IBS eller IBD. Fler kan få hjälp

Dietisten och IBS-experten Sofia Antonsson är övertygad om att många fler med både IBS och IBD kan få såväl snabbare diagnos som bättre hjälp. Viktiga delar i att nå dessa mål är att frågan om hur magen fungerar ställs oftare vid alla vårdbesök, och kostbehandlingen FODMAP.

Kosten är ett oerhört viktigt verktyg för att snabbt kunna minska symtomen och öka livskvaliteten, konstaterar hon.

Sofia berättar att det har hänt en hel inom mag/tarmområdet forskningsmässigt under de senaste åren. Mycket av detta är relaterat till IBS, ett tillstånd som drabbar 15–20% av befolkningen. Man vet dock att det även finns ett stort mörkertal vilket gör det svårt att bedöma om IBS ökar eller minskar.

Min känsla är att det ökar. Det kan delvis bero på att det faktiskt är så, men också att fler och fler blir uppmärksamma på sina problem och har förstått att man kan få hjälp. Dessutom har kunskapen om vad maten gör med vår kropp ökat.

Just nu är exempelvis ultraprocessad mat på tapeten. Forskare tittar på den här typen av mat kopplat till tarmbakterier och inflammation i tarmen. Tillsatser i dessa livsmedel, som stabilisering- emulgerings- och sötningsmedel, är ett område som man inte tittat särskilt mycket på tidigare, konstaterar Sofia.

Det här har resulterat i nya rön, såväl inom funktionella magbesvär som IBS som inflammatoriska dito där ulcerös kolit och Crohns sjukdom ingår. Studierna är dock fortfarande färska och förhållandevis små.

När det gäller kopplingen till tarmfloran handlar det därför ännu så länge snarare om nya rön än nya råd. Man har precis börjat titta på det här men vi förstår att det påverkar vår maghälsa.

Matlagning från grunden med rena råvaror och det antiinflammatoriska tänket är därför någonting som vi egentligen kan rekommendera till alla.

Det behöver absolut inte vara asketiskt åt något håll men helt klart är att vi behöver äta mer kvalitativa råvaror, förklarar Sofia. Som IBS-expert och dietist hos Belly Balance och Medicheck möter Sofia även en hel del personer med IBD. Hon berättar att kostbehandlingen FODMAP, som hon etablerade i Sverige, är grunden i behandlingen oavsett vilket av tillstånden det rör sig om.

Ja, FODMAP är basen oavsett. Även om symtomen skiljer sig åt så sammanfaller de också i stora delar. Man kan säga att vid IBD är det behandling med FODMAP och lite till som gäller. Man är extra noga med livsmedelsval och man tittar också över andra komponenter som t ex fett i maten. Grundråden är annars i stort sett samma men vi kan inte heller behandla grundorsaken till IBD med kostbehandling. Många med IBD blir dock bättre med FODMAP och man forskar också mer och mer kring inflammatoriska mag/tarmsjukdomar i allmänhet.

När det gäller tillsatser har vi lite andra råd i Sverige än exempelvis i USA. Där jobbar dietisterna mycket mer med det här med ren mat utan tillsatser även vid IBD, vilket innebär mer uttalade kostråd. Vi går åt det hållet också. Den här antiinflammatoriska kosten har en uppenbar funktion också när man har en inflammation i tarmen som kräver medicinering.

Vilka symtom kan man då själv vara uppmärksam på om man ännu inte sökt hjälp eller fått någon diagnos? 

Det mest kända är förmodligen uppblåst mage men det finns många fler tecken än så.

Vi delar in dessa tecken i funktionella symtom. De mest typiska som ingår är gaser, uppblåsthet, magsmärta och avföringsrubbningar som förstoppning eller diarré. Dessa symtom är mer kopplade till IBS men de finns även hos dem med IBD. Då är symtomen dock många gånger betydligt värre. Man kan till exempel ha blod i avföringen, feber eller ofrivillig viktminskning. Ett tillstånd som IBS kan man samtidigt ha i olika grad. För många kan det bland annat därför vara svårt att veta om man själv kan göra något för att må bättre eller om det är dags att söka hjälp.

Ja, och dessutom är det olika hur man upplever symtomen.

En del kanske tänker att ”lite gaser” är ett problem man kan leva med.

Detta medan andra upplever det som att de inte kan gå utanför dörren för att de är uppblåsta och tycker att de ser gravida ut.

Därför är det också svårt att generellt säga när man ska söka hjälp, det handlar mycket om hur man själv upplever symtomen. Men när magen styr vardagen och tar för mycket energi, då tycker jag att man ska söka hjälp.

Om man är osäker kan man också göra ett test genom att minska på lök och vitlök samt även bröd och pasta under en period. Vissa mår bättre av dessa åtgärder och tycker då att det är tillräckligt. Samtidigt kan denna test också få många att förstå hur mycket kosten påverkar. Då kanske man väljer att gå till en dietist och få hela behandlingen, förklarar Sofia.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning