Regeringen beslutade på tisdagen att slopa amorteringskravet på bolån. Det kom precis i rättan tid, anser Avanzas privatekonom Felicia Schön.
Alla har olika förutsättningar för att ta i tu med sina bolån. Därför öppnar de nya lättare amorteringskraven upp för mer individanpassade strategier för varje enskilt hushåll, tycker Felicia Schön på Avanza.
Det är väldigt välkommet att regeringen nu kliver in och gör lättnader i amorteringskraven. Alla hushåll och individer har nämligen olika ekonomiska behov, det finns inget ”one size fits all” när det kommer till hur man bäst använder sina pengar. För vissa kan det bästa vara att amortera, för en annan att investera och för den tredje att ta sig ur en utsatt situation, säger Felicia Schön.
Kommentaren kommer efter att regeringen på tisdagen meddelade att man föreslår ett höjt bolånetak och slopat amorteringskrav på bolån.
I promemorian föreslås bland annat att:
Det första amorteringskravet förblir detsamma, det vill säga fortsatt krav på en procents amortering för lån mellan 50 och 70% av bostadens värde, och 2% amortering för lån på över 70% av bostadens värde
Det skärpta amorteringskravet avskaffas
Bolånetaket höjs från 85 till 90%, vilket innebär att den egna insatsen inte behöver vara lika stor vid ett bostadsköp som idag
Tilläggbelåning begränsas till 80% av bostadens marknadsvärde
Omvärdering av bostaden, i syfte att utöka låneutrymmet, endast kommer att kunna göras vart femte år.
Det rapporterar Sveriges Television.
Alla bolånetagare med skulder på mer än 50% av bostadens värde är skyldiga att amortera 1% av sitt bolån varje år tillbaka till banken. Men om man har en hög belåningsgrad måste man betala mer tillbaka. Den som lånat mer än 70% av bostadens värde måste betala 2% och så kommer det fortsätta att vara. Men det som tas bort är det tredje, förhöjda amorteringskravet på ytterligare 1% om det totala lånebeloppet överstiger 450% av låntagarnas årsinkomst. Det är det som nu tas bort, om regeringen får sin vilja fram, berättar ekonomen Felicia Schön.
Sverige är redan ett belånat land och svenskarna är räntekänsliga, berättar Avanzas privatekonom.
Lättnaderna innebär visserligen att hushållen kan bli mer räntekänsliga, men samtidigt ges också möjligheten att parera livshändelser och ekonomiska svängar genom ett ökat ekonomiskt utrymme. Det kan skapa större flexibilitet i vardagsekonomin, vilket är särskilt värdefullt när livet händer och man är som mest sårbar, som ung i vuxenlivet, vid familjebildning och i fall av skilsmässa, säger Felicia Schön.
För en familj med 3 miljoner i lån innebär minskningen från 3% påtvingade amorteringar till 2% en besparing på drygt 30 000 kronor per år, enligt Avanzaekonomens beräkningar.
Dessutom är timingen nästintill så perfekt den kan. Vi har sett tydliga prisnedgångar och en avvaktande bostadsmarknad samtidigt som spenderingsviljan hos hushållen är låg. Detta ger möjlighet att stimulera ekonomiskt i flera led, att hjälpa fler och särskilt unga in på bostadsmarknaden, få igång rörelserna på bostadsmarknaden och öka konsumtionsutrymmet, avslutar Felicia Schön.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar