Klart för F-16-plan till Ukraina

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Nederländernas premiärminister Mark Rutte i Eindhoven.

Den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyj får löfte om leverans av stridsplan av typen F-16 från Danmark och Nederländerna.

På sociala medier skriver Zelenskyj att det rör sig om många flygplan. "42 plan. Och det är bara början".

Löftet om leverans från de två länderna bekräftades av den nederländske premiärministern Mark Rutte i samband med Zelenskyjs besök i en militärbas Eindhoven.

I Danmark skriver försvarsminister Jakob Ellemann-Jensen i ett uttalande att "Danmarks stöd till Ukraina är orubbligt, och med donationen av F-16-flyg går Danmark nu i främsta ledet (av donatorer)".

På plats i Eindhoven kallar Zelenskyj beslutet historiskt.

Det här är absolut historiskt, kraftfullt och inspirerande. Det är ännu ett steg mot att styrka Ukrainas luftförsvar, säger han.

Leveransen är möjlig sedan den i fredags godkändes av USA, där planen också tillverkas.

Den nederländske ledaren sade att planen inte levereras förrän vissa krav uppfyllts, utan att precisera vilka kraven är.

Mötena i Nederländerna följde efter Zelenskyjs besök i Sverige, där han fick löfte om utökat samarbete om stridsfordonet CV90, men samtidigt vädrade förhoppning om att få tillgång till Jas Gripen.

Nederländerna leder tillsammans med Danmark en koalition av elva länder som ska träna ukrainska piloter i att använda F-16-planen.

Kiev har länge efterfrågat F-16-planen för att spetsa till sin kapacitet mot den ryska invasionen. Ukraina inledde nyligen en motoffensiv, men utan flygvapen.

Jakob Ellemann-Jensen sade på fredagen att utbildningen av de ukrainska piloterna kan börja den här månaden. De ukrainska piloterna väntas behöva mellan sex och åtta månaders träning.

Ukraina har tidigare förlitat sig på äldre flygplan, såsom det rysktillverkade Mig-29. F-16-planen har enligt experter nyare teknik och är mer mångsidiga.

F-16

Stridsflygplanet F-16, med smeknamnet "fighting falcon", tillverkas av företaget Lockheed Martin. Det är ett flygplan som likt svenska Gripen kan användas i många olika roller.

När flygplanet designades var ambitionen att hålla det enkelt för att pressa priset, vikten och hålla nere underhållskostnaderna.

Flygplanet kan nå ett mål 860 kilometer bort från startplatsen och därefter återvända till utgångspunkten.

Det flög för första gången 1976 och det första operativa exemplaret levererades till USAs flygvapen 1979.

Flygplanet byggdes i en överenskommelse mellan USA, Belgien, Danmark, Nederländerna och Norge. Länderna byggde tillsammans de 348 första flygplanen. Det finns i dag 3 000 F-16-plan i 25 länder.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning