Myter och fakta om p-piller

P-piller har funnits i 60 år och har revolutionerat kvinnors sexualitet och hälsa. Samtidigt finns många seglivade myter om pillren. Ger p-piller t ex viktuppgång och minskad sexlust? 

Hur är det med risk för blodproppar? 

Det första p-pillret lanserades i USA 1960 och var ett kombinerat p-piller med hormonen östrogen och gestagen. Samma sorts piller (fast med lägre dos hormoner) är fortfarande det mest populära preventivmedlet bland unga svenska kvinnor idag, trots att pillret fått sällskap av spiral, p-plåster, p-ring, p-spruta och p-stav.

Kombinerade p-piller, alltså piller med både östrogen och gestagen, fungerar genom att hämma ägglossningen. Det finns också p-piller som bara innehåller gestagen, t ex minipiller som Du behöver Du ta vid ungefär samma tidpunkt varje dag för att de ska ge säkert skydd.  Gestagenpiller fungerar främst genom att de påverkar livmoderhalsens sekret och livmoderhalsens slemhinna, men kan ibland också hämma ägglossningen.

Det har forskats mycket om hur p-piller påverkar kroppen.  

Kombinerade p-piller har många positiva hälsoeffekter, som t ex:

Minskad risk för blodbrist eftersom menstruationerna inte blir lika kraftiga

Minskad menssmärta

Minskad risk för tarmcancer, äggstockscancer och livmodercancer

Vanliga biverkningar under de första månaderna är illamående, svullenhet och ömma bröst. Men hur är det egentligen med viktuppgång, sexlust och blodpropp.

Många tror att det finns ett samband mellan kombinerade p-piller och viktuppgång. I en översiktsartikel från 2014 som sammanfattade 49 kliniska prövningar kunde forskarna dock inte hitta någon koppling mellan kombinerade p-piller och viktuppgång.

I en studie som genomfördes vid Karolinska Institutet 2016 fick totalt 340 kvinnor antingen kombinerade p-piller eller placebo, alltså en verkningslös substans. Studien visade att den sexuella lusten, upphetsningen och tillfredsställelsen minskade för kvinnorna som fick kombinerade p-piller. Förändringarna var dock relativt små.

Alla kombinerade p-piller ökar risken för blodpropp något, men risken är väldigt liten. Andra faktorer som ökar risken för blodpropp är rökning, ålder över 35 och BMI över 30. P-piller som bara innehåller gestagen har ingen ökad risk för blodpropp.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning