lördag 31 juli 2021

Fyra ungdomar till sjukhus efter krock mot träd

Fyra ungdomar har förts till sjukhus efter att ha krockat med en så kallad epatraktor mot ett träd i Timrå.

Det är fyra drabbade och alla är införda till sjukhus. säger Lars Hammarström på räddningstjänsten till Sundsvalls Tidning.

Skadeläget är inte känt.



FN vädjar till länderna om skärpta klimatmål

Kina släpper ut mest koldioxid av alla världens länder, men har ännu inte meddelat nya klimatmål till FN. På bilden ett kolkraftverk längs Yangtzefloden i Nantong 2018.

Flera av världens största utsläppsländer drar benen efter sig i klimatarbetet. Och dessutom måste ambitionsnivån höjas, varnar FNs klimatchef.

I går fredag var sista dagen för de knappt 200 länder som anslutit sig till Parisavtalet att lämna in uppdaterade nationella klimatplaner. Men när deadline passerades hade bara 110 länder levererat.

Det är fortfarande långt ifrån tillfredsställande eftersom bara strax över hälften av undertecknarna har hållit sig till deadline, säger FNs klimatchef Patricia Espinosa.

Och som om inte det vore nog är ambitionsnivån i de inlämnade planerna för låg, anser FN.

Enligt de senaste beräkningarna från världsorganisationens klimatpanel IPCC, som utgår från just de nationella klimatplanerna, kommer den globala temperaturökningen med god marginal att överstiga det mål på 1,5 grader som fastslås i Parisavtalet.

Den senaste tidens extrema värmeböljor, torka och översvämningar världen över är en skarp varning om att mycket mer måste göras, och mycket snabbare, för att ändra vår nuvarande riktning, säger Espinosa.

Det kan enbart åstadkommas genom mer ambitiösa nationella klimatmål.

Stora spelare som EU och USA har visserligen skärpt sina utsläppsmål, i likhet med länder som Nigeria, Malaysia och Namibia.

Däremot har varken Kina, som släpper ut mest koldioxid av alla, eller Indien lämnat in nya klimatplaner.

Att länderna inte lämnat in nya handlingsplaner innebär inte att de frånträder Parisavtalet. Däremot kommer deras nya mål inte inkluderas i den rapport som tas fram till FNs klimattoppmöte i skotska Glasgow i november.

Till toppmötet måste dock länderna ha presenterat sina nya klimatplaner. Och FN-chefen Espinosa vädjar till alla som ännu inte siffersatt klimatarbetet att höja ambitionsnivån.

Jag hoppas verkligen att den reviderade uppskattningen av våra kollektiva ansträngningar kommer att visa en mer positiv bild, säger hon.

Det globala klimatavtalet förhandlades fram i december 2015 när Frankrike stod värd för FNs återkommande klimattoppmöte. Avtalet slår bland annat fast att den globala uppvärmningen ska begränsas till under två grader, och helst till 1,5 grader, jämfört med förindustriell tid.

Ländernas nationella klimatplaner ska uppdateras vart femte år från 2020. På grund av pandemin sköts dock deadline upp ett år.

Trippelt Jamaica när gamla rekordet suddades ut

Det blev jamaicansk uppvisning i damernas 100-metersfinal där Elaine Thompson-Herah försvarade sitt OS-guld från Rio 2016, precis före landsmaninnorna Shelly-Ann Fraser-Pryce och Shericka Jackson.

Thompson-Herah sprang in på nytt olympiskt rekord, 10,61, en hundradel snabbare än tidigare rekordinnehavaren Florence Griffith-Joyners lopp i Seoul 1988 och den näst snabbaste tiden någonsin. Bara just nämnda Flo-Jo har sprungit snabbare, med tiden 10,49.

Jag är väldigt glad över att kunna komma tillbaka och försvara min titel. Mitt bröst värker, jag är så glad, säger Thompson-Herah enligt AFP

Bakom Thompson spurtade hennes landsmaninnor in på silver och bronsplats. Tvåfaldige olympiska mästaren Shelly-Ann Fraser-Pryce knep silvret på 10,74 medan Shericka Jacksons 10,76 räckte till brons.

Damernas 100-metersfinal var på förhand väldigt öppen, och förutom jamaicanskorna var det många som trodde på Marie-Josee Ta Lou från Elfenbenskusten, men hon fick nöja sig med en snöplig fjärdeplats, 15 hundradelar från bronset.


Ställer ut vakanta i Portugal, serviceklient

Kom och arbeta för ett av de största kundserviceföretagen i världen, ett företag som representerar några av de största globala företagen som du förmodligen har kontakt med i Ditt dagliga liv.

Uppdrag

Vi kan också samarbeta med våra kunder och serviceklientkompetenser och e-postmeddelanden.

Ge en exceptionell kundupplevelse vid varje tillfälle, tack vare Ditt engagemang, din passion och Ditt engagemang för excellens.

Skapa möjligheter och värde för anställda, kunder, samhällen och aktieägare

Vi erbjuder Dig

En tjänst på huvudkontoret i Lissabon. Du bor i Portugal eller har möjlighet att flytta till Portugal.

En professionell och mångkulturell arbetsmiljö med människor av 91 olika nationaliteter.

Modern initieringsträning och karriärutveckling.

Flygbiljett stöds

Få erfarenhet av att arbeta för de mest respekterade varumärkena i världen.

Möjlighet att utvecklas inom organisationen om Du vill bli teamledare.

Ett komplett program för kommersiell verksamhet året runt (workshops, fotbollscupar, surfing, portugisiska lektioner, etc)

Ett kontrakt fokuserat på ett långsiktigt förhållande.

Möjligheten att vara en del av ett prisbelönt företag.

Heltidsarbete, 8 timmar/dag, 40 timmar/vecka.

14 anställda per år

Profilkrav

Native nivå på franska och engelska på en mellanliggande nivå. Du har bra kommunikationskunskaper, multitasking och problemlösning.

Du har bra kommunikation, multitasking och problemlösning.

Personligen ansvarig

Gymnasiebetyg

Var redo för ett års arbete i Portugal.

Om Du är intresserad, skicka Din CV på engelska till marianne.zetterstrom@gmail.com

söndag 25 juli 2021

Dagens bibelord

Allt detta har mina händer gjort, allt detta är mitt, säger Herren. Den ödmjuke och förkrossade tar jag mig an, den som bekymrar sig om mitt ord. 

Jes 66:2

25 000 blixtar, bortspolade bilar

En förstörd bil och annat bråte på en fotbollsplan i Vaux-sous-Chevremont i Belgien. Bilden togs i lördags, då nytt regn kom trots att uppstädningen efter tidigare översvämningar är långt ifrån klar.

Nya översvämningar i Nederländerna och Belgien, blixtkaskader i Schweiz, vilt väder fortsätter att ställa till det nere i Europa. Tyskland verkar dock ha klarat sig denna gång.

Belgiska medier publicerar filmer med rasande vattenmassor som på lördagen slet med sig bland annat bilar på gator i provinsen Namur. Även i grannlandet Nederländerna drabbades bland annat Friesland av skyfall och översvämningar.

I Schweiz rapporterar SRF Meteo att det registrerades 25 000 blixtar under bara några timmar på lördagen. Extremvädret fortsätter med skyfall och hagel under söndagen, och vädertjänsten har lagt ut bilder på stora hagel som folk har plockat upp.

I Österrike ledde vattenmassor till att flera hus slets sönder, rapporterar nyhetsbyrån APA.

Tyska meteorologer på vädertjänsten DWD varnade på lördagen också för blixtoväder, men de nya regnen verkar där inte ha fått några större konsekvenser. På söndagen visar DWDs kartor mest sol i Tyskland.

Samtidigt har delar av de drabbade länderna långt ifrån återhämtat sig efter de sanslösa regnmängder som kom för drygt en vecka sedan, och som krävde hundratals liv och skapade utbredd förödelse i Belgien och västra Tyskland.

I många äldre samhällen i Europa ser man detta väder som en skräckinjagande påminnelse om de klimatförändringar som mänsklighetens utsläpp av växthusgaser eldar på.

När klimatförändringarna fortsätter och extrema händelser ökar i både styrka och frekvens så finns det gränser för hur mycket vi kan skydda oss emot, sade Wim Thiery, klimatforskare vid universitetet VUB i Bryssel, nyligen till nyhetsbyrån Reuters.

Våra städer har utvecklats över århundraden, i vissa fall sedan romartiden, för klimatförhållanden som är helt annorlunda jämfört med vad vi är på väg in i.


Adlerteg missar finalen i barr

Med 14 533 poäng missade svenska gymnasten Jonna Adlerteg finalplatsen i barr på OS i Tokyo.

Jonna Adlerteg deltog i kvalgrupp fem, och totalt går nu de 8 bästa i kvalet vidare till finalen i barr som avgörs på söndag 1 augusti.

Den svenska gymnasten blev OS-klar redan förra året. Hon har två EM-silver sedan tidigare, men i årets EM i Basel fick gymnasten nöja sig med en sjätteplats i barr.

Barren har varit Adlertegs stora möjlighet, då hon fokuserat på den efter en tidigare knäskada. Hon missade OS i Rio de Janeiro 2016 på grund av en knäskadan, och har valt bort de andra redskapen för att minska skaderisken och för att bli så bra som möjligt.



Otroligt härlig start

Linn Blohm bröt sig loss starkt från linjen i OS-premiären mellan Spanien och Sverige.

OS-premiär och nyckelmatch mot Spanien. Då klev de svenska handbollsdamerna fram.

Det vassa kontringsspelet låste upp det spanska försvaret och Sverige vann kontrollerat med 31–24.

En otroligt härlig start på den här OS-turneringen, säger Nathalie Hagman till Discovery Plus.

Det var en match Sverige behövde vinna.

Den svåra gruppen med lag som Frankrike och det ryska laget har gjort att Sverige sannolikt behöver plocka poäng i de övriga, Spanien inget undantag.

Och trots OS-premiär darrade inte nerverna. Sverige klev fram och stod för en riktig kross.

Första halvlek började jämnt. Vänstersexan Elin Hansson bröt in på ett lurigt sätt med lyckat resultat, samtidigt som höll Spanien ihop laget.

När sedan Johanna Westberg, som flugits in till Tokyo med kort varsel, fick chansen i mitten av första tvekade hon inte. En fint, och så var hon förbi och hängde bollen bakom den spanska målvakten. Successivt skedde en scenförändring.

Det svenska försvaret visade upp sig tillsammans med målvakten Johanna Bundsen, som stod för några fina räddningar. Sverige ryckte till 10–6, mycket tack vare svenska stjärnan Linn Blohms krigande på linjen.

Strax före paus skedde ett sekunddrama när Sverige gått ifrån till 13–9. Då hann inte Bundsen tillbaka in i målet och skottet från Mireya Gonzalez gick in, samtidigt ljöd signalen.

Efter lång videogranskning och när svenskorna var på väg ut till omklädningsrummet dömdes målet bort.

I andra halvlek fortsatte Sveriges dominans. Med nästan sju minuter spelade var ställningen 18–11. Spanjorskorna hängde helt enkelt inte med i det svenska kontringsspelet.

Förbundskapten Tomas Axnér kunde konstatera att svenskorna hade en stadig ledning med sju åtta bollar. Och återigen var det mycket tack vare kompakt svenskt försvar, storspel av Bundsen samt precisionsskytte av vänsternian Jamina Roberts.

Med knappt sex minuter kvar av matchen hade Sverige säkrat 20– 27. Då började svenskorna inse att det var klart.

Och så var också fallet. Slut 24–31.

Vi vann, det var en riktig bra match. Nu hoppas jag bara att vi ska fortsätta så här i de nästkommande matcherna, säger Nathalie Hagman till Discovery Plus.

Sveriges förutsättningar

Sveriges damer spelar i grupp B med Brasilien, Ungern, Frankrike, ryska laget och Spanien. De fyra bästa lagen i varje grupp går till slutspel.

Vid samma poäng gäller följande i tur och ordning:

Flest poäng i inbördes möten

Målskillnad i inbördes möten

Flest gjorda mål i inbördes möten

Målskillnad totalt i gruppen

Antalet gjorda mål totalt i gruppen

Lottning

Samtliga matcher spelas i Yoyogihallen.



Låt inte värmen komma in

Med tropiska nätter och över 30 grader varmt är det inte lätt att hålla värmen från våra hem. Här är tipsen för att behålla svalkan inomhus.

Det är genom fönstren värmen tar sig in. Tricket för att få svalka är att stoppa strålarna redan på utsidan med solavskärmare, till exempel markiser, enligt Jan-Olof Dalenbäck, professor i installationsteknik vid Chalmers tekniska högskola.

Att dra för rullgardinen eller ett tungt draperi på insidan hjälper litegrann, men är inte det bästa sättet. Strålarna som släppts genom rutorna bromsas visserligen, men har då kommit tillräckligt långt för att värma upp väggar och golv.

Det är nog allmänt att man inte är så kunnig, man är inte van, säger Jan-Olof Dalenbäck om svenskarnas hantering av värme.

Genom att göra rätt saker kan man få bättre kontroll på temperaturen i sitt hem. Men förutsättningarna spelar stor roll.

Hus av betong värms upp långsammare än hus av trä. Moderna så kallade passivhus med tjocka välisolerade väggar och djupt sittande fönster som solen inte når lika lätt håller emot värmen bättre än hus med tunna träväggar och stora fönster.

Eget hus eller lägenhet ger förstås också helt olika förutsättningar. Att stoppa solstrålarna redan på utsidan med markiser, eller fönsterluckor som omkring Medelhavet, är svårt om man bor i lägenhet. Enligt Jan Dalenbäck skulle få stadsarkitekter tillåta sådana i tätbebyggda områden.

Idéerna för hur hus ska byggas utvecklas över tid och dagens arkitektur är inte alltid lämplig för att skapa en behaglig inomhustemperatur vid värmeböljor. Det blev tydligt under värmeböljan 2018.

2018 när det var varmt i Stockholm var det stora problem i Hammarby Sjöstad där de har väldigt mycket glas och inte får ha utvändiga avskärmningar, säger Jan Dalenbäck.

Samtidigt var sommaren 2018, extremvarm ut ett svenskt perspektiv, inte varmare än vanlig sommar i Wien, enligt Chalmersprofessorn. Men till skillnad från här, är de vana vid temperaturer på den nivån. Husen är ofta byggda i kalksten eller betong försedda med fönsterluckor.

En annan byggnadsteknisk förändring är att vissa lägenheter i dag bara har fönster i en riktning. Då kan man inte skapa tvärdrag sena kvällar när solen gått ned och blåsa ut varm luft innan sänggång.

Andra sidan finns i dag ny teknik som glasrutor med en beläggning som håller emot solstrålar på sommaren och behåller värmen inne på vintern.

Lyckas man inte hålla värmen ute finns alternativet kylanläggning, AC. Ur energisynpunkt är det inte sämre att kyla ned sitt hem än att värma upp det. Skillnaden är att vi tidigare varken använt uppvärmning eller kylning på sommaren. Börjar vi göra det ökar energiförbrukningen.

Men behövs det? 

Jan Dalenbäck tycker inte det.

Går vi tillbaka 20 år i tiden så köpte Du inte en bil med AC. Nu kan Du inte köpa en bil utan AC, trots att det inte är mycket varmare nu. Vi är ganska bortskämda. Det kommer säkert bli så i många flerbostadshus även om det inte behövs, men man skulle kunna jobba mer med solavskärmning, säger han.

Som samhälle är Sverige förberett för värme till viss del. Kontorslokaler och varuhus har haft solavskärmning och kylanläggningar länge.

Äldreboenden där de som mår sämst av värmen bor har det i vissa fall. Äldre byggnader saknar ofta kylanläggningar, trots att de som bor där hör till dem som behöver svalka som mest.

Skillnad är det med alla oss andra.

Vanliga friska människor har egentligen inga problem med värmen, förutom att man tycker att det är för varmt, säger Jan Dalenbäck.

Håll hemmet kallt

Håll solen på utsidan med hjälp av markiser eller fönsterluckor. Har huset takutsprång skyddar det fönstren från sol.

Bor Du i lägenhet är persienner mellan fönstren bättre än om de sitter på insidan eftersom värmen då hålls ett steg längre ifrån inomhusmiljön.

Gardiner på insidan hjälper till viss del om Du inte kan avskärma på utsidan.

Fönstren på en inglasad balkong kan skärmas av för att hindra solen från att nå in i lägenheten.

Vädra när temperaturen sjunkit och skapa tvärdrag genom att öppna åt två håll.




Tio döda i busskrasch i Kroatien

Räddningstjänst arbetar på olycksplatsen där en buss körde av vägen nära staden Slavonski Brod i östra Kroatien.

Minst tio människor dödades och dussintalet skadades på söndagen när en buss körde av motorvägen i östra Kroatien, enligt lokal polis.

Bussen färdades mellan Frankfurt i Tyskland och Kosovos huvudstad Pristina. 45 av resenärerna fördes till sjukhus i staden Slavonski Brod, nära olycksplatsen. Åtta av dem ska vara allvarligt skadade.

Det finns i nuläget inga uppgifter om passagerarnas nationaliteter och åldrar, eller om orsaken till olyckan. Bussen är registrerad i Kosovo.



Första svensk vidare i OS-pingisen

Det tog bara 25 minuter, sedan hade Anton Källberg spelat ut amerikanen Nikhil Kumar och vunnit med 4–0 i set i singelturnering i OS-bordtennisen. Svensken, som klev in i den andra rundan, är därmed klar för tredje omgången.

Källberg hade övertaget hela matchen och vann seten med 11–7, 11–5, 11–6, 11–5. Självförtroendet syntes inte minst i den första matchbollen, där 23-åringen gjorde slut på matchen direkt.

Stina Källberg och Linda Bergström slogs ut direkt i damturneringen i lördags.


Svårsläckt i Eslöv, kan inte använda vatten

Branden i en lantbruksfastighet i Eslövs kommun i Skåne kan pågå ända till måndagen, säger räddningstjänsten till P4 Malmöhus. Gödningsmedlet som förvaras i fastigheten försvårar släckningsarbetet.

Det brinner fortfarande i de två byggnaderna i Eslöv. Gödningsmedlet som finns i den brinnande byggnaden hindrar räddningstjänsten från att använda vatten vid släckningsarbetet, eftersom det riskerar att rinna ned i brunnar och då förgifta vatten som försörjer över tusen kreatur, enligt Magnus Köhlin vid räddningstjänsten i region Syd.

Under förmiddagen ska ett beslut fattas om hur släckningsarbetet ska gå vidare.

Det viktiga meddelandet till allmänheten, VMA, om att hålla sig inomhus kommer troligtvis inte att ligga kvar till måndagen, enligt räddningstjänsten.

Nej det är inte säkert, någonstans tar bränslet slut och det blir en mindre och mindre brand, säger Köhlin till radion.

Det var på lördagskvällen som larmet om branden kom in till räddningstjänsten.

När vi kom fram var det redan övertänt i två byggnader, sade Måns Krook, vid räddningstjänsten Syd, i inledningsskedet av branden.

Cirka 25 brandmän från 4 stationer har deltagit i arbetet.

Polisen har startat en utredning med brottsrubriceringen grov mordbrand, enligt Calle Persson, presstalesperson för polisen region Syd.


Blåskrabba hittad på Västkusten

Den asiatiska blåskrabban har återigen siktats på Västkusten. Krabban hotar de inhemska arterna då de snabbt tar över ekosystemen och den som hittar en blåskrabba uppmanas att döda den.

Den ovanliga krabban sågs senast i Ljungskile, rapporterar P4 Väst. Blåskrabban är ganska liten, med en ryggsköld som är högst fyra centimeter bred med en hudblåsa i "tumvecket" mellan hanens klor och tvärrandiga ben.

Den äter nästan allt i sin väg under 90 procent av sin aktiva tid. Tillsammans med penselkrabban hotar blåskrabban våra hav enligt Erland Lettevall, utredare på miljöövervakningsenheten vid Havs- och vattenmyndigheten.

Båda de här arterna har goda förmågor att bli många snabbt, ta över ekosystemen och då konkurrerar de ut våra inhemska arter, säger han till radion.

De kan även sprida sjukdomar som våra inhemska arter inte klarar av. Erland Lettevall uppmanar den som stöter på en blåskrabba att fota den och skicka bilden till myndigheten, och sedan döda den.

Arten har kommit till Europa med sjöfart från Asien, som fripassagerare i fartygens ballastvatten. Den har observerats på Västkusten under några år och under 2019 började den för första gången föröka sig i svenska vatten.

Blåskrabban är en kallvattenart som hör hemma i vatten runt Japan och Korea. Men vintrar med isläggning bedöms kunna bli för tufft för arten, varför kalla vintrar är det enda som bedöms kunna få bukt på spridningen.



lördag 24 juli 2021

Elanga målskytt för Manchester United

Anthony Elanga fortsätter att visa framfötterna i Manchester United. Den 19-årige svenske U21-landslagsyttern gjorde det engelska Premier League-lagets 2–4-mål i förlusten mot Championshiplaget Queens Park Rangers i en träningsmatch i London.

Elanga, son till den tidigare Malmö FF-ytterbacken Joseph Elanga, avslutade snyggt med vänstern när han satte sitt mål, efter att ha hoppat in i den andra halvleken.

Anthony Elanga Premier League-debuterade för United den 11 maj mot Leicester (1–2) och satte sitt första ligamål mot Wolverhampton (2–1) den 23 maj.


Drömstart och självmål bakom Siriusseger

Sirius Johan Karlsson gjorde 1–0 redan efter två minuter hemma mot Degerfors.

Ett revanschsuget Sirius rivstartade matchen när Degerfors kom på besök.

Efter två raka storförluster kom till slut segern, efter god hjälp av gästerna.

0–4 borta mot Malmö och 1–5 borta mot Djurgården är ett minne blott. Sirius är tillbaka på vinnarspåret.

Hemma mot Degerfors fick Uppsalalaget med sig alla tre poängen i det fotbollsallsvenska mötet på Studenternas IP.

Och det efter en riktig drömstart.

Klockan hann precis slå över till två minuter när 20-årige Johan Karlsson sköt in 1–0 via stolpen.

I 27e minuten kom nästa smäll för gästande Degerfors. Sirius Christian Kouakou slog ett inlägg som Gustav Granath, ohotad, nickade in i eget mål.

Med kvarten kvar fick Degerfors sin kanske bästa chans när Christos Gravius sköt över ett i princip öppet mål.

Matchen slutade 2–0.

Segern gör att Sirius kliver upp till nionde plats i tabellen, förbi bland andra just Degerfors.




 

Jättesköldpadda spankulerade på vägen

Polisen larmades till en mindre väg utanför Tingsryd på lördagen efter ett udda tips från en inringare. Där fick patrullen omhänderta en synnerligen ovanlig typ av trafikant.

Personen hade nämligen sett en jättelik sköldpadda spankulera på vägen.

Den ska väga minst 50 kilo, säger polisen presstalesperson Sara Andersson.

Personen höll djuret under uppsikt tills polisen anlände. Efter 30 minuter fick polisen tag på ägaren som kom och hämtade sitt stora husdjur.



Man anhållen för mordförsök i Linköping

En man har anhållits i Linköping, misstänkt för mordförsök på en man i 20-årsåldern under natten mot lördagen, rapporterar P4 Östergötland.

Offret ska ha fått en sårskada i ena benet av ett vasst föremål. Vid samma händelse greps ytterligare tre personer, misstänkta för grov misshandel. Även de anhölls på lördagen.

Det har varit en allmänt stökig natt i Linköping. Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisen, säger till Corren att flera grova brott har begåtts och att polisen misstänker att de har kopplingar till varandra.



Detta gör FHM och regeringen fel

Tidigare statsepidemiolog anser att Sverige gör fel val.

Den tidigare statsepidemiologen Annike Linde anser att Sverige borde sluta avveckla coronarestriktionerna. Det säger hon i en kommentar till Expressen.

Linde oroar sig över att smittspridningen runt om i Sverige ökat igen.

Vi är i riskzonen för att det ska bli en ny våg och det är viktigt att alla förstår detta, säger Linde till kvällstidningen.

Vidare uppger hon att Folkhälsomyndighetens direktiv är “förvirrande”. Detta genom att man varnar för utvecklingen samtidigt som man lyfter på restriktioner.

Den svenska smittspridningen har ökat den senaste tiden och det är främst i storstäderna. Antalet dödsfall är samtidigt på låga nivåer.



Vatikanen äger tusentals hus

Vatikanstaten har för första gången offentliggjort stora delar av sin egendom, som visar sig uppgå till fler än 5 000 fastigheter i många exklusiva områden.

I två dokument om sammanlagt 50 sidor redogör Vatikanen för flera nya uppgifter om dess omfattande tillgångar, som inkluderar drygt 4 000 byggnader i Italien och över 1 100 utomlands, utan att räkna med Vatikanstatens ambassader världen över.

Flera fastigheter ligger i exklusiva områden i London, Genéve, Lausanne och Paris.

Fastigheterna består till 40% av institut som skolor, kloster och sjukhus. Cirka 86% av alla fastigheter hyrs ut förmånligt, främst till anställda vid kyrkoväsendet.

De senaste åren har man däremot registrerat budgetunderskott motsvarande hundratals miljoner kronor och fyllt glappet med pengar från "Peterspenningen", en fond som består av allmänhetens donationer.

Offentliggörandet av Vatikanens budget sammanfaller med en uppmärksammad rättegång om grov ekonomisk brottslighet mot tio personer, däribland en italiensk kardinal, som inleds i nästa vecka.

Åtalen gäller bland annat förskingring, pengatvätt, bedrägeri och utpressning kopplat till Vatikanens köp av en lyxfastighet i London 2014.



Man riskerar maxstraff för våldtäkt mot barn

Rättegången mot en Gävlebo som misstänks för flera fall av våldtäkt mot barn avslutades på fredagen. Åklagaren yrkar på maxtraff, rapporterar Gefle Dagblad.

Mannen har stått åtalad för sex fall av våldtäkt mot en 14-årig flicka, men förnekar brotten. Bevisningen bygger bland annat på bilder och konversationer som hämtats från mannens dator, skriver tidningen.

Åklagaren yrkar på sex och ett halvt års fängelse för mannen, som tog kontakt med det nu 18-åriga brottsoffret på nätet för fyra år sedan.

Sex år är maxstraff för våldtäkt mot barn, men då polisen hittat en pistol hos mannen står han även åtalad för vapenbrott och riskerar ytterligare ett halvår i fängelse.

Domen faller den 6 augusti.



Trodde jag inte

Sarah Sjöström reagerar på sin kanontid i OS-försöken, snabbaste loppet på fyra år.

Efter sin svåraste skada i karriären fick Sarah Sjöström drömbeskedet i OS-premiären.

Supersvenskan simmade sitt snabbaste lopp på 100 meter fjäril på fyra år.

Det var mycket, mycket bättre än jag hade förväntat mig, säger hon efter att ha noterat tredje snabbaste tid i försöken på 56,18.

Även Louise Hansson, sjätte tid på 56,97, gick vidare till semifinalen som simmas i natt, svensk tid.

Efter armbågsbrottet med efterföljande operation i februari har Sarah Sjöström tvekat om hon skulle ställa upp på OS-guldgrenen från Rio 2016.

Först i torsdags tog hon beslutet att simma 100 meter fjäril.

Det lär hon inte ångra.

Det var en Sarah Sjöström som i Tokyo simarena visade en styrka på distansen som hon inte gjort på många år. Efter en något försiktig start var hon trea vid vändningen, men de sista 25 meterna var något utöver det vanliga.

Ungefär som när hon slog igenom och avgjorde alla lopp i slutet.

Jag minns faktiskt inte när jag kände mig så stark på sista längden på 100 fjäril någonsin. Jag kunde ha simmat en hundring till, säger hon med ett leende.

Sjöström vann sitt försöksheat med elva hundradelar före Torri Huske, USA, som var totalfyra.

Sjöström hade bara gjort en start på 100 meter fjäril efter skadan och simmade på 57,65 i Rom under midsommarhelgen.

Nu var hon 1,47 snabbare.

Jag kände mig överraskande lugn inför loppet, visste inte vad jag skulle förvänta mig. Det var riktigt tungt i det där loppet i Rom och jag kom knappt i mål. Jag trodde inte att jag skulle göra min bästa tid på fyra år, det kan jag verkligen erkänna, säger Sjöström som också simmar 50 och 100 meter fritt individuellt i Tokyo.

Även i frisim fick hon ett bra besked när hon gjorde 52,95 på Sveriges inledningssträcka i lagkappen. Drygt en halv sekund snabbare än vad hon gjort som bäst efter skadan. Sverige gick till final med åttonde tid.

Det var galet. Jag fortsätter att kapa, jag känner mig som en junior igen. Det känns som "pers" varje gång jag hoppar i vattnet.

Hon njöt i fulla drag efter formbeskeden inledningsdagen, det känns jättebra, jag kunde ju knappt simma för några månader sedan.

Nu stiger medaljförhoppningarna på Sjöström blixtsnabbt efter styrkebeskeden. Men 100 meter fjäril har utvecklats enormt de senaste åren och upp till kinesiskan Zhang Yufei och Emma McKeon, Australien, som hade samma tid (55,82) skiljde 36 hundradelar.

Inte sedan 2017 har Sjöström simmat under 56 sekunder. Hon har ju själv världsrekordet, från OS-finalen 2016, på 55,48.

Men kan hon kapa 1,5 sekund på en månad kanske det går en bit till.

Louise Hansson var nöjd med sina 56,97, 24 hundradelar över det personliga rekordet.

Jag är jättenöjd, jag gjorde det jag skulle och tog mig till semifinal. Första loppet är alltid lite extra nervöst. Det var inget perfekt lopp, så det ska finnas mer att hämta, säger hon.


Ändra speltiderna

Det var svettigt för Novak Djokovic.

Tennisstjärnorna Novak Djokovic och Daniil Medvedev är vidare i OS-tennisen.

Men efteråt beklagade sig båda över speltiderna.

Jag tycker att matcherna borde starta runt klockan 18:00 för då lättar värmen, säger Medvedev.

Världstvåan Daniil Medvedev besegrade kazaken Alexander Bublik med 6–4, 7–6 i första omgången. Matchen började runt klockan 12:30 lokal tid i 32-gradig värme i Tokyo och ryssen menade att värmen var bland det värsta han har spelat i. Nu vill han senarelägga starttiderna i tennisturneringen.

Jag tror inte att de kommer att ändra det mitt i turneringen, men det är vad som kan göras och det faktum att vi bara har en minut mellan sidbyten är ett skämt, säger han och fortsätter, jag tror att om Du frågar 200 tennisspelare här så tycker 195 av oss att en minut är ett skämt.

För Medvedev är målet OS-guld, men en som vill förhindra det är Novak Djokovic. Den serbiske världsettan vann planenligt mot Hugo Dellien från Bolivia med 6–2, 6–2.

Efteråt fick Djokovic frågan om han höll med Medvedev om starttiderna.

Till 100%, säger han.

Djokovic säger att han har tagit upp det med internationella tennisförbundet.

De skulle kunna göra livet så mycket enklare för oss och jag förstår inte varför de inte ändrar på det. Jag tror inte att de kommer att göra det men vi hoppas det.

Djokovic är stor OS-favorit och han har redan vunnit grand slam-turneringarna Australian Open, Franska mästerskapen och Wimbledon i år. Serben är på jakt efter en så kallad "Golden Slam" genom att vinna OS samt även US Open i höst.



Rolfö ger Sverige ledningen

Sveriges Fridolina Rolfö gör 1–0.

20 minuter in i matchen har Fridolina Rolfö gett Sverige ledningen mot Australien. Därmed stormar Blågult mot OS-kvartsfinal.

Sverige inledde visserligen inte lika bländande som mot USA. Australien bjöd inte på några ytor och svenskorna hittade inte samma flyt som i OS-premiären. Men i den 20e minuten visade svenskorna prov på sin offensiva spets.

Kosovare Asllani vann bollen och spelade snyggt ut den till Sofia Jakobsson till höger. Inspelet från Jakobsson nådde Fridolina Rolfö som från nära håll inte gjorde något misstag när hon sköt in 1–0.

I startelvan är mittbacken Magdalena Eriksson tillbaka, medan tvåmålsskytten från USA-matchen, Stina Blackstenius, vilas och ersätts av Lina Hurtig.

Vinnaren i dagens match lär kunna räkna hem en plats i kvartsfinal då ettan och tvåan i de tre grupperna, samt de två bästa treorna, går vidare. Australien inledde precis som Sverige med seger, 2–1 mot Nya Zeeland, vilket var svenske förbundskaptenen Tony Gustavssons första seger sedan han tog över.

Matchen pågår.



Hög vaccintakt bromsar smitta i Spanien

Ökad smittspridning och återinförda restriktioner. Spanien har de senaste veckorna återigen drabbats hårt av pandemin.

Men ökningen har börjat bromsa i landet, som har den snabbaste vaccinationstakten i Europa och där vaccinviljan är stor.

Spanien är bäst i klassen av alla EU-länder när det gäller att vaccinera befolkningen, och kan redan nu stoltsera med att ha nått 25 miljoner fullvaccinerade, närmare 53% av befolkningen. Bara två länder i världen har haft högre tempo. Kanada och Storbritannien.

Från mitten av juni till mitten av juli femfaldigades antalet konstaterat smittade i Spanien, en enorm ökning som har lett till att gamla restriktioner har återinförts på många håll. Nu har ökningen i smittspridning börjat avta tack vare vaccinationerna.

Men mycket arbete återstår, säger hälsominister Carolina Darias.

Vi kommer att behöva fortsätta vaccinera tills vi når 100% eller vara nära, säger hon till radiokanalen Onda Cero, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Och vaccinationerna fortsätter i stadig takt, till skillnad från en del andra stora europeiska länder, rapporterar El País. En orsak är att vaccinviljan är hög, enligt José Martínez Olmos vid utbildningsinstitutet EASP (Escuela Andaluza de Salud Pública) i Granada.

Det finns en stor vilja i befolkningen att vaccinera sig. Men med det sagt måste vi fortfarande vaccinera den yngre befolkningen, och trots att det utan tvekan kan fortsätta i samma takt kan vi inte ta det för givet. Vi måste påminna om vaccinets fördelar, säger han till tidningen.

Nu börjar det bli dags att vaccinera yngre åldersgrupper, där viruset för närvarande sprider sig fort. Orsaken till den ökade spridningen är enligt The Local en kombination av att få unga är vaccinerade och att den åldersgruppen är mer socialt aktiv.

Bland 20–29-åringar har drygt 1 860 fall per 100 000 invånare konstaterats, och bland tonåringar över 1 586 per 100 000.

Regeringens mål är att 70% av befolkningen ska ha fått fullt vaccinskydd i slutet av augusti. På grund av att den mer smittsamma deltavarianten har fått så starkt fäste måste dock många fler än så vaccinera sig, enligt experter som El País talat med.


Kundtjänstagenter. Holländska marknaden. Cypern

Företagsinformation: 

Vår kund är en multinationell leverantör av outsourcing av affärsprocesser. Företaget tillhandahåller teknisk support, kundtjänst och många andra tjänster över hela världen, genom mer än 55 000 anställda och 70 supportcenter. Vår kund är där Din passion för service och beslutsamhet att göra skillnad kan växa till en ny karriär med möjligheter. Mer skicklig. Mer inspirerad. Mer investerat. Mer involverad. Mer nöjda.

Deras vision är, ''Att vara känt som företaget som skapar meningsfulla kontakter mellan varumärken och konsumenter, påverkar våra medborgares liv och är en ansvarsfull och respekterad företagsmedborgare''.

Befattning: 

Kundtjänst

Agentens uppgifter: 

Supportkunder, fakturor, paket, frakt, avbokningar, klagomål

Ingen tidigare erfarenhet krävs, men service/försäljningsrelaterade erfarenheter är fördelaktiga

Språk som krävs: 

Holländska plus bra engelska för utbildningen.

Omlokaliseringspaket: 

Kunden tar hand om all nödvändig dokumentation, betalda flygbiljetter, gratis flygplatstransfer och första månadens boende betalas.

Det finns också hjälp med att hitta Din egen lägenhet att hyra.

Träning: 

Tre veckor per två veckor beroende på krav, måndag - fredag.

Lön: 

1 350 euro brutto plus bonus utan gränser

Arbetstid: 

Skift mellan klockan 09:00 och 19:00 eller 20:00.

Attraktiva fördelar

Utforska Cypern genom teamaktiviteter

Privat vård för alla anställda

Utmärkt balans mellan arbete och privatliv

Perfekta arbetsförhållanden

Företagsrabatter

Låga levnadskostnader

Gratis lektioner i grekiska och engelska

Helgdag information: 

Om Du arbetar på helgdag får Du ytterligare en ledig dag.

Observera att ett giltigt arbetstillstånd för Cypern eller EU-pass krävs.

Är Du intresserad så skicka Din CV idag på engelska till marianne.zetterstrom@gmail.com.

söndag 18 juli 2021

Coco Gauff coronasmittad, missar OS

Tennisstjärnan Coco Gauff missar OS i Tokyo. 17-åringen har testat positivt för covid19, bekräftar hon på Instagram.

Jag är så besviken att behöva meddela att jag testat positivt för covid och inte kan spela under de olympiska spelen i Tokyo. Det har alltid varit en dröm för mig att representera USA på OS och jag hoppas att det kommer många fler chanser för mig för att det ska bli verkligt i framtiden, skriver hon på Twitter.

Den 25-rankade amerikanskan är den senaste i raden av stjärnor som inte kommer till spel i Tokyo.

Sedan tidigare har bland andra Roger Federer, Rafael Nadal, Dominic Thiem, Serena Williams, Simona Halep och Bianca Andreescu tackat nej.

Världsettan Djokovic har dock meddelat att han ska spela i OS.


Pogacar tog andra raka titeln, yngst hittills

Slovenske Tadej Pogacar vann Tour de France för andra året i rad.

Tadej Pogacar är Tour de Francemästare, igen.

Slovenen utnyttjade sitt enorma försprång och knep andra raka titeln.

Vi gjorde det. Det är aldrig över förrän det sista loppet på Champs-Élysées, säger 22-åringen.

I fjol kom han in i elfte timmen och knep en sensationell seger. Men den här gången var det inget snack om att titeln var Pogacars.

Storfavoriten har levererat under hela tiden, men också dragit nytta av att landsmannen och värsta rivalen Primoz Roglic dragit sig ur på grund av smärtor efter en tidigare krasch.

Även 2018 års vinnare Geraint Thomas och 2020 års Giro d'Italiavinnare Tao Geoghegan föll bort från toppen efter krascher.

Med ett försprång på fem minuter och 20 sekunder före tvåan Jonas Vingegaard, Danmark, kunde Pogacar i lugn och ro bli den yngste hittills att trampa hem två raka Tour de Francetitlar.

Vingegaard tog andraplatsen och Richard Carapaz från Ecuador blev trea, över sju minuter efter slovenen.



Mannen bakom Muhammedkarikatyrerna är död

Muhammedtecknaren Kurt Westergaard har avlidit, 86 år gammal, efter en tids sjukdom, skriver Berlingske.

Han arbetade sedan 1980-talet fram till sin 75-årsdag som illustratör och karikatyrtecknare på Jyllands-Posten och det var där som ett dussintals av hans Muhammedteckningar publicerades 2005.

Den mest kontroversiella bilden av profeten med en bomb i turbanen väckte en våg av protester bland muslimer världen över.

Westergaard levde sedan dess under dödshot och och flera attentatsförsök mot honom har genom åren avslöjats av den danska säkerhetspolisen.

I en intervju med AFP tio år efter publiceringen sa Westergaard att han inte på något sätt ångrar den, utan säger att det som hände förmodligen inte hade gått att undvika ändå.

Nu råkade det vara serieteckningar som startade den här konflikten, men det kunde lika gärna ha varit en pjäs, en bok, eller något annat, sade han då.

Muhammedkarikatyrerna

Jyllands-Posten inbjöd 2005 konstnärer att rita karikatyrer av profeten Muhammed. De publicerades den 30 september men det dröjde till årsskiftet innan ilskan över bilderna flammade upp på allvar i den muslimska världen. Från Egypten till Indonesien utspelade sig våldsamma protester. Nordiska ambassader stacks i brand i Damaskus och Beirut. Dansk-svenska mejerikoncernen Arla utsattes för en ekonomiskt kännbar bojkott i arabvärlden.

Tecknarna och J-Ps chefredaktör mordhotades och flera terrorattentat har sedan dess planerats mot tidningen. När dansk polis i februari 2008 grep flera personer misstänkta för att planera mord på tecknaren Kurt Westergaard valde ett tjugotal danska medier, samt Sydsvenskan i Sverige, att åter publicera karikatyrerna. Publiceringen ledde till nya omfattande och delvis våldsamma protester i den muslimska världen.

Flera svenska tidningar publicerade 2007 konstnären Lars Vilks teckning av Muhammed som rondellhund. Även det väckte avsky bland många muslimer.



