torsdag 31 augusti 2023

Bitestikelinflammation

Du behöver få behandling snabbt om Du har bitestikelinflammation. Oftast räcker det att Du får behandling med antibiotika.

Det är ovanligt, men att det gör ont i pungen kan bero på att testikeln har vridit sig. Testikelvridning är vanligare hos yngre personer än hos vuxna.

Det är vanligt att Du har eller fler av följande symtom om Du har bitestikelinflammation:

Ena halvan av pungen svullnar och gör ont

Du känner Dig ordentligt sjuk

Du får feber

Du behöver kissa oftare än vanligt

Du kan känna att det svider när Du kissar

Du kan vara öm mellan penisen och ändtarmsöppningen

Du kan skydda Dig mot bitestikelinflammation genom att använda kondom vid samlag.

Kontakta en vårdcentral om Du får en svullnad eller ömhet i pungen som kommer gradvis, eller om Du har andra symtom på bitestikelinflammation. Många mottagningar kan Du kontakta genom att logga in.

Sök vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning om Du plötsligt får ont i pungen och det inte går över inom några minuter. Det kan i så fall vara symtom på testikelvridning.

Ring telefonnummer 1177 om Du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp med var Du kan söka vård.

Läkaren undersöker om ömheten och svullnaden sitter i testiklarna eller bitestiklarna. Det gör han/hon genom att känna på pungen.

Du får oftast lämna prov som ger svar på om Du har gonorré, klamydia eller urinvägsinfektion. Det är sjukdomar som kan leda till testikelinflammation.

En del prov ger svar direkt, medan andra prover kan behöva skickas till ett laboratorium. Du brukar få svar från läkaren inom en vecka.

Du kan också få lämna ett blodprov för att mäta CRP-värdet. Det provet kallas även snabbsänka. Provet visar om Du har en inflammation. Provsvaret brukar ta några minuter.

Du kan behöva bli undersökt med ultraljud, t ex om läkaren har svårt att avgöra om värken beror på en inflammation i bitestikeln, eller på något annat.

Du får då en remiss till en röntgenläkare.

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning Du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Du ska få vara delaktig i Din vård. För att kunna vara det behöver Du förstå informationen som Du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska t ex få information om behandlingsalternativ och hur länge Du kan behöva vänta på vård. 

Även barn ska få vara delaktiga i sin vård. Ju äldre barnet är desto viktigare är det.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om Du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om Du t ex har en hörselnedsättning. 

Bitestikelinflammation orsakas nästan alltid av bakterier och behandlas med antibiotika. Du kan också få smärtstillande läkemedel.

Oftast får Du ta antibiotika i två till tre veckor. De flesta brukar må bättre efter tre dygn. Men det är viktigt att inte sluta ta antibiotika, även om symtomen försvinner.

Det kan hända att Du blir väldigt sjuk om inflammationen har börjat med en urinvägsinfektion. Då kan Du till en början behöva sjukhusvård under några dagar och få antibiotika direkt i blodet. 

Du får komma på återbesök efter ett par veckor. Då undersöker läkaren att inflammationen har läkt som den ska. Ofta är pungen då mindre svullen och då behöver Du inte komma tillbaka för fler undersökningar.

Ibland kan bitestikeln vara lite svullen och öm en lång tid efter inflammationen. Du kan köpa receptfria läkemedel mot smärta på apoteket. Prata med Din läkare om receptfria läkemedel inte hjälper.

Du kan även pröva att använda suspensoar, det kan hjälpa om pungen värker och tynger.

Bitestikelinflammation som orsakas av urinvägsinflammation eller klamydia beror på att bakterier sprids från urinblåsan via urinröret och sädesledaren till bitestikeln.

Bitestikelinflammation är en inflammation i ena eller båda bitestiklarna. Bitestiklarna sitter ovanpå testiklarna i pungen. Testiklarna producerar spermier, som sedan mognar i bitestiklarna. En inflammation i en bitestikel beror oftast på att bakterier från urinvägarna har spridit sig.

Vanliga orsaker som leder till bitestikelinflammation är:

Urinvägsinfektion 

Klamydia

Ovanliga orsaker som leder till bitestikelinflammation är:

Gonorré

TBC

Svamp

Virus

Ju äldre Du är desto större är sannolikheten att inflammationen beror på urinvägsinfektion. Det beror på att det är vanligt att prostata blir förstorad. Då kan Du få svårt att tömma urinblåsan helt när Du kissar. När urinblåsan inte töms helt, kan det bildas bakterier i urinen som är kvar.

Ju yngre Du är desto vanligare är det att inflammationen beror på könssjukdomen klamydia, som spridits från urinröret till bitestikeln.

Eftersom Du kan ha klamydia utan att ha några symtom, är det alltid bra att testa Dig om Du misstänker eller oroar Dig för att ha blivit fått sjukdomen. I de flesta regioner kan Du beställa ett klamydiatest på nätet.

Bitestikelinflammation leder sällan till några komplikationer om Du får behandling i tid.

Bitestikelinflammation som inte behandlas kan göra så att Du får en testikelinflammation. Det kan i sin tur leda till att Du blir steril om du inte får behandling.


Skärgårdsdoktorn

Skärgårdsdoktorn är en svensk TV-serie som hade premiär år 1997 och skapades av Gunilla Linn Persson och Lars Bill Lundholm med Samuel Fröler, Ebba Hultkvist och Sten Ljunggren med flera.

Manus inspirerades av skärgårdsdoktorn vid Djurö vårdcentral på Värmdö, Per Ullhammar, som körde sin läkarbåt i 30 år.

TV-serien blev enormt framgångsrik och populär när den sändes, och en av Sveriges Televisions största publikframgångar på senare tid. Serien gick i repris i Sveriges Television 2006, 2013 och 2020. Under sommaren 2013, parallellt med TV-sändningarna, påbörjade Sveriges Television att lägga ut serien i sin helhet i sitt Öppet arkiv på Internet.

Den ursprungliga TV-serien sändes åren 1997–2000 i Sveriges Television i totalt tre säsonger, varav den sista delvis var inspelad på vintern, och för regin stod Martin Asphaug och Daniel Lind Lagerlöf.

En film med titeln Skärgårdsdoktorn (med alla rollfigurerna från TV-serien) var tänkt att ha börjat spelas in 2010, men planerna blev aldrig verklighet.

Serien utspelas på den fiktiva ön Saltö i Stockholms skärgård, dit läkaren Johan Steen kommer för att ta över läkarkliniken efter sin svärfar Axel Holtman. Holtman hade räknat med att hans dotter, tillika Johan Steens fru, Eva skulle komma, men hon är kvar i Afrika där hon jobbar för organisationen Läkare utan gränser. Holtman blir mycket upprörd och besviken över detta för det var från början tänkt att Eva skulle ta över kliniken, inte hennes make. Johan Steen flyttar till ön tillsammans med dottern Wilma. På kliniken arbetar också den barska sköterskan Berit, och i närheten bor Berits bror, skärgårdsoriginalet Sören Rapp. I början av serien blir invånarna tveksamma mot Johans behandlingar och Wilma blir mobbad i skolan bara för att hon bott i Afrika en längre tid. Men efter ett hjältedåd som hon och hennes pappa utför i det andra avsnittet blir de båda mer accepterade.

Johan Steen är en kompetent läkare, men lite för yrkesmässig och korthuggen för öbornas smak. När de inte gillar hans diagnoser eller förslag till behandling går de till gamle populäre doktor Holtman. Och Axel Holtman triumferar och vill inte erkänna att hans svärson har bättre medicinska kunskaper. Förhållandet mellan Johan och hans dotter Wilma lider av att han på grund av jobbet ofta måste lämna henne ensam. Givetvis saknar hon också sin mamma. När Wilma blir mobbad i skolan och Johan försöker prata med lärarinnan om detta, förnekar denna totalt problemet. Wilma blir arg på sin far och tycker att han gör allt värre. När Wilma blivit accepterad gör hon allt för att passa in och bryter mot sin pappas regler.

En värld i tusen bitar

Doktor Johan Steen och dottern Wilma flyttar till Saltö efter att ha tillbringat tio år i Afrika. På Saltö väntar Johans svärfar och Wilmas morfar Axel Holtman, som blir besviken då han får reda på att hans dotter Eva, Johans hustru, valt att stanna kvar i Afrika. På grund av delade meningar om hur patienter skall behandlas råkar Johan och Axel snabbt i luven på varandra, medan Wilma på grund av sin långa vistelse i Afrika blir mobbad i skolan.

Gästskådespelare: 

Margareta Stone, Johan Gry, Mimi Liljander, Pia Halvorsen, Inga Landgré, Thomas Roos, Carlo Schmidt och Anders Lundmark.

Den barmhärtige samariten

Wilma blir fortfarande mobbad av sin klass. Kapten Sandberg dyker upp på kliniken och vill ha friskintyg för att fortsätta köra färjan. Fiskarparet Holm söker också hjälp hos Johan Steen. Sedan händer det någonting som leder till att Wilma blir hjälte, vilket får till följd att hennes klasskamrater slutar att mobba henne.

Den ljusaste dagen

Nu närmar sig sommaren och på Saltö är det midsommarafton. Wilma har blivit kompis med Madeleine, kallad Maddo. De är som ler och långhalm. En kvinna kommer till kliniken med blåmärken, vilket får doktor Steen att misstänka hustrumisshandel. En rik man kommer till Saltö ensam med sin lyxiga båt och blir övergiven av sin flickvän. Jojje, en ung AIK-supporter, kommer till Saltö med sitt gäng för att fira midsommar men det blev inte som de hade tänkt sig.

Gästskådespelare i urval: 

Marie Ahl, Tomas Bolme, Oliver Loftéen, Rebecka Englund, Gustav Levin och Anne-Li Norberg.

Nya och gamla själar

En man befinner sig på semester i skärgården tillsammans med sin höggravida fästmö. Helt ovetande om den kraftiga dimma som varnats för i sjörapporten, bestämmer de sig till slut för att återvända till fastlandet eftersom de är rädda att något skall hända med barnet. Doktor Steen besöker en gammal man som har som högsta önskan att få dö i sitt hem. Wilma vill lära sig segla och frågar Sören, känd för att använda sina egna metoder, till råds.

Gästskådespelare i urval: 

Erika Höghede och Reuben Sallmander.

I kräftans tid

Kräftsäsongen är här och folk samlas lite här och var för att äta kräftor. För Maddos mamma Maria blir det några glas för mycket och doktorn tillkallas. Det konstateras emellertid snabbt att det inte enbart rör sig om överkonsumtion av alkohol, utan också ett beroende av lugnande tabletter. När Johan inte vill skriva ut mer tabletter och istället erbjuder Maria professionell psykiatrisk hjälp hamnar han i onåd hos både Berit och Wilma.

Höst i våra hjärtan

Doktor Steens hustru Eva skall komma hem från Afrika. Både doktorn och Wilma är spända och förväntansfulla, men mest uppspelt är nog Evas far Axel, den gamle doktorn som alltid velat att hon ska ta över kliniken. I väntan på Eva får doktor Steen ta hand om några mindre välkomna resenärer.

Stadsfolk och öbor

Familjen Sundin firar helg på Saltö. Dottern Julia är orkeslös och föräldrarna konsulterar, till doktor Steens missnöje, gamle doktor Holtman. Ewe Tannander mister sin livskamrat och funderar över vad livet då är värt.

Sensommargäster

En njurdonation och dess följder engagerar doktor Steen. Doktor Holtman skriver sina memoarer, men har svårt att hitta intresserade lyssnare. Dessutom får han oväntat besök. Oväntat besök får även fiskarparet Jonasson, då deras son med flickvän dyker upp och stör sensommarfriden. Sören finner sin stora kärlek.

Fäder

Sören finner en båt som ligger och driver och misstänker att någon är strandsatt. Wilma blir uppvaktad av två killar som jagar ut henne på farligheter. Benke som går i hennes klass stjäl olovandes sin bror Tomas moped, åker till Wilma och erbjuder henne skjuts. Men något går snett, bägge ramlar av och Benke blir allvarligt skadad.

I nöd och lust

Makarna Ragnarsson flyttar ut till Saltö för att äntligen uppfylla sina drömmar. När plötsligt livets förutsättningar ändras kan det vara svårt att leva med sina förhoppningar. Doktor Holtman lägger näsan i blöt och doktor Steen har svårt att inse vem som är mest vuxen när Wilma skall ha fest.

Den blomstertid nu kommer

Wilma går och läser inför konfirmationen. Du skall icke ljuga är ett av budorden som ger henne, och andra, ett dilemma. Doktor Steens trohet till Eva sätts på prov då förhållandet till Helena Solberg utvecklas. Olle Nyholm funderar över hur han skall kunna ta över sin senila mosters skärgårdshus.

Hemkomsten

Doktor Steens fru, Eva Steen, kommer hem efter en lång vistelse i Afrika. Med sig har hon sin vän Ingrid, som Berit inte tycker om. Efter ett tag blir Ingrid allvarligt sjuk.

Sommarnattens ljus

Eva Steen har återvänt från Afrika och hela familjen lever nu tillsammans på Saltö. Johan och Eva delar arbetet på kliniken och Wilma trivs med att ha båda föräldrarna hos sig. Men Eva tycker att alltför mycket tid går åt till att hjälpa bakfulla sommargäster och börjar återigen längta efter mera direkta åtaganden.

Gästskådespelare i urval: 

Per Ragnar.

Havsörnsvals

Johan Steen misstänker en magsjukeepidemi på ön. Wilma förälskar sig i Linus som plötsligt drar sig undan utan förklaring. Kommunen planerar ett nytt, stort friskvårdscenter på Saltö. Det är bara några praktiska detaljer som måste lösas först.

Gubbar och sjöjungfrur

Johan Steen får en kvartstjänst på servicehuset Lärkan och blir varse den brist på tid och känslomässigt engagemang som råder i omvårdnaden av de gamla. Wilma ger sig olovandes ut på båtfärd med Maddo, Linus och Henrik, men det blir inte riktigt som de hade tänkt sig.

Gästskådespelare i urval: 

Bengt Järnblad, Stina Ekblad, Tove Norén, Eva Stellberg, Tord Peterson, Per Oscarsson och Gunilla Röör.

Se till mig som liten är

Makarna Blom återvänder från Kina med sin lilla adoptivdotter, men barnet verkar inte friskt. Wilma känner sig bortglömd av Maddo, som väljer Filip Kugelmann före henne. Johan tycks inte heller ha tid för henne. Tristessen avbryts när fotografen Krille, en vän till familjen, dyker upp. Men vilka är egentligen hans avsikter? Berit är inte heller så glad, när ingen verkar komma ihåg hennes födelsedag.

Gästskådespelare i urval: 

Jan Mybrand, Jessica Zandén, Agneta Ekmanner, Roland Hedlund, Tove Nordin, Peter Eggers och Johan H:son Kjellgren.

Nomaderna

Några flyktingar kommer till Sverige ifrån Kosovo. När flyktingarna kommer i land på Saltö dör morfadern i sällskapet och det är viktigt att han begravs enligt muslimsk tradition. Det är olagligt att genomföra en begravning utan myndigheternas vetskap och tillstånd, men doktor Steen lovar flyktingarna att inte kontakta myndigheterna. En stadsfamilj bestämmer sig för att klara sig under primitiva förhållanden på en ö, men de har inte tillräckliga kunskaper och både Sören och doktor Steens hjälp behövs. Doktor Holtman åker till en läkarkollega i stan hellre än att be doktor Steen om hjälp. Han får besked om dåliga levervärden och tvingas avstå från alkohol. Doktor Steen upptäcker sent omsider att provsvaren har förväxlats.

Gästskådespelare i urval: 

Anders Ekborg, Lina Pleijel, Hanna Alström, Göran Forsmark, David Hanna, Raymond Nederström och David Wiik.

Vinterlekar

Wilma blir bjuden på nyårsfest och lovar kamraterna att ta med läkarsprit. Flickan Robin dricker för mycket och Wilma hittar henne medvetslös på isen. Wilma ringer sin far, som kör dit i ovädret, trots att han själv har drabbats av dubbelsidig lunginflammation och kraftigt njurstensanfall. Berit uppvaktas av en gammal bekant, men Sören anar oråd inför hans avsikter. I slutet bestämmer sig doktor Steen och Wilma för att åka och hälsa på Eva i Afrika, trots att doktor Steen har blivit sjukskriven i tre veckor efter sitt allvarliga njurstensanfall. Under denna period sköter doktor Holtman kliniken istället.

Gästskådespelare i urval: 

Rebecka Liljeberg och Tomas Pontén.

Serien är inspelad på Dalarö, Ornö och Huvudskär i Haninge kommun, Landsort i Nynäshamns kommun, Sandhamn i Värmdö kommun, samt på Resarö i Vaxholms kommun. I serien filmas Ornö som fastlandet och Dalarö som ön Saltö. Ångfartyget Västan förekom i serien 1997–1999, under 1999 med namnet Saltö. "Skärgårdskliniken" är ett privat sommarhus i samhället Björnhuvud i Roslags-Kulla socken, fem mil nordost om Stockholm. Avsnitt 18 ur serien är däremot delvis inspelat i Hudiksvall, på grund av för lite snö i Stockholm.


Beck, The Money Man

Beck, The Money Man är en svensk TV-film från 1998. Detta är den sjunde filmen i den första omgången med Peter Haber och Mikael Persbrandt i huvudrollerna.

En homosexuell polis dubbelliv är betalt och ombesörjt av Becks ärkefiende, Gavling, en höjdare i Stockholms undre värld. I gengäld har den homosexuelle polisen i åratal försett honom med hemlig information från rikspolisens arkiv. När polisassistenten försöker göra sig fri från Gavlings grepp, hittar man honom plötsligt död i en park. Hans död blir startskottet för den sista duellen mellan Beck och Gavling. En duell där ingenting är heligt och det bara finns en vinnare.

Just idag önskar jag min fiende det bästa

Om det är något som kan få oss på riktigt dåligt humör så är det att vara arg på en annan människa. Ett bra sätt för att börja förlåta någon som man är ovän med är att be att det ska gå bra för den personen. 

Vilket gammalt gräl har jag svårt att glömma?



onsdag 30 augusti 2023

 


Emma åklagare

Emma åklagare är en svensk dramaserie från 1997 med Marika Lagercrantz i huvudrollen som åklagare Emma Derkert. Serien visades första gången på svenska TV 4. Regissörer var Daniel Alfredson, Pontus Klänge och Jon Lindström.

Människosmugglarna (1997-02-09)

Att korsa linjen (1997-02-16)

Mord eller självmord (1997-02-23)

Lockfågeln (1997-03-02)

Yrke: Prostituerad (1997-03-09)

Vem är skyldig? (1997-03-16)

Pappas flicka (1997-03-23)

Den svaga länken (1997-03-30)

Pappas pojke (1997-04-06)

Ett sorts Hades

Ett sorts Hades är en svensk TV-teater i två delar från 1996 i regi av Lars Norén och Torbjörn Ehrnvall. Pjäsen är skriven av Norén och i rollerna ses bland andra Krister Henriksson, Melinda Kinnaman och Anna Pettersson.

Pjäsen skildrar många olika människor från olika samhällsskick och länder, men som alla har gemensamt att de är intagna på psykiatrisk klinik.

Ont i pungen

Det är viktigt att söka vård direkt om Du eller Ditt barn får ont i pungen. Ibland behövs akut operation för att ta reda på orsaken. Det är större möjlighet att bli helt återställd om Du får behandling snabbt.

Det finns flera olika anledningar till att Du kan få ont i pungen. 

Några orsaker:

Testikeln eller bihanget på testikeln har vridit sig

Bitestikelinflammation eller testikelinflammation

Inklämt ljumskbråck

En orsak till att det gör ont i pungen är att testiklarna har vridit sig. Det är ovanligt men gör oftast mycket ont. Testikelvridning är vanligast i puberteten, men både yngre barn och vuxna kan få det. Bland yngre barn är det vanligast att det upptäcks vid födseln eller veckorna efter.

Vid testikelvridning kan du ha ett eller flera av följande symtom:

Du får plötsligt ont i pungen

Pungen blir röd

Testikeln är öm och svullen när Du känner på den

Du mår illa

Ibland gör det ont till och från. Det kan också kännas som ett obehag i pungen

På testikeln sitter ibland ett litet bihang som kan vrida sig och leda till att det gör ont i pungen, men det är inte farligt. Detta är vanligast innan man kommit in i puberteten. Det brukar gå över på några dagar.

Bitestiklarna sitter i pungen ovanpå testiklarna. Bitestikelinflammation är en inflammation i ena eller båda bitestiklarna.

Ordet inflammation används när det finns olika tecken på att kroppens försvar har reagerat på en skada eller ett angrepp. Det kan t ex vara en infektion eller att Du fått ett slag mot pungen.

Det är vanligt att Du har ett eller fler av följande symtom om Du har bitestikelinflammation:

Ena halvan av pungen är svullen och gör ont

Du känner Dig ordentligt sjuk

Du har feber

Du behöver kissa oftare än vanligt

Du känner att det svider när Du kissar

Du är öm mellan penisen och ändtarmsöppningen

En inflammation i testiklarna kan bero på att en infektion i bitestiklarna har spridit sig.

Det är vanligt att ha ett eller flera av följande symtom om Du har testikelinflammation:

Pungen är svullen och gör ont

Du känner Dig ordentligt sjuk

Du har feber

Ibland kan inflammationen bero på en urinvägsinfektion. Då kan Du även ha besvär när Du kissar

Ett ljumskbråck är när ett ställe i bukväggen är försvagat så att bukhinnan och en del av tarmen pressas ut. Det syns som en utbuktning.

Ofta går det att trycka tillbaka allt men ibland går det inte. Då kallas det för ett inklämt ljumskbråck. Vid ett inklämt ljumskbråck kan till exempel blodcirkulationen skadas. Det är ett allvarligt tillstånd.

Ett inklämt ljumskbråck märks oftast tydligt. Det är då vanligt att få flera av följande symtom:

Du har mycket ont i magen, ljumsken eller pungen

Du har en utbuktning eller svullnad i ljumsken som gör ont och som inte går att trycka tillbaka

Ljumsken eller pungen blir röd

Ett inklämt ljumskbråck kan ge tarmvred. Det gör då mycket ont i magen. Tarmvred kan vara det första symtomet på inklämt ljumskbråck, eftersom bråcket inte alltid har märkts tidigare. Ett inklämt ljumskbråck kan också skada testikeln.

Barn som har inklämt ljumskbråck kan dessutom bli trötta, ointresserade av omgivningen och inte ge samma kontakt som vanligt. De äter ofta dåligt och kan också kräkas.

Sök genast vård på en akutmottagning om Du eller Ditt barn har ont i pungen, eftersom det kan bero på testikelvridning.

Ring telefonnummer 1177 om Du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan Du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var Du kan söka vård.

För att Du ska kunna vara delaktig i Din vård och behandling är det viktigt att Du förstår informationen Du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om Du inte förstår. Du ska t ex få information om behandlingsalternativ och hur länge Du kan behöva vänta på vård och behandling.

Även barn ska vara delaktiga i sin vård. Ju äldre barnet är desto viktigare är det.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om Du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om Du har en hörselnedsättning. 

Om Du behöver hjälpmedel ska Du få information om vad som finns och hur Du får det.


Torntuppen (TV-serie)

Torntuppen är en dramaserie från 1996, producerad av Sveriges Television Malmö. Serien regisserades av Jan Hemmel och huvudrollerna spelas av Ingvar Hirdwall och Anita Ekström. Serien bygger på Jan Fridegårds romaner Torntuppen från 1941 och Porten kallas trång från 1952.

Just idag har jag oande krafter

Idag vågar vi visa lite mer av vilka vi egentligen är, och lita på att det som känns svårt i våra liv kommer att bli bra. Vi försöker tro på uttrycket, "Svårigheter  kommer bara till Guds allra modigaste barn".

Vad behöver jag övervinna idag?



tisdag 29 augusti 2023

Zonen (TV-serie)

Zonen är en svensk TV-serie i sex avsnitt från 1996. Serien regisserades av Martin Asphaug och manus skrevs av Thomas Borgström och Lars Bill Lundholm. Den visades i Sveriges Television.

Svenska försvarsmakten genomför tester med syntetiskt ozon för att bättra på det tunna ozonskiktet i nordligaste Sverige. Ett svenskt militärt transportflygplan byter beteckning och flyger in på svenskt luftrum samtidigt som chefspersonal från försvarsmakten hindrar ett ingripande från ett kontrollrum på marken. Ozonet sprids ut och man låter ett forskarlag genomföra ballongprover inom zonen, varvid något gick fel, det syntetiska ozonet förstörde det befintliga ozonskiktet.

Fadern i en rysk familj boende i zonen är ripjägare och utsätts för solens ultravioletta strålning, varvid han söker hjälp hos doktor Lagerlöf. Men han avlider när doktor Lagerlöf tar honom till Kiruna sjukhus, där militären beslagtar kroppen för kremering. Militären låter evakuera en zon i de karga Lapplandsfjällen. Läkaren Jacob Lagerlöf fattar misstankar och snubblar över en hemlighet, så pass välbevarad att han nu får både militär och regering efter sig. Med sig vid sin sida har han Pekka Kregert, journalist vid Norrlands Allehanda, en tidning där Pekka låter publicera hemligstämplat material, med konsekvensen av att han beläggs med yttrandeförbud från militärens sida.

Doktor Lagerlöf har sin bror Peter boende i Stockholm och arbetande vid försvarsdepartementet. Efter påtryckningar från sin bror Jacob, låter sig Peter övertalas att stjäla försvarshemligheter från Henrik Levin, vilken är försvarssekreterare vid försvarsdepartementet. Dokumenten ska sedan användas vid en TV-sänd debatt inför kommande riksdagsval.

En katt och råttalek tar fart med lögner, påtryckningar, hemligheter, anlagda bränder och mord.

Kronisk prostatit

Prostatit betyder inflammation i prostatakörteln. Du har ofta ont i nedre delen av ryggen, magen och underlivet. Det kan också göra ont när Du kissar. Kronisk prostatit innebär att Du har besvär under en längre tid. Besvären försvinner efter ett tag, för att senare komma tillbaka. Oftast läker inflammationen av sig själv.

Kronisk prostatit kallas också för kronisk bäckenbottensmärta. Det beror på att musklerna i bäckenbotten kan bli påverkade.

Det finns också akut prostatit. Då kommer besvären plötsligt. Kronisk prostatit är vanligare än akut prostatit.

Barn före puberteten får inte prostatit.

Det är vanligt att känna något eller några av de här besvären om Du har kronisk prostatit:

Det gör ont i ryggslutet, nedre delen av magen eller underlivet. Det kan också göra ont ner mot ljumskarna, ut i pungen och penisen

Ibland gör det ont att sitta, t ex på en cykelsadel

Det svider eller gör ont när Du kissar

Du behöver kissa oftare

Du kan ibland ha ont i samband med utlösning

Besvären vid kronisk prostatit brukar kännas mer och mer under några dagar eller veckor. Vid akut prostatit kommer besvären istället plötsligt

Kontakta en vårdcentral om Du tror att Du har kronisk prostatit. Många mottagningar kan Du kontakta genom att logga in.

Ring telefonnummer 1177 om Du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då får Du hjälp att bedöma Dina symtom och råd om vad Du kan göra själv.

Läkaren gör först en kroppsundersökning. Då känner han/hon på magen, penisen och pungen för att bedöma om Du har ont och om det finns några förändringar. Det är för att se om det kan finnas andra orsaker till besvären.

Läkaren undersöker prostatan. Då tar han/hon på sig en plasthandske och för in ett finger i ändtarmsöppningen. Undersökningen kan kännas obehaglig och göra lite ont. Det gäller speciellt om prostatakörteln är inflammerad och förstorad. Du kan känna obehag cirka fem till tio minuter efter undersökningen.

Du får lämna ett urinprov för att se om det finns bakterier eller spår av röda eller vita blodkroppar i urinen. Du får lämna särskilda prov för gonorré och klamydia om Du eller läkaren misstänker att Du har en könssjukdom.

Du kan få lämna ett blodprov för att se om ämnet PSA är förhöjt. Det är för att utesluta cancer i prostatan. Kronisk prostatit kan ge ett lite förhöjt PSA-värde, därför kan man få lämna nya prover om värdet var förhöjt vid den första kontrollen.

Ibland får Du en remiss till en urolog som är en specialist på njurar, urinvägar och mannens könsorgan. Urologen kan göra fler undersökningar. Det gäller särskilt om Du har svårt att tömma urinblåsan eller behöver kissa ofta.

Kronisk prostatit går oftast över av sig själv utan behandling. Det brukar ta mellan två och sex veckor. Du kan lindra besvären genom att ta smärtstillande och inflammationshämmande läkemedel.

Ibland kan det hjälpa med behandling med antibiotika om Du samtidigt har urinvägsinfektion och prostatiten kan vara orsakad av bakterier.

Du kan få läkemedel på recept av Din läkare om Du har svårt att kissa.

Kronisk prostatit är inte en allvarlig sjukdom, men Du kan uppleva det som mycket besvärligt. Det kan påverka hur Du mår i vardagen och det kan också påverka Ditt sexliv.

Det finns hjälp att få. Bland annat kan olika former av psykoterapi vara bra, t ex kognitiv beteendeterapi, KBT. Du kan själv kontakta en terapeut som är specialiserad på besvär i underlivet och bäckenbotten.

Du kan öva olika former av avslappning som kan hjälpa.

Du kan ofta lindra besvären på egen hand. 

