonnert är begravd på Skogskyrkogården i Stockholm.

Carola Ingrid Margareta Segerstedt Luterkort, född Eklundh den 28 juni 1910 i Lund, död 3 augusti 2011 i Hässelby i Stockholms län, var en svensk skådespelare, regissör, musiker och dramapedagog.

Fillie Elsava Lyckow Widding, tidigare Lyckow Bergström, ursprungligen Elsava Lyckow, född 31 oktober 1934 på Östermalm i Stockholm, död 27 mars 2015 i Mariefred, var en svensk skådespelare.

Mona Malm, egentligen Mona Kristina Wahlman, född Ericsson den 24 januari 1935 i Sankt Johannes församling i Stockholm, död 12 januari 2021 i Högalids distrikt i Stockholm, var en svensk skådespelare.

Dan Jerry Christer Martinger, född 29 oktober 1947 i Visby, är en svensk jurist, åklagare och politiker (moderat), som var riksdagsledamot 1986–2001. Åren 1984–2000 var han även ordförande för Huddingemoderaterna. Under sin tid som riksdagsledamot var Martinger suppleant i justitieutskottet 1986–1988 samt ordinarie ledamot av samma utskott 1988–1994. Han var vidare ledamot av konstitutionsutskottet 1994–2001, suppleant i skatteutskottet 1994–1998 och suppleant i socialförsäkringsutskottet 1986–1988. Jerry Martinger dömdes 2001 för bland annat övergrepp i rättssak till villkorlig dom och dagsböter. Domen medförde att han avsattes från sitt uppdrag som ledamot av Sveriges riksdag. I november 2001 beslutade Statens ansvarsnämnd att Martinger till följd av den fällande domen inte kunde behålla befattningen som kammaråklagare.

Kåre Ragnar Mölder, född 2 november 1954 i Sundbyberg, är en svensk skådespelare.

Gunilla Birgitta Nyroos, syntynyt 7.10.1945 Vaasassa, on ruotsalainen näyttelijä ja ohjaaja.

Stig Olin, ursprungligen Högberg, född 11 september 1920 i Kungsholms församling, Stockholm, död 28 juni 2008 i Kungsholms församling i Stockholm, var en svensk skådespelare, regissör, sångare, radioman och låtskrivare.

Pia Ulrika Oscarsson, född 7 augusti 1956 i Danderyd, är en svensk skådespelare.

Lasse Petterson, folkbokförd Lars Anders Pettersson, född 8 april 1935 i Östersund, död 30 mars 2019 i Stockholm, var en svensk skådespelare. Han var från 1970 engagerad vid Stockholms Stadsteater.

Gunvor Margareta Jacobsson-Pontén, under en period Danielsson, född 11 februari 1929 i Högalids församling i Stockholm, död 16 februari 2023 i Farsta distrikt, Stockholms län, var en svensk skådespelare.

Eva Britt Remaeus, född 13 februari 1950 i S:t Peters klosters församling i Lund, död 29 januari 1993 på Gran Canaria (folkbokförd i Lovö församling i Stockholms län), var en svensk skådespelare. Hon blev mest känd för sitt deltagande i den pedagogiska TV-serien Fem myror är fler än fyra elefanter och var länge också aktiv inom teatergruppen Oktober.

Bellan Roos, egentligen Tyra Isabella Björklund, ogift Roos, född 25 maj 1901 i Ösmo församling, Nynäshamn, död 8 april 1990 i S:t Görans församling, Stockholm, var en svensk skådespelare. Bellan Roos scendebuterade i Allan Rydings teatersällskap 1925 och spelade mest på friluftsteatrar och revyscener. Hon var periodvis engagerad vid Odeonteatern. Hon filmdebuterade 1933 i Ivar Johanssons Bomans pojke och kom att medverka i ett 60-tal filmer. En av hennes vanligaste filmroller var satkärringens.Bellan Roos gifte sig 1948 med Henrik Björklund (1912–1980).

Ole Jakob Ränge, född 21 januari 1950 i Stockholm, är en svensk skådespelare.

Rickard Nils Gösta Rönnbäck, känd som Rico Rönnbäck, född 18 juli 1946 i Sankt Görans församling i Stockholm, är en svensk skådespelare.

Ann-Christin "Anki" Santesson, född 1 juli 1948 i Stockholm, är en svensk produktionsledare, scripta och skådespelare. Hon är mor till Johan Widerberg.

Kåre Santesson, född 19 september 1928 i Adolf Fredriks församling, Stockholm, är en svensk skådespelare, filmproducent och regissör. Han är son till Gerd och arkitekten Olle Santesson samt barnbarn till Henrik Santesson.

Stefan Sauk, ursprungligen Wernström, född 6 juni 1955 i Katarina församling i Stockholm, är en svensk skådespelare.

Yvonne Carolin Schaloske, född 23 augusti 1951 i Borås, död 1 april 2020 i Sätila distrikt i Marks kommun, var en svensk skådespelare. Yvonne Schaloske utbildade sig från början till mentalskötare och flyttade senare till Göteborg, där hon ägnade sig åt barnteater. Hon var i mitten av 1970-talet medlem i musikgruppen Karlssons Kloster (tillsammans med bland andra Pekka Lunde) som turnerade runt med visprogram. Hon deltog även i Tältprojektet 1977. Hon övergick därefter senare till skådespeleri och är bland annat känd för rollen som Vera Bengtsson i Rederiet. I samband med att Rederiet slutade sändas år 2002 så lade Schaloske ner skådespelarkarriären då hon ansåg att rollen som Vera Bengtsson gjort så starkt avtryck. Efter detta tog hon arbete som säkerhetskontrollant på Göteborg-Landvetter flygplats samt senare på Nordic Wellness som passinstruktör.

Ernst Peter Jurgen Schildt, född 9 juni 1951 i Finska församlingen i Stockholm, är en svensk regissör, manusförfattare och skådespelare. 

John Gunnar Håkan Serner, född 1 september 1933 i Sankt Petri församling i Malmö, död 25 oktober 1984 i Sankt Matteus församling i Stockholm, var en svensk skådespelare.

Ulla Marie Skoog, född 23 februari 1951 i Sävedalens församling i Göteborgs och Bohus län, är en svensk skådespelerska, dramatiker, regissör och komiker.

Göran Nils Robert Stangertz, född 19 juli 1944 i Flen i Södermanlands län, död 27 oktober 2012 i Maria församling i Helsingborg, var en svensk skådespelare, regissör och teaterchef.

Dan Allan Waldemar Svensson, född 16 februari 1951 i Brännkyrka församling i Stockholm, är en svensk skådespelare.

Birgitta Valberg Hansson, född 16 december 1916 i Adolf Fredriks församling, Stockholm, död 29 mars 2014 på Lidingö, var en svensk skådespelare.

Hans Emil Villius, född 10 juli 1923 i Kalmar, död 22 juni 2012 i Täby, var en svensk historiker, författare och TV-personlighet.

Tomas Birger von Brömssen, född 8 maj 1943 i Örgryte i Göteborg, är en svensk skådespelare. Han är bland annat känd från TV-serierna Albert & Herbert (som Herbert) och Saltön (som tobakshandlaren Blomgren). Sedan 1970-talet har han synts i en mängd teaterproduktioner i främst hemstaden Göteborg.1995 fick von Brömssen en Guldbagge för sin roll i Bo Widerbergs Lust och fägring stor. Samma år utsågs han till Årets göteborgare.

Lars Erik Väringer, född 20 augusti 1951 i Nyköpings västra församling, Södermanlands län, är en svensk skådespelare.

Gunnel Hilda Maria Wadner, född 8 januari 1921 i Katarina församling, Stockholm, död 16 augusti 2008 i Stockholm, var en svensk skådespelerska.Hon är begravd på Skogskyrkogården i Stockholm.

Karl Torsten Wahlund, född 10 februari 1938 i Sollentuna, är en svensk skådespelare.

Margareta (Margreth) Weivers-Norström, ursprungligen Andersson, född 24 juli 1926 i Sankt Görans församling i Stockholm, död 3 februari 2021 i Oscars distrikt i Stockholm, var en svensk skådespelare.

Måns Gerhard Carlsson Westfelt, född 16 juli 1928 i Stockholm, död 26 februari 2015 i Stockholm, var en svensk skådespelare.

Johan Olof Widerberg, född 16 mars 1974 i Stockholm, är en svensk skådespelare.

Sven Justus Fredrik Wollter, född 11 januari 1934 i Vasa församling, Göteborg, död 10 november 2020 i Luleå, var en svensk skådespelare. Han medverkade i många filmer och TV-serier, däribland Hemsöborna, Raskens, Mannen på taket, Charlotte Löwensköld, Mannen från Mallorca, Sista leken, Änglagård, Ivar Kreuger, Sally och En sång för Martin. Därutöver var han en framträdande teaterskådespelare. Dessutom utgav han några böcker och ett par skivor.

Anna Jessica Zandén, född 28 mars 1957 i Brännkyrka församling i Stockholm, är en svensk skådespelare.



Folke Asplund, Erik Folke Asplund, född 20 augusti 1930 i Malmberget i Lappland, död 22 november 2010 i Luleå, var en svensk skådespelare. Han är begravd på Örnäskyrkogården i Luleå.

Sven-Gunnar Book, ursprungligen Andersson, född 28 januari 1940 i Vadstena församling i Östergötlands län, död 16 april 1988 i Färentuna församling i Stockholms län, var en svensk präst och skådespelare. Han var verksam vid Norrbottensteatern från 1967. Han var komminister i Färentuna församling i Stockholms stift. Han var son till förmannen Sven Andersson och Arla, ogift Book. Han var 1964–1978 gift med adjunkt Veronica Lehrman (född 1942) och 1981 med artisten Irene Wälimäki (född 1957).


Charlie Elvegård, född Kjell Elvegård den 8 augusti 1943 i Solna, Stockholms län, död 25 maj 2018 i Solna,  var en svensk skådespelare.


Barbro Christina Oborg Ljunggren, född Oborg den 3 juli 1941 i Engelbrekts församling, Stockholm, är en svensk skådespelare. Tre kärlekar, Ingvar Hidvall...
































































































torsdag 29 juni 2023

Femidom

En femidom är en invändig kondom gjord av mycket tunn plast eller latex. Du sätter in femidomen i slidan eller ändtarmsöppningen innan Du ska ha samlag. Femidom skyddar mot könssjukdomar eller graviditet.

En femidom är en invändig kondom gjord av mycket tunn plast eller latex.

I den öppna änden av femidomen sitter en stor plastring som hindrar den från att glida in i slidan eller ändtarmen under samlaget. På insidan sitter en mindre ring, som håller kondomen på plats inifrån.

Femidomen ska komma så långt in i slidan eller ändtarmsöppningen som möjligt, men den stora ringen ska sitta utanför slidan eller ändtarmsöppningen. Att sätta in en femidom är inte svårt, men Du kan behöva göra det några gånger för att få in tekniken.

För att sätta in femidomen pressar du ihop den mindre ringen så att den blir långsmal. Sedan trycker Du in femidomen med fingrarna.

Du kan ta bort den mindre ringen först om Du ska ha analt samlag, men den kan också sitta kvar. Det kan vara lättare att sätta femidomen på penisen eller dildon först och sen föra in den i ändtarmsöppningen. Du kan också föra in en femidom med ringen och sen ta ut ringen när den är inne.

När Du eller någon annan för in en penis eller dildo i slidan eller ändtarmsöppningen kan det vara bra att hålla i den stora ringen eftersom den annars kan följa med in. När femidomen är på plats behöver Du inte hålla i den stora ringen längre.

Avbryt samlaget och byt till en ny femidom om den större ringen ändå skulle glida in.

För att en femidom ska skydda mot könssjukdomar eller graviditet är det viktigt att den sitter i under hela samlaget.

Du kan sätta in en femidom flera timmar innan Du ska ha samlag.

Använd glidmedel inuti femidomen så att penisen eller dildon glider lätt.

Dra försiktigt ut femidomen. Öppningen kan snurras ihop först så att eventuell sperma inte rinner ut. Du behöver inte ta ut en femidom direkt efter utlösningen på samma sätt som med vanliga kondomer. En femidom kan sitta kvar även om penisen har slaknat.

Det är viktigt att använda rikligt med glidmedel inuti en femidom. Det hjälper penisen eller dildon att glida lättare. En femidom sitter sämre om det blir mycket friktion mellan femidomen och penisen eller dildon.

Vid anal användning kan det behövas lite glidmedel mellan huden och femidomen för att den ska kunna föras in. Använd dock inte för mycket glidmedel, för då är det lätt att femidomen sitter sämre på plats.

De flesta femidomerna är redan behandlade med glidmedel, men för att samlaget ska bli skönt behövs ofta mer. Du sätter framförallt glidmedel inuti kondomen eller på penisen eller dildon.

Det finns också oljebaserade glidmedel, som olja eller hudkräm. De kan bara användas med skydd som är gjorda av plast.

Tillsammans med skydd som är gjorda av latex ska Du inte använda oljebaserad glidmedel. Fettet kan nämligen luckra upp latexskyddet och gör att det lättare går sönder.

De flesta femidomer är gjorda av plast, men det finns även sådana som är gjorda av latex. 

Femidom finns att köpa på nätet och i välsorterade sexbutiker.

En femidom ska förvaras i rumstemperatur och på en plats där det inte skaver mot något. En femidom som är gammal eller uttorkad spricker lättare. 


Just idag sprider jag glädje

Det som är så bra med kärleken är att den växer när vi slösar med den. Och det enda sätter att behålla den är att ge den vidare till andra.

Vad gör mig glad?


onsdag 28 juni 2023

Könssjukdomar, sexuellt överförda infektioner

Könssjukdomar är infektioner som Du kan få genom att ha sex. Vissa könssjukdomar ingår i smittskyddslagen och Du måste testa Dig om Du misstänker att Du har någon av dem.

Gå och testa Dig om Du har haft oskyddat sex och tror att Du kan ha fått en könssjukdom. Det är bättre att testa sig en gång för mycket än en gång för lite.

Det är vanligt att det svider när Du kissar eller att Du får flytningar om Du har en könssjukdom. Du kan också få förändrade flytningar.

Kondom och femidom skyddar mot könssjukdomar. Använd kondom eller femidom om Du har vaginala eller anala samlag med någon annan. Det är viktigt att kondomen eller femidomen är hel och att den är på eller i under hela samlaget. Du kan också använda en kondom eller slicklapp om Du har munsex. En slicklapp är en tunn gummiduk som läggs över könsorganet eller ändtarmsöppningen.

Kom ihåg att även använda kondom, femidom eller slicklapp om du delar sexleksaker som en dildo eller en vibrator med någon annan.

Kontakta en vårdcentral, gynekologisk mottagning eller ungdomsmottagning om Du tror att Du har en könssjukdom och vill testa Dig.

Du kan också kontakta en hud- och könsmottagning. De är specialiserade på sexuellt överförbara infektioner. Mottagningarna kan ha olika namn på olika platser i landet. 

De kan heta något av följande:

Mottagning för sex och samlevnad

Sesam

Könsmottagning

Venereologmottagning

Infektionsmottagning

Ring telefonnummer 1177 om Du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp att bedöma symtom.

Det vanligaste sättet att testa sig för könssjukdomar är med ett urinprov. Beroende på vilka symtom Du har kan prover tas från olika ställen på kroppen med pinnprov. De här proverna kan tas även om Du har mens.

Ibland får Du lämna ett blodprov.

I vissa fall undersöker läkaren eller sjuksköterskan Dig genom att titta på Ditt könsorgan.

Vissa könssjukdomar ingår i smittskyddslagen. Det innebär att Du måste testa Dig om Du tror att Du har någon av dem.

Du behöver aldrig betala för att testa Dig för könssjukdomar som finns i smittskyddslagen.

Att testa sig för andra könssjukdomar kan kosta olika beroende på vilken mottagning Du går till.

Du kan testa Dig för flera sjukdomar samtidigt. Då räcker det med att en av dem finns i smittskyddslagen, för att Du inte ska behöva betala.

Vilken behandling Du erbjuds beror på vilken könssjukdom Du har.

Alla behandlingar för sjukdomar som ingår i smittskyddslagen är kostnadsfria, de andra behöver Du betala för.

Alla könssjukdomar kan botas utom hiv, herpes och kronisk hepatit B. Det finns bromsmediciner, men Du är ändå bärare av sjukdomen.

Risken att få en könssjukdom är störst om Du har vaginala samlag eller anala samlag med en penis. Några könssjukdomar kan Du också få genom munsex, fingrar eller sexleksaker.

Könssjukdomar överförs framför allt genom att slemhinnorna i könsorganet, ändtarmen eller munnen kommer i kontakt med varandra när Du har sex med någon annan. En del könssjukdomar kan överföras med sperma eller slidsekret. Vissa könssjukdomar kan överföras via blod.

Könssjukdomar överförs inte genom att Du tar någon i hand eller att Du använder samma handduk eller toalett som någon som har en könssjukdom.

Vissa sjukdomar är viktiga att spåra så att de inte förs vidare till någon annan. De sjukdomarna ingår i smittskyddslagen. Det innebär att Du enligt lag måste testa Dig om Du vet eller misstänker att Du har en sådan sjukdom.

De könssjukdomar som ingår i smittskyddslagen är:

Gonorré

Hepatit B

Hiv

Klamydia

Syfilis

Du behöver inte betala någonting för undersökning, provtagning eller eventuell behandling av de här sjukdomarna.

Det finns även andra sjukdomar i smittskyddslagen som kan smitta sexuellt, t ex hepatit A, hepatit C och infektion med HTLV I eller II.

Om Du har någon eller några av könssjukdomarna som finns med i smittskyddslagen görs en så kallad smittspårning. Det innebär att Du måste berätta vem eller vilka Du har haft sex med det senaste året, oavsett om Ni har använt någon typ av skydd eller inte. För syfilis och hiv behöver Du berätta vilka Du har haft sex med ännu längre tillbaka.  

Ibland kanske Du inte vet så mycket om personen som Du har haft sex med. Du kanske t ex inte vet vad personen heter i efternamn. Då är det viktigt att Du ändå berättar det Du vet för att personalen ska kunna hitta personen.

Personalen på mottagningen kontaktar sedan den personen eller de personerna och berättar att de också måste testa sig.

Det är mycket viktigt att hitta alla personer som har sjukdomen så att de kan erbjudas behandling, dels för att minska risken för komplikationer och dels för att infektionen inte ska överföras till flera.

Det Du säger till smittspåraren är hemligt. De personer Du berättar om kommer inte att få reda på vem Du är. De kommer bara att få veta att de måste testa sig.

Just idag gör jag så gott jag kan

Livet är som en teaterpjäs utan manus. Vi har egentligen ingen chans att öva och vet aldrig hur nästa scen kommer att se ut. Om vi skulle göra rätt hela tiden så skulle vi behöva leva livet baklänges. 

Vilken har varit mitt livs viktigaste stund?


tisdag 27 juni 2023

Idag begravning Kungsholms kyrka

 


Tidig utlösning

Att få tidig utlösning är vanligt och innebär att Du får utlösning efter mycket kort tid när Du har sex. En del har haft tidig utlösning hela livet, för andra kommer det plötsligt. Tidig utlösning kan bero på att Du är stressad, nervös eller att Du har någon sjukdom. Du kan träna på att fördröja utlösningen men det finns även annan hjälp att få.

Här är några vanliga orsaker till för tidig utlösning:

Att Du tycker att det är så skönt att Du inte kan hålla tillbaka utlösning

Oro, stress eller att Du mår dåligt psykiskt

Sjukdomar, t ex prostatabesvär och sjukdomar som påverkar nervsystemet

Att ha svårt att få stånd kan leda till tidig utlösning

Genetiska orsaker som gör att vissa personer har en snabbare utlösning än andra

Kontakta en vårdcentral eller en sexologisk mottagning om Du vill få hjälp med tidig utlösning. Många mottagningar kan Du kontakta genom att logga in.

Det går också att kontakta en ungdomsmottagning. Till ungdomsmottagningen kan Du gå från att Du är 12 eller 13 år tills Du är mellan 20 och 25 år, det är olika på olika mottagningar i Sverige. Ibland är det möjligt att få hjälp på en hud- och könsmottagning som finns på vissa sjukhus.

Det är bra om Du har ett bokat besök som kan ske i lugn och ro. Då har Du gott om tid under besöket. Det kan kännas stressigt om Du går på en dropinmottagning.

Ring telefonnummer 1177 om Du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan Du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var Du kan söka vård.

Det finns flera sätt som Du kan träna på för att fördröja utlösningen. Det är bra om Du har tålamod när Du tränar på att fördröja utlösningen. Du kan behöva göra det under en längre tid innan Du märker något resultat. 

Ett sätt som Du kan pröva är att själv försöka hitta kontrollen över utlösningen genom att onanera, eller ha sex med någon annan. Det är viktigt att vara ostörd om Du tränar genom att onanera för att kunna fokusera på Din kropp, och hur det känns.

Det vanligaste sättet för att träna på att fördröja sin utlösning kallas för start/stopp. Det finns flera olika övningar som Du kan göra. Hur de går till och hur länge Du ska göra dem kan variera en del beroende på var Du läser, eller vem Du pratar med. Men gemensamt är att det handlar om att träna på att kunna vara upphetsad, utan att få en utlösning som Du inte kan kontrollera.

Känna efter hur det känns

Onanera och få utlösning, men känn efter och tänk på hur det känns. Hur och var känns det? 

Hur förändras känslan när upphetsningen ökar? 

Hur känns det precis innan utlösningen kommer? 

Träna på det här i några dagar. Sen kan Du börja med nästa övning.

Hitta känslan innan utlösningen

Nästa steg är att Du onanerar tills Du börjar närma Dig utlösning. Pausa en kort stund, så att upphetsningen bromsas. Känn efter hur det känns när utlösningen är på väg. Kan Du hitta en särskild känsla innan utlösningen kommer? 

Det kan kännas som en ilande känsla, ett pirr eller en sammandragning i underlivet.

Gör det här tre gånger till, och låt utlösningen komma den fjärde gången. Gör så här var tredje dag tills Du börjar känna igen det som händer i kroppen innan utlösningen.

Du kan göra övningen tillsammans med någon, då kan han/hon smeka Dig istället för att Du gör det själv. 

Det är olika hur länge Du behöver göra den här övningen. Ha inte för bråttom, utan räkna med att det tar tid.

Träna uthållighet

Fortsätt som Du gjort under övning två men gör istället övningarna i duschen med varmvatten, eller onanera med hjälp av glidmedel eller olja. Det är för att det ska kännas varmare och fuktigare. Gå vidare till nästa steg när Du kan onanera i tre minuter utan att få utlösning och utan att behöva pausa.

Kunna kontrollera

Fortsätt onanera i duschen eller med olja eller glidmedel, men pausa inte när Du är nära att få utlösning. Testa istället att onanera långsammare. Den här övningen handlar om att hitta känslan av kontroll genom att sakta ner.

Du kan göra övningarna när Du har samlag, välj då den ställning som Ni tycker känns bäst. Pröva t ex skedställningen eller missionärsställningen.

Du kan behöva fortsätta att göra övningar, för att ha kvar den kontroll som Du har tränat upp. Att helt sluta träna och helt gå tillbaka till att ha sex på sättet som Du hade tidigare kan göra att effekten av övningarna minskar.

För att de här sätten att träna på att fördröja utlösningen ska fungera måste Du träna regelbundet under några veckor eller månader. Det kan hända att de inte hjälper alls. Oftast är det lättare att genomföra dessa träningsprogram om Du får instruktioner av en sexolog.

Du får berätta om Dina besvär, därefter kan Du få lämna blodprov eller så kan läkaren eller sjuksköterskan göra en kroppsundersökning och en undersökning av penisen och pungen. Vilka undersökningar som görs beror på vad läkaren eller sjuksköterskan tror orsakar Dina besvär.

Ibland kan psykoterapi med sexologisk inriktning fungera som behandling. Då får Du hjälp att känna igen kroppens signaler bättre. Ibland kan några enstaka samtal med en sexologiskt kunnig läkare eller sjuksköterska göra att problemet med tidig utlösning blir bättre eller försvinner helt.

Du kan också få hjälp att lära Dig använda olika tekniker som används i samband med sex.

Beroende på varför Du har tidig utlösning så kan det finnas läkemedel som kan fördröja den. En läkare kan hjälpa Dig att ta reda på orsaken och om en sådan behandling är rätt för Dig.

Du kan läsa mer på UMO.se om tidig utlösning.

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning Du vill i hela landet.

Du ska få vara delaktig i Din vård. För att kunna vara det behöver Du förstå informationen som Du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska t ex få information om behandlingsalternativ och hur länge Du kan behöva vänta på vård. 

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om Du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om Du t ex har en hörselnedsättning. 



Just idag är kärlek mer än ord

Kärlek är inte bara att säga, "Jag älskar Dig". Det är att ge en komplimang, hålla någon i handen, le mot någon vi inte känner, säga förlåt och att se till att ingen behöver vara ensam.

När gav jag någon en komplimang senast?


måndag 26 juni 2023

Svårt att få stånd

Det är vanligt att någon gång ha svårt att få stånd eller att behålla ståndet. Orsaken kan vara stress, oro eller nervositet. Det kan också bero på en sjukdom, t ex åderförkalkning eller diabetes. Det finns flera läkemedel, hjälpmedel och behandlingar som gör det möjligt för de allra flesta att få tillbaka förmågan att få stånd.

Svårighet att få stånd och behålla ståndet kallades tidigare för impotens. Nu kallas det ofta för erektil dysfunktion och förkortas ED.

Det är vanligt att vid enstaka tillfällen ha svårt att få stånd. Det är ingenting Du behöver oroa Dig för. Men om Du har många funderingar och känner oro är det bra att söka hjälp.

Det är mycket vanligt att någon gång ha svårt att få stånd eller att behålla ståndet, men för en del kan besvären komma ofta eller under en lång tid. Det kan finnas flera orsaker till att Du har svårt att få stånd.

Du kan få plötsliga besvär med att få stånd trots att det tidigare har fungerat bra. Då kan det bero på att Du är stressad, nervös eller att Du mår dåligt psykiskt. Trötthet kan också göra det svårare att få stånd. Det är också vanligt att ha svårt att få stånd om Du är i kris eller har problem i en relation.

Om Du är ung och inte får stånd är den vanligaste orsaken stress, t ex att Du är osäker inför att ha sex. Läs mer på UMO.se om att ha svårt att få stånd som ung.

Besvären kan bero på en sjukdom om de kommer gradvis under en längre tid.

Här är exempel på några sjukdomar och tillstånd som kan bidra till att Du har svårt att få stånd:

Diabetes

Åderförkalkning

Högt blodtryck 

Depression

Neurologiska sjukdomar, t ex multipel skleros, MS

En del har svårt att få stånd efter vissa behandlingar, t ex efter en operation i underlivet eller efter en strålbehandling.

När Du röker försämras blodcirkulationen. Det kan göra att Du får svårare att få stånd.

Att dricka mycket alkohol under en längre tid kan också göra det svårt att få stånd. Det beror på att alkoholen gör att nervcellerna inte fungerar som de ska. Om Du dricker väldigt mycket alkohol vid ett enstaka tillfälle försämrar det också förmågan att få stånd.

Många läkemedel påverkar blodflödet eller stör nervsignalerna. Det gäller t ex vissa läkemedel vid högt blodtryck, så kallade betablockerare. En del psykofarmaka som t ex bensodiazepiner och antidepressiva läkemedel stör också nervsignalerna. Det kan påverka Din förmåga att få stånd.

Att ha väldigt låga nivåer av testosteron kan leda till minskad sexlust, nedsatt energi, nedstämdhet och svårt att få stånd. Då behöver Du få hjälp med att ta reda på varför Du har så låga nivåer. Det kan t ex  bero på mycket kraftig övervikt eller en hormonsjukdom.

Från 40-årsåldern börjar könshormonet testosteron att sjunka i kroppen men oftast inte så mycket att det påverkar förmågan att få stånd.

Kontakta en vårdcentral om Du har återkommande svårigheter med att få stånd. Många mottagningar kan Du kontakta genom att logga in.

Du som är yngre kan kontakta en ungdomsmottagning. Till ungdomsmottagningen kan Du gå från att Du är 12 eller 13 år tills Du är mellan 20 och 25 år, det är olika på olika mottagningar i Sverige.

Ring telefonnummer 1177 om Du behöver sjukvårdsrådgivning. Då kan Du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var Du kan söka vård.

Här är några tips på vad Du kan göra själv för att öka Din förmåga att få stånd:  

Sluta röka. Tobak gör att blodkärlen dras samman kraftigt. Det gör det svårare för blodet att nå penisen och Du får svårare att få stånd. Därför är det bra att röka mindre eller att sluta helt. När Du slutar med tobak kan det ta tid innan kroppen återhämtar sig. Du kan alltså behöva ha tålamod innan Du märker någon skillnad.

Drick mindre alkohol. Alkohol bedövar nervsystemet så att signalerna som gör att Du får stånd får svårare att nå fram. Försök därför att dricka mindre alkohol eller att inte dricka alkohol alls.

Motionera. Motion ökar blodcirkulationen vilket kan öka förmågan att få stånd. Sex kan också vara ansträngande för kroppen och därför är det bra om Du håller Dig i god form med motion.

Besvären kan ibland försvinna eller minska av sig själv när Du pratar om att Du har svårt att få stånd med den eller de Du har sex med. 

Ändra Dina sexvanor. Börja med att noga välja tid och plats för att ha sex. Du som brukar ha sex på kvällen kan i stället pröva att ha sex på morgonen. Försök också att avsätta tillräckligt med tid för sex så att Du inte riskerar att känna Dig stressad.

Ha sex på andra sätt. Att Du inte får stånd betyder inte att Du inte kan ha sex. Det finns många sätt att ha sex på, t ex kan Ni smeka varandra, onanera tillsammans eller ha munsex. Tänk att det inte spelar någon roll om Du får stånd, det viktiga är att det är skönt.

Det finns effektiva läkemedel, som på olika sätt kan göra det lättare att få stånd men de behandlar inte själva grunden till besvären. 

Här nedan beskrivs några av dessa läkemedel:

Alprostadil finns naturligt i kroppen. Det kan sätta igång en process som vidgar blodkärlen i penis så att tillförande blodflöde kan öka kraftigt. Därigenom får Du stånd, erektion. Skillnaden mellan alprostadil och sildenafil och liknande läkemedel är att med alprostadil får Du stånd utan att vara sexuellt stimulerad.

Läkemedlet finns i olika former som:

Ett litet vaxstift som Du för in i urinröret

Så kallad injektionsvätska, som Du tar som en spruta i penisens svällkroppar

Kräm

Alprostadil tillhör en läkemedelsgrupp som kallas för prostaglandiner. Det finns under flera namn, från olika tillverkare. Några exempel är Bondil, Caverject och Vitaros.

Alprostadil som Du tar med en spruta gör att musklerna i blodkärlens väggar slappnar av. Blodkärlen vidgas och penisen fylls med blod, vilket gör att Du får stånd. Det är bra om en läkare eller sjuksköterska är med när Du tar första sprutan för första gången. Sedan får Du lära Dig hur Du kan göra det själv. En närstående kan vara med när Du lär Dig detta, han/hon kan också lära sig att ge läkemedlet. 

Läkemedlet börjar verka efter några minuter och effekten håller oftast länge nog för att Du ska kunna ha sex.

Alprostadil som Du för in i urinröret tränger genom urinrörets slemhinna och ut i svällkropparna som finns runt omkring.

Du bör kissa innan Du använder stiftet, eftersom det går lättare att föra in det om urinröret är fuktigt.

Det tar cirka tio minuter innan läkemedlet verkar och effekten håller oftast i sig tillräckligt länge för att Du ska kunna ha sex.

Effekten blir oftast inte lika bra som när Du tar läkemedlet med spruta, men Du slipper sprutan.

Alprostadil som kräm droppas in i urinrörsmynningen med hjälp av en endosbehållare, en särskild införare. Där löser krämen upp sig och det verksamma ämnet tränger genom urinrörets slemhinnor och ut i svällkropparna i penis. Muskulaturen i blodkärlets väggar slappnar då av, och blodkärlen vidgas och penis fylls med blod, vilket gör att Du får stånd.

Du bör kissa innan Du använder krämen eftersom det går lättare att droppa in det om urinröret är fuktigt.

Det tar cirka 5 till 30 minuter innan läkemedlet verkar och effekten håller oftast i sig tillräckligt länge för att kunna ha sex.

Effekten av alprostadil som kräm kan variera från person till person och en del får besvär med rodnad och sveda på penisen. 

Sildenafil, tadalafil och vardenafil och avanafil ingår i en grupp med läkemedel som gör att blodkärlen utvidgas. Skillnaden mellan de olika preparaten är hur snabbt de börjar verka och hur länge de verkar. De har också delvis olika biverkningar.

Det varierar från person till person vilket läkemedel som man tycker fungerar bäst. Det är bra att pröva Dig fram om Du inte är nöjd med effekten.

Läkemedlen tas som tabletter och gör att blodflödet till penisen ökar och att svällkropparna kan fyllas med blod. När de sväller styvnar penisen. Läkemedlen gör inte att Du får stånd, men gör det lättare att få stånd om Du blir sexuellt upphetsad.

Läkemedlen tillhör en grupp som kallas PDE5-hämmare. De finns under flera namn, från olika tillverkare. Några exempel är Viagra, Cialis, Levitra och Spedra.

Sildenafil, tadalafil och vardenafil och avanafil ingår inte i högkostnadsskyddet. Det krävs recept för att få dem, men Du får betala hela summan själv.

Handeln med den här typen av läkemedel på internet är inte seriös. Det finns flera risker med att köpa läkemedel på nätet. Ibland är läkemedlen förfalskade eller helt utan verkan. De kan också vara skadliga för hälsan. Du riskerar också att få betala mer för ett läkemedel än Du skulle få göra i Sverige. En annan risk är att Du blir lurad att betala och inte får något läkemedel.

Det kan hjälpa att gå i terapi om besvären beror på psykologiska problem. Det kan t ex vara samtal med en sexolog, en psykoterapeut, en psykolog eller en psykiatriker.

Det finns också ringar av gummi som Du trär över penisen och som får blodet att stanna kvar i den. Det kan göra att den är hård tillräckligt länge för att kunna ha sex. Rådfråga en läkare eller någon annan kunnig inom området innan Du använder en penisring. Det är bra att ta att ta reda på orsaken till att Du har svårt att få stånd eller behålla ståndet. Du bör inte använda penisring i mer än 20-30 minuter.

En vakuumpump används för att öka blodflödet till penisen. Den fungerar genom att Du för in penisen i en plastcylinder som är ansluten till en liten sugpump. När luften sugs ur röret flödar blod ut i penisen, som växer i storlek. När penisen har fyllts färdigt har Du stånd. Effekten förstärks av att Du avslutar med att sätta på en penisring runt penisroten för att hindra att blodet rinner tillbaka. Vakuumpumpar säljs bland annat på internet och i sjukvårdsaffärer.

En undersökning brukar börja med ett samtal. En del tycker att det är känsligt och svårt att prata om sex. Därför är det viktigt att Du känner förtroende för den Du träffar.

För att få reda på vilka besvär Du har kan samtalet handla om flera olika saker, t ex följande:

Din tillit till Dig själv. Du kan ha svårt att lita på Din egen förmåga och vågar inte försöka ha sex

Din sexlust. Det är vanligt att sexlusten minskar under vissa perioder i livet. Det kan bero på många saker, t ex stress och sömnstörningar

Din förmåga att få stånd. Finns det tillfällen då Du kan få stånd? 

Fungerar det vid onani? 

Vaknar Du någon gång med stånd på natten eller på morgonen? 

Om Du ibland får stånd, räcker det till för att kunna ha sex?

Din förmåga att få utlösning. Det är mycket vanligt att inte få utlösning när man har sex med en partner

Dina förväntningar på sexlivet och hur Du vill att det ska fungera

Att få prata om besvären kan hjälpa en del, liksom att veta att det finns hjälp att få. Ibland kan Du ha orimliga krav på Ditt stånd eller för stora förväntningar. Med bättre kunskap om hur kroppen fungerar får en del det sexuella samlivet att fungera igen.

Efter samtalet kan läkaren göra en kroppsundersökning. Ofta undersöker han/hon också penisen och pungen. Det är också vanligt att Du får mäta blodtrycket och lämna blodprover.

Penisen har tre svällkroppar, två på ovansidan och en på undersidan. Svällkropparna fylls med blod när man blir sexuellt upphetsad och får erektion. Penisen blir då större och reser sig.

Ståndet börjar i Din hjärna där ett synintryck, en beröring, en doft eller bara ett sexuellt upphetsande minne stimulerar särskilda nervbanor. Nervimpulser skickas sedan från hjärnan till blodkärlen i penisen som vidgas. Samtidigt ökar blodflödet till penisen kraftigt. I penisen finns svällkroppar med hålrum. Nervimpulserna gör att de muskler som finns omkring hålrummen slappnar av. Då kan hålrummen fyllas med blod. Svällkropparna omges också av bindväv som begränsar svällkroppens storlek. När svällkroppen är full med blod hindras blodet från att rinna ut igen. Det gör att penisen blir större och hård.

Förutom vid sexuell stimulans kan Du få stånd omedvetet under sömnen. Det kan ske flera gånger under en natt. Ibland kan Du även få utlösning när Du sover. Ofta kan Du även ha stånd när Du vaknar på morgonen på grund av att urinblåsan är full och retar nervtrådarna. 

Om något stör stimulansen från nervtrådarna drar musklerna ihop sig och flödet av blod avtar. Svällkropparna minskar i storlek, trycket på bindväven avtar och blodet rinner ut från penisen igen vilket gör att ståndet försvinner.

Att inte kunna få stånd är vanligare ju äldre Du blir. Nästan var tjugonde man under 50 år har besvär med att få stånd. Efter 55 års ålder har drygt hälften vissa svårigheter att få stånd. Efter 70 års ålder har en fjärdedel regelbundna besvär.

Att en person har svårt att få stånd eller att behålla ståndet behöver inte betyda att han/hon inte vill ha sex eller inte kan få utlösning.

Du som partner har en viktig roll när det gäller att prata om svårigheterna att få stånd. Det kan t ex vara bra om Du är tydlig med att ståndet inte påverkar Dina känslor eller er relation. Det brukar göra att stress som handlar om prestation blir mindre om han/hon känner så. Försök också variera Er gemensamma sexualitet och utforska andra sätt att vara intima på.

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning Du vill i hela landet.

Du ska få vara delaktig i Din vård. För att kunna vara det behöver Du förstå informationen som Du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska t ex få information om behandlingsalternativ och hur länge Du kan behöva vänta på vård. 

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om Du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om Du t ex har en hörselnedsättning. 


Grattis Bibbi på Din 3 (28 år) årsdag

 


Just idag har jag en räddare i nöden

Egentligen behöver vi inte be Gud om vare sig hjälp eller förlåtelse. Vi är redan burna och förlåtna, Gud är redan på vår sida. Gud är både vår bästa vän och vår största supporter. 

När bad jag någon om hjälp senast?


söndag 25 juni 2023

Huvudvärk, vad det kan bero på

Spänningshuvudvärk är en av de vanligaste orsakerna till att det gör ont i huvudet. Men det finns många andra anledningar, som att Du är förkyld, har fått dålig syn, är stressad eller helt enkelt glömt dricka morgonkaffet. I de flesta fall är huvudvärk helt ofarligt, men vissa former av huvudvärk bör Du alltid kontrollera upp.

Huvudvärk är ett mycket vanligt symtom, och i de allra flesta fall är värken helt ofarlig. 

Olika sorters huvudvärk:

Spänningshuvudvärk

Migrän

Hortons huvudvärk

I ett fåtal fall är huvudvärk tecken på något allvarligt, t ex en stroke eller en tumör. Därför är läkare vaksamma på om Du plötsligt får huvudvärk utan någon tydlig anledning. Det gäller särskilt om Du är över 50 år och får huvudvärk som känns annorlunda än något du haft tidigare. 

Här är exempel på tillstånd då Du bör söka vård:

Om Du haft ont i huvudet varje dag i mer än en vecka

Om Du har så svår värk att det stör vardagen

Om Du plötsligt får huvudvärk som känns annorlunda än den brukar, och inte har en tydlig orsak

Om Du behöver ta läkemedel mot huvudvärk flera gånger i veckan

Om något av följande stämmer ska Du söka vård akut på en akutmottagning:

Om Du får ont i huvudet efter ett slag eller annat våld mot huvudet

Om Du får ”åskknallshuvudvärk”, svår huvudvärk som kommer akut, kan vara i samband med något speciellt som hosta, ansträngning eller sex

Om Du får en mycket intensiv huvudvärk som kommer plötsligt och utan orsak

Om Du får ont i huvudet och samtidigt har feber och stelhet i Din nacke

 

Envis hosta var lungcancer

Att få en cancerdiagnos är en svår chock för alla, men när Karin Liljelund för nio år sedan fick beskedet att hon hade lungcancer kunde hon knappt tro sina öron.

Jag hade räknat med att få vad som helst, men aldrig lungcancer. Jag har ju aldrig rökt. Tack vare forskningens framsteg får jag en effektiv, målinriktad behandling för min ALK-positiva form av sjukdomen och kan leva ett bra liv, säger Karin Liljelund, som är en mycket aktiv vice ordförande i Lungcancerföreningen.

När Karin, som idag är 76 år, under 2014 hade gått och dragit länge med en envis rethosta reagerade hennes barn och tjatade på henne att gå till doktorn.

Jag tyckte det kändes lite pinsamt att uppsöka läkare för något så banalt som rethosta, men jag lydde tack och lov barnens uppmaning. Jag hade turen att träffa en mycket bra läkare som tog symptomen på allvar och omedelbart skickade mig till lungröntgen.

Röntgen visade att hon hade en nio cm stor tumör i ena lungan. Vävnadsprov togs för att göra en genetisk analys av tumören, för att kunna fastställa eventuella DNA-mutationer. I väntan på resultatet behandlades Karin med cytostatika.

Det funkade bra, tumören krympte till hälften. Det tog tid att få svar på tumöranalysen, men när resultatet kom kändes det som att vinna högsta vinsten. Det visade sig att jag hade ALK-positiv lungcancer, en variant som idag går att behandla med målinriktade läkemedel som tas i tablettform, säger hon och tillägger att hon knappt känner av några biverkningar.

Min cancer, som jag nu haft i nio år, har blivit en del av min vardag. Jag är väl medveten om att prognosen fortfarande är dålig men jag känner ändå framtidshopp. Jag går på kontroll var tredje månad och de senaste arton månaderna har min sjukdom varit inaktiv och inga metastaser har upptäckts. Om jag skulle utveckla resistens mot min nuvarande behandling finns det andra läkemedel att ta till.

Att medicineringen är så enkel tycker hon är en enorm fördel.

Jag kan ta mina tabletter under en resa till Galapagos om jag vill. För mig är denna form av livskvalitet viktigare än att leva några år längre.

Lungcancerföreningen arbetar hårt för att öka medvetenheten och kunskapen om lungcancer, framförallt inom primärvården där de flesta får sin diagnos.

Idag vet vi att alla som har lungor kan få lungcancer. Allt fler människor som aldrig har rökt får sjukdomen, ofta i unga år, och andelen kvinnor ökar stadigt. Tidig upptäckt är oerhört viktig, understryker hon och tillägger att hälften av alla patienter har ett sent stadium av sjukdomen när de får diagnosen.

Det finns många synpunkter och avvägningar när det gäller kostnader i vården, än så länge finns det t ex inget nationellt beslut om screening för rökare.

Men Lungcancerföreningen anser att den som har hosta mer än tre-fyra veckor ska kräva att få lungröntgen.

Lungröntgen är en billig undersökning. Och det kostar garanterat mer att vänta. Tidig upptäckt ger billigare vård. Lungcancer är inte en sjukdom som kan vänta, avslutar Karin Liljelund.



Sänkta priser på bensin och diesel

Efter en omgång prishöjningar för bensin och diesel sänker ledande drivmedelskedjor på onsdagen priserna på alla typer av drivmedel.

Riktpriset för 95-oktanig bensin på bemannade stationer sänks med 20 öre till 19:89 kronor per liter, medan dieselpriset sänks med 25 öre till 22:26 kronor per liter.

För biodiesel (HVO100) sänks priset också med 25 öre, ned till 28:52 kronor per liter.

Etanolpriset (E85) sänks med 15 öre till 15:55 kronor per liter, medan priset på fordonsgas sänks med 15 öre till 31:30 kronor per kilo.



Så tar Du bort en fästing

Med bara ben och uteliv kommer också risken för fästingar. Om Du eller Ditt barn får en fästing är det viktigt att Ni tar bort den på rätt sätt. Men hur ska man egentligen ta bort en fästing? 

Och vad gör man om huvudet sitter kvar? 

Fem enkla steg för att ta bort en fästing:

Ta tag om fästingen med en fästingborttagare eller med en pincett, undvik att klämma ihop den med fingrarna

Ta tag om fästingen så nära munnen på den som möjligt, alltså så nära Din eller Ditt barns hud som Du kan

Dra sedan fästingen försiktigt och rakt ut, fästingen ska inte vridas loss

Efteråt kan Du tvätta såret med tvål och vatten och/eller med desinfektionsvätska

Om en del av fästingen, t ex huvudet, finns kvar i såret kan Du försöka ta bort resterna av fästingen med nål och pincett. Detta är dock inte nödvändigt då det inte ökar risken för infektionssmitta

Om Du fått ett fästingbett ska Du plocka bort fästingen så snart som möjligt, detta eftersom risken för fästingburen smitta ökar ju längre Du låter fästingen sitta kvar. 

Det är viktigt att undersöka varandra noggrant efter fästingar efter att ha vistats i en miljö där fästingar kan förekomma. TBE överförs dessvärre direkt vid bettet, men det kan ta mer än ett dygn för borreliabakterier att överföras från fästingen till Dig.

Fästingar kan vandra runt på kroppen i timmar i jakt på ett varmt och fuktigt ställe. De trivs bäst i hårbeväxta områden och där huden är som tunnast, exempelvis i hårbotten, runt underlivet och i böjveck. 

Det är vanligt att det blir en rodnad runt fästingbettet direkt efter. Det är inte farligt, men om rodnaden inte försvinner inom en vecka eller om området runt bettet svullnar upp kan det röra sig om borrelia. 

De flesta fästingbett leder inte till borrelia eller TBE, men det är viktigt att vara uppmärksam på symptomen.

Om Du drabbas av en rodnad som kommer först efter en vecka, och som växer sig större än fem centimeter ska den undersökas. Får Du feber, huvudvärk eller ont i leder och muskler 1-4 veckor efter bettet ska Du söka fysisk vård då det kan indikera TBE. 

Så kan Du skydda Dig mot fästingbett:

Undersök kroppen noggrant efter Du vistats i en miljö där fästingar förekommer

Använd medel som skyddar mot fästingar, t ex myggmedlet Moskito Guard 

Använd täckande kläder och stoppa in byxorna i strumporna när du vistas i naturen

Var uppmärksam på symptom för borrelia och TBE efter att du blivit fästingbiten


Därför är det bäst att vara snäll

Snällhet och godhet ska inte underskattas. Förutom att det hjälper andra så påverkar det även Din egen hälsa och välmående mer än Du kanske tror.

'Slutsatserna från den neuro- och samhällsvetenskapliga forskningen är övertygande och visar att det gör gott både för den som är snäll och den som är mottagare av våra goda handlingar. Vänlighet påverkar helt enkelt våra hjärnor på ett unikt sätt och skapar en kedjereaktion av godhet. När vi upplever en vänskaplig handling känner vi omedvetet ett behov av att vara vänliga mot andra.

När vi gör en god gärning så aktiveras dessutom ett belöningscentrum i hjärnan. Något som gör att vi alltså njuter av att göra gott, enligt Stefan Einhorn, professor vid Karolinska Institutet.

Här är fem fördelar för hälsan med att vara snäll:

När vi är snälla och hjälper andra kan det främja förändringar i hjärnan som är kopplade till lycka. Att hjälpa andra kan också stärka våra stödjande sociala nätverk och få oss att bli mer aktiva. Detta kan i sin tur förbättra vår självkänsla

Forskning visar att att om vi blir uppmärksamma på allt som vi faktiskt är tacksamma för i våra liv, liksom på våra egna handlingar av godhet, så kan vi öka våra känslor av lycka, optimism och tillfredställelse

Om man har hjälpt någon kan fördelarna stanna kvar långt efter att Du gjort själva gärningen. Och det drar både givare och mottagare nytta av. Detta kan i sin tur förbättra vår självkänsla

Det kan ge en känsla av tillhörighet att hjälpa andra. Det kan skapa, underhålla och stärka sociala kontakter, detta syns bland annat genom volontärarbete

Vänliga handlingar kan göra världen till en lyckligare plats både för Dig själv och andra. De goda gärningarna uppmuntrar nämligen de som varit mottagare att upprepa det de själva upplevt



25 juni

25 juni är den 176e dagen på året i den gregorianska kalendern (177e under skottår). Det återstår 189 dagar av året.

Nationaldagar

Moçambique Moçambiques nationaldag (till minne av självständigheten från Portugal denna dag 1975)

Slovenien Sloveniens nationaldag (till minne av utropandet av självständigheten från Jugoslavien denna dag 1991)

Minnesdagar

Kroatien Kroatiens självständighetsdag (mellan 2001 och 2019 Kroatiens nationaldag. Sedan 2020 firas nationaldagen, liksom 1991–2000, i stället den 30 maj).

Helgondagar

S:t Davids dag (festdag för det inofficiella helgonet David av Munktorp, som är skyddshelgon för Västerås stift och även har epitetet ”Västmanlands apostel”)

Namnsdagar

Nuvarande, David och Salomon

Föregående i bokstavsordning

Daisy, Namnet infördes på dagens datum 1986, men utgick 1993.

David, Namnet fanns före 1901 både på dagens datum (till minne av Västmanlands apostel) och på 30 december (till minne av den judiske konungen med detta namn). Detta år togs det dock bort från 30 december och har sedan dess funnits enbart på dagens datum.

Davida, Namnet infördes på dagens datum 1986, men utgick 1993.

Salomon, Namnet fanns, till minne av den bibliske kungen med detta namn, sedan gammalt på 8 juni. Det fanns där fram till 1993, då det flyttades till dagens datum, där det har funnits sedan dess.

Föregående i kronologisk ordning

Före 1901, David

1901–1985, David

1986–1992, David, Davida och Daisy

1993–2000, David och Salomon

Från 2001, David och Salomon

I föregående i revideringar

1929, Uno

1950, Uno

1964, Uno

1973, Uno, Une

1989, Uno, Une

1995, Uno

2000, Uno

2005, Uno

2010, Uno

2015, Uno

2020, Uno

Händelser

253, Sedan Cornelius har blivit bannlyst och avlidit tidigare samma månad väljs Lucius I till påve. Denne dör dock själv i mars året därpå, efter bara lite mer än åtta månader på posten. Enligt legenden ska han ha lidit martyrdöden, men det är inte troligt.

524, I maktkampen i Frankerriket efter Klodvig Is död låter Chlothar I (som är kung över Soissons) mörda sin bror Chlodomer (som är kung över Orléans) och dennes barn. Det blir dock den andre brodern Childebert I (som är kung över Paris), som övertar Chlodomers del av riket och först efter Childeberts död 34 år senare (13 december 558) kan Chlothar ta över styret över hela Frankerriket.

841, Den frankiske romerske kejsaren Lothar I blir besegrad av sina bröder Karl den skallige och Ludvig den tyske i slaget vid Fontenoy. De båda sidorna har ungefär 150 000 man var, men Lothars förluster är dubbelt så stora som sina bröders (20 000–30 000 stupade mot den andra sidans 10 000–15 000) och hans nederlag innebär också nederlag för imperialisterna gentemot divisionisterna (det vill säga de som vill behålla det frankiska riket odelat gentemot de som vill dela det i flera delar). Slaget blir därmed ett avgörande i det karolingiska inbördeskriget, som leder till att riket två år senare delas mellan de tre bröderna genom fördraget i Verdun.

1080, Den tyske kungen Henrik IV låter utropa förre ärkebiskopen Guibert av Ravenna till motpåve med namnet Clemens III, sedan han har råkat i konflikt med den legitime påven Gregorius VII, som också är den, som har avsatt och bannlyst Guibert. Fyra år senare kröns Clemens också i Laterankyrkan i Rom och då han erkänns av Tysklands biskopar som rättmätig påve kan han därefter kröna Henrik IV till tysk-romersk kejsare. Clemens III blir en något svag påve, men även om kejsaren genom honom inte får den kraftiga position mot den riktige påven, som han har önskat fortsätter Clemens att stödja kejsaren till sin död 1100.

1134, Sedan den danske kungen Nils Svensson har blivit besegrad i slaget vid Foteviken i Skåne den 4 juni (där hans son prins Magnus har stupat) har han tvingats fly, men blir denna dag dödad av borgarna i Schleswig, på sin brorson och tronrival Erik Emunes befallning. Då Nils är besegrad och dödad är därmed det danska inbördeskrig, som aktivt har rasat sedan mordet på hertig Knut Lavard 1131, men mer eller mindre har präglat hela hans regeringstid sedan tillträdet 1103, över. Erik utropar sig samma dag till Danmarks nye kung. Han blir dock själv mördad redan 1137.

1243, Sedan påvestolen har stått tom i ett och ett halvt år väljs Sinibaldo de Fieschi till påve och tar namnet Innocentius IV. Han förblir påve till sin död 1254 och sammankallar och leder bland annat det första konciliet i Lyon 1245.

1483, Den endast 12-årige engelske kungen Edvard V blir avsatt av sin farbror Rikard, som under kungens två och en halv månader långa regeringstid har varit hans förmyndarregent och nu själv utropar sig till kung av England och herre över Irland med namnet Rikard III. Edvard blir tillsammans med sin bror Rikard inspärrad i Towern i London, där de unga pojkarna senare under året blir mördade (möjligen på Rikard IIIs order). Kung Rikard stupar två år senare i slaget vid Bosworth Field.

1530, Den augsburgska bekännelsen läses upp på tyska för den församlade riksdagen i Augsburg. Den tysk-romerske kejsaren Karl V har sammankallat riksdagen, för att reda ut de religiösa problem, som har uppstått sedan munken Martin Luther har inlett reformationen genom att spika upp sina 95 teser på kyrkporten i Wittenberg 1517, och återbörda den religiösa enigheten i kejsardömet, för att uppbåda gemensamt försvar mot en förestående turkisk invasion. Bekännelsen anger i 28 artiklar hur den protestantiska läran ska vara uppbyggd och blir ett av de viktigaste dokumenten för hela den luthersk-evangeliska kyrkan. Den antas bland annat som bekännelseurkund för Svenska kyrkan vid Uppsala möte 1593 och är det än idag (2023).

1630, Tolv dagar efter att den svenska flottan har avseglat från Älvsnabben utanför Stockholm inleder den svenska armén under kung Gustav II Adolfs ledning sin landstigning på den nordtyska ön Usedom, för att ingripa i trettioåriga kriget (hela landstigningen tar två dagar). Gustav Adolfs tid i trettioåriga kriget varar endast i två och ett halvt år (innan han stupar i slaget vid Lützen den 6 november 1632), men under tiden blir de svenska soldaterna kända i hela Europa och Sverige får enorma framgångar i kriget. Kriget fortsätter sedan till 1648 och leder till att Sverige blir en europeisk stormakt.

1687, Delar av Falu koppargruva rasar ihop i Stora Stöten. Alla gruvarbetare är midsommarlediga, så ingen omkommer.

1788, Virginia ratificerar den amerikanska konstitutionen och blir därmed den 10e delstaten som upptas i den amerikanska unionen. Vid denna tid omfattar delstatens territorium även det som idag utgörs av West Virginia, men denna del bryter sig ur Virginia och bildar en egen delstat under det amerikanska inbördeskriget 1863, eftersom Virginia då har utträtt ur USA och istället blivit en del av Amerikas konfedererade stater (CSA), medan befolkningen i de nordvästra delarna vill fortsätta att tillhöra USA.

1876, Det amerikanska sjunde kavalleriet inleder under general George Armstrong Custers ledning slaget vid Little Bighorn mot Lakota-, Nordcheyenne- och Arapahoindianstammarna, vilka leds av bland andra hövdingarna Sitting Bull, Crazy Horse och Gall. I slaget, som pågår till dagen därpå, blir de 647 amerikanska soldaterna besegrade med 268 stupade (inklusive Custer själv) och 55 sårade, medan indianerna (vars styrka anges till mellan 900 och 2 500 man) uppskattas ha förlorat mellan 36 och 136 i stupade och 160 sårade. Segern blir överväldigande för indianerna och slaget, som också går till historien som ”Custers sista strid” (engelska, ”Custer’s Last Stand”) blir tillsammans med massakern vid Wounded Knee 1890 det mest kända under de amerikanska indiankrigen.

1888, Tre svenska orter, Lilla Edet i Västergötland, Sundsvall i Medelpad och Umeå i Västerbotten, samt ön Sandö i Ångermanälven brinner ner på en och samma dag. Sundsvallsbranden blir den största branden i Sverige någonsin och både den och branden i Umeå leder till att dessa städer sedermera byggs upp med moderna stadsplaneringar (i Umeå anläggs bland annat bredare gator som kantas med brandskyddande björkar, vilket sedermera ger staden epitetet Björkarnas stad) och dessutom att de centrala delarna byggs med mer brandsäkra stenhus, bränderna leder till och med till att ett förbud införs i hela Sverige mot att bygga trähus högre än två våningar (ett förbud som finns kvar till 1994).

1941, Tre dagar efter att Tyskland har inlett det stora anfallet mot Sovjetunionen, som går under kodnamnet Operation Barbarossa, inleder sovjetiskt flyg bombning av flera finländska städer, eftersom Hitler har förklarat att Tyskland och Finland är allierade och Finland dessutom har låtit tyska plan flyga över finländskt territorium. Därmed har det finska fortsättningskriget utbrutit och kommer att vara till 1944 (formell finländsk krigsförklaring mot Sovjet utfärdas dagen därpå). Trots inledande finländska framgångar i kriget leder det vid fredsslutet 1944 till flera finländska landförluster, men Finland lyckas undgå att bli sovjetisk satellitstat, såsom flera andra av Sovjetunionens grannstater i Östeuropa.

1950, Koreakriget utbryter då nordkoreanska trupper går över den 38e breddgraden, som sedan Koreas delning 1945 utgör gräns mellan Nord- och Sydkorea. Redan före krigsutbrottet har flera stridigheter ägt rum längs gränsen och den nordkoreanska invasionen syftar till att åter ena Korea till ett land, då det är USA och Sovjetunionen, som har delat det. Då USA fruktar att hela Koreahalvön därmed ska bli en kommuniststyrd stat lyckas de två dagar senare i FN:s säkerhetsråd, sedan Sovjetunionen lämnat mötet, driva igenom en resolution, som uppmanar FNs medlemmar att stötta Sydkorea. I september ingriper därmed en FN-styrka under amerikansk ledning i kriget. Så småningom går kriget in i ett dödläge och även om ett vapenstillestånd sluts den 27 juli 1953 pågår konflikten formellt sett än idag (2023).

1963, Den svenske flygöversten Stig Wennerström blir gripen för att under åtminstone 15 år (sedan 1948) ha spionerat för Sovjetunionens räkning. Man har från den svenska säkerhetspolisens sida länge misstänkt Wennerström, men först nu fått bevis mot honom, genom bistånd av familjen Wennerströms hemhjälp Carin Rosén. Året därpå döms Wennerström till livstids straffarbete, vilket 1973 omvandlas till 20 års straffarbete och 1974 blir han villkorligt frigiven. Han avlider först 2006, vid 99 års ålder. I sina memoarer hävdar han, att han utfört spioneriet för att upprätthålla terrorbalansen och därmed verka för freden.

1975, Ett knappt år efter det moçambikiska självständighetskrigets slut 1974 blir kolonin Portugisiska Östafrika, som har tillhört Portugal sedan 1498, självständig. Det nya landet blir en kommunistisk republik med namnet Moçambique, som dock står under starkt inflytande från Sydafrika. Två år efter självständigheten utbryter dock ett inbördeskrig, som varar till 1992 och först 1994 hålls de första demokratiska valen i landet.

1991, Kroatien och Slovenien förklarar sig självständiga från det sönderfallande Jugoslavien, vilket blir inledningen på de jugoslaviska krigen. Den slovenska delen av kriget varar i endast tio dagar (27 juni–6 juli), medan det kroatiska självständighetskriget, som har utbrutit redan i mars, kommer att vara i fyra år (till november 1995). När även Bosnien och Hercegovina utropar sin självständighet 1992 leder detta till att den gamla jugoslaviska republiken helt upplöses.

Födda

1568, Gunilla Bielke, Sveriges drottning 1585–1592

1580, Petrus Claver, spansk jesuit, missionär och helgon

1722, Erik Brahe, svensk lantmarskalk, greve, överste och kuppmakare

1745, Thomas Tudor Tucker, amerikansk politiker

1759, William Plumer, amerikansk politiker och predikant, senator för New Hampshire 1802–1807 och guvernör i samma delstat 1812–1813 och 1816–1819

1774, Marcus Wallenberg, svensk biskop och författare

1796, Nikolaj I, tsar av Ryssland 1825–1855

1837, Charles Yerkes, amerikansk entreprenör och investerare

1846, LeBaron B Colt, amerikansk republikansk politiker och jurist, senator för Rhode Island 1913–1924

1852, Antoni Gaudí, spansk arkitekt

1864, Walther Nernst, tysk kemist, mottagare av Nobelpriset i kemi 1920

1869, Heinrich Lüders, tysk indolog

1885, Hugo Tranberg, svensk skådespelare

1887, Marc Chagall, rysk konstnär

1900, Louis Mountbatten, brittisk amiral, vicekung av Indien 1947 och generalguvernör i samma land 1947–1948

1903, Thomas C Hennings, amerikansk demokratisk politiker, senator för Missouri 1951–1960, Eric Blair, brittisk författare med pseudonymen George Orwell

1904, Otto Åhlström, svensk skådespelare och köpman

1906, Lisskulla Jobs, svensk skådespelare

1907, J Hans D Jensen, tysk fysiker, mottagare av Nobelpriset i fysik 1963

1909, Marguerite Viby, dansk skådespelare

1911, William Stein, amerikansk biokemist, mottagare av Nobelpriset i kemi 1972

1917, Nils "Mora-Nisse" Karlsson, svensk längdskidåkare, bragdmedaljör

1923, Sam Francis, amerikansk målare och grafiker

1925, June Lockhart, amerikansk skådespelare, Robert Venturi, amerikansk arkitekt och arkitekturteoretiker (död 2018)

1927, Jimmy Duncan, amerikansk låtskrivare

1928, Alexej A Abrikosov, rysk-amerikansk fysiker, mottagare av Nobelpriset i fysik 2003, Pierre Culliford, belgisk serietecknare med pseudonymen Peyo, mest känd för serien Smurfarna

1935, Gerd Hegnell, svensk skådespelare

1936, Birgitta Hålenius-Hofgård, svensk skådespelare

1937, Eddie Floyd, amerikansk sångare och låtskrivare, Sven Lindahl, svensk journalist, nyhetsankare, kompositör och textförfattare, Keizo Obuchi, japansk politiker, Japans premiärminister 1998–2000

1939, Östen Braathen, svensk skådespelare, klippare och TV-regissör

1941, Roy Marsden, brittisk skådespelare, Jan Carlzon, svensk civilekonom, företagsledare och riskkapitalist, vd och koncernchef för Scandinavian Airlines

1942, Bengt "Bengan" Johansson, svensk handbollsspelare och handbollstränare

1944, Suzanne Hovinder, svensk skådespelare

1945, Carolyn Cheeks Kilpatrick, amerikansk demokratisk politiker, Carly Simon, amerikansk sångare och låtskrivare

1946, Lennart Daléus, svensk centerpartistisk politiker, Centerpartiets partiledare 1998–2001

1949, Patrick Tambay, fransk racerförare och tv-kommentator

1952, Leonard Lance, amerikansk republikansk politiker, kongressledamot 2009–2019

1960, Gitte Seeberg, dansk konservativ folkpartistisk politiker, europaparlamentariker 2004–2007

1963, George Michael, brittisk popsångare, musiker, producent och låtskrivare, medlem i gruppen Wham. Jackie Swanson, amerikansk skådespelare

1964, Johnny Herbert, brittisk racerförare

1966, Zhiwen Wang, kinesisk skådespelare

1971, Angela Kinsey, amerikansk skådespelare

1975, Linda Cardellini, amerikansk skådespelare

1979, Daniel Jensen, dansk fotbollsspelare

1984, Ville Tavio, finländsk politiker

1986, Megan Burns, brittisk skådespelare

1987, Wilaiporn Boothduang, thailändsk fotbollsspelare

1988, Therese Johaug, norsk längdskidåkare

1990, Matias Marttinen, finländsk samlingspartistisk politiker

1991, Jack Lisowski, brittisk snookerspelare

2003, Joey Alexander, indonesisk jazzpianist

2006, Mckenna Grace, amerikansk skådespelare

Avlidna

524, Chlodomer, frankisk kung av Orléans

1134, Nils Svensson, kung av Danmark

1291, Eleonora av Provence, Englands drottning

1438, Olof Larsson, svensk kyrkoman, ärkebiskop i Uppsala stift

1483, Anthony Woodville, engelsk adelsman, hovman och författare

1597, Gunilla Bielke, Sveriges drottning

1671, Giovanni Battista Riccioli, italiensk astronom

1676, Carl Gustaf Wrangel, svensk greve, fältmarskalk, riksråd och generalguvernör, riksamiral och riksmarsk

1767, Georg Philipp Telemann, tysk kompositör

1790, Lovisa Augusti, svensk operasångare

1835, Antoine-Jean Gros, fransk målare

1837, Nils Månsson i Skumparp, svensk politiker, riksdagsman för bondeståndet

1876, George Armstrong Custer, amerikansk general

1894, Marie François Sadi Carnot, fransk statsman, Frankrikes president

1912, Lawrence Alma-Tadema, brittisk målare

1916, Thomas Eakins, amerikansk målare

1945, Clifford Harmon, amerikansk flygpionjär

1946, Albert H Roberts, amerikansk demokratisk politiker, guvernör i Tennessee

1956, Ernest King, amerikansk amiral

1957, R Gregg Cherry, amerikansk demokratisk politiker, guvernör i North Carolina

1961, Miriam A Ferguson, amerikansk demokratisk politiker, guvernör i Texas

1964, Gerrit Rietveld, nederländsk arkitekt och möbelformgivare

1968, Rolf von Nauckhoff, svensk-tysk skådespelare och konstnär

1971, John Boyd Orr, 1:e baron Boyd-Orr, brittisk (skotsk) läkare, biolog och politiker, mottagare av Nobels fredspris 1949

1973, Aron Gurwitsch, litauisk-amerikansk filosof

1976, Johnny Mercer, amerikansk textförfattare

1984, Bert Sorbon, svensk inspicient och skådespelare, Michel Foucault, fransk filosof och idéhistoriker

1988, Hillel Slovak, israelisk-amerikansk gitarrist, medlem i gruppen Red Hot Chili Peppers

1995, Ernest Walton, irländsk fysiker, mottagare av Nobelpriset i fysik 1951

1997, Jacques-Yves Cousteau, fransk marinofficer, regissör och oceanograf

2008, Gerard Batliner, liechtensteinsk politiker, Lichtensteins regeringschef

2009, Farrah Fawcett, amerikansk skådespelare, Michael Jackson, amerikansk sångare, dansare, låtskrivare, producent och skådespelare

2011, Sven "Plex" Petersson, svensk sportjournalist, Margaret Tyzack, brittisk skådespelare

2014, Ana María Matute, spansk författare

2018, Bo Nilsson, svensk kompositör och sångtextförfattare