Duplantis imponerade, klarade sex meter direkt

Armand Duplantis är tillbaka på friidrottsscenen. 

Och 21-åringen bjöd på dramatik direkt.

Stavhoppsstjärnan vann tävlingen på 6,01, och begärde sedan upp ribban på världsrekordhöjd.

Armand Duplantis hade en fjolårssäsong som är svår att slå. 21-åringen startade 2020 med att sätta två världsrekord i starten av inomhussäsongen. Sedan kom coronapandemin, men när det var dags för utomhussäsong slog Duplantis till igen. I september hoppade han 6,15, det högsta hoppet någonsin utomhus.

Säsongen gjorde honom till friidrottens nya superstjärna och han belönades med priser i både Sverige och runtom i världen.

På söndagen inledde Armand Duplantis årets säsong i innegalan i Düsseldorf, och mötte direkt motstånd i världsklass. Stjärnan ställdes bland annat mot Sam Kendricks och Piotr Lisek, som var på pallen i VM i Doha 2019.

Stjärnan gick in i tävlingen på 5,52 och flög enkelt över ribban. Han stötte inte heller på några problem på 5,72.

I stället kom det första misslyckade hoppet på 5,86, men Duplantis klarade höjden på andra försöket. Det gjorde däremot inte Kendricks som fick se sig utslagen.

Det var till slut endast tysken Torben Blech som tillsammans med Duplantis var kvar i tävlingen på 5,91. Den höjden klarade svensken i första försöket, medan tysken fick ge sig. Blech hade dock all anledning att vara nöjd över sin insats ändå, 5,86 innebar nämligen nytt personligt rekord med 14 centimeter. 

Duplantis försökte på världsrekordet

När Duplantis säkrat segern åkte ribban upp till 6,01, en höjd han klarade i andra försöket. 

Därefter begärde ”Mondo” upp ribban på 6,19, ny världsrekordhöjd. 

Men det blev aldrig något allvarligt försök på den höjden, Duplantis avbröt ansatsen i sitt första försök och valde sedan att avsluta tävlingen. 

Även längdhopparen Khaddi Sagnia säsongsdebuterade i Düsseldorf och slutade tvåa efter ett hopp på 6,74. Tilde Johansson kom femma med 6,33. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning