fredag 1 januari 2021

Vi hoppas naturligtvis kunna göra skillnad

Tomas Norberg, samverkansperson för det så kallade Nusarteamet, är på plats vid skredområdet i Ask i Gjerdrum.

Den svenska specialutbildade sök- och räddningsstyrkan, som är på plats i Ask i Gjerdrum, håller på att bygga en landgång för att kunna ta sig ut i skredområdet.

Om vi får klartecken är det första gången någon beträder området, säger Tomas Norberg, samverkansperson för det så kallade Nusar-teamet från Räddningstjänsten Storgöteborg.

Han berättar att räddningsarbetarna behöver landgången för att ta sig 40–60 meter ut i skredet, som ännu inte är riktigt kontrollerat.

Geologer har gjort mätningar som tyder på att det kan finnas hus med saknade där, säger Tomas Norberg, samverkansperson för det så kallade Nusar-teamet från Räddningstjänsten Storgöteborg.

Nusarteamet är en specialfunktion från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och har specialistkompetens för sök- och räddningsinsatser i urbana miljöer. När MSB fick en förfrågan från Norge att bistå i räddningsarbete kunde teamet från Göteborg snabbt bege sig till Norge.

Hittills har räddningsledningen bedömt att det varit för stor risk att gå in i skredområdet.

Det har varit som yoghurt så allt tillträde har varit med helikopter, och det har försvårat allting, säger Tomas Norberg.

Men nu har geologer gjort mätningar som visar att risken för nya ras i ena hörnet av skredområdet är ganska liten. Under natten har en grusad väg byggts till området och räddningsteamet från Sverige håller nu på att bygga ett slags landgång, som de ska ta sig ut i området på.

Vi har påbörjat arbetet, men avvaktar det slutgiltiga svaret på om vi verkligen får sätta foten på landgången. Geologerna ska göra en sista mätning, säger Tomas Norberg.

Hans förhoppning är insatsen ska starta så fort som möjligt.

Vi kommer att jobba sida vid sida med ett norskt team. Samordningen sker genom mig på plats.

Räddningshundar kommer att följa med teamen och söka av området, där de hoppas hitta saknade personer.

Vi hoppas naturligtvis att vi ska göra någon form av skillnad, säger Tomas Norberg.

Han berättar att skredområdet är tre kilometer långt och ligger i en dalgång. Ner mot själva kratern är det en hög kant. Kratern är 300 gånger 700 meter stor.

Tomas Norberg säger att det pågår ett intensivt räddningsarbete dygnet runt, men att det hittills varit frustrerande att inte få gå in i området.

Om vi får klartecken är det första gången någon beträder området, tidigare har man bara firat ner brandmän på olika platser i skredet för att söka.

Trots att det nu gått mer än två dygn sedan skredet inträffade hoppas han att de saknade ska hittas vid liv även om chansen minskar för varje timme som går.

Vi arbetar mot klockan, säger han.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Grattis Tommy på Din 74 årsdag