Svensk succé, trippelseger i sprinten

Linn Svahn, här i den gula ledarvästen tidigare under Tour de Ski, jagar en ny seger i dagens sprint.

Det blev svensk succé i den klassiska sprinten i Val di Fiemme.

Linn Svahn tog sin tredje etappseger i Tour de Ski och fick sällskap på pallen av både Maja Dahlqvist och Emma Ribom.

Ebba Andersson åkte ut i kvartsfinal och tappar viktiga sekunder i sammandraget.

Det har varit en händelserik tour för Linn Svahn. Hon inledde med att vinna de två första etapperna, sprint och masstart, i Val Müstair, men har som väntat haft svårt att konkurrera i den absoluta toppen i övriga distanslopp.

Sedan testades hon positivt för covid19 och touren verkade över. Men när det efterföljande, mer pålitliga, PCR-testet trots allt visade negativt, var hon plötsligt fri att tävla igen.

Och i lördagens klassiska sprint i Val di Fiemme visade hon ännu en gång att hon är världens bästa skidsprinter just nu.

Svahn var snabbast i kvalet, vann kontrollerat både kvarts- och semifinal och var också i en klass för sig i finalen. 21-åringens utveckling är något utöver det vanliga. Hon debuterade i världscupen så sent som förra säsongen, men har redan tagit sju segrar individuellt.

Och det blev en svensk succédag också i övrigt. För i finalen följdes segraren Svahn närmast av Maja Dahlqvist och Emma Ribom som ordnade en blågul trippelseger genom starka spurtar.

Det är så, så roligt. Jag sade till Maja före finalen ”okej, nu fixar vi en trippel igen”. Det är så häftigt att vi klarade det. Vi är ett så starkt lag och vem som helst av oss kan nå pallen. Men det är en sak att säga att man ska göra det, en annan att faktiskt göra det, säger Svahn i den officiella segerintervjun efter finalen.

Ebba Andersson, trea i totalen inför sprinten, tog sig vidare till kvartsfinal, men där tog det stopp. Och eftersom den sammanlagda ledaren Jessiga Diggins, USA, och totaltvåan Julia Stupak, Ryssland, nådde semifinal, tappar Andersson något i sammandraget.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning