lördag 30 november 2024

Så kan Du undvika hemorrojder

Dina toalettvanor har betydelse för risken att utveckla hemorrojder.

Hemorrojder är ett vanligt problem hos både kvinnor och män. Orsaken är ökat tryck på blodkärlen runt ändtarmen, t ex när Du krystar på grund av förstoppning. Det är också vanligt att få hemorrojder när Du är gravid. Det finns olika sätt att behandla hemorrojder. En ändrad livsstil är en viktig del av behandlingen. 

Hemorrojder är utbuktande vener i nedre ändtarmen och runt anus, en sorts åderbråck täckt av slemhinna. Hemorrojder kan utvecklas inuti ändtarmen, så kallade inre hemorrojder. De kan också utvecklas under huden runt anus, då heter det yttre hemorrojder. 

Symtomen på hemorrojder beror på vilken typ av hemorrojder Du har. Du kan ha både inre och yttre hemorrojder samtidigt.

Inre hemorrojder ligger inne i ändtarmen. Du kan oftast inte se eller känna dem, men de kan blöda när Du bajsar, ofta utan smärta. Du kanske märker små mängder ljusrött blod på Ditt toalettpapper eller i toaletten. Ibland kan en inre hemorrojd passera genom analöppningen när Du krystar, vilket kan göra ont.

Yttre hemorrojder sitter under huden runt anus. Symtom kan vara klåda och svullnad runt anus, blödning och smärta.

När blod samlas i en yttre hemorrojd och bildar en propp, kallas det för en trombotiserad hemorrojd. Det kan resultera i en hård, missfärgad knöl nära anus, med svår smärta och svullnad som följd.

Hemorrojder är inte farligt, men blod i avföringen kan bero på andra sjukdomar än hemorrojder. Sök därför vård på Din vårdcentral om Du ser blod på toalettpappret eller i toaletten. Om Du har stora mängder rektal blödning, yrsel, eller svimning bör Du söka vård akut.

När venerna i nedre ändtarmen utsätts för ökat tryck kan de börja bukta ut. Det ökade trycket kan uppstå t ex när Du  krystar i samband med förstoppning, eller om Du sitter länge på toaletten. Andra orsaker till ökat tryck i ändtarmen kan vara fetma, graviditet och fiberfattig kost.

Risken för hemorrojder ökar ju äldre Du blir, eftersom vävnaderna som stöder venerna i ändtarmen och anus försvagas och sträcks med åldern. Detta kan också hända under graviditeten eftersom barnets vikt sätter press på analregionen.

Det bästa sättet att förhindra hemorrojder är att undvika förstoppning:

Se till att Du äter mycket frukt, grönsaker och fullkorn (öka mängden fibrer stegvis för att undvika problem med gas)

Drick mycket vätska, 6 till 8 glas vatten varje dag, för att hålla avföringen mjuk

Håll Dig fysiskt aktiv, det förhindrar förstoppning

Försök att undvika långa perioder av sittande. Att sitta för länge, särskilt på toaletten, kan öka trycket på venerna i anus. Krysta inte när Du bajsar, eftersom det också skapar ett större tryck

Oftast går hemorrojder över av sig själva. För att tillfälligt lindra smärta och klåda kan Du köpa receptfria krämer på Apoteket, och smörja på Dina hemorrojder

Om Du har väldigt stora besvär av Dina hemorrojder kan det bli aktuellt med behandling. 

De två vanligaste metoderna är gummibandsligatur och injektion:

Gummibandsligatur går ut på att man sätter ett gummiband runt basen av en inre hemorrojd för att avbryta blodflödet. Hemorrojden dör och faller av inom en vecka

Injektionsbehandling går ut på att injicera en kemisk lösning i slemhinnan. Avsikten är att skapa en kemisk reaktion som framkallar fibros, vilket gör att hemorrojder inte kan bildas

I ovanliga fall kan hemorrojderna behöva opereras bort

Efter behandling av de akuta besvären är det viktigt att förebygga nya besvär, framför allt genom att motverka förstoppning. Livsstilsförändringar är en viktig del. I många fall kan du vara hjälpt av att få recept på medel som hjälper till att göra avföringen lagom mjuk. 

Du kan vända dig till Din läkare för att få råd och hjälp vid förstoppning och problem med hemorrojder.




Trevlig kväll med Kristina


 

Mopsen som sopar mattan med motståndet

Han slog ut såväl en topprankad walesisk terrier, en jätteschnauzer, en Clumber spaniel, en Lhasa apso, en Berger Picard och en Ibiza-hund. Möt mopsen som knep mästartiteln på National Dog Show.

Kanske inte mästaren Du tänkt Dig. Likväl en mops som har allt, vilket bestinshowdomaren, George Milutinovich bekräftar.

Kompakt, funktioner, rörelse, allt en mops ska vara, konstaterade Milutinovich efter mästermopsens seger i den 92a nationella hundutställningen, som presenterades av Purina.

Att vinna tycks också kräva sin mops. Vitos seger är den första i National Dog Show på mer än 20 år, skriver CNN.

Ovan att tävla är han emellertid inte.

Vid årets Westminster Dog Show i New York knep han titeln “Best in Breed”. Så även på AKC National Show i fjol.

Grattis säger vi och väntar med spänning på nästa steg i Vitos karriär.

Mopsen är en liten, kompakt och kvadratiskt byggd hund på mellan 6,5–8 kg med runt huvud, kort trubbig nos och tydliga rynkor.

Svansen är hårt ringlad och ligger på ryggen eller höften.

Pälsen är kort, tät och sammetslen, med färger som silver, aprikos, fawn eller svart. Ljusa mopsar kan även ha en svart rand längs ryggen,

Kännetecknande för mopsen är att den är glad, nyfiken, social och personlig. Den älskar att stå i centrum och uppskattar sällskap av familj och vänner.

Rasen härstammar från Kina men utvecklades vidare i England.




Radon och dess hälsorisker, dags för radonmätning

Nu är det dags att beställa hem radondosor för årets mätsäsong, som pågår från den 1 oktober till den 30 april. Radon är en radioaktiv, osynlig och luktfri gas som förekommer naturligt i mark, luft, vatten och vissa byggnadsmaterial. Trots att radon finns överallt i vår miljö kan förhöjda halter inomhus utgöra en allvarlig hälsorisk, främst genom att öka risken för lungcancer.

Strålsäkerhetsmyndigheten uppskattar att det finns närmare 400 000 bostäder i Sverige som har högre radonhalter än de gränsvärden som gäller. Det enda sättet att upptäcka för höga nivåer av radon är att mäta och nu är det hög tid att beställa radondosor enligt svensk radonförening.

Radon är den näst vanligaste orsaken till lungcancer efter rökning. Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten orsakar radon i bostäder cirka 500 fall av lungcancer per år i Sverige. Av dessa fall drabbar omkring 450 rökare, vilket visar på en tydlig samverkanseffekt mellan radon och rökning. Risken för lungcancer ökar med 16% för varje 100 Bq/m3 ökning av radonhalten i inomhusluften. Detta innebär att en radonhalt på 400 Bq/m3 är dubbelt så farlig som 200 Bq/m3, enligt Sveriges geologiska undersökning.

Förutom lungcancer finns det enstaka studier som indikerar möjliga samband mellan radon och andra sjukdomar som hjärncancer, leukemi, lymfom och multipel skleros. Dock krävs mer forskning för att bekräfta dessa samband, enligt Cancerfonden.

Markradon är den vanligaste och potentiellt allvarligaste källan, som i värsta fall kan ge radonhalter på flera tusen Bq/m3.

Det enda sättet att upptäcka förhöjda radonhalter är genom mätning. Strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar att:

Rökare löper särskilt hög risk vid radonexponering och bör prioritera att mäta och åtgärda radon i hemmet. Den mest effektiva åtgärden för rökare är att sluta röka, men att sänka radonhalten är också viktigt. För att minska radonexponeringen kan följande åtgärder vidtas:

Radon är ett allvarligt hälsoproblem som kräver uppmärksamhet från alla husägare. Genom att mäta radonhalten och vidta nödvändiga åtgärder kan risken för lungcancer och andra potentiella hälsoeffekter minskas avsevärt. Följande typer av hus bör vara extra noga med att mäta radonhalter för att minska risken för cancer:

Hus byggda mellan 1929 och 1975 som kan innehålla blåbetong. Detta byggnadsmaterial innehåller höga halter av radium och kan avge radon.

Äldre hus, särskilt de med källare eller krypgrund. Radon från marken är den vanligaste källan till radon i byggnader och kan tränga in genom otätheter i grundkonstruktionen.

Hus i områden med uranrik berggrund eller jordarter. Kommunala radonriskkartor kan ge information om sådana områden.

Hus med bergborrade brunnar, då radon kan förekomma i höga halter i grundvatten.

Hus med dålig ventilation, eftersom detta kan leda till högre radonhalter inomhus.

Nybyggda eller nyligen renoverade hus, då förändringar i konstruktionen kan påverka radonhalterna.



Pressträff Budget 02-10-2024

Pensionens vinnare och labradorens förlust

Nyhetsveckan som gick kom att kretsa kring vinnare och förlorare. Från den mest förmånliga pensionen, till den populära hundrasen som fick anse sig besegrad. Och så superfonden, som Du borde ha haft.

Ja, tänk om du hade vetat i förväg vilka fonder som skulle gå allra bäst i år. Då hade du kanske skrattat hela vägen till banken vid det här laget.

Men visst har fondmarknaden bjudit på både vinnare och förlorare så här långt, och det verkar som att fondplaceringarna på andra sidan atlanten fungerat bäst, och vuxit mest.

Mer om både höjdare och bottennapp här:

Här skulle Du haft pengarna. Fond rusade 28 %, på 3 veckor.

Det finns de som kan se fram emot mer pension än andra. Är Du en av dessa vinnare.

Ännu en vinstlott drar de som i en ny studie beskrivits som pensionssystemets “stora vinnare”.

Givet att pensionssystemet förändrats finns det nämligen en generation pensionärer som nu får ut mer i pension än vad de själva betalat in.

En åldersgrupp är vinnare när det gäller pension. Alla andra förlorar.

Vi dröjer oss kvar på ämnet pension, och den metod som numera framgångsrikt avslöjar fusk med de svenska pensionerna.

Detta tack vare Pensionsmyndigheten och Kronofogdemyndigheten som under det senaste året knappat in på fuskarna.

Så till labradoren, den sammetsögda och mäkta populära hundrasen som återkommande toppat hundägarnas listor.

En färsk ranking utförd av American Kennel Club visar nämligen att en annan hundras nu tagit över stafettpinnen.

Väl inne på fyrbenta vänner passar vi på att slå ett slag för svarta hundar som av olika anledningar har det lite tuffare än andra.

Det tycker vi är synd, när det är insidan som räknas. Det vill du inte glömma när det är dags att skaffa hund.

Du är vad Du äter. Och det finns livsmedel som inte väger upp till det Du vill vara. Än mindre ger Dig det Du behöver.

Vi talar om ultraprocessad mat, som trots återkommande rapporter, ändå landar på middagstallriken i många hem.



Det brinner på Skansen

Räddningstjänsten arbetar med släckningsinsatser och har skickat in rökdykare. Det brinner på Skansen.

Det var vid klockan 08:19. på lördagen som räddningstjänsten nåddes av ett larm om en brand på Skansen.

Att det rör sig om en fullt utvecklad brand i Glasbruket på Skansen, kunde Tommy Wållberg, ledningsbefäl vid räddningstjänsten, kort därpå bekräfta till Aftonbladet.

Byggnaden var bemannad när branden startade, och personalen slog själva larm. De påbörjade även släckningsarbetet innan räddningstjänsten anlände. Inga personskador har rapporterats.

Räddningstjänsten har varnat för stor spridningsrisk.



 


 


 


Oregelbundna sovtider farligt för hälsan

Att gå och lägga sig och vakna vid oregelbundna tider har i en studie visat sig öka risken för 

Oregelbundna sömnmönster, alltså att gå och lägga sig och vakna vid varierande tider, kan öka risken för hjärtinfarkt och stroke även om Du får tillräckligt med sömn.

Den mesta sömnforskningen har hittills mätt effekten av sömnlängd på vår hälsa men det har varit mindre känt hur förändringar i vår sömncykel påverkar oss, det skriver CNN.

Av den anledningen har forskare i en studie spårat aktivitetsdata från 72 269 deltagare i åldern 40 till 79 i sju dagar. Försökspersonerna hade aldrig drabbats av någon allvarlig kardiovaskulär händelse.

Forskarna beräknade hur regelbunden varje försökspersons sömn var med hjälp av poäng där en högre poäng betecknar regelbunden sömn.

Därefter spårade forskarna under åtta år incidenter av kardiovaskulär död, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och stroke.

De fann att personer som sov oregelbundet löpte 26% högre risk att drabbas av någon av dessa händelser än personer med en regelbunden sömncykel.

Att ha oregelbunden sömn innebär att den tid Du går och lägger Dig och vaknar varierar.

Studien är en observationsstudie och kan etablera en koppling men inte orsak och verkan varför det inte säkert går att säga att det var oregelbunden sömn som orsakade den ökade risken.

I studien observerade forskarna även att de som hade högre poäng och alltså hade mer regelbundna sovtider, också var mer benägna att få tillräckligt med sömn, som enligt rekommendationer är mellan sju och nio timmar per natt.

Forskarna fann även de personer med oregelbundna sovtider som fick tillräckligt med sömn också hade högre risk att drabbas av en större kardiovaskulär händelse.

I studien skriver forskarna att deras resultat tyder på att regelbunden sömn kan vara mer relevant än tillräcklig sömn.

Läggtider och väckningstider behöver inte vara exakt samma varje dag, men det är bäst att hålla dem inom 30-60 minuter från Ditt vanliga schema för att stödja Din kropps naturliga dygnsrytm, säger Jean Pierre Chaput till CNN.

Han är studiens huvudstudieförfattaren och professor i pediatrik vid University of Ottawa i Kanada och utvecklar för närvarande riktlinjer för hälsosam sömn i samarbete med Världshälsoorganisationen.

Små variationer är bra, men konsekventa sömnmönster förbättrar sömnkvaliteten, ökar humöret och kognitiv funktion och minskar risken för hälsoproblem som hjärtsjukdomar och diabetes, säger han vidare till CNN.

Han betonar att högt blodtryck är en ledande riskfaktor för att drabbas av kardiovaskulära händelser och säger att vi bör prioritera sju till nio timmars sömn per natt eftersom dålig sömn kan ge högt blodtryck

Han varnar också för att förlita sig på att kunna ta igen sömnen på helgerna och säger att det är möjligt att få tillbaka en del sömn genom att sova längre på helgerna, men att det inte helt upphäver de negativa effekterna av kronisk sömnbrist under veckan.

Medan extra helgsömn tillfälligt kan förbättra humör och kognitiv funktion, kan oregelbundna sömnmönster störa din kropps dygnsrytm och leda till långsiktiga hälsorisker som fetma, diabetes och hjärtsjukdomar, säger Jean Pierre Chaput till CNN.



fredag 29 november 2024

Bostad uthyres i Märsta

Hyr ut en lägenhet, som är 3 rum och kök, 75 kvm, till pålitlig och ärlig person tillsvidare. Pris per månad för lägenheten är 8 000,00 exklusive el, möblerat. Lägenheten ligger i Valsta. Första våningen  (ej nedre botten)

Hyres på ett år i taget, med tre månads uppsägning, från och med 1 oktober 2025. Referenser erfordras.

Vid intresse eller förfrågan maila på marianne.zetterstrom@gmail.com eller  fid_elio@hotmail.com.






Covid19

Covid19 är en infektion i luftvägarna. Infektionen orsakas av ett virus. Det vanligaste är att bli sjuk som vid förkylning eller influensa, men du kan också få andra symtom. En del får nästan inga symtom alls. De flesta mår som vanligt igen efter en till två veckor. Men en del har besvär en längre tid.

Covid19 påminner ofta om vanlig förkylning eller influensa. Här är några vanliga symtom. 

Du kan ha ett eller flera av symtomen: 

Snuva och täppt näsa

Feber

Ont i halsen

Ont i huvudet

Förändrad lukt och smak

Hosta

Svårt att andas

Ont i kroppen

De allra flesta får lindriga symtom och mår bättre efter några dagar.

Det är vanligt att ha kvar t ex lite snuva eller lätt hosta ett tag efter att man har haft covid19. En del har andra besvär. Man kan t ex vara trött, ha ont eller lite besvär med andningen i upp till några veckor.

Du kan smitta andra när Du andas ut, eller om Du t ex hostar, nyser, skrattar eller sjunger.

Risken att viruset sprids är högre där det är trångt och ventilationen är otillräcklig.

Du kan själv bli smittad om Du andas in viruset eller får det på händerna och sedan rör vid näsan, munnen eller ögonen.

Det tar oftast tre till fyra dagar innan man märker att man är sjuk. Ibland kan det dröja upp till 14 dagar.

Du kan smitta andra innan Du har fått några symtom och vet att Du är sjuk. Du kan smitta andra även om Du bara känner Dig lite sjuk.

De flesta smittar inte längre efter fem dagar. Du kan vara smittsam en längre tid om du har kraftigt nedsatt immunförsvar, t ex på grund av en sjukdom eller behandling. Din läkare berättar vad som gäller för Dig.

Att ha haft covid19 ger ett visst skydd mot att bli sjuk igen. Men Du kan få covid19 flera gånger. Det beror på att skyddet minskar med tiden. Viruset kan också förändra sig så att kroppens skydd minskar.

Att stanna hemma när man känner sig sjuk kan minska risken att andra också blir sjuka. Stanna hemma tills Du mår bättre. 

Det är olika hur länge barn kan behöva vara hemma. Barn kan gå tillbaka till förskolan, skolan eller andra aktiviteter när de är tillräckligt pigga för att orka med vardagen som vanligt.

Det gäller även för barn som har kvar t ex lite snuva eller lätt hosta. Barn som rör mycket på sig kan börja hosta mer utan att det betyder att de har blivit sjuka igen.

Barnet kan gå tillbaka om han/hon orkar vara i en barngrupp hela dagen och delta i de vanliga aktiviteterna. Han/hon ska också ha varit feberfri i ett dygn utan att ha tagit febernedsättande läkemedel. Det är för att se så att febern inte kommer tillbaka. Barnet kan vara pigg på morgonen, men orkar ändå inte med en hel dag i gruppverksamhet där tempot är ett annat.

Du minskar risken att bli allvarligt sjuk om Du vaccinerar Dig varje gång Du rekommenderas att göra det. 

Det gäller om t ex något av följande stämmer:

Du fyller 65 år i år, eller är äldre

Du har obesitas, kraftig övervikt

Du är gravid efter vecka 12, och det är höst eller vinter när många brukar vara sjuka

Du har nedsatt immunförsvar på grund av en viss sjukdom eller behandling

Du som får behandling får veta av Din läkare eller sjuksköterska om det är något särskilt Du ska tänka på om Du får symtom.

Läkaren kan t ex föreslå att Du som har nedsatt immunförsvar ser till att ha snabbtest för covid19 hemma. Snabbtest kan man ta själv. Det kan göra att det går fortare för läkaren att bedöma om Du behöver t ex virushämmande läkemedel.

Snabbtest går att köpa på t ex ett apotek. De är inte lika säkra som prov som tas i vården. Om läkaren föreslår snabbtest, så gäller den rekommendationen bara för Dig. Det finns ingen allmän rekommendation om att köpa och använda snabbtester.

Det finns flera saker Du kan göra själv för att lindra besvären.

Vila om Du behöver det. Kom upp och rör på Dig då och då, så snart Du orkar

Det här är exempel på vad Du kan försöka göra om Du behöver ligga ner:

Rör på benen och fötterna

Byt sida ibland när Du ligger

Sätt Dig upp eller ställ Dig upp ibland

När Du mår bättre kan Du försöka vara utomhus och röra på Dig. Känn efter vad Du orkar

Det är viktigt att dricka mer än vanligt, särskilt om Du har feber eller hosta. Det är för att Du inte ska få vätskebrist. Det är också bra att försöka äta, även om Du inte känner Dig hungrig.

Du kan prova näsdroppar eller nässpray som minskar svullnaden i näsan om Du är mycket täppt. Läkemedlen går att köpa receptfritt. Använd inte avsvällande nässpray mer än tio dagar i följd, om inte Din läkare har sagt något annat.

Du kan ge koksaltdroppar till barn som är täppta i näsan. Till barn över ett år kan Du också ge avsvällande näsdroppar eller nässpray. Olika nässprayer och näsdroppar är godkända från olika åldrar. Fråga på ett apotek och läs noga anvisningarna på förpackningen.

Det kan kännas skönt och lenande i halsen att dricka något som är varmt eller kallt. Prova t ex te, glass eller yoghurt. Du kan också suga på vanliga halstabletter. Använd sockerfria tabletter, för tändernas skull.

Det finns olika sorters sugtabletter och spray som kan lindra om Du har ont i halsen. Fråga på ett apotek för att få råd om vilket läkemedel Du eller ett barn kan använda. Läs också på läkemedlets förpackning.

Att dricka något kan lindra om Du har hosta. Ha ett glas vatten inom räckhåll när Du ska sova, så att Du kan ta några klunkar om det behövs.

På apotek finns läkemedel mot hosta. Det är oklart vilken effekt de har, men en del tycker att de hjälper.

Undvik att röka. Försök också att inte vara på platser där andra personer röker. Hostan blir värre av rök.

Det är inte nödvändigt att ta läkemedel mot feber. Men om Du tycker att Du mår dåligt av febern kan Du göra det.

Detta gäller för barn med feber:

Barn från 3 månader kan få läkemedel som innehåller paracetamol

Barn från 6 månader kan få läkemedel som innehåller ibuprofen

Barn och ungdomar under 18 år bör inte använda läkemedel med acetylsalicylsyra mot feber utan att först prata med en läkare. 

Det kan vara lättare att andas och sova om Du ligger med huvudet högt. Du kan lägga extra kuddar under huvudet eller madrassen.

Det kan vara skönt att ha svalt i rummet där Du sover. Du kan t ex sänka värmen på elementet eller öppna fönstret.

De allra flesta som har covid19 behöver inte söka vård eftersom besvären brukar gå över av sig själv.

Kontakta en vårdcentral om Du har ett eller flera av följande besvär:

Du blir andfådd när Du rör Dig

Du är så orkeslös att Du har svårt att vara uppe

Det gäller även om Du är vaccinerad mot covid19

Ring telefonnummer 1177 om Du behöver sjukvårdsrådgivning. Då får Du hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var Du kan söka vård.

Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om Du har något av följande besvär:

Du blir plötsligt mycket sämre

Du får svårt att andas även när Du vilar

Om det är stängt på vårdcentralen eller den jouröppna mottagningen, sök vård på en akutmottagning

Det är ovanligt att behöva bli undersökt. Men en del behöver bli undersökta av en läkare. Då kan Du få lämna prov för att se om symtomen beror på covid19, eller t ex influensa. Du får lämna ett salivprov, eller så tar vårdpersonalen provet genom näsan med en tunn pinne.

En del behöver lämna blodprov.

Covid19 går oftast över av sig själv. Men en del behöver behandling.

Det finns läkemedel som är antivirala, eller virushämmande. De förkortar tiden som man är sjuk. En läkare bedömer om Du behöver virushämmande läkemedel, t ex för att Du har en ökad risk att bli allvarligt sjuk.

Behandlingen kan också minska risken att behöva bli inlagd på sjukhus.

Antibiotika hjälper inte mot covid19, eftersom covid19 orsakas av virus.

Det är ovanligt, men en del som får covid19 blir allvarligt sjuka och behöver vård på sjukhus. Det kan t ex vara för att för att lindra symtomen, eller för att hjälpa kroppen att bli av med infektionen.

Covid19 kan ibland leda till lunginflammation.

För en del som får covid19 tar det lång tid att må som vanligt igen. Det kallas ibland postcovid och kan ge olika symtom. 

Det är mycket ovanligt att barn och ungdomar blir allvarligt sjuka i covid19. En del som blir så sjuka kan få en inflammation i kroppens olika organ.

Du som är gravid behöver inte söka vård om Du blir sjuk med lätta symtom. Det gäller om Du inte har t ex en sjukdom som ökar risken att bli allvarligt sjuk.

Barnet i magen smittas inte om Du har covid19.

En del gravida med symtom rekommenderas att lämna prov för covid19. Kontakta barnmorskemottagningen om Du får symtom och har t ex diabetes, högt blodtryck eller obesitas, kraftig övervikt.

Välj region högst upp på sidan för att se vad som gäller där Du är.

De flesta kan föda som vanligt fast de har covid19. Du kan behöva föda med kejsarsnitt om Du blir allvarligt sjuk.

Du kan amma barnet, även om Du har covid19.

Här är några råd för att minska risken att bli sjuk:

Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten

Undvik att röra vid ögonen, näsan eller munnen

Undvik nära fysisk kontakt med personer som Du vet är sjuka

Här är några råd för att undvika att smitta andra om Du själv är sjuk:

Tvätta händerna ofta och noggrant, speciellt om Du hostar eller nyser

Hosta eller nys i armvecket, eller i en pappersnäsduk som Du slänger i en soppåse

Umgås gärna utomhus när många brukar bli sjuka. Det minskar risken för smitta, eftersom viruset skingras snabbare i fria luften

Du kan söka vård på vilken vårdcentral du vill i hela landet.

Du ska få vara delaktig i Din vård. För att kunna vara det behöver Du förstå informationen som Du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska t ex få information om behandlingsalternativ och hur länge Du kan behöva vänta på vård. 

Även barn ska få vara delaktiga i sin vård. Ju äldre barnet är desto viktigare är det.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om Du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om Du t ex har en hörselnedsättning.

Efter covid19 kan det vara olika innan man mår som vanligt igen. För en del tar det tid. En del får så kallad postcovid. 

Du kan behöva vaccinera Dig mot covid19 om Du har en ökad risk att bli allvarligt sjuk. 

Många sjukdomar kan spridas genom kontakt med händer. Genom att tvätta händerna kan Du undvika att själv bli sjuk. Du kan också undvika att smitta andra om Du redan är sjuk.



Kärleksmumskladdkaka

Vi kan inte få nog av smarriga kladdkakor. Här har vi bakat kladdigaste kladdkakan och täckt med en härlig kärleksmumsglasyr. Servera med en rejäl klick grädde till efterrätt eller på lyxfikat.

Sätt ugnen på 175° eller 150° varmluft. Smält smöret. Rör ihop ägg och socker i en bunke. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten tillsammans med smöret. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen 13-15 minuter tills kakan är torr på ytan men fortfarande känns lite lös i mitten. Låt kakan kallna.

Glasyr:

Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen. Tillsätt övriga ingredienser och rör till en jämn smet. Bred glasyren över den avsvalnade kakan. Strö över kokosflingorna. Ställ kallt tills galsyren stelnat. Skär kärleksmumskladdkakan i bitar.

Receptet gäller för 12 bitar

150 gr smör

3 ägg

3 dl strösocker

2 dl vetemjöl

1 dl kakao

½ msk vaniljsocker

2 krm salt

Glasyr:

100 gr smör

½ dl kallt, starkt kaffe

4 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

4 dl florsocker

1 dl kokosflingor

Gulaschsoppa med gremolata

Snabb och enkel variant av gulasch, som är en ungersk köttsoppa. Här serverad med pasta och gremolata, en fräsch och god blandning av persilja, vitlök och citronskal.

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Blanda persilja, vitlök och citronskal till en gremolata. Värm soppan under omrörning i en kastrull. Lägg i den kokta pastan. Servera med gremolatan, en klick gräddfil och gärna bröd.

4 portioner

10 dl Kelda Gulaschsoppa

400 gr pasta t ex penne

1 dl finhackad färsk persilja

2 finhackad vitlöksklyftor

Rivet skal av 1 citron

1 dl gräddfil

Mandeltårta

Godaste mandeltårtan med syndigt god citronkolakräm. Gör två så räcker den till ett helt kalas.

Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft. Riv mandelmassan grovt. Vispa vitorna till hårt skum och rör försiktigt ner mandelmassan. Bred ut smeten till 2 runda bottnar, cirka 24 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen cirka 20 minuter. Låt svalna och lossa från papperet. Blanda äggulor, sirap, socker och grädde i en tjockbottnad kastrull. Låt krämen sjuda under vispning tills den blir riktigt tjock. Vispa ner citronskal och smör i bitar. Vispa krämen kall i kallt vattenbad. Låt stelna i kylen cirka 1 timme. Bred hälften av krämen på ena botten, lägg den andra ovanpå och bred på resterande kräm. Förvara tårtan i kylen. Garnera med pinjenötter och citronmeliss innan servering.

Receptet gäller för 12 bitar

400 gr mandelmassa

4 äggvitor

Kräm:

4 äggulor

½ dl ljus sirap

1 dl strösocker

½ dl vispgrädde

Rivet skal av ½ citron

150 gr smör

Garnering:

½ dl rostade pinjenötter

Citronmeliss

Glutenfria kanelbullar

Glutenfria kanelbullar som blir riktigt saftiga och goda. Krämig fyllning med smör och kanel och deg kryddad med kardemumma. Utmärkta bullar när du vill bjuda på något glutenfritt. Dessutom är dessa glutenfria kanelbullar enkla att göra.

Värm mjölken till 37°. Smula jästen i en bunke. Dela smöret i mindre bitar. Tillsätt mjölken och smöret till bunken. Rör tills jästen löst upp sig. Rör ner fiberhusk, socker, kardemumma, ägg, salt och hälften av det glutenfria mjölet. Arbeta degen blank och smidig, cirka 5 minuter. Tillsätt resten av mjölet under knådningen. Låt jäsa övertäckt cirka 60 minuter. Rör ihop fyllningen i en liten skål. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Kavla ut till en rektangulär platta. Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Lägg bullarna med snittytan uppåt i bullformar av papper. Jäs under bakduk cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225° eller 210° varmluft. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen 6–8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Receptet gäller för 40 stycken

5 dl standardmjölk

50 gr jäst

150 gr smör

2 msk fiberhusk

1½ dl strösocker

1 msk stötta kardemummakärnor

1 ägg

1 krm salt

1½ liter glutenfri mjölmix 

Fyllning:

150 gr smör

3 msk strösocker

2 msk malen kanel

Garnering:

1 uppvispat ägg

Pärlsocker

Krutonger med örter och vitlök

Krutonger är enkla att göra själv och jättegoda till sallad och soppa. Vi bjuder dem i vår färdiga gazpacho som ska serveras väl kyld.

Skär bort kanterna på brödet och skär det i tärningar. Fräs dem i smör- och rapsolja i en stekpanna. Rör i vitlök och örter. Häll soppan i en kastrull, tillsätt tabasco, vinäger och vitlök. Koka upp under omrörning. Servera krutongerna till soppan.

4 portioner

4 skivor ljust bröd

3 msk smör- och rapsolja

1 pressad vitlöksklyfta

4 msk finhackade färska blandade örter t ex timjan, rosmarin

10 dl Kelda mild tomatsoppa

2 krm tabasco

2 msk vitvinsvinäger

2 vitlöksklyftor

Grönkålsfrittata

Vacker på julbordet och god året om. Njut den nygräddad eller ljummen.

Sätt ugnen på 225° eller 200° varmluft. Tina grönkålen och krama ur den väl. Finstrimla skinkan. Lägg smöret i en ugnssäker form. Låt det smälta i ugnen. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar i en bunke. Rör ner grönkål, skinka och 2/3 av osten. Häll det i formen och strö över resten av osten. Grädda i mitten av ugnen i 15–18 minuter tills den precis har stelnat och fått lite färg.

4 portioner

500 gr hackad fryst grönkål

100 gr tunt skivad skinka

25 gr smör

5 ägg

1 dl standardmjölk

1½ tsk salt

2 krm vitpeppar

150 gr riven ost

Proteinglass

Denna proteinglass blir riktigt len och fin i smaken. Att den dessutom är snabb och enkel att mixa ihop gör bara denna glass ännu bättre. Ett perfekt avslut på en god middag eller som ett snabbt mellanmål när energin tagit slut. Välj Din favoritsmak.

Mixa glassarna var för sig. Servera direkt eller ställ in i frysen. Ta fram cirka 10 minuter innan de ska ätas.

4 portioner

Blåbärsglass:

250 gr Cottage cheese vanilj

250 gr frysta blåbär

1 fryst banan

Jordgubbsglass:

250 gr Cottage cheese

250 gr frysta jordgubbar

1 fryst banan

Ananasglass:

250 gr Cottage cheese ananas & passion

250 gr fryst ananas

1 fryst banan

Inga-Britt (Mamma) 34 år i himlen

Idag är det trettiofyra år sedan Du lämnade denna värld och blev en ängel i himlen. Saknar Dig



 

Grattis Elisabeth Fuglesang på Din 70 årsdag

Grattis David Batra på Din 52 årsdag

 


onsdag 27 november 2024

Trevlig eftermiddag med Ernst

 


Skådespelerskan Stina Ekblad debuterar som författare - Nyhetsmorgon (TV4)

Grattis Yannick Orfévre på Din 57 årsdag

 


Grattis Ulf Elfving på Din 82 årsdag

Grattis Marika Lindström Hirdwall på Din 78 årsdag (2024-11-25)

Grattis Anna Zaczek på Din 66 årsdag (2024-11-25)

Just idag sker under

Någon sa att "bara  för att solen går upp varje morgon gör det inte soluppgången till ett mindre under". Vi tar våra vardagsmirakel för givna, att benen ska bära, att hjärtat ska orka slå, att vi ska ha ett arbete att gå till och att vi ska få fortsätta vara friska. Men plötsligt händer något och vi förstår att ingenting egentligen är självklart. I detta liv där nästan allt bara rullar på är det först när balansen rubbas, drömmar krossas och allt rasar som vi förstår hur värdefull vardagens gråa verklighet är.

Vad tar jag givet i mitt liv?


Just idag har jag kommit hem

Idag öppnar jag mitt sinne för att världens skapare är en oändligt kärleksfull kraft som accepterar varje människa precis som hon är. Gud är som en ständigt närvarande mamma eller pappa som älskar sina barn utan gräns. Idag ber jag om hjälp att se att den kärleken även gäller mig och det som jag har svårast att försonas med och acceptera hos mig själv.

Vem älskar  mig som jag är?


Just idag är jag till glädje för andra

Jag öppnar mitt hjärta och ber, Du som gör att jag lever och andas, ta också denna dag i Dina händer. Hjälp mig att se att livet djupast  är en gåva och inte något jag ensam skapar eller kan prestera. Låt mig inte tryckas ner av mina och andra människors rädsla eller några onödiga bekymmer. Låt allt det jag har i mitt liv blir till inspiration och glädje för andra.

Hur kan jag göra någon annan glad idag?

Just idag tror jag på någonting större än mig själv

Varje människas andliga sökande kommer förr eller senare fram till en brytpunkt när hon för att fortsätta växa måste hänge sig åt ett sammanhang, någonting som är större än hon själv. Därför är det viktigt att vi inte ger upp vår strävan efter att hitta en andlig gemenskap, även om vi har blivit brända. Vi behöver alla få höra till en grupp och en plats där vi kan aktivera, praktisera och utveckla vår medkänsla. 

Vad har jag mitt andliga hem?

Just idag behöver jag en vän

"Ingenting gör en människa så ensam som hennes hemligheter", sa C G Jung. Livet är relationer och det är bara i förhållande till andra som vi kan växa och försonas. Den allra bästa terapin är ofta att i förtroende få dela det allra hemligaste rummet med en annan människa utan att bli dömd, värderad eller anklagad. 

Vilken hemlighet har jag vågat berätta om?


Just idag förändras mitt liv

Något mycket märkligt och livsomvälvande inträffar när en människa låter tron på att hon är älskad tränga in i sitt medvetande. Om hon fortsätter öppna sig för den kärleken utplånas tvivlet på det egna människovärdet successivt. Självbilden kommer att förändras på djupet. Den enda verkliga vägen till sinnesro förändrar allt och heter kärlek.

Vilken självbild vill jag göra upp med?


Just idag övervinner jag en rädsla

Så länge jag tvekar och har en delad håg kommer jag att stå kvar på samma plats och stampa. Kreativitetens, handlingskraftens och initiativförmågans  grundläggande förutsättningar är att helhjärtat bestämma sig, överlämna sig till sin högre kraft och våga ta hjälp av andra. När jag väl har gjort detta kommer sammanträffande som jag aldrig kunnat ana att börja förändra den verklighet jag lever i.

Vad skulle jag göra om jag inte var rädd för vad andra tänkte?

Så fungerar vaccin

Genom vaccin skyddas Du eller Ditt barn mot vissa sjukdomar. Många vacciner har använts under lång tid. Vaccin är en stor anledning till att det sprids få allvarliga smittsamma sjukdomar och att så få barn dör i Sverige.

Alla barn erbjuds ett antal vaccin genom vaccinationsprogrammet för barn. Som vuxen kan Du behöva fylla på med fler doser. All vaccinering är frivillig i Sverige.

Vaccin är ett sorts läkemedel. Vaccinet gör att Du eller barnet inte blir sjuk i den sjukdom som vaccinet skyddar mot. Det går inte att vaccinera sig mot alla sjukdomar.

Forskare runt om i världen arbetar med att ta fram vaccin mot fler sjukdomar och förbättra de vaccin som finns.

Det går framför allt att vaccinera sig mot infektionssjukdomar som sprids med bakterier eller virus. Sjukdomarna kan ge allvarliga skador och ibland vara livshotande.

Inget vaccin ger ett fullständigt skydd mot sjukdomen, men skyddet är väldigt bra. Om du eller barnet ändå skulle få sjukdomen blir den lindrigare.

I Sverige erbjuds alla barn ett antal vacciner genom vaccinationsprogrammet för barn. Det är avgiftsfritt och sker genom barnavårdscentraler och elevhälsan.

Som vuxen behöver Du återkommande fylla på med fler doser av vissa vaccin för att vara skyddad mot de sjukdomarna livet ut. Det gäller bland annat vaccin mot stelkramp och difteri.

Du som inte har fått alla vacciner som ingår i vaccinationsprogrammet för barn rekommenderas också att komplettera med dem.

Det finns fler vaccin, som inte ingår i vaccinationsprogrammet för barn. Du som har större risk att bli allvarligt sjuk i influensa rekommenderas till exempel vaccin mot influensa. Ett annat vaccin är vaccin mot TBE.  

Inför resor utomlands kan både barn och vuxna behöva vaccin mot ytterligare sjukdomar. 

All vaccinering är frivillig i Sverige.

I dag är det få personer i Sverige som kommer i kontakt med de sjukdomar som det finns vaccin emot eftersom vaccinet har gjort sjukdomarna ovanliga i Sverige. Utomlands kan sjukdomarna vara vanligare, ett sådant exempel är mässling.

Innan vaccin fanns blev många barn och vuxna i Sverige svårt sjuka eller dog i dessa sjukdomar. I dag är nästan alla barn vaccinerade genom vaccinationsprogrammet.

Eftersom sjukdomarna är ovanliga i Sverige är det lätt att glömma hur allvarliga de kan bli. Det är viktigt att fortsätta vaccinera, annars kan de börja spridas igen.

Vaccin mot covid19 fungerar lite annorlunda än de flesta andra vaccin.

Oftast får Du vaccin genom en spruta i armen, i låret eller i skinkan. Vissa vaccin ska i stället sväljas eller tas genom näsan.

I de flesta vaccin finns en liten del av det virus eller den bakterie som orsakar sjukdomen. Viruset eller bakterien är så försvagat att det inte kan skapa någon sjukdom. Genom vaccinet får kroppen i sig en kontrollerad del av det som orsakar sjukdomen.

Nyare vaccin tar istället hjälp av cellerna i området där Du får sprutan. Cellerna tillverkar små bitar av det virus eller den bakterie som orsakar sjukdom. I vaccinet finns den information som cellerna behöver för att kunna tillverka bitarna. Så fungerar t ex vaccin mot covid19.

Kroppens försvar mot sjukdomar kallas immunförsvar. När immunförsvaret kommer i kontakt med delarna av viruset eller bakterien reagerar det. Immunförsvaret börjar tillverka de celler och antikroppar som behövs för att kroppen ska kunna bli av med just den sjukdomen.

Det kan ta några veckor innan kroppens immunförsvar har hunnit arbeta klart.  

Nu har skyddet mot sjukdomen skapats. Vaccineringen och immunförsvarets reaktion gör att kroppen är förberedd. Om Du eller Ditt barn senare kommer i kontakt med den riktiga sjukdomen minns immunförsvaret hur det ska göra och kan snabbt bilda rätt antikroppar. Kroppen klarar då att bli av med sjukdomen, utan att barnet eller Du blir sjuk.

Om Din kropp saknar skydd mot sjukdomen och Du blir smittad kommer Du att bli sjuk. Även om många som blir smittade klarar sig utan att bli så svårt sjuka, kommer en del bli allvarligt sjuka och kan få långvariga besvär.

Genom vaccin får Du skydd mot just den specifika sjukdomen.

Sjukdomarna som det finns vaccin mot är oftast smittsamma. För att de inte ska få spridning i samhället behöver en stor majoritet vara vaccinerade. Då gör det inget om någon enstaka person blir smittad, t ex utomlands och tar med sig sjukdomen hem. Eftersom nästan alla runtomkring är vaccinerade kan sjukdomen inte sprida sig.

Det finns personer som inte kan vaccinera sig. Personer med väldigt nedsatt immunförsvar kan inte alltid vaccinera sig, t ex vid viss behandling mot cancer och vid vissa medfödda sjukdomar. Det beror på att immunförsvaret då inte kan bygga upp något skydd eller att vaccinet kan göra personerna sjuka.

Nyfödda barn saknar skydd mot många sjukdomar under de första månaderna. De har t ex inte fått vaccin mot kikhosta, en sjukdom som kan bli allvarlig för små barn.

Röda hund är en sjukdom som kan ge allvarliga skador på fostret om den som är gravid blir sjuk.

Så genom vaccin kan Du skydda Dig själv från sjukdomarna, men också skydda personerna runt omkring dig.

De flesta vacciner ger ett långvarigt skydd mot sjukdomen, ofta så länge Du lever. Vissa vacciner ger ett kortare skydd. T ex ger vaccinet mot kikhosta skydd i cirka fem till tio år efter den sista dosen. Vaccin mot influensa måste Du ta nytt varje år, eftersom influensaviruset förändrar sig hela tiden.

Du behöver oftast ta flera doser av ett vaccin för att skyddet ska bli så långvarigt som möjligt. Först tar Du ett antal doser för att få ett grundläggande skydd. Sedan kan Du behöva en ny dos efter ett antal år, en så kallad påfyllnadsdos eller booster. Den dosen påminner immunförsvaret och förlänger skyddet mot sjukdomen.

I vaccinationsprogrammet ingår påfyllnadsdoser för de vaccin där det behövs för att skyddet ska räcka minst upp till vuxen ålder.

Vaccin är mycket säkra läkemedel. Kraven är höga och alla vacciner har testats på flera olika sätt och på många personer innan de börjar användas av stora grupper människor. Vaccin tillverkas i laboratorier och det är noga kontrollerat hur tillverkningen går till.

Många vacciner har funnits under lång tid och har använts över hela världen. Därför har effekten av vaccinen kunnat studeras över tid.

Läkemedelsverkets webbplats kan Du läsa mer om hur vacciner testas och godkänns.

Precis som andra läkemedel kan vaccin ge biverkningar. Det vanligaste är att Du eller barnet får en liten svullnad och blir röd kring stället där Du fick sprutan. Man kan också få lite feber under några dagar eller en reaktion som påminner om sjukdomen som Du fick vaccin mot. Det är också vanligt att inte få några biverkningar alls.

Det är väldigt ovanligt med allvarliga biverkningar av vaccin. Fördelarna med vaccinet måste vara större än riskerna för biverkningar för att vaccinet ska godkännas. 

Varje vaccin har rekommendationer om när det ska tas. För att inte i onödan riskera biverkningar är det bra att följa rekommendationerna.

Läkemedelsverket samlar in rapporter om biverkningar av vaccin. De följer upp och undersöker misstänka biverkningar. På deras webbplats kan Du läsa mer om hur det går till.

Du kan rapportera in misstänkta biverkningar av vaccinet till Läkemedelsverket.

Det är mycket ovanligt, men ibland uppstår sjukdomar som sprids fort över världen och som smittar väldigt många. De kallas för pandemier. Ett exempel på en sådan sjukdom är covid19. Den så kallade svininfluensan som kom 2009 räknas också som en pandemi. Även spanska sjukan som spreds i början av 1900-talet var en pandemi. Den orsakade miljontals dödsfall.

Vid utbrott av en pandemi behöver vaccin tas fram snabbt och i stor mängd. Det går inte att skapa vaccin innan det är klart vilket virus eller vilken bakterie som orsakar pandemin.

Eftersom ett pandemivaccin behöver tas fram snabbt kan det till en början finnas mindre kunskap om ovanliga biverkningar av vaccinet, jämfört med andra typer av vaccin. Men när ett pandemivaccin godkänns och rekommenderas har myndigheterna gjort bedömningen att nyttan med vaccinet är större än risken för biverkningar. Det eftersom risken är så stor att personer annars ska bli allvarligt sjuka eller dö i pandemin.

Det är Världshälsoorganisationen, WHO, som avgör om en sjukdom ska räknas som en pandemi. Sedan beslutar Folkhälsomyndigheten om vilka rekommendationer som ska gälla för vaccinering i Sverige. 

Det finns olika sätt att göra vaccin. 

De flesta vaccin innehåller hela eller en del av den bakterie eller det virus som orsakar sjukdomen. Oftast fungerar det att vaccinera med döda bakterier eller virus. Det kallas att vaccinet är avdödat eller inaktiverat. Vaccin mot stelkramp och difteri är sådana vacciner.

Ibland behöver viruset eller bakterien vara levande för att fungera i vaccinet. Då måste viruset eller bakterien vara så försvagat att Du eller barnet inte blir sjuk. Vaccinet mot mässling, påssjuka och röda hund är levande, försvagat vaccin.

Levande försvagat vaccin ger ofta mer biverkningar. Personer som av någon anledning har nedsatt immunförsvar har större risk att få biverkningar av levande försvagat vaccin.

Vissa vaccin innehåller inte några bitar av virus eller bakterier. Istället innehåller vaccinet en liten bit arvsmassa från en del av det virus eller den bakterie som orsakar sjukdomen.

Vaccinet gör att kroppens celler själv kan skapa små bitar av viruset eller bakterien. Bitarna kan inte orsaka någon sjukdom. Det är mot dessa bitar som immunförsvaret sedan reagerar och byggs upp.

Så fungerar t ex vektorvaccin och mRNA-vaccin mot covid19.

Vektorvaccin och mRNA-vaccin innehåller också ämnen som hjälper vaccinet att transportera informationen till cellerna. I mRNA-vaccin är det en fettdroppe och i vektorvaccin är det ett försvagat virus, t ex ett förkylningsvirus.

Ett annat sätt att göra vaccin är att skapa delar av viruset eller bakterien på konstgjord väg. Med hjälp av en bit protein från viruset eller bakterien skapas mer likadant protein. Det skapade proteinet ingår sedan i vaccinet, tillsammans med vissa andra ämnen som hjälper kroppens immunförsvar att skapa ett skydd.

Vaccin mot hepatit B, humant papillomvirus och några vaccin mot covid19 är exempel på sådana vaccin.

I vaccin tillsätts ofta också andra ämnen som gör att vaccinet ska fungera bättre. Vissa ämnen ska hjälpa kroppens immunförsvar att reagera. Då blir Ditt skydd mot sjukdomen bättre.

Vaccin kan tas fram genom odling i ägg. Därför kan det ibland finnas små rester av äggprotein i vaccinet. Men de allra flesta med äggallergi kan vaccineras ändå. Ibland finns det även konserveringsmedel i vaccin, men det är inte så vanligt.

Många av de ämnen som tillsätts i vaccinet får vi även i oss i vår vardag genom sådant vi äter och genom luften.

Läkemedelsverkets webbplats kan Du läsa mer om innehållet i vacciner och om hur olika sorters vaccin fungerar. 

Det är bra att ha kunskap om vaccin och hur vaccin fungerar. Vid vaccinationstillfället ska Du få information om vilket skydd Du får genom vaccinet och vilka eventuella biverkningar vaccinet kan ge.

Ställ frågor till den som vaccinerar om det är något du undrar över. Du kan också be att få prata med en läkare om Du har mer detaljerade frågor.

Alla barn i Sverige erbjuds och rekommenderas vaccination mot tolv sjukdomar. Barn vaccineras för att få ett bra skydd mot allvarliga sjukdomar. Barnavårdscentralen och elevhälsan informerar om när det är dags för barnet att få vaccinationerna.

Att vaccinera sig ger ett bra skydd mot smittsamma sjukdomar. 

Kroppens immunförsvar skyddar oss från bakterier, virus och andra främmande ämnen. De vita blodkropparna är viktiga för immunförsvaret.







tisdag 26 november 2024

 


Om krisen eller kriget kommer

Vi lever i en orolig tid. Krig pågår i vår omvärld. Terrorism, cyberattacker och vilseledande information används för att skada och påverka oss.

För att stå emot hoten behöver vi hålla ihop och ta ansvar för vårt land. Blir vi angripna måste alla hjälpa till att försvara Sveriges självständighet och vår demokrati.

Motståndskraft bygger vi varje dag tillsammans med anhöriga kollegor, vänner och grannar.

Du är en del av Sveriges beredskap.

Det militära hotet mot Sverige har ökat och vi måste vara beredda på det värsta, ett väpnat angrepp.

När någon med våld vill ta sig rätten att bestämma över oss, hotar det vår rätt till ett fritt och självständigt liv.

Det finns även andra sätt än militärt våld för att påverka och skada vårt land, exempelvis cyberattacker, påverkanskampanjer, terrorism och sabotage. Sådant kan inträffa när som helst, och mycket pågår här och nu.

Vi kan inte ta vår frihet för givet. Och vi måste ha vilja och mod för att försvara vårt öppna samhälle, även om det innebär uppoffringar.

Om Sverige blir angripet kommer vi aldrig att ge upp. Alla uppgifter om att motståndet ska upphöra är falska.

Vi behöver även stärka...

söndag 24 november 2024

Trevlig eftermiddag med Torbjörn

 




 


Världens längsta och kortaste fikar

Att världens längsta och världens kortaste kvinnor träffas har blivit lite av en sensation. De möttes för klassisk afternoon tea i London. Så här fortlöpte deras möte.

Rumeysa Gelgi, som är 215,16 centimeter lång, och Jyoti Amge, som endast näter 62,8 centimeter möttes på Savoy Hotel, enligt ett uttalande från Guinness World Records (GWR) på onsdagen .

Den enorma höjdskillnaden på 152,36 centimeter var inget hinder, trots den fysiska svårigheten att få ögonkontakt.

Tvärtom, de klickade och trivdes i varandras sällskap samtidigt som de omfamnade varandras olikheter. Det är just så världen borde se ut.

Vi har saker gemensamt. Vi älskar båda smink, egenvård, smycken och att göra våra naglar, berättar Gelgi, skriver CNN.

Rumeysa Gelgi är webbdesigner i Turkiet och bekräftades vara den längsta levande kvinnan 2021.

Hennes längd beror på ett extremt sällsynt tillstånd som kallas Weavers syndrom. Hon är an av 27 personer i hela världen som hittills fått diagnosen, enligt GWR.

Gelgi har även världens största händer som mäter 24,93 centimeter och de längsta öronen med en genomsnittlig storlek på 9,58 centimeter

Hon medver i en dokumentär, “Rumeysa, Walking Tall” som följer hennes rundresa i USA där hon träffar andra gelikar med olika GWR-rekord.

Jyoti Amge är skådespelerska och mediepersonlighet född i Indien. Hennes korta växt har orsakats av akondroplasi, ett sällsynt tillstånd som påverkar bentillväxt av armar och ben.

Sin lilla kropp till trots, har hon en desto större närvaro på sociala plattformar och medverkar i den amerikanska tv-serien “American Horror Story, Freak Show” i rollen som Ma Petite.

Med sina roller blir hon dessutom världens kortaste skådespelerskan någonsin, enligt GWR.

Rekord har slagits i inom i stort sett alla områden, inte minst i idrott. Världens längsta “planka” varade i fyra timmar, 30 minuter och elva sekunder som sattes av kanadensiskan Dana Glowacka.

Det innebär att man häver upp kroppen i horisontellt läge med endast armbågar och tår som stöd. Är man otränad har man svårt att klara fem minuter.

Den fluffiga trotjänaren Rosie, som tros ha varit världens äldsta katt, blev 33 år, motsvarande 152 människoår.

Historien om Guinness rekordbok tar sin början i en tid långt innan Googles entré. En tid då diskussionerna gick höga om fakta och vad som stämde och inte stämde.

Sir Beaver lyfte sitt gevär en morgon och avfyrade två skott. Han konstaterade att båda skotten missat sina mål.

De missade skotten födde dock en fråga i jaktsällskapet: vilken fågel är den snabbaste. Ljungpiparen eller ripan.



Sanning eller fuffens

De blå zonerna, områden där människor sägs leva ovanligt länge, har inspirerat hälsotrender i två decennier. Forskare ifrågasätter dock deras trovärdighet och pekar på problem med data och bedrägerier.

Ett historiskt silvermynt som har sålts på auktion för en rekordsumma, myntet har en koppling till Amerikas historia och präglades innan USA bildades

Blå zoner är ett begrepp skapat av Dan Buettner, en tidigare National Geographicreporter som identifierade fem platser med hög koncentration av hundraåringar:

Buettner kopplade livslängden i dessa områden till vanor som växtbaserad kost, starka sociala relationer och regelbunden fysisk aktivitet.

Han populariserade konceptet “Power Nine” med en lista över beteenden som bidrar till hälsa och långt liv.

Saul Justin Newman som är forskare vid University College London, har studerat livslängdsstatistik i de blå zonerna och funnit stora brister.

Han menar att felaktiga födelseuppgifter och pensionsbedrägerier kan förklara det höga antalet rapporterade hundraåringar.

Många av dessa människor blev äldre på papperet, men de var redan döda, säger Newman.

Newman pekar på brister i dokumentation och att vissa regioner trots dålig hälsa rapporterar ovanligt många hundraåringar. Han fann även att äldre ofta saknade verifierbara födelsebevis, vilket gör att deras ålder inte går att fastställa korrekt.

Dan Buettner och hans team har försvarat sina studier och hävdar att data från de flesta blå zonerna är noggrant validerade genom kyrkoböcker och civila register.

Samtidigt medger han att Loma Linda, Kalifornien, inkluderades i listan över blå zoner efter önskemål från en redaktör för att hitta en “amerikansk blå zon”.

Journalisten Maria Borelius har besökt flera blå zoner och träffat befolkningen på dessa platser som hon intervjuat. Det resulterade i en bok som nyligen gavs ut. Kanske kan den motbevisa skeptiska forskares teorier.

Även om de blå zonernas äkthet ifrågasätts, är man överens om att livsstilen de representerar är hälsosam. Livslängdsexperten Frank Lipman pekar på värden som tacksamhet, gemenskap och fysisk aktivitet som nycklar till ett längre liv.

Konceptet är vettigt, även om vi inte vet om de blå zonerna är verkliga, säger Lipman.

Men förändringar i dessa områden, som exempelvis västerländska kostvanor, kan göra att deras unika karaktär snart försvinner.

Nu kan ytterligare en plats i sydöstra Asien läggas till listan över blå zoner. Orten är det första i sitt slag som vuxit fram genom aktiv samhällsplanering för att främja lång livslängd.

Blå zonerna må vara myt eller verklighet, men deras budskap om hälsosam livsstil har haft en global och bestående inverkan.



 


Campbell, vilken fantastisk soppa

Du har garanterat sett den. Men det är inte lika säkert att Du ätit den. Vi talar om Campbell Soup, världens mest kända soppburk.

En fattig konstnär bland många andra, som kämpade sig fram dag för dag med ströinkomster från enstaka verk han lyckades sälja.

Ekonomin tillät inga excesser. Det var det enkla livet som var det som bjöds.

På lunchbordet stod de flesta dagar en burk Campbell Soup fylld med någon av de många smaker som bolaget erbjöd. Några år senare skulle Warhols enahanda lunchdiet innebära något helt annat.

Campbell Soup Company grundadess 1869 av Joseph Campbell och Abraham Anderson i Camden, New Jersey.

Företaget började med att producera konserverade frukter, grönsaker och andra livsmedel.

Företagets stora genombrott på marknaden kom dock 1897 när John T Dorrance, en ung kemist och brorson till dåvarande företagspresidenten, utvecklade en metod för att skapa kondenserad soppa.

Soppan var något helt nytt på marknaden.

Genom att kondensera grundprodukten, halverades vattenmängden i soppan, vilket gjorde transport och lagring mycket mer ekonomiskt, vilket också sänkte priset på burkarna.

Soppan kunde sedan kunden själv spä ut till önskad konsistens, vilket gjorde företagets soppor oerhört populära på marknaden.

För att ytterligare profilera produkten i hyllorna, togs en gemensam design fram 1898 för samtliga bolagets soppor, och det är den designen som sedan har fått följa med genom decennierna, i stort sett helt oförändrad.

Bolagets ledning förstod tidigt kraften i modern marknadsföring. För att knyta till sig den moderna familjen skapades “Campbell’s Kids” 1904, tecknade figurer som blev enormt populära och hjälpte till att etablera en familjär och pålitlig image för varumärket.

Året efter, 1905, började bolaget också att annonsera brett i tidningar riktade kvinnor, och 1931 sändes den första radioreklamen.

Tillväxten för bolaget fortsatte till att i dag vara ett av världens största bolag inom livsmedelsindustrin, samt att deras sopp-burk idag är ett av världens mest kända varumärken.

Och det sista mycket tack vare just Andy Warhol.

Hur den procentuella skillnaden ser ut mellan de som i dag känner till Campbells fysiska soppor och de som “bara” känner till motivet av bolagets berömda burkar, är nog okänt.

Men förmodligen skulle en sådan marknadsundersökning ge utseendet en större kännedom på marknaden än burkarnas innehåll.

Campbells soppburk har id ag blivit en del av den amerikanska kulturen. Det var 1962 som popkonstnären Andy Warhol målade av burkarna och med detta lyfte in burken som en del av den amerikanska popkulturen och landets konsthistoria.

Warhol hade under sig uppväxt blivit fascinerad av den ständiga konsumtionen av vardagsvaror och hur den påverkade både samhället och individen.

Hans första verk i genren var fruktkonstervburkar från Del Monte, som han ätit massor av under sin tid som barn.

Men efter Del Monte-burkarna, blev det burkarna från hans eviga soppluncher som blev hans nästa motiv. Ett motiv som skulle följa honom resten av livet.

Mycket tack vare den oväntade hjälpen från Andy Warhol, är i dag Campbell Soup Company ett av världens mest igenkända livsmedelsföretag.

Dess förmåga att balansera tradition med förnyelse har gjort det möjligt för företaget att förbli relevant och framgångsrikt i över 150 år.



24 november

24 november är den 328e dagen på året i den gregorianska kalendern (329e under skottår). Det återstår 37 dagar av året.

Namnsdagar

Nuvarande, Gudrun och Rune

Föregående i bokstavsordning

Gudrun, Namnet infördes på dagens datum 1901 och har funnits där sedan dess.

Gullan, Namnet infördes på dagens datum 1986, men utgick 1993.

Gullvor, Namnet infördes på dagens datum 1986, men utgick 1993.

Kristogonus, Namnet fanns, till minne av ett helgon vid namn Chrysogonus, på dagens datum före 1901, då det utgick.

Runar, Namnet infördes på dagens datum 1993, men utgick 2001.

Rune, Namnet infördes 1986 på 2 juni, men flyttades 1993 till 1 juni och 2001 till dagens datum.

Föregående i kronologisk ordning

Före 1901, Kristogonus

1901–1985, Gudrun

1986–1992, Gudrun, Gullan och Gullvor

1993–2000, Gudrun och Runar

Från 2001, Gudrun och Rune

I föregående i revideringar

1929, Siv

1950, Siv

1964, Siv

1973, Siv

1989, Siv

1995, Siv

2000, Siv

2005, Siv

2010, Siv

2015, Siv

2020, Siv

Händelser

496, Sedan Gelasius I har avlidit tre dagar tidigare väljs Anastasius II till påve.

642, Sedan Johannes IV har avlidit den 12 oktober väljs Theodor I till påve.

1825, Palatset Makalös vid Kungsträdgården brinner.

1859, Charles Darwins bok Om arternas uppkomst publiceras.

1863, Slaget vid Chattanooga i det amerikanska inbördeskriget.

1944, Tokyo bombas för första gången av amerikanskt flyg. Det svenska passagerarfartyget S/S Hansa, i trafik mellan Nynäshamn och Visby, sänks, troligen torpederad av en sovjetisk ubåt, varvid 84 människor omkommer. 

1948, 11 personer omkommer vid Essingebroolyckan när en trådbuss kör av Essingebron i Stockholm.

1957, Tunnelbanestationen T-Centralen invigs.

1958, Autonoma Sudanesiska republiken utropas

1963, Lee Harvey Oswald, president John F Kennedys påstådde mördare, skjuts ihjäl av nattklubbsägaren Jack Ruby.

1969, I Strasbourg skriver Europarådet på ett avtal om au pair-placering och reglerna för det

1985, Lustiga Huset på Gröna Lund brinner ner till grunden, på grund av elektriskt fel.

1992, Ett flygplan havererar i Kina, varvid 141 personer omkommer.

2006, E45an mellan Göteborg och Karesuando invigs.

2021, Sveriges första kvinnliga statsminister, Magdalena Andersson, tillträder och avgår redan sju timmar senare samma dag.

Födda

1632, Baruch Spinoza, nederländsk filosof av judisk börd.

1642, Carolus Carlsson, svensk biskop i Västerås stift.

1655, Karl XI, kung av Sverige 1660–1697 (myndig 1672)

1730, Henrik af Trolle, svensk sjömilitär, generalamiral.

1784, Johann Ludwig Burckhardt, schweizisk forskningsresande och orientalist. Zachary Taylor, amerikansk militär och politiker, USAs president (1849–1850)

1785, August Boeckh, tysk klassisk filolog och arkeolog.

1815, Grace Darling, brittisk hjältinna.

1826, Carlo Collodi (egentligen Carlo Lorenzini), italiensk sagoberättare, mest känd för Pinocchio.

1849, Frances Hodgson Burnett, brittisk-amerikansk författare.

1852,, Gustaf Knaust, svensk grosshandlare och riksdagsman.

1853, Bat Masterson, amerikansk sheriff.

1864, Henri de Toulouse-Lautrec, fransk konstnär.

1867, Frank L Smith, amerikansk republikansk politiker.

1868, Scott Joplin, amerikansk tonsättare och pianist.

1872, Georgij Tjitjerin, sovjetisk politiker, utrikeskommissarie.

1877, Alben W Barkley, amerikansk politiker, vicepresident (1949–1953)

1885, Christian Wirth, tysk SS-officer.

1887, Erich von Manstein, tysk generalfältmarskalk.

1888, Fritz Klein, tysk SS-läkare och dömd krigsförbrytare.

1891, Max Amann, tysk SS-officer.

1900, Nils Söderman, svensk kapellmästare, kompositör och musiker (piano)

1905, Gustav Wally, svensk dansör, skådespelare, revyaktör, regissör och teaterchef.

1911, Erik Bergman, finländsk tonsättare och kördirigent.

1912, Garson Kanin, amerikansk regissör och manusförfattare.

1913, Geraldine Fitzgerald, amerikansk skådespelare.

1923, Ingemar Pallin, svensk sångare, skådespelare och radioman.

1925, Simon van der Meer, nederländsk fysiker, mottagare av Nobelpriset i fysik (1984)

1926, Tsung-Dao Lee, kinesisk-amerikansk fysiker, mottagare av Nobelpriset i fysik (1957)

1927, Toralv Maurstad, norsk skådespelare.

1929, Sigvard Marjasin, svensk politiker och landshövding i Örebro län (socialdemokraterna)

1934, Sven-Bertil Taube, svensk sångare och skådespelare. Alfred Schnittke, rysk postmodern kompositör.

1939, Marit Paulsen, svensk författare, samhällsdebattör och politiker (folkpartist)

1941, Pete Best, brittisk musiker, medlem i The Beatles innan gruppen fick skivkontrakt. Donald ”Duck” Dunn amerikansk musiker, basist i Blues Brothers.

1942, Billy Connolly, brittisk komiker, musiker och skådespelare.

1944, Mats Strandberg, svensk sportkommentator.

1946, Ted Bundy, amerikansk seriemördare.

1947, Eva Lundgren, svensk professor i sociologi.

1950, Marco Biagi, italiensk professor.

1951, Chet Edwards, amerikansk demokratisk politiker.

1952, Maria Tolppanen, finländsk politiker.

1955, Lena Adelsohn Liljeroth, svensk journalist och moderat politiker, statsråd.

1967, Shahid Malik, brittisk parlamentsledamot för Labour. Jesper Duus, dansk hockeyspelare.

1970, Shanti Roney, svensk skådespelare.

1971, Dilba, svensk sångare.

1977, Colin Hanks, amerikansk skådespelare.

1978, Katherine Heigl, amerikansk skådespelare och fotomodell. Vanessa Incontrada, italiensk-spansk fotomodell, skådespelare och tv-programledare.

1980, Jerry Forsberg, svensk dokusåpadeltagare.

1983, Tove Edfeldt, svensk skådespelare.

1984, Lisa Nordén, svensk triatlonist, mottagare av Svenska Dagbladets guldmedalj 2012.

1993, Fridolina Rolfö, fotbollsspelare, OS-silver 2016 och 2020, VM-brons 2019.

Avlidna

1573, John Knox, skotsk reformator, grundare av den skotska statskyrkan.

1715, Hedvig Eleonora av Holstein-Gottorp, drottning av Sverige 1654–1660, gift med Karl X Gustav.

1741, Ulrika Eleonora, regerande drottning av Sverige 1718–1720 och drottning av Sverige sedan 1720, gift med Fredrik I.

1837, Joseph Kent, amerikansk politiker, senator (Maryland) 1833–1837.

1848, William Lamb, 2e viscount Melbourne, brittisk politiker, premiärminister 1834, 1835–1841.

1852, Walter Forward, amerikansk politiker, USAs finansminister 1841–1843.

1857, Sir Henry Havelock, brittisk general.

1882, Fredrik Otto Silfverstolpe, svensk officer, ämbetsman, politiker och landshövding i Västmanlands län.

1891, Robert Bulwer-Lytton, 1e earl av Lytton, brittisk diplomat och skald.

1903, Johann Baptist von Anzer, tysk katolsk missionsledare.

1904, Christopher Dresser, brittisk designer.

1908, Fredrik Pettersson, svensk hemmansägare och riksdagspolitiker.

1911, John F Dryden, amerikansk affärsman och republikansk politiker, senator (New Jersey) 1902–1907.

1924, Charles S Fairchild, amerikansk politiker, US:s finansminister 1887–1889.

1929, Georges Clemenceau, fransk premiärminister 1906–1909, 1917–1920, även kallad ”Tigern”. Francis E Warren, amerikansk republikansk politiker, senator (Wyoming) 1890–1893 och 1895–1929.

1946, László Moholy-Nagy, ungersk skulptör, målare, formgivare och fotograf.

1953, Tom Walter, svensk skådespelare.

1957, Diego Rivera, mexikansk konstnär, målare.

1958, Robert Cecil, 1e viscount Cecil av Chelwood, 94, brittisk advokat, parlamentsledamot och minister, mottagare av Nobels fredspris 1937.

1963, Lee Harvey Oswald, John F. Kennedys förmodade mördare (mördad)

1969, Erik Bergman, svensk skådespelare.

1973, Carl Reinholdz, svensk skådespelare och sångare.

1980, George Raft, amerikansk skådespelare.

1985, George Raynor, engelsk fotbollsspelare och fotbollstränare. Big Joe Turner, amerikansk blues- och R&B-sångare.

1991, Eric Carr, trummis i rockbandet Kiss. Freddie Mercury, sångare i rockgruppen Queen.

1999, Hilary Minster, brittisk skådespelare.

2000, Carla Capponi, italiensk kommunistisk motståndskvinna under andra världskriget och läkare.

2001, Melanie Thornton, amerikansk sångare i gruppen La Bouche.

2002, John Rawls, amerikansk filosof.

2004, Arthur Hailey, brittisk författare.

2005, Pat Morita, amerikansk skådespelare.

2006, Juice Leskinen, 56, finländsk kultförklarad rockmusiker.

2007, Casey Calvert, 26, amerikansk gitarrist och sångare i Hawthorne Heights.

2009, Samak Sundaravej, 74, thailändsk före detta premiärminister.

2013, Jean King, 87, amerikansk demokratisk politiker.

2014, Viktor Tichonov, 84, rysk (tidigare sovjetisk) ishockeytränare. Emy Storm, 89, svensk skådespelare (hjärnblödning), Alla Sizova, 75, rysk balettdansare.

2017, Mats Björne, 95, svensk skådespelare. Marianne Anderberg, 93, svensk skådespelare.

2022, Börje Salming, 71, svensk ishockeyspelare.



lördag 23 november 2024

Industripampen som blev PG med svenska folket

Han var Mr Volvo, PG med folket och kung på verkstadsgolvet. Det skulle ta honom 23 år att återbesöka verkstadsgolvet sedan han kraschade som ledare, vilket varit ett öppet sår i Volvos historia sedan dess.

Jag är ingen personlighetstyp. Jag är jag, sade Pehr G Gyllenhammar i en Sveriges Television dokumentär 2017, där han även erkände att han gillade risktagande.

Alltid i gång, blev han pappa på nytt vid 80. En liten flicka som han fick nio år tillsammans med.

Under torsdagen kom nyheten om hans bortgång. Men hur började det som skulle komma att bli hans signum och livsverk?

Det var svärfadern och tidigare vd för Volvo, som öppnade grindarna för PGs blivande maktposition på Volvo.

Det såg inte riktigt snyggt ut, han gled ju in på en räkmacka. En mycket god sådan.

Gyllenhammar var juristen med risiga betyg som skulle ta över rodret för en av de mest teknikintensiva branscherna. Han hade därmed inga ingenjörskunskaper, men en sak avgjorde hans framtid. Han var orädd.

Jag är inte ängslig. Jag är inte rädd, så jag är inte lagd på det sättet att jag funderar på om de tvivlar på mig eller inte, sade han.

Gyllenhammar vände upp och ned på industrin och ville pröva sina egna idéer. Han tog bort det löpande bandet, skapade arbetsgrupper som fick egna fikarum.

När den nya fabriken stod färdig kom självaste Ford på besök. Sedan ville hela fordonsindustrin ta efter. Gyllenhammar ville inte bara göra en bra bil, han ville tillverka den på ett nytt sätt.

Med det sagt har det också funnits mörka tider på Volvo.

Gyllenhammar har i efterhand berättat om den branta nedförsbacke som bolaget upplevde efter hans tid. I början av 2000-talet hade 35% fallit bort.

Efter vd-posten på Volvo 1971 till 1988, blev PG styrelseproffs mellan 1983–1993.

Han satt med i styrelserna för SEB, Stenbecksfärens maktbolag Kinnevik, nyhetsbyrån Reuters, investmentbanken Rotschild Europe och det brittiska försäkringsbolaget Commercial Union.

Som stark profil inom svenskt näringsliv hade han därför många kontakter inom handel, industri och politik.

Han kom att betyda väldigt mycket som en samtalspartner för mig. Jag kommer att sakna de samtalen väldigt mycket, berättar Ingvar Carlsson, för Sveriges Television.

Företagsledaren Jan ”Sas-Janne” Carlzon kommenterar också Gyllenhammars bortgång:

Han verkade på marken och jag i luften. Vi var olika som människor men han var en bra representant och en bra profil för sitt företag.

Även familjen Wallenberg sände sina kondoleanser till den före detta industripampen efter beskedet om hans bortgång.

PG Gyllenhammar blev 89 år gammal.