Ta vara på all näring som finns i naturen så här års och frossa i nässlor. De behöver absolut inte vara späda. Ta på Dig ett par rejäla handskar och repa av bladen. Den här klorofyllsprängda soppan smakar vår och blir extra lyxig med lite svensk sparris och pocherat ägg. Vill Du laga denna soppa under en annan del av året kan Du byta ut nässlor och ramslök mot bladspenat.
4 portioner
2 schalottenlökar
4 msk smör
1 tsk fänkålsfrön
4 dl kycklingbuljong
1 dl vispgrädde
100 gr nässlor
50 gr kirskål eller nässlor
½ kruka färsk gräslök eller ramslök
½ dl crème fraiche
Salt och svartpeppar
Pocherat ägg:
4 ägg, så färska som möjligt
2 msk ättiksprit 12%
1 dl vatten
Till servering:
4 stjälkar färsk grön sparris
1 msk smör
60 gr röd stenbitsrom eller tångkaviar
Skala och hacka löken. Hetta upp två msk smör i en kastrull och fräs löken mjuk tillsammans med fänkålsfrön. Tillsätt kycklingbuljong och grädde. Låt koka ihop 6-8 minuter. Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten. Förväll nässlor och kirskål i cirka 1 minut. Lyft upp med hålslev och lägg i en sil eller durkslag. Pressa ut så mycket vätska som möjligt med en slev. Lägg nässlor och kirskål i en blender, häll på gräddbuljongen tillsammans med gräslök, crème fraiche och två msk smör. Mixa länge tills Du får en fin grön färg och soppan är helt slät. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Pocherat ägg:
Koka upp vatten i en rymlig kastrull. Blanda ättikssprit och vatten en skål. Knäck ner äggen i skålen med cirka 30 sekunder mellanrum. Låt ligga cirka 3 minuter. Sänk värmen på kastrullen, vattnet får inte koka endast sjuda. Gör en virvel i vattnet med en visp och stjälp försiktigt ner äggen och ättiksvattnet i kastrullen, låt dra i cirka 3 minuter. Lyft upp äggen med en hålslev och lägg i botten på djupa tallrikar.
Servering:
Ansa sparrisen och skär av den träiga foten. Stek den hastigt i smör, salta och skär eventuellt i bitar. Toppa de pocherade äggen i tallrikarna med stenbitsrom och sparris. Häll på den varma soppan vid bordet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar