Europas miljöpartier får draghjälp av ”Gretaeffekten” och hoppas få en vågmästarroll i det nya EU-parlamentet. I spetsen står Ska Keller, en av de grönas två toppkandidater, och som i en intervju med oss varnar för att blunda för väljarnas oro för migration, osäkra jobb och glesbygdsproblem.
Hon kräver också nattåg i hela Europa och hyllar Sverige som en förebild i miljöpolitiken.
I Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Finland stormar miljöpartister fram i parlaments- och lokalval och inte minst i opinionsmätningarna inför de kommande EU-valet.
I Nederländerna blev GroenLinks stora vinnare i de regionala omröstningarna i april med en fördubbling av mandaten. De gröna blev också största parti i storstäder som Amsterdam och Utrecht.
Men samtidigt gick det nya högerpopulistiska Forum för demokrati, FVD, spikrakt från noll mandat till hela 86 platser. En valskräll som sände chockvågor genom de etablerade partiernas högkvarter.
Europa står vid ett vägskäl, konstaterar Ska Keller.
Hon är medlem i tyska Bündnis 90/Die Grünen, Europas mest framgångsrika miljöparti som sitter i flera delstatsregeringar och mellan 1998 och 2005 ingick i förbundsregeringen i Berlin.
Vi träffar Ska Keller i tyska miljöpartiets kontor i Bonn där hon senare på eftermiddagen har ett valmöte på stora torget.
Hon är späd, har svart hårt i en kortklipp pagefrisyr och ett leende som smittar av sig. Hon är slagfärdig och har en utstrålning som tyder på ständig gott humör. Det senare än något som hon har fått utstå kritik för, bland annat efter en sprallig kampanjfilm från parlamentet 2014 som pinsamt berörda partimedlemmar jämförde med barnprogrammet teletubbies.
Ska (eller rättare sagt, Franziska) Keller är en av de mest erfarna och mest inflytelserika miljöpartisterna i europeiska parlamentet där hon invaldes 2009 med en valslogan som riktade sig till unga väljare, ”Nicht nur Opa für Europa”, inte bara farfar till Europa.
Hon var då 27 år och hade en lång bana i tyska miljöpartiets ungdomsförbund och östtyska delstaten Brandenburg bakom sig, med fokus på kampen mot Vattenfalls brunkolsbrytning i regionen. Hon är född och uppväxt i Guben vid polska gränsen som länge har varit ett fäste för högerextremister.
Tillsammans med Bas Eickhout från Nederländerna är den i dag 37-åriga Ska Keller toppkandidat för Europeiska gröna partiet och samtidigt en av två gruppledare för Gruppen De gröna/Europeiska fria alliansen som i dag har 52 av parlamentets 751 mandat.
Vad står på spel i det här valet?
Europas framtid för årtionden.
Svaret kommer som ett skott.
Valet avgör om klimatförnekare ska ta över eller om EU ska kunna ta krafttag mot klimatkrisen.
Ska Keller strax före ett valmöte på stora torget i Bonn med mindre än tio dagar till EU-valet.
Vilket är då Ditt recept mot nationalismen och kritiken mot EU?
Vi måste lyssna på människorna för att förstå varför många väljer nationalister i protest. Det kan vara posten som slår igen eller lokaltrafiken på landsbygden som ställs in. Eller rädslan för att jobben ska försvinna. Jag kommer från östra Tyskland och vet hur stämningarna är.
Men till skillnad från oss har högern inga lösningar. Och det är vår chans. Vi vill förändra. Lösa problem. Men det gör man inte genom att vända kappan efter vinden utan genom att ta väljarna på allvar.
Vi måste helt enkelt visa att vi har respekt för väljarna, manar hon.
Miljöpartiet ser sig som en naturligt motvikt till nationalister och alla som vill förstöra EU inifrån. Men det betyder inte att partiet oreserverat står för mer integration, mer överstatlighet och mer europeisk styrning.
Miljö- och klimatpolitiken är däremot ett område där gemensamma beslut är oundvikliga. Men det gäller också frågor som bättre tågförbindelser och framför allt nattåg genom hela Europa.
Det är fullständigt obegripligt att det ska vara så svårt att köpa tågbiljetter i olika länder och att det ska ta 20 timmar att åka från Bryssel till Stockholm.
Och varför lades nattågen ned? Vi behöver ett europeiskt nätverk av nattåg för att minska flygtrafiken
Ska Keller lyfter fram Greta Tunberg som en förebild som åker tåg vart hon än ska. Själv tvingas hon ta flyget då och då, medger hon. Annars skulle hon inte klara av många av de politiska uppdragen, bland annat som medlem i delegationen för de gemensamma utskottet EU–Turkiet.
Svenska klimatfenomenet Greta Thunberg.
Proteströrelsen Fridays for Future som initierats av Greta Tunberg ser Ska Keller som ett bevis för att den unga generationen inte bara är politiskt intresserad utan också beredd att agera.
Protesterna är otroligt viktiga. De sätter press på politikerna och lyfter upp klimatfrågan på den politiska agendan.
Skulle det då inte behövas någon som Greta i miljöpartiet?
Vi har själva många engagerade unga politiker i miljöpartiet. Och vi behöver absolut starka personligheter både i partierna och i civilsamhället.
Det tyska miljöpartiet är enormt framgångsrikt. Ditt råd till svenska Miljöpartiet?
Vi borde lära av dem.
De sitter i regeringen och de senaste opinionsmätningarna är storartade. Sverige är dessutom en förebild när det gäller miljöpolitiken och det beror på Miljöpartiets inflytande i regeringen.
Med mindre än två veckor kvar till valet pekar opinionsmätningarna på tydliga framgångar för det europeiska miljöpartiet. Det ger inflytande över bland annat vem som ska bli ny ordförande för EU-kommissionen när Jean-Claude Juncker avgår i höst.
En sak är säker, vi kommer inte att stödja en kandidat som inte skyddar klimatet och som inte tar avstånd från odemokratiska högerkrafter.
Ska Keller, som egentligen Franziska, är tillsammans med Bas Eickhout från Nederländerna en av toppkandidaterna för Europeiska gröna partiet. Hon är också en av två gruppledare för Gruppen De gröna/Europeiska fria alliansen i EU-parlamentet.
Hon är 37 år, född i östtyska Guben vid gränsen mot Polen och gjorde tidigt karriär i de tyska miljöpartiets ungdomsförbund och senare i partiledningen.
Ska Keller räknas till vänsterflygeln i partiet. Hon är pragmatiker med ett stort politiskt kontaktnät och beskrivs som ambitiös och maktmedveten.