Ökad väntetid på ambulans vid hjärtstopp

Väntetiden på ambulans vid hjärtstopp är i genomsnitt 17 minuter, en ökning med över en minut sedan 2016. Tiden varierar dock stort beroende på var i landet man bor, visar en kartläggning.

Vid plötsligt hjärtstopp är snabb hjälp helt avgörande, några få minuter kan innebära skillnaden mellan liv och död. Tiden från det att 112 tar emot ett nödsamtal om ett hjärtstopp till dess att en ambulans anländer till olycksplatsen är i genomsnitt 17 minuter i landet.

Det är en ökning med drygt en minut sedan år 2016 enligt uppgifter från SOS Alarm, och en utveckling som Hjärt-Lungfonden ser bekymmersamt på.

17 minuter är en lång tid när man i princip har tio minuter på sig för att rädda liv. Forskning har visat att kan man starta hjärt- och lungräddning inom tre minuter med en hjärtstartare så är överlevnadschansen upp till 75%, säger generalsekreterare Kristina Sparreljung.

Hjärt-Lungfondens kartläggning visar också att väntetiden på ambulans har ökat i 227 av 290 kommuner i Sverige och tiden kan variera med drygt en halvtimme beroende på var i landet man bor.

Det kan ha naturliga förklaringar i glesbygdskommuner och det är en problematik som det är svårt att göra någonting åt, men då är det desto viktigare att det finns hjärtstartare synliga och tillgängliga på för allmänheten kända platser som exempelvis ett Folkets hus.

När det gäller tätorter kan det vara många faktorer som bidrar till att det tar lång tid för en ambulans att komma fram. Framkomligheten i exempelvis Stockholm är inte alltid den bästa. Det kan också vara en resursmässig fråga, säger Kristina Sparreljung.

Vid ett hjärtstopp förlorar den drabbade omedelbart medvetandet och saknar puls och normal andning. För varje minut utan hjälpinsatser minskar chansen till överlevnad med hela tio procent. Endast drygt 600 personer av de omkring 10 000 svenskar som varje år drabbas av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus överlever.

Då tiden är en sådan avgörande faktor är den drabbade i de flesta fall beroende av omgivningens förmåga och kunskap att ingripa.

Det man kan förbereda sig själv på är att träna hjärt- och lungräddning så att man inte blir rädd och och paralyserad i den akuta situationen. Gör man ingenting vid ett hjärtstopp så blir det en säker död. Någon måste agera och ju fler som är tränade desto bättre, säger Kristina Sparreljung.

Hjärt-Lungfondens generalsekreterare efterlyser också någon form av lagstiftning liknande den som finns för brandsäkerhet.

Det finns ingen hjärtsäkerhetslag, men det vore fantastiskt om vi hade en sådan som sade att det på allmänna platser inom en radie på säg 500 meter skulle finnas en hjärtstartare. Det skulle kunna rädda många liv, säger hon.

Hjärt-Lungfonden stöder flera forskningsprojekt för att effektivisera vårdkedjan vid hjärtstopp. I Västra Götalandsregionen genomförs bland annat en pilotstudie där man med med hjälp av drönare levererar hjärtstartare hem till dörren i akuta situationer.

I orterna Fiskebäck, Torslanda och Kungälv är drönare i hangarer optimalt placerade utifrån var de flesta hjärtstoppen inträffar.

När SOS Alarm får larm om ett plötsligt hjärtstopp öppnas hangarens garageport och drönaren startar, efter klartecken från Säve flygplats om att använda luftrummet, och flyger till de koordinater den får av larmcentralen, säger Kristina Sparreljung.

På plats vinschar drönaren ner en hjärtstartare utanför patientens ytterdörr och larmoperatören instruerar sedan inringaren om hur hjärtstartaren ska användas tills ordinarie räddningspersonal anländer till platsen.

Så räddar Du liv med hjärt-lungräddning

Undersök. Kontrollera andningen och leta efter livstecken

Larma. Om personen andas onormalt eller inte alls, ropa på hjälp och larma 112. Larmoperatören ger instruktioner för hur Du ska göra hjärt-lungräddning

Bröstkompressioner. Placera Dina händer på varandra mitt på bröstet. Tryck 30 gånger, cirka två gånger per sekund, och släpp upp bröstkorgen mellan kompressionerna

Inblåsningar. Öppna luftvägarna, lägg en hand på pannan, lyft upp hakan med två fingrar och knip om näsan. Ge två inblåsningar och varva med kompressioner

Hjärtstartare. Om hjärtstartare finns, starta den och följ instruktionerna. Rör inte patienten när Du trycker på knappen för att ge en strömstöt


Guld till Wallmark, efter nytt juniorrekord

Trestegshopparen Gabriel Wallmark tog guld på U20-EM i Estland. Efter ett superhopp på 16,39 meter slog han också Christian Olssons 22 år gamla svenska juniorrekord med nio centimeter.

Efter hoppet fick han fira tillsammans med tränaren Yannick Tregaro, som också tränade Christian Olsson under storhetstiden där han tog både VM-guld i Paris 2003 och OS-guld i Aten 2004.

Olsson följde själv tävlingen hemma i soffan.

Men det blev jag gärna av med. Rekord är till för att slås, som min fru sa till mig nyss. Och speciellt som Gabriel har Yannick som tränare. Samma tränare som jag hade. Yannick har en förmåga att få ut det bästa hos sina aktiva. Det är imponerande, säger Christian Olsson till Aftonbladet.

16,39 innebär också att Wallmark går upp som tvåa i världen i år bland juniorerna. Bara amerikanske Sean Dixon-Bodie har hoppat längre med sitt 16,61-hopp.



 


En person allvarligt skadad i motorcykelkrock

En bil och tre motorcyklar har krockat i Ramnäs i Surahammar. Två personer har förts till sjukhus med ambulans och en av dem är allvarligt skadad.

Det var vid klockan 14:00-tiden som larmet om trafikolyckan kom. Tre ambulanser, en polisbil och två bilar från räddningstjänsten skickades till platsen.

Det är ett sällskap med tre motorcyklar i ena färdriktningen och en personbil i andra, men vad som gjort att de kolliderat vet vi inte, säger polisens presstalesperson Per Bjurström.

Enligt räddningstjänsten har de tre motorcyklarna kört in i sidan på personbilen. Totalt är fem personer inblandade i olyckan och två har förts till sjukhus.

Det var mycket trafik på vägen vid olyckstillfället och polisen fick stänga av vägen i båda riktningar i ungefär en timme.



Man till sjukhus efter drunkningslarm

En man har förts till sjukhus med ambulanshelikopter efter ett drunkningstillbud vid Görvälnsbadet i Järfälla. Skadeläget är oklart.

Han hade redan tagits upp ur vattnet när vi kom dit, säger räddningstjänstens ledningsbefäl Tobias Åkesson.

Olyckan skedde vid klockan halv tre på söndagseftermiddagen.



Rovanperä historisk vinnare i VM-rallyt

Finländaren Kalle Rovanperä, 20, tog hem Estlands VM-rally. Därmed blev han den yngste föraren genom tiderna att vinna i WRC-klassen.

Han tar över rekordet från landsmannen Jari-Matti Latvala som segrade i Sverige 2008 som 22-åring.

Talangen tog kommandot tidigt under fredagen sedan hemmafavoriten Ott Tänak tvingats bryta tävlingen, och på lördagen kom rycket som blev avgörande.

Rovanperä och medföraren Jonne Halttunens vann slutligen med knappt en minuts marginal ner till Breen och Scott Martin på andraplats. Belgaren Thierry Neuville blev trea.



Barnen var ute och lekte, skottskadades

Poliser på plats i Flemingsberg där man fick in larm om skottlossning på lördagskvällen.

Två barn, ett i förskoleåldern och ett i lågstadieåldern, skottskadades i Visättra söder om Stockholm på lördagen, uppger polisen för Tidningarnas Telegrambyrå.

Nio personer har anhållits.

Larmet kom till polisen klockan 20:16 på lördagskvällen men det är ännu oklart exakt vad det var som hände.

Inget tyder på att de båda barnen som träffades var måltavlor utan de var ute och lekte, säger Helena Boström Thomas, presstalesperson på polisen i Stockholm.

Barnen fördes med ambulans till sjukhus men har inte livshotande skador.

Barnens skadeläge har inte förvärrats och de har träffats med skott i benen, säger Helena Boström Thomas.

Det två barnen var ute och lekte i närheten av centrum i bostadsområdet Visättra i Huddinge kommun när de träffades av skotten.

Nio personer har anhållits skäligen misstänkta för grovt vållande till kroppsskada och grovt vapenbrott, säger Joakim Gustafsson på presstjänsten för Åklagarmyndigheten.

Kopplingar till kriminella nätverk

Bland de frihetsberövade personerna finns kopplingar till kriminella nätverk, enligt polisen.

Senast på onsdag klockan 12:00 måste åklagaren bestämma om de gripna ska begäras häktade eller inte.

Polisen håller förhör med de misstänkta samtidigt som ett intensivt utredningsarbete pågår på platsen för att säkra bevis.

Vi har gjort ett flertal fynd och en hel del beslag som kan hjälpa oss i utredningsarbetet, sade Mats Eriksson vid polisen vid midnatt.

Polisen har knackat dörr i området för att höra vittnen. Man kommer även att ha en förstärkt närvaro i området den kommande tiden, bland annat för att jobba trygghetsskapande och för att förhindra fortsatta våldsdåd.

Statsminister Stefan Löfven kommenterar händelsen på Facebook och skriver att han både blir "förtvivlad och förbannad".

Detta besinningslösa våld som sätter hela bostadsområden i skräck är fruktansvärt. Att använda våld i ett område där barn vistas visar på en fullständig hänsynslöshet. Alla barn har rätt till ett liv fritt från våld. Barns rätt till trygghet och säkerhet kommer alltid att vara en av mina högsta prioriteringar, som medmänniska och som politiker.

Löfven skriver också att polisens arbete fortsätter med full kraft samt att hans tankar finns hos de drabbade barnen och deras anhöriga.



Svenskarna lugna, trots smitta i OS-byn

Nathalie Björn, på behörigt avstånd från journalisterna, under söndagens pressträff i OS-byn i Tokyo.

OS-byn ska vara den säkraste platsen i Tokyo, har Internationella olympiska kommittén slagit fast.

Nu har tre coronafall rapporterats, varav två gäller idrottare.

Väldigt tråkigt att det har kommit in smitta till byn. Men vi känner oss ändå ganska säkra, säger fotbollslandslagets Fridolina Rolfö.

Handdesinfektion finns utplacerat här och var under OS, här i OS-byn i samband med fotbollslandslagets pressträff på söndagen.

Restriktionerna är stränga för alla som har en del i de här sommarspelen, och förutom alla tester för covid19 är det nitiska föreskrifter gällande vem som får befinna sig var. Under de första 14 dagarna på plats i Japan lever alla mer eller mindre i karantän, då i princip utegångsförbud råder undantaget resor mellan hotell och idrottsarenor.

Svenska anfallsstjärnan Fridolina Rolfö sticker inte under stol med att OS-byn i Tokyo innebär en annan upplevelse än den i Rio 2016.

Vi är i en pandemi, så det är plexiglas, munskydd både inne och ute, avstånd och hela den biten. Man märker att det är väldigt annorlunda, säger Rolfö på en pressträff i den internationella zonen utanför OS-byn.

Men trots hårda regler har coronasmittan ändå tagit sig in.

OS-arrangören bekräftade under söndagsmorgonen att det är tio nya covid-19-fall med koppling till OS. Tre av dessa handlar om idrottare och två av dem bor i OS-byn.

Sydafrikas fotbollsförbund har meddelat att två spelare, Thabiso Monyane och Kamohelo Mahlatsi, samt en videoanalytiker testat positivt på plats i OS-byn. Om det är samma fall som arrangörerna redan bekräftat är oklart.

Nu har hela fotbollstruppen satts i karantän med bara fyra dagar kvar till premiärmatchen mot värdnationen Japan.

De svenska fotbollsdamerna checkade in på lördagen och känner sig lugna, fallen till trots.

Backen Nathalie Björn står iförd munskydd, ett par armlängder från journalisterna, och berättar att hon litar på de restriktioner som finns.

Vi har plexiglas när vi äter middag, lunch och frukost, vi har plasthandskar när vi ska ta mat och sedan är vi bara i våra våningar, där det bara är vi. Och vi testar oss varje morgon, så jag känner mig ändå trygg i de åtgärder som finns, säger Nathalie Björn.

Fotbollslandslaget bor åtta personer i varje lägenhet, och två i varje rum. Där är det lätt att hålla sig undan idrottare från andra sporter och länder. Den största smittrisken uppstår i stället när det är dags att äta.

Men där kan man ändå kontrollera att man har meteravstånd. Men det är mest där vi träffar på andra idrottare, säger Nathalie Björn.

Där blir det många människor på liten yta. Men samtidigt är det en stor matsal och mycket utrymmen, och folk tar hänsyn, säger Fridolina Rolfö.

Badmintonspelaren Felix Burestedt har fortfarande inte lämnat förlägret i Fukuoka. Men inte heller han oroas av coronafallen i OS-byn, dit han anländer nästa vecka.

Jag är inte så rädd egentligen. Det enda man själv kan göra är att vara så försiktig som möjligt. Jag kan bara se hur det funkar här på det svenska träningslägret, det är väldigt bra. Man får lita på att de sköter det lika bra i Tokyo, säger Burestedt.

Det första coronafallet i OS-byn konstaterades redan under lördagen. Då sade OS-chefen Toshiro Muto inte mer än att det handlade om en utländsk person "kopplad till spelen". Under den kategorin innefattas bland annat personer inom IOK och de nationella olympiska kommittéerna samt olika samarbetspartner.

Sedan den 1 juli har nu totalt 55 coronafall som går att koppla till OS rapporterats.

IOK-ordförande Thomas Bach är ändå inte orolig, trots att smittan tagit sig in i OS-byn, den plats som man tidigare sagt kommer vara den säkraste platsen i Tokyo.

De tre upptäckta fallen har isolerats och utgör därför ingen risk, vare sig för den japanska befolkningen eller för andra OS-deltagare, sade Thomas Bach på en presskonferens under lördagen.

Av de resterande nya fallen är fem "personal kopplad till spelen". Dessutom har en utländsk journalist samt en person som jobbar med OS-arrangemanget testats positivt.



Domstolsbråk första steget mot "polexit"?

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen träffade Polens premiärminister Mateusz Morawiecki i Bryssel den 13 juni, i en tid av kris mellan Polen och EU.

En juridisk tvist har väckt frågan om huruvida Polen kommer att följa Storbritanniens exempel och lämna EU. Landet har tagit ett steg i den riktningen, enligt Polenkännaren Peter Johnsson.

Relationen mellan Polen och EU är sämre än någonsin, säger han till Tidningarnas Telegrambyrå.

Warszawa och Bryssel har i flera år varit osams om juridiska reformer som drivits igenom av det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS). Den senaste tiden har osämjan trappats upp, och krisen blottades ytterligare när Polens författningsdomstol tidigare i veckan slog fast att polsk lag går före EU-lag.

I praktiken betyder det att Polen tar ett steg ut ur EU, säger författaren och Polenexperten Peter Johnsson.

Regeringen driver en politik som går i riktning mot att Polen i framtiden kommer att lämna EU. De är inte överens med den politiska värdegrund som EU vilar på.

Polen har fått skarp kritik från EU för hanteringen av homo-, bi- och transsexuellas rättigheter. Ett flertal kommuner och provinser, som omfattar en tredjedel av landet, har utropat sig "hbtqfria". Det bryter mot EUs lagar om diskriminering, enligt EU-kommissionen.

Men framförallt gäller konflikten att Polen inte accepterar EUs regelverk för rättssystemet. Den senaste rättsstriden har till stor del sin grund i att regeringen i Warszawa har infört en nämnd som övervakar ledamöterna i högsta domstolen. Den kan upphäva ledamöternas immunitet, sänka deras löner och dra dem inför rätta, vilket EU-domstolen anser är oförenligt med EU-rätten.

EU-domstolen har uppmanat Polen att lägga ner nämnden, varpå den polska författningsdomstolen nu alltså slagit fast att landets lagar står över EUs.

Att regeringen tar kontroll över rättsväsendet är en metod för att även ta kontroll över andra delar av samhället, som medier och undervisningssystem, säger Johnsson.

Flera röster varnar för att Polen är på väg att röra sig bort från EU.

Vi är på väg mot en juridisk "polexit", steg för steg, säger Polens ombudsman för mänskliga rättigheter Adam Bodnar till brittiska The Guardian.

EUs tidigare rådsordförande Donald Tusk, numera ledare för det polska oppositionspartiet Medborgarplattformen, anklagar PIS för att lämna EU. "Bara vi polacker kan framgångsrikt stoppa detta", skriver han på Twitter.

Om länder som Polen och Ungern, som har svårt att komma överens med EU, lämnar unionen skulle det innebära en stor kris för Europa, enligt Johnsson.

Då kommer de här länderna att drivas ännu mer österut. Alternativet är att närma sig Ryssland och Vladimir Putin, säger han.

Det som talar emot att Polen följer i Storbritanniens fotspår och lämnar EU är att polackerna hör till unionens mest EU-positiva folk, enligt en rad mätningar.

Polen har varit ett av de länder som har tagit emot mest stöd från EU sedan inträdet i unionen 2004, vilket har bekostat bland annat upprustade vägar, broar och skolor. Under samma period har över två miljoner polacker utnyttjat möjligheten att bo och arbeta i andra EU-länder.

Utvecklingen kan brytas om de EU-vänliga väljarna röstar bort regeringens majoritet i parlamentet i nästa val, år 2023, enligt Peter Johnsson.

Den senaste månaden har oppositionen stärkt sin ställning i opinionsundersökningarna och de har det stöd som krävs för att ta över makten.

Polens politik

Två politiska partier har dominerat polsk politik efter millennieskiftet, nationalkonservativa Lag och rättvisa (PIS) och mittenpartiet Medborgarplattformen (PO).

Lag och rättvisa fick egen majoritet 2015 och drev snabbt igenom flera lagar som kritiserades för att vara auktoritära och hota demokratin.

Striden har framförallt stått om regeringens försök att ta kontroll över författningsdomstolen så att domstolens möjligheter att gå emot regeringen begränsas kraftigt.

Dessutom antogs även lagar som gav justitiedepartementet kontroll över riksåklagarmyndigheten, samt gjorde det lättare för polis och underrättelsetjänst att övervaka internettrafik.

PIS-regeringen bytte även ut cheferna för underrättelsetjänsten och kontraspionaget och drev igenom en lag som gav regeringen kontroll över de statsägda public servicemedierna.


lördag 17 juli 2021


 


 


 

Oosthuizen i fortsatt ledning inför avgörandet

Louis Oosthuizen leder inför den sista rundan i British Open.

Louis Oosthuizens storform håller i sig.

Sydafrikanen är i fortsatt ledning efter tredje rundan i British Open.

Oosthuizen lyckades hålla Collin Morikawa och Jordan Spieth bakom sig och leder just nu på tolv slag under par, ett respektive fyra slag före de båda amerikanerna.

38-åringen hoppas under söndagen kunna lyfta "The Claret Jug" för första gången sedan 2010 då han gjorde det på St Andrews. Några fler majortitlar har det inte blivit för sydafrikanen som däremot har hela sex andraplatser.

Han inledde lördagens spel på elva slag under par och började habilt med sex raka par. Tålamodet gav till slut utdelning för Oosthuizen som gjorde birdie på både sjunde och nionde hålet.

Men efter bogeys på både hål 11 och 13 var Morikawa och Spieth med i matchen igen och gick för en kort stund upp i delad ledning.

På det 16e hålet kunde Oosthuizen återta ledningen genom en precis birdieputt.

24-årige Morikawa inledde skakigt med en bogey på både andra och femte hålet, men studsade snabbt tillbaka. Efter fyra birdies är amerikanen med i matchen inför söndagens avgörande.

Landsmannen Jordan Spieth såg länge ut att kunna utmana, men kroknade på slutet efter två raka bogeys på både hål 17 och 18 och ligger trea, nio slag under par.



Demonstrationer mot vaccinkrav i Frankrike

Vaccinmotståndare marscherar i franska Strasbourg.

Runt om i Frankrike anordnades på lördagen demonstrationer som krävde "frihet" från vaccinkrav.

Landet brottas med stigande smittspridning och bristande vaccinationsvilja. Som ett svar har regeringen meddelat att obligatorisk vaccinering införs för vårdpersonal samt att "hälsopass" kommer att krävas för besök på bland annat barer och kaféer.

Opinionsundersökningar har visat att runt 60% stöder regeringens linje, men åtgärderna har också väckt vrede.

Alla är härskare över sin egen kropp. Republikens president har ingen rätt att fatta beslut om min individuella hälsa, sade en kvinna under en protestmarsch i Paris.

Runt om i landet ägde enligt inrikesdepartementet 137 demonstrationer rum på lördagen, vilka tillsammans samlade drygt 110 000 personer. I huvudstaden tågade 18 000.

På besök i sydvästra Frankrike kommenterade premiärminister Jean Castex protesterna.

Jag ser motviljan som det väcker, men jag tror att vi till varje pris måste övertala våra landsmän att vaccinera sig.

Antalet nya smittofall har stigit till runt 11 000 per dag, från under 2 000 per dag i slutet av juni. Drygt 55% av fransmännen har fått en första vaccindos medan knappt 45% har fått två doser.



Larm om skottlossning, två till sjukhus

Polisen är på plats med flera patruller i Flemingsberg, söder om Stockholm, efter att ha fått in flera larm om skottlossning.

Vi har fått in uppgifter om skadade personer, säger Mats Eriksson, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Händelsen ska ha skett i ett bostadsområde klockan 20:16.

Vi börjar med att försöka hitta målsägare, för att se om det stämmer att någon skadats. I så fall bistår vi ambulansen, sedan ska vi hålla förhör med vittnen och givetvis jaga gärningspersonen eller personerna, säger Eriksson.

Vid klockan 20:50 meddelade polisen att två skadade personer förs till sjukhus med ambulans.

Det inträffade rubriceras som försök till mord.



Sjutton villor utrymda vid garagebrand

Ett garage som misstänks innehålla flera gasflaskor brinner i Eslöv. På grund av explosionsrisken har sjutton  villor utrymts.

Vi jobbar enligt försiktighetsprincipen och försöker skapa oss en bild om var i garaget respektive flaska finns. Vi har drönare för att få visuella bilder där vi inte vågar gå fram, säger Patric Nilsson, inre befäl vid räddningstjänsten.

När flaskorna lokaliserats kommer de att beskjutas.

Så vi tömmer gasen och eliminerar risken, säger Nilsson.

Cirka femton brandmän från flera stationer arbetar på platsen, tillsammans med polis som hjälpt till med att utrymma villorna.

Strax efter klockan 20:00 meddelar räddningstjänsten att de förhoppningsvis kan oskadliggöra den farligaste flaskan, som innehåller acetylengas, inom kort.

Vi har skyttarna på plats och ska få polisens utlåtande om det är säkert att skjuta. Om det här går bra kan vi förmodligen låta folk återgå till sina bostäder under kvällen, säger Viktor Willhager, yttre befäl vid räddningstjänsten.


Misstänkt föremål flyttat, faran över

Polisen har hävt avspärrningarna runt det vandrarhem som spärrades av i centrala Stockholm, efter att en gäst visat upp ett misstänkt farligt föremål.

Bombskyddet har varit där på plats och tagit med sig föremålet för destruktion på annan plats, säger polisens presstalesperson Mats Eriksson.

Larmet kom in vid klockan 13:40 på lördagen. Ingen person har frihetsberövats efter händelsen.

Det finns ingen brottsmisstanke i nuläget.


Pilgrimer till Mecka under restriktioner

Muslimer cirkulerar kring Kaaba.

Pilgrimer har börjat anlända till Mecka i Saudiarabien, under den andra vallfärden som går i pandemins tecken.

Årets deltagare i vallfärden, hajj, har utsetts via ett lotteri och är fler än i fjol. 60 000 fullt vaccinerade pilgrimer tillåts delta, medan myndigheterna försöker upprepa fjolårets framgång då inga nya smittofall noterades. Samtliga deltagare är bosatta i Saudiarabien. Liksom 2020 tillåts inga pilgrimer från utlandet.

Ett normalt år kan ritualen tawaf runt den heliga byggnaden Kaaba samla över två miljoner deltagare. I år delas de tusentals deltagarna in i mindre grupper för att hindra smittspridning.

Efter att varje grupp lämnat genomförs en steriliseringsprocess vid helgedomen, säger Hisham al-Saeed, talesperson för Hajjs centralkommitté.

Drygt 20 miljoner doser vaccin mot covid19 har distribuerats i landet med en befolkning på 34 miljoner människor.



Dagens bibelord

Ha Din glädje i Herren, han ger Dig allt vad Ditt hjärta begär. 

Ps 37:4

Malmös bibliotek slutar med film, för dyrt

Malmös bibliotek kommer inte längre att erbjuda sina besökare strömmad film. Det stora intresset har lett till för höga räkningar, och nu säger man upp avtalet med strömningstjänsten Cineasterna, rapporterar Sydsvenskan.

Under 2020 ökade utlåningen av strömmade filmer med 38% medan utlåningen av fysiska böcker ökade knappt 6%.

Problemet är att vi har en budget som är avsatt att täcka både tryckta medier och e-medier. Som det har sett ut det senaste året äter e-medierna upp en för stor del av den totala budgeten. Vi måste få ekvationen att gå ihop i slutändan, och det får vi inte just nu, säger Malmö stads stadsbibliotekarie Torbjörn Nilsson till Sydsvenskan.

Malmös bibliotek hoppas kunna erbjuda strömmad film framöver igen, om de hittar en mer ekonomiskt hållbar lösning. I Danmark har man löst det genom en statligt finansierad plattform där man köpt in rättigheterna för obegränsad utlåning och strömning.

Jag tror att den typen av lösning skulle innebära en otrolig förbättring för biblioteken, säger Torbjörn Nilsson till tidningen.


Giroud blir Zlatans lagkamrat

Olivier Giroud är klar för Milan.

Zlatan Ibrahimovic får sällskap på anfallspositionen i Milan nästa säsong. Fransmannen Olivier Giroud ansluter till Serie A-klubben från Chelsea, bekräftar Milan på sin webbplats.

Enligt Football Italia har 34-åringen skrivit på ett tvåårskontrakt.

Giroud har spelat i Chelsea sedan 2018, innan det representerade han Londonrivalen Arsenal.

Han har gjort näst flest mål i den franska landslagströjan genom tiderna med sina 46 fullträffar på 110 matcher. Bara Thierry Henry har gjort fler.

Anfallaren var bland annat med och vann VM med Frankrike 2018.



Hemmaframgång ska vända opinionen

Protester i Tokyo mot OS-arrangemanget.

Det inhemska motståndet i Japan mot OS i Tokyo är fortsatt starkt.

Men Thomas Bach, ordförande i Internationella olympiska kommittén (IOK), hoppas att sportsliga framgångar kan vända opinionen.

Vi är säkra på att när det japanska folket får se japanska idrottare framgångsrikt prestera i OS kommer inställningen bli mindre emotionell, för att inte säga mindre aggressiv, säger han.

Smittspridningen av covid19 har tagit fart på nytt i Tokyo och landets regering har utlyst ett nödläge som ska pågå över hela OS.

Sommarspelen kommer att avgöras utan åskådare och med rigorösa säkerhetsåtgärder för att undvika ytterligare spridning av viruset.

Samtidigt har flera opinionsmätningar inför OS visat att en majoritet av den japanska befolkningen motsätter sig att evenemanget arrangeras. En namninsamling mot spelen har samlat över 450 000 underskrifter.

Vi är väl medvetna om skepsisen många människor har här i Japan. Min vädjan till det japanska folket är att välkomna idrottarna till den här tävlingen, säger Thomas Bach.

Japanerna kan ha förtroende för att det kommer att bli ett tryggt och säkert OS, och vi ska försöka att fortsätta ha den här dialogen med dem, med vetskapen om att vi inte kommer att lyckas till 100%.


Anis Don Demina letar talanger i "Idolraketen"

Artisten och Youtubern Anis Don Demina står vid Per Lernströms sida under höstens "Idol"-sändningar, och han ska också leda det nya konceptet "Idolraketen", som är ytterligare en möjlighet att ta sig in i programmet och kämpa om "Idol"-titeln.

Det kommer bli otroligt roligt att göra det här tillsammans med Pär. Han är en förebild och riktig legend, så jag känner mig verkligen ärad över att få bli en del av "Idol". Fan va kul vi kommer ha i höst, säger Anis Don Demina i ett pressmeddelande.

"Idolraketen" lanseras under premiären i TV4 den 23 augusti och innebär alltså en ny chans för de talanger runt om i landet som missade vårens digitala audition. I fyra avsnitt som sänds på TV4 Play parallellt med de vanliga auditionavsnitten letar Don Demina potentiella stjärnor. Deltagarna där går igenom samma steg som i vanliga "Idol" fast i snabbare takt. Till slut kommer alla deltagarna att mötas och tävla mot varandra i ett nytt moment.

”Idolraketen” sänds på onsdagar på TV4 Play med start den 25 augusti.



Försäljning, inköp och marknadsföring Lissabon

Fransk serviceklient

Startdatum, juli, augusti, september

Kom och arbeta för ett av de största kundserviceföretagen i världen, ett företag som representerar några av de största globala företagen som Du förmodligen har kontakt med i Ditt dagliga liv.

Uppdrag

Tillsammans med Dina kollegor kommer Du att säkerställa kompetent och gemytlig kundtjänst per telefon och via e-post.

Ge en exceptionell kundupplevelse vid varje tillfälle, tack vare Ditt engagemang, Din passion och Ditt engagemang för excellens.

Skapa möjligheter och värde för anställda, kunder, samhällen och aktieägare.

Vi erbjuder Dig

En anställning på huvudkontoret i Lissabon. Du bor i Portugal eller har möjlighet att flytta till Portugal

En professionell och mångkulturell arbetsmiljö med människor med 91 olika nationaliteter

Modern initieringsutbildning och karriärutveckling

Flygbiljett stöds

Få erfarenhet av att arbeta för de mest respekterade varumärkena i världen

Möjlighet att utvecklas inom organisationen om Du vill bli lagledare

Ett komplett program med kommersiella aktiviteter året runt (workshops, fotbollscupar, surfing, portugisiska lektioner, etc)

Ett kontrakt fokuserat på ett långvarigt förhållande

Möjligheten att vara en del av ett prisbelönt företag

Heltidsarbete, 8 timmar per dag, 40 timmar per vecka

14 löner per år

Profilkrav

Modersmål på franska och engelska på mellannivå. Du har bra kommunikations-, multitasking- och problemlösningskunskaper.

Du har bra kommunikations-, multitasking- och problemlösningskunskaper.

En ansvarig person

Gymnasiebetyg

Var redo för ett års arbete i Portugal.

Om Du är intresserad, skicka Din CV på engelska till marianne.zetterstrom@gmail.com.

söndag 11 juli 2021

Flygplanet bärgas från olycksplatsen

Flygplansvraket som kraschade vid Örebro flygplats i torsdags bärgas.

Till kvällen beräknar polisen att arbetet med att identifiera de nio personer som omkom i flygolyckan i Örebro är klart.

Strax efter klockan 15:00 inleddes bärgningen av flygplansvraket.

Det viktigaste av allt är att rätt person kommer hem till rätt familj, säger Lars Bröms till Tidningarnas Telegrambyrå.

Polisen höll under söndagen pressträff på Örebro flygplats. Från vänster: Peter Carlsson, Helena Gullberg, säkerhetssamordnare på Örebro kommun, Lars Bröms, Linda Borgsved och Inga-Lill Persson från polisen.

Planet har lyfts med hjälp av en kran, för en täckt transport till Statens haverikommissions lokal i Strängnäs där det ska analyseras i inomhusmiljö. Tidigare under dagen har elektronik avlägsnats, motorn skruvats av och vingarna demonterats.

Det fortsatta arbetet efter bärgningen för Statens haverikommission innefattar mer djupgående analyser av exempelvis ljudupptagningar, motorundersökning och en fullständig teknisk genomgång.

Prognosen är även att identifieringsarbetet av de nio personer som omkom i olyckan ska vara klart under söndagen, berättar Lars Bröms, chef för identifieringsprocessen av de avlidna, vid en pressträff.

Arbetet går ut på att sammanställa och jämföra uppgifter från obduktionerna med inhämtat material från de anhöriga, som t ex uppgifter om tatueringar och dna från föräldrar.

Nu blir det ett detektivarbete att jämföra uppgifterna och komma fram till en identitet. Min förhoppning är att vi har en identitet på samtliga innan dagen är slut.

Under söndagen har anhöriga och kamrater från klubben, omkring 200 personer, fått besöka olycksplatsen.

Det är en otrolig viktig del i sorgeprocessen, om man nu orkar, att få en möjlighet att se platsen, säger Bröms.

Civila flygolyckor i Sverige

Flygolyckan i Örebro den 8 juli 2021 är tillsammans med olyckan på ön Storsandskär i Umeå den 14 juli 2019 den femte dödligaste i Sverige sett till civila flygolyckor. I båda olyckorna omkom nio personer.

Den hittills allvarligaste flygolyckan i Sverige inträffade i november 1964 i Ängelholm. 31 människor omkom, däribland tre riksdagsledamöter. Tolv personer överlevde olyckan.

Den näst allvarligaste flygolyckan på svensk mark skedde den 8 februari 1949. Ett flygplan från Madrid skulle landa i Köpenhamn, men styrdes om och kraschade utanför Barsebäck i Sverige. Samtliga 27 passagerare omkom.

I januari 1977 omkom 22 personer, samtliga ombord, när ett Vickers Viscount från Linjeflyg störtade i ett radhusområde i Kälvesta utanför Stockholm. Planet var på väg från Jönköping till Bromma. Olycksorsaken var isbildning på stabilisatorn. Ombord satt delar av Sveriges bordtennislandslag, bland dem den tidigare världsstjärnan och förbundskaptenen Hans Alsér.

I maj 1989 omkom 16 personer när ett plan kraschade strax före landning i Oskarshamn. Flera riksdagsmän fanns bland de omkomna, liksom medlemmar i statliga post- och telekommittén. Bland dessa kan nämnas John-Olle Persson, nyutnämnd generaldirektör för AMS.

I krigstid inträffade också flera allvarliga flygolyckor i Sverige. Den 22 oktober 1943 havererade ett svenskt kurirplan på Hållö i Bohuslän efter att ha blivit beskjuten av ett tyskt jaktplan över Skagerack. Tretton personer omkom. 1944 omkom tio respektive elva människor i två flygkrascher, i Kinnekulle respektive i naturreservatet Måkläppen utanför Falsterbo.

Den allvarligaste flygolyckan där ett svenskt flygbolag varit inblandat skedde den 8 oktober 2001 på Milano-Linate flygplatsen i Italien. Då kolliderade ett SAS-plan med 110 personer ombord med ett mindre plan med fyra personer på startbanan. Samtliga ombord omkom. Av dem var 20 svenskar.



Srebrenicaoffer begravda, efter 26 år

Sörjande på minneskyrkogården i Potocari på årsdagen av Srebrenicamassakern.

Fortfarande identifieras nya offer efter Srebrenicamassakern 1995. På söndagen, i samband med en minnesceremoni 26 år efter det största folkmordet i Europa sedan andra världskriget, begravdes 19 av dem på kyrkogården i Potocari i Bosnien-Hercegovina.

Ett av offren var Azir Osmanovic, som var 16 år då han försökte fly våldet. Tillsammans med två jämnåriga miste han livet när han försökte korsa ett minfält. Hans kvarlevor hittades 2018 och identifierades för några månader sedan.

Jag beslutade att begrava honom i år så att jag åtminstone skulle ha en plats att be för honom, säger brodern Azir Osmanovic.

Från den 11 juli 1995 och framåt massakrerades över 8 000 bosnienmuslimska män och pojkar av den bosnienserbiska armén under ledning av överbefälhavaren Ratko Mladic. Ett stort antal massgravar har sedan dess upptäcks vartefter merparten av de mördade flyttats till minneskyrkogården i Potocari, men fler än 1 000 offer saknas fortfarande.

Skönhetsmissar spred smitta, utreds

Deltagarna i en skönhetstävling i Thailand kan räkna med rättsligt efterspel, varnar polis sedan 22 personer testat positivt för covid19 efter evenemanget.

Thailand brottas nu med en tredje våg av coronasmitta.

Arrangörerna hade fått tillstånd för tävlingen under förutsättning att de följde 20 specifika regler, däribland att samtliga skulle bära munskydd. Men bilder från tävlingen "Miss Grand Samut Sakhon" visar deltagare utan munskydd och som inte håller avstånd.

Det var sannolikt många inblandade i tävlingen, inklusive deltagare, som bröt mot regler och föreskrifter, säger polisen Piya Tawichai.

Thailand har drabbats hårt av en tredje virusvåg. Sjukhusplatserna börjar snabbt ta slut och regeringen får kritik för att vaccineringen drar ut på tiden och att få testas.

Enligt hälsodepartementet har fler än 600 vårdanställda smittats med covid19 trots att de fått två doser av det kinesiska vaccinet Sinovac. De kommer nu att få en tredje dos med ett annat vaccin.

Thailand väntar 1,5 miljoner doser av Pfizers vaccin från USA i juli och har beställt ytterligare 20 miljoner doser som ska levereras i oktober.

För att få bukt med smittspridningen införs från och med måndag utegångsförbud mellan klockan 21:00 på kvällen och klockan 04:00 på morgonen i Bangkok samt huvudstadens grannprovinser. Människor uppmanas till distansarbete och ickenödvändiga resor förbjuds.

De nya restriktionerna kommer samtidigt som Thailand planerat att åter öppna upp för landet den ekonomiskt viktiga turismen.


Tonåring sköts i foten, människorov misstänks

En pojke i tonåren sköts i foten i Tensta i nordvästra Stockholm under lördagskvällen. Polisen utreder händelsen som grov misshandel, grovt vapenbrott och människorov.

Personen som skottskadades i Tensta i nordvästra Stockholm på lördagskvällen var en pojke i tonåren. Han är fortsatt kvar på sjukhus men är inte allvarligt skadad.

Händelsen rubricerades initialt som försök till mord, men ändrades under natten till grov misshandel. Polisen arbetar också efter rubriceringarna grovt vapenbrott och människorov.

Vi gör den bedömningen efter omständigheterna. Vi har dels pratat med brottsoffret, men också dragit en del slutsatser utifrån vad vi har sett hittills, säger Carina Skagerlind, presstalesperson i region Stockholm.

Än så länge finns ingen fastställd brottsplats.

Det kan ha hänt på flera ställen. Det är något vi jobbar vidare med under dagen, säger Carina Skagerlind.

Polisen arbetade under natten för att utreda vad som hänt genom att prata med personer som rört sig i området, ett arbete som kommer att fortsätta under dagen.

Vi fortsätter att bygga upp en bild. Vi har ganska god kännedom om personerna och vilka som eventuellt kan vara inblandade i det här. Men vi kommer också att prata med fler vittnen.

Än så länge har ingen frihetsberövats och polisen söker efter fler vittnen i Tensta med omnejd.

Det här skedde strax före klockan 22:00, men det är också intressant om man reagerat på något tidigare under kvällen, säger Carina Skagerlind.

Hunter Bidens hemliga konstaffärer kritiseras

Målningar av presidentsonen Hunter Biden väntas inbringa stora summor när de auktioneras ut i höst. Men köparna kommer att hållas anonyma för att undvika politisk påverkan, enligt ett avtal som Vita huset kritiseras för.

Målningarna av den självlärde Hunter Biden väntas säljas för summor uppemot 500 000 dollar, över 4,3 miljoner svenska kronor, rapporterar BBC. Men konstnären kommer själv inte att få veta köparnas identiteter. Därmed ska misstankar om att kunderna försöker köpa sig favörer hos familjen Biden undvikas, hoppas Vita huset.

Efter noggrant övervägande har vi etablerat ett system som gör det möjligt för Hunter Biden att arbeta i sin profession med rimliga skyddsåtgärder, säger Vita husets pressekreterare Jen Psaki.

Walter Shaub, tidigare etikchef under Barack Obama, är inte imponerad över lösningen.

I stället för att avslöja vilka som betalar hutlösa summor för Hunter Bidens konst så att vi kan övervaka om de får inflytande över regeringen, säkerställer Vita huset att vi aldrig får reda på vilka de är, skriver Shaub på Twitter.

Hunters första egna utställning kommer att hållas i oktober i ett galleri i New York. Målningarna beskrivs av galleriet som "en distinkt, unik upplevelse som blivit Bidens signatur".

51-årige Hunter Biden utreds för tillfället för skattebrott rörande affärer i Kina. Hans tidigare kopplingar till ett korruptionsanklagat ukrainskt gasbolag har varit föremål för frekventa attacker från Republikanska partiet.


Vodka Martini

Vodka Martini är en klassisk och elegant cocktail. Den anses av många vara en lite tråkigare variant av Dry Martini, men så behöver inte var...