Här är några tips Du kan pröva:

Håll Dig varm. Kyla kan göra besvären värre. Därför är det bra att ta varma bad och klä Dig varmt. Undvik att sitta på kalla underlag eller gå med våta kläder efter bad

Ha regelbundna utlösningar. Sekret som stoppar upp i prostatakörteln kan vara en orsak till prostatit

Håll igång tarmen så att Du inte får förstoppning som trycker mot prostatan

Lindra besvären genom att ta smärtstillande och inflammationshämmande läkemedel. Rådgör med läkare eller apotekspersonal

Prostatan är en körtel som ligger runt urinröret, precis där det lämnar urinblåsan och går ut i penisen. Prostatan bildar transportvätska för spermierna. Strax under prostatan finns flera lager med muskler och bindväv som bildar en böjlig bottenplatta. Den kallas bäckenbotten och håller upp organen i nedre delen av bäckenet.

Prostatit innebär att prostatan blir inflammerad. Då blir den öm och svullen. Ibland kan även musklerna i bäckenbotten påverkas. Prostatit kallas också för kronisk bäckenbottensmärta.

Kronisk prostatit innebär att Du har besvär under en längre tid. Men Du har inte ont hela tiden. Besvären försvinner efter ett tag, för att senare komma tillbaka. Ibland kan besvären försvinna och komma tillbaka under flera år. Sjukdomen är inte allvarlig men kan vara besvärlig. Så småningom brukar den gå över.

Det är inte helt klarlagt varför en del personer får kronisk prostatit. Det beror sällan på bakterier eller virus. Ibland är prostatan inflammerad. Men det är vanligt att bara ha ont i musklerna i bäckenbotten.

Det kan vara så att det finns olika orsaker hos olika personer för det som i dag kallas för kronisk prostatit.

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning Du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Du ska få vara delaktig i Din vård. För att kunna vara det behöver Du förstå informationen som Du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska t ex få information om behandlingsalternativ och hur länge Du kan behöva vänta på vård. 

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om Du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om Du t ex har en hörselnedsättning.


Kejsarn av Portugallien (film, 1992)

Kejsarn av Portugallien är en samproducerad nordisk miniserie i tre avsnitt från 1992 i regi av Lars Molin.

Torparen Jan och hans hustru Kattrina får en dotter. Jan är överväldigad av faderskärlek och dottern får namnen Klara Fina Gulleborg. Men när Klara blivit vuxen far hon till Stockholm för att hjälpa föräldrarna att behålla sitt torp. Så småningom kommer pengar men Klara själv kommer inte hem igen. Jan blir tokig av saknad och inbillar sig att dottern blivit kejsarinna av Portugallien och han själv kejsare.

Första delen av miniserien premiärvisades 25 december 1992 på Kanal 1. Filmfotograf var Jan-Hugo Norman. Manusförlaga var Selma Lagerlöfs roman Kejsarn av Portugallien från 1914. Förebilden till romanfiguren Jan Andersson i Skrolycka hette Jan Nilsson. Hans dotter Kattrina, som var född 1843 var förebilden till romanens Klara-Fina Gulleborg. Hon kom till Stockholm och senare till Finland och det gick henne i verkliga livet mycket illa. Romanen har tidigare filmats av Victor Sjöström under de år han arbetade i Hollywood. Den filmen premiärvisades 1925 under titeln The Tower of Lies. I Sverige filmades romanen första gången i regi av Gustaf Molander 1944.

Just idag har jag allt jag behöver

Idag försöker vi förstå att bara för att vi verkligen vill ha någonting just nu så är det kanske inte alls det som egentligen är bra eller nyttigt för oss. Gud ger oss inte alltid det vi vill ha men alltid det vi behöver.

Vad vill jag ha som egentligen  inte är bra för mig?


måndag 28 augusti 2023

Godartad prostataförstoring

Prostatan är en körtel runt urinröret, mellan penisen och urinblåsan. Den hjälper spermierna att ta sig fram. När Du blir äldre kan prostatan växa och trycka mot urinröret så att Du får svårare att kissa. Det ökar inte risken för prostatacancer.

Det finns olika behandlingar, om Du behöver. Godartad prostataförstoring är vanligast hos personer över 60 år.

Det är vanligt att ha något av följande besvär om Du har godartad prostataförstoring:

Strålen kan vara svagare när Du kissar och det kan vara svårt att komma igång

Du behöver trycka på för att tömma urinblåsan helt

Det känns som att blåsan inte är helt tömd när Du har kissat klart

Strålen avbryts en eller flera gånger när Du kissar

Du behöver kissa oftare

Det läcker urin samtidigt som Du plötsligt känner Dig kissnödig

Kontakta en vårdcentral om Du har symtom som kan bero på prostataförstoring. Många mottagningar kan Du kontakta genom att logga in.

Kontakta genast en vårdcentral eller jouröppen mottagning om Du har mycket ont i magen och svårt att kissa. Om det är stängt, sök vård på en akutmottagning.

Ring telefonnummer 1177 om Du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då får Du hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var Du kan söka vård.

Du får berätta om Dina besvär. Läkaren ber Dig också att svara på frågor om hur Du mår för övrigt, om Din livsstil, om andra sjukdomar och om Du använder några läkemedel.  

Sedan undersöker läkaren Dig, bland annat genom att titta och känna. Läkaren behöver bland annat känna på prostatakörteln genom att föra in ett finger i ändtarmen. Det går fort, och de flesta tycker inte det gör ont. En del tycker att det är obehagligt.

Läkaren undersöker urinblåsan med ultraljud för att se hur mycket urin som blir kvar efter att Du har kissat.

Du får lämna ett urinprov, för att se om Du har en urinvägsinfektion eller någon annan sjukdom i urinvägarna.

Du får lämna ett blodprov. Det kan visa Ditt PSA-värde och hur njurarna fungerar.

PSA-värdet kan vara förhöjt både vid godartad prostataförstoring, urinvägsinfektion och vid prostatacancer.

Du får själv mäta och skriva upp hur ofta Du kissar, hur mycket Du kissar, och hur lång tid det tar varje gång.

Du får fylla i ett frågeformulär som hjälper läkaren att bedöma Dina besvär.

Du får träffa en urolog om läkaren hittar tecken på någon sjukdom i prostatan. En urolog är en läkare som är specialist på sjukdomar i njurarna, urinvägarna och det manliga könsorganet. 

Hos urologen blir Du undersökt igen, och ibland på samma sätt som tidigare. Här är exempel på andra undersökningar som kan behövas.

Prostatan mäts med hjälp av ultraljud. Urologen jämför resultatet med PSA-värdet. Då går det att säga om Du har en godartad prostataförstoring eller om Du behöver undersökas mer.

Ibland behöver man undersökas med magnetkamera. Då syns det om det finns några förändringar i prostatan som kan vara cancer.       

Urologen kan behöva undersöka urinröret, urinblåsan och prostatakörteln med ett cystoskop. Det är en smal slang som förs in i urinröret. 

Du kan behöva bli undersökt för att se hur urinblåsan fungerar, och om något hindrar urinen från att flöda som den ska. Det kallas urodynamik, cystometri eller tryck-flödesundersökning.

Undersökningen görs med hjälp av en tunn slang som förs in i urinröret och vidare till urinblåsan.

Ibland behöver urologen ta reda på mer om hur njurarna fungerar. Då blir man undersökt med så kallad DT-urografi. Det är en form av datortomografi.

En del upplever att tillvaron begränsas av att ha godartad prostataförstoring. Det kan t ex vara att hela tiden behöva ha nära till en toalett. 

Om Du har besvär som inte minskar kan Du få behandling.

Det är vanligt att besvären minskar av sig själv, även om prostatan inte minskar i storlek. Ibland kan besvären komma tillbaka. Det allra vanligaste är att besvären är oförändrade under en lång tid.

Det finns flera sätt att behandla godartad prostataförstoring, om det behövs. 

Det kan vara olika vilken behandling som passar bäst:

Du kan få behandling med läkemedel

Du kan bli opererad

Du kan få behandling med mikrovågor eller annan värmebehandling

Du kan få behandling med kateter i urinblåsan. Det finns olika katetrar

Det finns olika typer av läkemedel vid godartad prostataförstoring. Det finns också läkemedel som Du kan få om Du har både godartad prostataförstoring och svårt att få eller behålla ståndet.

En operation för att minska prostatan kan hjälpa om Du har svårt att kissa eller att tömma urinblåsan. Du kan bli opererad om det inte räcker att få läkemedel.

En operation påverkar inte risken att få prostatacancer.

Operationen kan göras på två sätt.

En vanlig operation är att hyvla bort lite av prostatan så att den blir mindre. Det kallas TURP, transuretral resektion av prostata. Operationen tar 30 till 60 minuter.

Du ligger på rygg med benen i upphöjda stöd. Oftast har man ryggbedövning.

Läkaren för in ett smalt instrument i urinröret, och vidare till prostatan. På toppen av instrumentet finns ett litet elektriskt redskap. Med hjälp av redskapet skär läkaren bort lite vävnad i taget tills urinkanalen kan återta sin form och fungera bra igen.

Efter operationen har man oftast en kateter i urinröret. Katetern brukar få sitta kvar någon dag. De flesta får stanna på sjukhuset tills katetern kan tas bort.

Du behöver vara sjukskriven i två till fyra veckor.

Det är ovanligt att förmågan att få och behålla ståndet försämras efter en TURP-operation.

Däremot är det vanligt att sädesvätskan i fortsättningen leds in i urinblåsan i stället för att komma ut genom penisen när man får utlösning. Det påverkar inte möjligheten till orgasm, och för de flesta är känslan och upplevelsen ungefär densamma.

Men om Du vill använda Dina spermier i en graviditet, behöver Du hjälp av vården.

Prata med läkaren om vilka möjligheter som finns.

Ungefär var tionde som opereras får tillbaka besvären inom tio år. Då går det att opereras igen.

Man kan också bli opererad genom ett snitt under naveln. Vid operationen tar kirurgen bort de förstorade delarna av prostatan. Det tar ungefär en timme. 

De flesta får ryggbedövning och sövs före operationen.

Efter operationen har man en kateter i urinblåsan. Den behöver sitta kvar i upp till sju till tio dagar.

De flesta behöver stanna på sjukhuset två till tre dagar, men det kan variera.

Innan Du lämnar sjukhuset får Du veta hur operationssåret och urinkatetern ska skötas, och vem Du kan kontakta om Du behöver.

Du får med Dig recept på smärtstillande läkemedel som Du kan ta om Du får ont.

Det är vanligt att behöva vara sjukskriven två till fyra veckor. Du kan behöva vara sjukskriven längre om Du har ett arbete med tunga lyft.

Gör ett stopp med att röka och dricka alkohol före och efter operationen

Undvik att röka och att dricka alkohol en tid före och efter operationen. Det är för att minska risken för komplikationer, och för att Du ska återhämta Dig fortare.

Prostatan kan behandlas med värme. Det gör att prostatan blir mindre, och att det blir lättare att kissa. Besvären kan komma tillbaka men då kan man få behandling igen.

Behandlingen får man genom smala instrument som läkaren för in genom urinröret och vidare till prostatan. Värmen skapas med mikrovågor, laser eller vattenånga.

Behandlingen tar ungefär en halvtimme.

Man får lokalbedövning och ibland ryggbedövning.

Efteråt har Du en kateter i urinröret i upp till tre veckor. Katetern behövs eftersom prostatan kan vara svullen ett tag så att det blir svårare att kissa själv. 

Dessutom kommer resterna av det som behandlats ut genom katetern. 

Det kan svida och göra ont i urinröret under tiden som Du har kateter och några veckor efter att den har tagits bort.

När Du inte kan kissa alls behöver Du tömma ut urinen genom en kateter. Du kan behöva ha katetern i väntan på behandling eller när Du precis har fått behandling.

Det finns olika typer av katetrar. Det är vanligt med en kateter som Du kan sköta själv.

Att ha problem under lång tid med att tömma urinblåsan kan leda till komplikationer.

När urinblåsan aldrig riktigt töms kan bakterier bildas så att Du får upprepade urinvägsinfektioner.

Det kan också uppstå kristaller i urinen som blir kvar i urinblåsan. Kristallerna kan klumpa ihop sig och bilda blåssten. Det kan förvärra besvären med att kissa.

Urinblåsan kan töjas ut så att man får så kallad överrinningsinkontinens. Då kommer urinen i små skvättar när Du kissar. 

Det kan bli så svårt att kissa att det till slut inte går alls. Det kallas urinstämma. Då får man mycket ont i magen och behöver hjälp genast med att tömma urinblåsan.

Trycket i urinblåsan ökar om den är full. Det kan påverka njurarnas funktion på lång sikt och leda till njursvikt.

Blodkärlen på prostatan kan blöda ofta och mycket om prostatan är förstorad. Det märks när man kissar.

Prostatan är en körtel runt urinröret, under urinblåsan.

Prostatan är en körtel runt urinröret, och en del av det manliga könsorganet.

Prostatan kan klämma ihop urinröret om den blir förstorad. Då kan det bli besvärligare att kissa. Det är oklart varför prostatan blir förstorad.

Ungefär varannan man över 60 år har prostataförstoring, och fyra av fem över 80 år. Drygt hälften av de som får godartad prostataförstoring har besvär på något sätt.

Prostataförstoring som inte beror på allvarlig sjukdom kallas godartad prostataförstoring, eller benign prostatahyperplasi, BPH.

Ibland beror besvären på något annat, t ex överaktiv blåsa, urinrörsförträngning, urinvägsinfektion eller någon neurologisk sjukdom, som Parkinsons sjukdom, MS eller stroke.

Ibland kan besvären bero på prostatacancer. Däremot ökar inte risken för prostatacancer om Du har godartad prostataförstoring.

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning Du vill i hela landet. Ibland krävs det en remiss till den öppna specialiserade vården.

Du har rätt att vara delaktig i Din vård när det är möjligt. Vårdpersonalen ska se till att Du förstår vilka behandlingsalternativ som finns och vad de innebär.

Du kan ställa frågor eller be att få informationen nedskriven.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om Du inte talar svenska. Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om Du t ex har en hörselnedsättning.

Du som behöver hjälpmedel ska få information om vad som finns. Du ska också få veta hur Du ska göra för att få ett hjälpmedel.


Tre kärlekar

Tre kärlekar är en svensk dramaserie från 1989 av Lars Molin.

Serien hade premiär i Sveriges Television den 13 mars 1989. Den sändes i två omgångar 1989 och 1991. Omgång ett gick i repris 2007, och omgång två 2008.

Lars Molins ”förord” till serien, "Varje generation har sin ödestid, de få dagar, veckor eller bara timmar då vi fattar avgörande beslut som sedan får betalas eller avnjutas genom ett helt långt liv. Det är den tid då vi förälskar oss, avlar barn, handlar trolöst eller på annat sätt skuldsätter oss känslomässigt för hela livet. Detta ska bli berättelsen om tre generationers känsloreverser, några av dem inte förfallna till betalning. Det är ingen serie, utan en långfilm på sexton timmar, om några människor och deras drömmar, om hur dagens Sverige blir till".

Den 13 september 2008 var det premiär för teateruppsättningen av Tre kärlekar på Folkteatern i Göteborg. Teateruppsättningen har dramatiserats av Niklas Hjulström och Kjell Sundstedt.

Serien utspelar sig i Sverige 1944. Egon Nilsson är lantbrukare med egen gård men inget av hans barn känner för att ta över släktgården. Orvar satsar på politiken i Bondeförbundet, Gösta är fanjunkare i Flygvapnet. Dottern Britta har ett utomäktenskapligt barn, Eskil, och lantbruk är det sista hon vill syssla med. Gösta blir blixtförälskad när han träffar Lilian på dansbanan.

Inspelningsplatser

Replikan som byggdes i samband med inspelningen utställd på Flygvapenmuseum i Linköping.

Egon och Ester Nilssons Gård. Lövsta Gård utanför Bro, norr om Stockholm.

Hedmans Kafé. Frejavägen 46/59, Djursholms-Ösby, Stockholm (huset nu rivet och ersatt med bostadshus).

Flygflottiljen (F11 Nyköping). Stockholm-Tullinge flygplats. Flygplatsen stängdes 2004 och på delar av området finns nu bostadsområdet Norra Riksten.

Caproni Ca.313. Det flygplan som Gösta Nilsson (Samuel Fröler) flyger, Caproni Ca.313, är en replika i full skala som byggdes i samband med inspelningen av TV-serien. Replikan finns nu på Flygvapenmuseum i Linköping.

Just idag är jag buren av en kärleksfull kraft

Det finns en fråga som vi aldrig kommer ifrån. Om Gud finns, hur kan det då ske så mycket ont i den här världen?

Men när en människa drabbas av något svårt är det ändå då som hon brukar känna sig närmast Gud. Då blir hoppet om att Gud finns viktigare än allt annat.

När har jag känt mig räddad från något svårt?


Sammansvärjningen (1986)

Sammansvärjningen är en svensk miniserie i tre delar som visades i Sveriges Television 1986.

Serien handlar om mordet på Gustav III. En grupp adelsherrar besvikna på landets styre träffas och diskuterar hur de ska återfå sina tidigare friheter. Särskilt Ribbing förespråkar att kungen ska mördas och att man ska anlita en person utanför den inre kretsen. Valet faller på en kapten Anckarström som visar sig hysa liknande ovilja mot kungen. Anckarström kommer nära att mörda kungen flera gånger, bland annat på Haga slott, men det är på operan som attentatet till slut äger rum.

Filmen visades i tre delar på TV 2 1986.

19 mars, "Vi behöver ett verktyg".

26 mars, "Jag får min maskerad".

2 april, "Gud bevare mina fiender".

söndag 27 augusti 2023

Död man hittad i vattnet i Stockholm

En oidentifierad död man har hittats i vattnet vid Riddarholmen i centrala Stockholm.

Kvart över åtta så var det en förbipasserande som såg en kropp i vattnet och ringde 112, sade Rebecca Landberg, presstalesperson på polisen, på förmiddagen.

Räddningstjänstens dykare fick bärga kroppen som låg en bit ut i vattnet.

Polisen misstänker inte att mannen har utsatts för brott, berättar de på söndagseftermiddagen. Däremot är inte identifieringen säkerställd eftersom kroppen har legat i vatten en längre tid.

Han hade dock id-handlingar på sig och de verkar stämma överens med en person som har varit försvunnen, säger Rebecca Landberg.

Anhöriga är underrättade även om slutgiltigt besked alltså dröjer.



Monastrell PH Style By Lena Philipsson, 2022

 


Köp här



Kraftigt lyft för elpriset

Elpriset lyfter kraftigt på måndag enligt prissättningen på elbörsen Nord Pool.

Utvecklingen följer på det att Oskarshamn 3, Sveriges största kärnkraftsreaktor, kopplats bort från elnätet.

Genomsnittspriset i elområdena SE3 och SE4 i södra Sverige, där storstadsområdena Stockholm, Göteborg och Malmö ingår, lyfter till 1:18 kronor per kilowattimme. Det kan jämföras med helgens noteringar på 24-42 öre och fredagens snittpris på 86 öre.

Även norr om Dalälven, i elområdena SE1 och SE2, stiger elpriserna tydligt upp till 52 öre per kilowattimme. Det kan jämföras med nivåer kring 20 öre i helgen och 34 öre i fredags.

Prisökningarna var väntade. De kommer sedan kärnkraftsreaktorn Oskarshamn 3 kopplats bort från elnätet efter problem med turbinanläggningen.

Oskarshamn 3 är med en produktionskapacitet på 1 450 megawatt Sveriges största reaktor och världens största så kallade kokarvattenreaktor.

Själva reaktorn är fortfarande i drift och har inte påverkats av problemet, enligt ägarbolaget Uniper.

Reaktorn beräknas enligt preliminära bedömningar kunna kopplas på elnätet igen i veckan.

Bortkopplingen har gjorts i ett läge med relativt dämpad efterfrågan på el. Uppvärmnings- och kylbehov är begränsade, vattenmagasinen ser normala ut och tillgången på gas på kontinenten är god, till betydligt lägre priser än topparna i fjol och tidigare i år.

Detta gör att bedömare ser begränsade konsekvenser, även om avbräcket tillfälligt kan trycka upp elpriset. Åtminstone så länge Oskarshamn inte levererar el samtidigt som den nordiska elmarknaden präglas av att två finländska reaktorer också har kopplats bort, en för planerad revision och en annan efter tekniska problem.

I fredags uppgavs en prognos om ett leveransuppehåll i fyra dygn för Oskarshamn 3.

Arbetet fortskrider. Vi håller oss till den prognos vi har lämnat, säger Désirée Liljevall, presschef på ägarbolaget Uniper till Tidningarnas Telegrambyrå på söndagen.


17-åring stickskadad i Malmö

En 17-årig pojke har blivit stickskadad utomhus i Malmö, uppger polisen på sin hemsida. Han har förts till sjukhus med ambulans, men i nuläget är det oklart hur allvarliga hans skador är.

Vid klockan 18:30 var brottsplatsen fortfarande avspärrad.

Vi är fortfarande på plats och jobbar där, säger Jimmy Modin, presstalesperson vid polisen, till Tidningarnas Telegrambyrå.

Vi jobbar med våra tekniker som genomför teknisk undersökning av brottsplatsen, förklarar han.

En 18-årig man greps på platsen. Ärendet utreds som mordförsök.





 


Flera skadade när buss välte utanför Hedemora

En buss med ett 20-tal passagerare har kört av vägen och vält söder om Hedemora.

En buss med ett 20-tal passagerare har kört av vägen och vält söder om Hedemora, rapporterar Sveriges Television Nyheter Dalarna. En handfull personer har förts till sjukhus men ingen ska enligt polisen vara allvarligt skadad.

Olyckan skedde strax efter klockan 15:00 på söndagseftermiddagen. Polis, räddningstjänst och flera ambulanser larmades till platsen tillsammans med en ambulanshelikopter.

Enligt SOS Alarm har fem ambulanser lastats och lämnat olycksplatsen. Vid klockan 16:30 uppger polisen att ingen person ombord ska vara allvarlig skadad.

En har förts till sjukhus, men flertalet kommer även att åka in till sjukhuset för kontroll. Det verkar vara skärskador, som möjligen kan vara från någon ruta, säger Mats Thörn, vakthavande befäl vid polisen.

Vid klockan 17:30 påverkades fortfarande trafiken på riksväg 70.

Södergående trafik är i gång men den kan eventuellt behövas stängas av senare när man ska ta upp den här bussen, säger Mats Thörn.

Den norrgående är omdirigerad via länsväg 739, tillägger han.

Det är nu oklart när bussen kommer att bärgas.



Så många steg per dag räcker

Det sägs ofta att vi ska ha som måttstock att gå 10 000 steg om dagen. Men nu kommer nya bud om vad som är tillräckligt.

Det är en stor metastudie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften European Journal of Preventive Cardiology som visar att det redan vid runt 4 000 steg om dagen minskar risken för att dö i förtid. Dessutom ser varje ökning i stegmängd utöver det vara på pluskontot när det gäller lägre risk för förtidig död.

Undersökningen bygger på 17 observationsstudier där forskare kartlagt stegmängden hos totalt 226 889 personer, och sedan gjort uppföljningar med deltagarna efter i snitt sju års tid.

De här resultaten är jätteviktiga och mycket tydliga. Den samlade forskningen visar att om vi reser oss upp och tar några extra steg är hälsovinsterna större än vi tidigare trodde. Underskatta inte vardagsrörelserna, varje steg räknas, säger Maj-Lis Hellenius som är professor i kardiovaskulär prevention vid Karolinska institutet till Dagens Nyheter.

Det finns en statistiskt signifikant minskning i dödlighet för varje ökning i stegmängd. 1 000 steg extra om dagen ger i snitt 15% lägre risk att dö i förtid, medan 500 steg extra om dagen ger 7% lägre risk att dö i hjärt- och kärlsjukdomar, skriver Dagens Nyheter.

Både på individnivå och på befolkningsnivå är vinsterna jättestora om vi lyckas få alla att ta ett steg i rätt riktning. Resultatet visar att så lite som 500 steg om dagen gör skillnad, och det är tydligt i alla grupper. Hos män och kvinnor, gamla och unga, säger Maj-Lis Hellenius till tidningen.



Värmebölja innebär risk för hjärt/kärlsjuka

Det finns numera starka vetenskapliga bevis för att värmeböljor leder till ökad dödlighet bland hjärt/kärlsjuka.

En stor del av befolkningen påverkas negativt av höga temperaturer, speciellt de som lever med hjärt/kärlsjukdom.

Extrem värme drabbar även Europa och för många svenskar som är ute och reser blir de höga temperaturerna en chock för kroppen. 

Personer med hjärt/kärlsjukdom, barn och äldre människor är särskilt utsatta när det blir varmt. För dem är det extra viktigt att hålla sig svala och att ha en bra vätskebalans i kroppen när det är värmebölja där man befinner sig.

Forskning visar att när det är varmt regleras temperaturen i kroppen genom att blodcirkulationen i de ytliga blodkärlen ökar, kärlen vidgas och svettproduktionen ökar. Vilket i sin tur ökar belastningen på hjärtat och leder till vätske- och saltförluster. Förutom kroniskt sjuka och äldre människor har studier på senare år även identifierat barn som särskilt sårbara för värme, bland annat på grund av deras kroppars begränsade förmåga att reglera kroppstemperaturen.

Sex tips för att undvika risker och hantera värmen:

Bevara vätskebalansen i kroppen genom att dricka vatten, undvik alkohol och koffein

Undvik att vara utomhus när solen är som starkast på dagen

Använd lätta och luftiga kläder som inte binder fukt

En sval dusch eller en blöd handduk runt nacken ger kroppen svalka

Ta det lugnt och var försiktig med fysisk aktivitet under de hetaste timmarna

Se till att hålla Ditt hem svalt genom att använda luftkonditionering eller fläktar

Det finns numera starka vetenskapliga bevis för att värmeböljor leder till ökad dödlighet. Negativa effekter av en värmebölja på hälsan märks oftast kort tid efter att höga temperaturer noterats, ofta redan samma dag eller inom några dagar.

Var vaksamma på symtom som yrsel, huvudvärk och illamående och söka läkarvård om de skulle uppstå.



Man i 30-årsåldern skottskadad i Nyköping

En person skadades vid en skottlossning i centrala Nyköping.

En man i 30-årsåldern är skadad i en skottlossning som inträffat i Nyköping, uppger polisen på sin hemsida.

Klockan 14:27 fick polisen larm om skottlossning centralt i Nyköping. På plats anträffade vi en skadad person som är förd till sjukhus, säger tidigare Lars-Göran Nilseryd, vakthavande befäl, till Tidningarnas Telegrambyrå.

I nuläget vill inte polisen kommentera offrets skadeläge, men Nilseryd säger under eftermiddagen, vi har kunnat prata med den skadade.

Ärendet utreds som mordförsök. Ingen misstänkt har frihetsberövats ännu.

Ett större område kring den misstänkta brottsplatsen har spärrats av och bland annat förhör polisen vittnen och genomför teknisk undersökning.



 


Gå och få

Boosta Din motivation, hälsa och plånbok

Ladda ner appen här




Tidig pension, så parerar Du pensionsfällan

Varje år i arbetslivet kan göra stor skillnad för hur mycket pension Du kan få ut. Samtidigt kan en tidig pension vara ett härligt beslut. Och det går att skapa en ”krockkudde”

Ett långt yrkesliv är en förutsättning för en bra pension. 

För varje år som Du tidigarelägger Din pension minskar Din framtida pensionsinkomst med belopp som kan bli betydelsefulla.

Samtidigt, är det inte bara ekonomiska aspekter som ska värderas när vi pratar om pensionen. Att gå i förtid kan vara ett härligt beslut för livskvaliteten, t ex om Du har en partner som är äldre och Ni vill dela tiden tillsammans. 

Genom att ha ett eget pensionssparade utöver tjänstepensionen, kan man ge sig själv en krockkudde för framtiden.

Pensionsmyndigheten har räknat ut att varje extra arbetsår efter 65 års ålder kan ge cirka 7–8 % högre allmän pension. För resten av livet. Men glöm inte att förhandla med arbetsgivaren om tjänstepensionsavsättningar efter 65 års ålder, det är ingen självklarhet. 

Att trappa ner i stället för att gå direkt på 100% allmän pension gör att Du fortsätter tjäna in nya pensionsrätter (grunden för att beräkna pensionen). 

Fyra råd för att skapa en krockkudde för Din pension 

Skaffa överblick 

För det första gäller det att skaffa kontroll. En bit in i karriären kan Din tjänstepension finnas spridd hos flera aktörer och ett bra ställe att börja för att få överblick är Minpension.se

Kompensera med en buffert 

Skapa en pensionsbuffert genom månadssparande som Du låter dras via autogirot varje månad. När barnen flugit ut finns ofta ett bra utrymme att spara. På så sätt tar Du höjd för oförutsedda karriärsstopp och för en eventuellt tidig pension.

Jobba längre för en extra boost 

Tänk på att varje år Du jobbar påverkar Din framtida pension. Så om Du vill och har möjlighet kan det vara en bra idé att jobba på för att därmed öka pensionen. 70 är det nya 50, brukar det heta och ju längre Du jobbar heltid desto mer pengar kommer Du ha i plånboken när Du går i pension. 

Behåll nyfikenheten 

Genom att ständigt utvecklas så ger Du Dig själv de bästa förutsättningarna för en lång karriär och därmed också̊ en bra pension.

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter Din finansiella situation från en rådgivare. 


Vilka symtom ger brist på vitaminer

Bristsjukdomar är sjukdomar som uppkommer när du har brist på ämnen som vitaminer, mineraler eller spårämnen. Det kan uppstå till exempel vid kraftig mens, vegansk kost eller för lite solljus.

Förutom kolhydrater, fett och protein behöver kroppen vitaminer, mineraler och spårämnen för att fungera som den ska.

Vitaminer behövs för många olika processer i metabolismen, när kroppen omvandlar det vi äter och dricker till energi.

Mineraler som natrium, kalium och kalcium behövs för t ex skelettuppbyggnad, nervsystem och blodtrycksreglering.

Spårämnen som järn, zink och koppar har viktiga biokemiska funktioner i kroppen. T ex är järn en viktig beståndsdel i hemoglobin som binder syre i våra röda blodkroppar.

Förr i tiden var bristsjukdomar vanligt. Sjömän drabbades av skörbjugg till följd av C-vitaminbrist, och barn fick rakit av D-vitaminbrist under industrialiseringens dåliga mathållning. Idag är både kunskapen om kroppens ämnesomsättning och förutsättningarna för en allsidig kost bättre, men bristsjukdomar kan fortfarande uppstå.

Järnbrist kan uppstå om Du har riklig mens

Vanlig husmanskost innehåller tillräckligt mycket järn för att täcka behovet för män, men en del kvinnor med kraftiga menstruationer kan få järnbrist även om de äter en allsidig kost. Kvinnor som är vegetarianer eller veganer löper ännu större risk, eftersom kött innehåller järn. 

Järnbrist kan ge blodbrist, och följande symtom:

Trötthet

Yrsel

Andfåddhet

Koncentrationssvårigheter

Hjärtklappning

Restless legs, myrkrypningar

Sus i öronen.

Om Du tror att Du drabbats av järnbrist, kan Du söka vård på Din vårdcentral för att ta ett blodprov. Behandlingen är järntabletter. En del kvinnor med riklig mens tar järntabletter de dagar de har mens.

Om Du är vegan är det viktigt att Du får i Dig vitamin B12 genom kosttillskott, eftersom intaget blir väldigt lågt utan animaliska produkter. B12-brist kan också uppkomma efter fetmakirurgi och vid tarmsjukdomar, som obehandlad glutenintolerans eller Crohns sjukdom. 

Symtom på B12-brist kan vara:

Känselstörningar i fötterna

Sämre balans och gångsvårigheter

Blodbristsymtom (samma som ovan)

Ångest och nedstämdhet

Du kan kontrollera Ditt B12-värde genom ett blodprov på Din vårdcentral. Visar det sig att Ditt B12-värde är lågt behandlas det med B12-tabletter.

Kroppen får D-vitamin dels via kosten, och dels genom att D-vitamin bildas i huden när Du är ute i solen sommartid. Husmanskost innehåller relativt lite D-vitamin, och därför kan grupper som får lite solljus drabbas av D-vitaminbrist. 

I Sverige förekommer D-vitaminbrist i större utsträckning hos personer som:

Har mörk hudfärg, eftersom det är svårare för solen att tränga igenom mörk hud

Har kläder som täcker hela huden även sommartid

Vistas väldigt lite utomhus

Har nedsatt upptag i tarmen på grund av tarmsjukdom eller fetmakirurgi.

D-vitaminbrist ger oftast inga symtom så länge den är mild, men om den är uttalad kan den ge:

Svaghet och värk i musklerna

Kramper

Parestesier (t ex domning, stickning, pirrning i huden)

Gångsvårigheter

Smärta i skelettet

Frakturer

D-vitaminbrist behandlas med D-vitamintabletter.

Om Du har symtom som skulle kunna bero på vitamin- eller mineralbrist kan Du vända Dig till en vårdcentral. 


 

 


Vägar avstängda efter regnet, bil ner i slukhål

Årjäng är en av de drabbade platserna i Värmland.

Regnet har orsakat hundratals översvämmade källare och avstängda vägar i västra Sverige. I Årjäng har en bil kört ned i ett slukhål på en liten grusväg.

Nu fortsätter regnet upp över Norrland.

Regnet som har dragit fram över Sverige under gårdagen och natten har gett mest nederbörd i västra Sverige. Hällum i Vara i Västergötland fick mest regn under gårdagen med 71 millimeter.

I Värmland har flera vägar stängts av efter att vägen spolats bort av vattenmassorna och på andra vägar har jord rasat ner på vägbanan, meddelar Trafikverket. Väg 509 från Trättlanda till Breviken sydväst om Årjäng och väg 172 vid Breviken är avstängda i båda riktningarna på grund av översvämningar, skriver Nya Wermlands-Tidningen.

Tågtrafiken mellan Mellerud och Grums står still på grund av översvämning. Trafikverket har i nuläget ingen prognos för när den kan vara igång igen.

På en liten grusväg i Årjängs kommun uppstod ett slukhål och klockan 06:24 larmades räddningstjänsten dit då en bil kört ned i hålet.

Det har uppstått ett hål i marken efter att det kommit stora vattenmängder. En person har lastats på ambulans till sjukhus. Räddningstjänsten har markerat upp hålet, men vägen är fortfarande öppen vad det verkar, säger Martin Olofsson, på SOS Alarm Bergslagen.

Karita Lettenström är en av de boende i Årjäng som har drabbats av nattens regnskurar. Tidigare i augusti drabbades hennes område av regnskador. Nu måste den enskilda väg, som går från länsvägen till henne, lagas ännu en gång:

Vägen som jag hade fått nyss från förra skadan, den var bortspolad, säger hon till Tidningarnas Telegrambyrå.

I nuläget vet hon inte än när det kommer att lagas.

Det är flera skador på länsvägen som är lite öster om mig, säger Karita Lettenström.

Hon säger att myndigheterna först behöver laga skadorna på länsvägen innan de hanterar de i hennes område.

Räddningstjänsten berättar för Tidningarnas Telegrambyrå att de är ute och arbetar på flera platser i Värmland där många människor har fått sina källare översvämmade. Även i Dalsland har det kommit in över 150 anmälningar om översvämningar, rapporterar P4 Väst.

Under dagen kommer det att fortsätta regna, med tyngdpunkt på södra och mellersta Norrland, enligt SMHI.

Det kan tidvis bli kraftigt regn med inslag av åska. Det ser ut som att Västernorrland kommer att få mest regn, säger Erik Höjgård-Olsen, vakthavande meteorolog på SMHI.



Prenumerera på vårt nyhetsbrev så missar du ingenting!


Skriv din email här

PRENUMERERA NU!

Hela denna artikel är en annons


2023-08-21 08:00

Magnus Ståhl:

Nya möbler 2023

 




Praktisk guide för besökare

Hur tar Du Dig bäst runt på ön och vad behöver Du tänka på när Du är ute i naturen? 

I denna praktiska och snabba guide hittar Du tipsen Du behöver för att planera inför Din vistelse på Gotland.

Kollektivtrafiken kan ta Dig över hela ön året runt. Tidtabeller och biljetter finns att hitta i appen Gotlands Kollektivtrafik.

Fåröfärjan avgår från Fårösund året runt. Resan tar cirka sex minuter och Du åker helt kostnadsfritt.

Cykel är ett bra färdmedel för att ta sig runt på Gotland. Bilfria cykelvägar går från Visby till både Klintehamn och Lummelunda. Vill Du hyra cyklar kan Du göra det på någon av öns cykeluthyrningar.

Gotland har en unik natur och inte mindre än 147 naturreservat som Du kan ta del av under Din vistelse. Men tänk på att värna om naturen.

Var Du än befinner Dig på ön har Du aldrig mer än två och en halv mil till havet. Men den badsugne bör också tänka på säkerheten. På många badställen går en pallkant ute i vattnet som innebär att bottnen slutar tvärt och sträcker sig djupt. Tänk också på att vattnet kan vara strömt.

Visby är den största tätorten på Gotland med omkring 26 000 invånare och har ett omfattande näringsliv och serviceutbud.

Men även Hemse, Slite och Klintehamn är tätorter och större samhällen med butiker och matställen. I Slite och Hemse finns även systembolag.

Den gotländska landsbygden gömmer många smultronställen och Du som färdas längs med de slingrande landsvägarna uppmanas att hålla ögonen öppna för loppisskyltar, gårdsbutiker och andra lokala skatter.

I de många socknarna på ön finns starka lokala krafter och många vurmar för socknen de bor och verkar i. Den lokala kraften bidrar till att Gotland har en levande landsbygd.

27 augusti

27 augusti är den 239e dagen på året i den gregorianska kalendern (240e under skottår). Det återstår 126 dagar av året.

Nationaldagar

Moldavien Moldaviens nationaldag

Namnsdagar

Nuvarande, Rolf och Raoul

Föregående i bokstavsordning

Raoul, Namnet infördes på dagens datum 1986. 1993 utgick det, men återinfördes 2001 på dagens datum.

Rasmus, Namnet infördes på dagens datum 1986, men flyttades 1993 till 20 februari och 2001 till 26 oktober.

Rolf, Namnet infördes på dagens datum 1901 och har funnits där sedan dess.

Rudolf, Namnet förekom under 1600-talet på 17 april, men utgick sedan. 1901 infördes det på 27 mars och fanns där fram till 1993, då det flyttades till dagens datum, för att 2001 återföras till 27 mars.

Rufus, Namnet fanns, till minne av en martyr, på dagens datum före 1901, då det utgick.

Föregående i kronologisk ordning

Före 1901, Rufus

1901–1985, Rolf

1986–1992, Rolf, Raoul och Rasmus

1993–2000, Rolf och Rudolf

Från 2001, Rolf och Raoul

I föregående i revideringar

1929, Ralf

1950, Ralf

1964, Ralf

1973, Ralf

1989, Ralf

1995, Ralf

2000, Ralf, Rufus

2005, Ralf, Raul, Rufus

2010, Ralf, Raul, Rufus

2015, Ralf, Raul, Rufus

2020, Ralf, Raul, Rufus

Händelser

479 före Kristus, Genom det avgörande slaget vid Plataiai i Boiotien avbryts den persiska invasionen av Grekland, när den persiske generalen Mardonios besegras av grekerna under den förre spartanske kungen Leonidas Is brorson Pausanias befäl. Den atenska arméavdelningen leds av den återtagne Aristides. Mardonios stupar under slaget och grekerna tar mycket byte. Thebe erövras strax därefter, varvid Pausanias låter avrätta stadens kollaboratörer. Perserna besegras till sjöss av en grekisk flotta under Leotychidas från Sparta och Xanthippos från Aten i slaget vid Mykale utanför Lydiens kust vid Mindre Asien.

55 före Kristus, Julius Caesar landstiger i England för första gången.

1634, Slaget vid Nördlingen.

1689, Kina och Ryssland sluter fördraget i Nertjinsk.

1772, Tortyren avskaffas i Sverige, genom ett kungligt brev av Gustav III.

1828, Brasilien erkänner Uruguay genom fördraget i Montevideo

1859, Världens första oljekälla borras i Titusville, Pennsylvania, USA av Edwin Drake.

1881, Orkanen Georgia gör landfall nära Savannah, Georgia, vilket resulterar i beräknade 700 dödsfall.

1883, Ön Krakatau får fyra våldsamma vulkanutbrott och kraftiga tsunamier.

1896, Världens kortaste krig utkämpas mellan Zanzibar och Storbritannien, som avgår med segern efter 38 minuter.

1922, Folkomröstningen om rusdrycksförbud i Sverige 1922 genomförs.

1926, Internationella kvinnospelen 1926 (den andra Damolympiaden) inleds på Slottsskogsvallen i Göteborg

1928, Briand–Kelloggpakten, internationell ickeangreppspakt undertecknas.

1979, Irländska Republikanska Armén genomför sitt mest lyckade överfall på Storbritanniens armé då 18 soldater dör i grevskapet Down.

1991, Sverige och Europeiska unionen erkänner de baltiska staternas självständighet.

2006, Comair Flight 5191 havererar i en skog, av de 50 ombord överlever 1 person men hans tillstånd är kritiskt, 49 omkommer.

Födda

1545, Alessandro Farnese, hertig av Parma och Piacenza, guvernör i Spanska Nederländerna, fältherre.

1770, Friedrich Hegel, tysk filosof.

1776, Barthold Georg Niebuhr, dansk-tysk historiker och statsman.

1797, Henrik Hertz, dansk diktare och dramatiker.

1809, Hannibal Hamlin, amerikansk politiker, vicepresident 1861–1865.

1822, William Hayden English, amerikansk politiker.

1860, Carl Anton Larsen, norsk sjökapten, valfångare och upptäcktsresande.

1865, Charles Dawes, amerikansk bankman och politiker, vicepresident 1925–1929, mottagare av Nobels fredspris 1925.

1870, Peter Norbeck, amerikansk republikansk politiker, senator (South Dakota) 1921–1936.

1874, Carl Bosch, tysk kemist, ingenjör och företagsledare, mottagare av Nobelpriset i kemi 1931.

1879, Otis F Glenn, amerikansk republikansk politiker, senator (Illinois) 1928–1933.

1882, Samuel Goldwyn, amerikansk filmproducent.

1884, Vincent Auriol, fransk politiker, tillförordnad ordförande i Frankrikes provisoriska regering 28 november–16 december 1946, Frankrikes president 1947–1954.

1887, James Finlayson, skotskamerikansk filmkomiker, ofta i Helan och Halvanfilmer.

1888, Eric Ericson, svensk kommunalborgmästare och socialdemokratisk riksdagspolitiker.

1889, Gregor Paulsson, svensk konsthistoriker och professor.

1890, Man Ray, amerikansk dadaistisk fotograf och filmregissör.

1896, Kenji Miyazawa, japansk poet och författare.

1898, Per Björkman, svensk skådespelare.

1901, Ivar Wahlgren, svensk skådespelare och sångare.

1906, Signhild Björkman, svensk skådespelare. Ed Gein, amerikansk seriemördare.

1908, Lyndon B Johnson, amerikansk politiker, USAs vicepresident 1961–1963, president 1963–1969. Kurt Wegner, tysk konstnär, bosatt och verksam i Sverige 1938–1985. Sulamith Messerer, rysk ballerina.

1915, Nils Ekman, svensk skådespelare. Norman F Ramsey, amerikansk fysiker, mottagare av Nobelpriset i fysik 1989.

1916, Ingvar Hellberg, svensk kompositör och textförfattare.

1918, Patience Latting, amerikansk demokratisk politiker, borgmästare i Oklahoma City 1971–1983.

1922, Sosuke Uno, japansk politiker, premiärminister juni–augusti 1989.

1928, Osamu Shimomura, japansk kemist, mottagare av Nobelpriset i kemi 2008.

1929, Ira Levin, amerikansk thrillerförfattare.

1931, Sven Tumba, ishockey- och fotbollsspelare, golfare.

1932, François Bronett, svensk cirkusdirektör. Dan Isacson, svensk akademisk ledare.

1933, Kerstin Ekman, författare. Ledamot av Svenska Akademien 1978. Hon deltar dock inte i akademiens arbete sedan 1989. Hon beviljades utträde ur akademien 2018.

1938, Östen Mäkitalo, svensk ingenjör, ”mobiltelefonins fader”.

1941, Anders Linder, svensk skådespelare och jazzmusiker.

1942, Marion Berry, amerikansk demokratisk politiker. Örjan Persson, svensk fotbollsspelare.

1943, Bob Kerrey, amerikansk demokratisk politiker, guvernör i Nebraska 1983–1987, senator 1989–2001. Tuesday Weld, amerikansk skådespelare.

1945, Marianne Sägebrecht, tysk skådespelare.

1947, Solveig Andersson-Carlsson, svensk skådespelare. Harry Reems, amerikansk porrskådespelare.

1952, Pee-Wee Herman (Paul Reubens), amerikansk skådespelare och komiker.

1953, Peter Stormare, svensk skådespelare.

1957, Bernhard Langer, tysk golfspelare.

1958, Sergej Krikaljov, sovjetisk/rysk kosmonaut. Stalking Cat, amerikan som är känd för sina kroppsmodifikationer.

1959, Gerhard Berger, österrikisk racerförare.

1962, Lotten Strömstedt, svensk journalist, författare, röstskådespelare, kompositör och sångtextförfattare.

1965, E-Type, svensk sångare och låtskrivare.

1972, Jimmy Pop Ali, amerikansk sångare och låtskrivare.

1973, Dietmar Hamann, tysk fotbollsspelare. Johan Norberg, svensk författare och idéhistoriker.

1976, Sarah Chalke, kanadensisk skådespelare. Mark Webber, australisk racerförare.

1977, Deco, portugisisk fotbollsspelare.

1992, Daniel Ståhl, svensk friidrottare. Petter Granberg, svensk ishockeyspelare.

1993, Fredrik Händemark, svensk ishockeyspelare.

1994, Breanna Stewart, amerikansk basketspelare.

Avlidna

479 före Kristus, Mardonios, persisk befälhavare under slaget vid Plataiai (stupad).

827, Eugenius II, påve sedan 824.

1146, Erik Lamm, kung av Danmark 1137–1146.

1521, Josquin Desprez, fransk kompositör.

1576, Tizian, italiensk målare.

1590, Sixtus V, född Felice Peretti, påve sedan 1585.

1618, Albrekt Fredrik av Preussen, hertig av Preussen 1568–1618.

1627, Francesco Maria del Monte, italiensk kardinal, diplomat och konstmecenat.

1635, Lope de Vega, spansk dramatiker och poet.

1664, Francisco de Zurbarán, spansk konstnär.

1786, Carl Fredrik Scheffer, greve, diplomat, politiker och författare. Ledamot av Svenska Akademien från grundandet 1786.

1811, Johan Fredrik Lilliehorn, 66, svensk överstelöjtnant och landshövding i Västmanlands län.

1840, Herman Wedel-Jarlsberg, norsk greve och statsman.

1855, Hans Olov Holmström, svensk ärkebiskop sedan 1852.

1866, John Motley Morehead, amerikansk politiker, guvernör i North Carolina 1841–1845.

1868, Franz Xaver Schnyder von Wartensee, schweizisk tonsättare och skriftställare. David Lowry Swain, amerikansk politiker, guvernör i North Carolina 1832–1835.

1887, Wilhelm Volckmar, tysk organist och tonsättare.

1891, Samuel C Pomeroy, amerikansk republikansk politiker, senator (Kansas) 1861–1873.

1914, Eugen von Böhm-Bawerk, österrikisk nationalekonom.

1917, Theodor Kocher, 76, schweizisk kirurg, mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin 1909.

1958, Ernest Lawrence, 57, amerikansk fysiker, mottagare av Nobelpriset i fysik 1939.

1964, Gracie Allen, amerikansk komiker och skådespelare.

1965, Le Corbusier, pseudonym för Charles-Édouard Jeanneret, fransk/schweizisk arkitekt, konstnär och författare.

1969, Erika Mann, tysk skådespelare, journalist och författare.

1974, Otto Strasser, tysk nazistisk politiker.

1975, Haile Selassie, Etiopiens kejsare 1930–1936 och 1941–1974.

1979, Louis Mountbatten, brittisk amiral. (Mördad)

1980, Carl von Haartman, finländsk militär, diplomat och affärsman.

1981, Valerij Charlamov, sovjetisk ishockeyspelare.

1985, John Albrechtsson, 49, seglare, OS-guld 1976.

1990, Tyra Ryman, svensk skådespelare., Stevie Ray Vaughan, 35, amerikansk bluesgitarrist.

1997, Johannes Edfelt, författare, poet, översättare och litteraturkritiker. Ledamot av Svenska Akademien sedan 1969.

1999, Hélder Câmara, romersk-katolsk ärkebiskop.

2001, Abu Ali Mustafa, palestinsk motståndsledare.

2003, William J Scherle, amerikansk republikansk politiker, kongressledamot 1967–1975.

2008, Lennart Swahn, svensk programledare.

2011, Eve Brent, 82, amerikansk skådespelare.

2012, Malcolm Browne, 81, amerikansk journalist och fotograf. Stig Lindmark, 76, svensk travtränare och kusk.

2014, Jacques Friedel, 93, fransk fysiker.

2021, Edmond H Fischer, 101, amerikansk biokemist, mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin 1992.